Lolita

 

Kan liefde tussen twee mensen eigenlijk strafbaar zijn? Ja. En het kan je nog een flinke celstraf opleveren ook. 

Peter is 23 als hij op het internet een meisje ontmoet. Van zeventien jaar. Het chatcontact gaat zo goed dat de twee elkaar ook wel eens in het echt willen zien. Digitaal is ook maar digitaal.

En dus stapt Haagse Peter in de bus naar Delfzijl en ontmoet hij enkele uren later het leuke chatmeisje in een bushokje in het Noorden. Er is meteen een klik en niet veel later liggen ze in een weiland. Het praten voorbij.

Het meisje lijkt ouder dan haar leeftijd doet vermoeden, maar ze is toch echt nog maar twaalf jaar oud. Peter heeft dat uiteindelijk heus wel door, maar zijn verliefdheid en hormonen maken een afgewogen beslissing er niet makkelijker op. Het meisje hoort hij niet klagen. Integendeel.

En dus gaat hij door. Hij neemt haar mee naar hotels in de omgeving en op een van zijn bezoekjes aan Delfzijl brengt hij zelfs een cadeautje voor haar mee. Een vibrator.  

De liefde is wederkerig. Maar niet legaal.

In Nederland is seks met meisjes onder de zestien jaar verboden. Al vragen ze er zestien keer om. Het mag niet. En het heet ontucht. 

Het verliefde stelletje zit zelf ook een beetje met de kwestie in de maag. Ze bellen de kindertelefoon. En komen uiteindelijk op het politiebureau terecht. Waar Peter zelf zijn verhaal doet. De agenten in Delfzijl horen hem aan en sturen hem na verhoor weer weg. Het meisje wil beslist geen aangifte doen. En waarom ook? Zij is verliefd. Hij is verliefd. Wat is het probleem?

Helaas voor Peter denkt de officier van justitie hier anders over. Zij stelt alsnog vervolging in. Omdat een meisje van twaalf in bescherming dient te worden genomen tegen mannen van 23.

Peter gaat de gevangenis in. Hij zit drie maanden en een week vast en mag dan van de rechter in vrijheid afwachten wat de rechtbank er uiteindelijk van gaat maken. Zes maanden later hoort hij de officier van justitie zeggen dat ‘meisjes van twaalf niet seksloos zijn, maar dat het wel van belang is dat ze in hun eigen tempo hun seksualiteit ontdekken’

En daar horen geen 23-jarige mannen met een vibrator bij. Die volgens de boos kijkende officier op internet bewust op zoek gaan naar zwakke meisjes.

De officier wil namens de samenleving een grens bepalen. Ook al is er sprake van liefde.

En de rechtbank neemt haar eis over. Twee jaar gevangenisstraf. Waarvan acht maanden voorwaardelijk. Wederkerig is niet hetzelfde als gelijkwaardig. Peter kan weer terug naar zijn cel.

Feitelijk is er niet echt een speld te krijgen tussen de simpele constatering dat een meisje van twaalf veel te jong is voor een man van 23.

Maar.

Tijdens de rechtszaak komt ook naar voren dat Peter weliswaar kalendertechnisch volwassen is, maar wat persoonlijkheid betreft hier en daar wel wat jaartjes heeft laten vallen. Hij valt volgens een deskundige niet voor niets op meisjes. Die zitten wat belevingswereld betreft niet zo heel gek ver van hem vandaan.

En dan valt nog iets op. Het meisje in kwestie zou niet zo 12 zijn als een gemiddelde 12-jarige 12 is. Fysiek is ze wel wat verder.

En dat maakt de vreselijk strafbare vrijwillige seks ineens toch wat anders. Want stel dat zij van twaalf eigenlijk een soort van zestien is. En hij veel eerder negentien.

Hoe beoordelen wij als samenleving dan de strafmaat?

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *