Er zijn de laatste tijd nogal wat mensen die mij vragen waarom ik lezingen wil geven.
Dat zit zo.
Nog niet zo lang geleden bezocht ik de nacht van de sociologie. Georganiseerd door de afdeling sociologie van de universiteit van Groningen.
De nacht van de sociologie werd onder meer bezocht door mijn collega Rob Zijlstra. Hij was daar op uitnodiging van de organisatie en gaf ongeveer een uur lang een lezing over zijn werk.
Rob geeft vaker lezingen. Hij heeft daar zichtbaar lol in.
Op de nacht van de sociologie merkte ik dat de studenten ademloos luisterden naar zijn verhalen. Dit hadden ze zichtbaar nog niet eerder gehoord of gelezen.
En ik bedacht me toen: het is ook eigenlijk wel uniek wat wij weten. We hebben kennis van honderden levensverhalen. Van bizar tot tragisch. Boeiende verhalen die je nergens zo tot in detail terug kunt lezen. Of horen.
Niet lang daarna werd ik door plaatsvervangend korpschef Erik van Zuidam gevraagd om een lezing te geven voor de Open Arena 2010 in Groningen. Een soort kennis-uitwisselingsdag voor de politie in Nederland. Van Zuidam meent dat ook (of juist?) mensen van buiten de organisatie leerzaam zijn voor die organisatie. Hij accepteert niet alleen kritiek, maar vraagt er zelfs om. Een – in ieder geval voor mij – verfrissend idee.
De lezing bij de politie is me goed bevallen en bracht mij op een idee.
Waarom doe ik dit – net als Rob Zijlstra – niet wat vaker?
Waarom komen journalisten niet wat vaker van hun eigen redactie-stoel en delen zij op deze optimaal directe manier hun unieke kennis niet eens met mensen in het land? Op momenten waarop de lezers of de luisteraars direct feedback kunnen geven? Meteen in debat kunnen?
De journalistiek in Nederland heeft het niet makkelijk. Er blijven nog maar weinig echte full time journalisten over. Redacties worden steeds kleiner en doen steeds vaker een beroep op de specifieke kennis en flexibiliteit van freelancers.
Zo verhoogde het AD onlangs het eigen freelance-bugdet met 200%. Net ontslagen medewerkers verdienen nu een goed salaris als kleine zelfstandige.
Door de focus op reorganisatie na reorganisatie, het inhuren van externen en de strijd om te overleven dreigt de journalistiek een beetje het eigen gezicht te verliezen. Het is nu meer dan ooit zaak om te profileren.
Laat maar zien wie je bent en wat je te melden hebt.
De journalist is namelijk al lang niet meer de man met de hoed die vanachter zijn typemachine in 60 geschreven regels wel even duidelijk maakt hoe de wereld in elkaar steekt.
Mede door de komst van het internet is iedereen een beetje journalist geworden. Van alle kanten stroomt de informatie ons tegemoet. Die dynamiek vormt geen bedreiging voor de professionele journalistiek. Het is juist een uitdaging.
Meer dan ooit is er nu behoefte aan nuance, duiding en debat.
Prima Chris, maar er is één maar:… als jij je eigen frustratie over een akkefietje eenlezing geeft moet je ook het lef hebben om degene waarover het gaat de kans te geven zijn kant van het verhaal te geven. Ik was inderdaad verbolgen over de lezing die je gaf, maar ben inmiddels wat wijzer geworden. Je hebt gelijk dat het knokken is voor freelancers alle begrip jij moet ook je gezin draaiende houden. Als jij mij vooraf via mail zou hebben ingelicht dan had ik daar begrip voor gehad en misschien achteraf via mail mijn commentaar gegeven. Lezingen prima maar duidingen naar personen of ongenoegen dan hoor en wederhoor.
@daler: ik heb je reactie weggehaald. Provoceren om te provoceren voegt wat mij betreft niets toe.
Je hebt gelijk dat ik geen Rob Zijlstra ben. Dat streef ik echter ook niet na. Rob heeft een bepaalde manier van schrijven op zijn weblog en ik heb bewust gekozen voor een andere insteek.
De bezoekersaantallen op beide weblogs geven aan dat er blijkbaar een ‘markt’ is voor deze verschillende keuzes.
Je weet hoe het gaat chris. Als je je kop boven het maaiveld uitsteekt krijg je altijd mensen die er iets van zeggen. Zijn vaak de mensen die zelf nog nooit iets klaargemaakt hebben, moet je maar denken. Mij lijkt een lezing van je harstikke leuk en boeiend! Net als je weblog. Jij durft tenminste stelling te nemen.
Tuurlijk Alex, en als Chris aangifte tegen je wil doen heeft hij zeker ook je toestemming nodig? Gast, je spoort echt niet
@Chris:
Een prima initiatief en ik heb je lezing waarvan de filmpjes online staan gezien. Leuke materie en zeker de moeite waard om wat verder uit te werken.
Ik ga er ook van uit dat je kritisch naar je eigen vorm en houding gekeken hebt en daar nog wat aan gaat werken 🙂
@lacrima: jazeker. Verbeterpunten genoeg. Duidelijker praten. Mag wat meer enthousiasme in. Niet van papier. Enzovoort…
Lol! “Boekingen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Reserveren aanbevolen.”
@natalie: tsja, ik moet keuzes maken. Prioriteiten. Wat doe je wel, wat doe je niet? Hoe zit je met je tijd? Doe je er meerdere op een avond of blijf je voor de frisheid 1 per avond doen? Hoe combineer je het met je gezin? En met je werk?