Lekt justitie in de zaak Johnny B.?

 

Er zijn mensen die beweren dat de politie in Groningen de regionale pers heeft gebruikt in de strijd tegen de vermeende pyromaan Johnny B. Het zijn mensen die het strafdossier van haver tot gort kennen. Ze hebben letterlijk recht van spreken.

Mijn collega Rob Zijlstra heeft hier in de krant een interessante passage over opgenomen. Hij schrijft het volgende:

”Van der Goot en Boksem (advocaten – ck) hekelen de rol van de media en de in hun ogen opzetjes tussen de pers en de politie. Een verslaggever van Dagblad van het Noorden mocht weken achtereen met het onderzoeksteam meelopen, afgelopen zaterdag publiceerde RTV Noord uitvoerig uit het politiedossier. Het lijkt erop dat het openbaar ministerie meer belang hecht aan het afleggen van een verantwoording aan het publiek, dan aan de rechter. Een kwalijke zaak, vinden Boksem en Van der Goot.”

Einde citaat

 Het is inderdaad bijzonder dat collega Peter Steinfort van RTV Noord op televisie een hele reconstructie (een mooie trouwens) kon maken, in ieder geval (groten)deels op basis van het politiedossier. Dat is niet alleen bijzonder, maar ook opvallend.

Er zijn verschillende manier om als journalist een straf- of politiedossier in handen te krijgen. In de meeste gevallen is er sprake van een lek. Dergelijke bijzondere dossiers gaan doorgaans niet verder dan de kantoren van advocaten en de burelen van politie en justitie. Uiteraard is de verdachte zelf ook in het bezit van de nodige interessante stukken. 

Het zou mij echter in het geheel niet verbazen als het door RTV Noord gebruikte materiaal afkomstig is van politie en/of justitie. Bewijzen daarvoor heb ik niet, maar het is zeker geen wilde gok.

Justitie zat met de zaak Johnny B. in de maag. Er was grote tumult rond de branden, de druk om de pyromaan te pakken was immens. Zo groot zelfs dat, ondanks een 24 uurs observatie, niet eens gewacht werd op een heterdaad.

Daar komt nog bij dat de rechtbank Johnny B. (na een voorarrest van negen maanden) ineens liet gaan. Hij mocht, in afwachting van zijn rechtszaak, naar huis. De vrijstelling lag slechts aan een veel te miniem omschreven grond (slechts twee branden als ik me goed herinner), maar het moet er goed ingehakt hebben bij justitie. Opeens was daar, geholpen door onvolledige berichtgeving in landelijke kranten, het beeld dat Johnny B. ‘er mee weg zou komen’. Dat er eigenlijk geen bewijs was. 

Het kat en muis-spel van een 20-jarige ‘snotneus’ uit ’t Zandt moet binnen politie/justitie kwaad bloed hebben gezet. De regie over deze zaak moest terug. Er moest duidelijk worden gemaakt dat er wel degelijk (stevig) bewijs lag.

Zou dat de reden zijn om belangrijke belastende bevindingen door te spelen aan een journalist?

Ik heb begrepen dat justitie uitermate content was met de reconstructie van Peter Steinfort. De reconstructie werd op zaterdag uitgezonden. De rechtszaak volgde op maandag.

Soms lijkt het er heel erg sterk op dat 1 en 1 gewoon 2 is.

(Al kan ik ook niet uitsluiten dat Johnny B. (die contact had/heeft met Steinfort) zelf het een en ander door heeft gegeven. In dat geval waarschijnlijk zonder medeweten van zijn advocaten)

 

Link naar reconstructie Peter Steinfort (aanrader!)

http://www.rtvnoord.nl/streaming/streamingtv2.asp?cid=wmp&pid=Noord&progid=tvod&gidsid=37245&file=081115-DossierZandt1.asf

 

UPDATE

Dit is wat mijn collega Rob Zijlstra er onlangs op zijn eigen weblog ook nog over zei:

”Voor aanvang van het Johnny B.-proces sta ik met vele anderen te wachten tot de deur van zittingszaal 14 opengaat.

Iemand zegt daar tegen mij: ‘Wel lullig voor je Zijlstra, dat wij het dossier hebben gelekt naar RTV Noord en niet naar jouw krant.’

 

De officier van justitie zegt tijdens de zitting tegen de rechters dat het niet justitie en de politie zijn geweest die het dossier hebben gelekt naar RTV Noord.

 

Ik dacht: als de officier van justitie tegen de rechters de waarheid spreekt, dan maakte die politieman voor aanvang van de zitting dus maar een grapje.”

http://robzijlstra.wordpress.com/

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *