Loog Maria Mosterd?

Een tijdje terug maakte ik op dit weblog melding van een indrukwekkend boek.

Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd.

In dat boek verhaalt een jonge vrouw uitgebreid over haar ervaringen als slachtoffer van een loverboy. Jarenlang misbruik en dan nog van de ergste soort ook. Terwijl haar moeder dacht dat Maria op school zat, speelde ze de hoer in een grote stad.

Ze ging nauwelijks meer naar school en was volledig onder controle van haar loverboy.

Uiteindelijk werd ze zelfs de spil in een grote criminele organisatie die actief was in de drugs-, wapen-, en vrouwenhandel.

Vorig jaar kwam de eerste kritiek los op het boek. De verhalen zouden bedacht zijn. Te heftig om waar te zijn. En waarom deed Maria eigenlijk geen aangifte?

Vandaag werd duidelijk dat de school waar Maria op zat, van de rechter geen cent schadevergoeding aan haar hoeft te betalen.

Daar had ze wel om gevraagd. Ze wilde 50.000 euro omdat de school beter op haar had moeten letten.

In het vonnis staat iets opmerkelijks. Uit de administratie van de school blijkt dat Maria het eerste jaar (waarin ze naar eigen zeggen door de loverboy werd geschaakt) welgeteld nul uur ongeoorloofd afwezig was. In het tweede jaar maar elf uur en in het derde jaar niet buitenproportioneel vaak.

Verder is deze zin nog te lezen: de leerlinge is in de loop van de rechtbankprocedure teruggekomen op haar stelling dat zij vanaf de eerste dag door de loverboy uit de klas werd gehaald.

Nu ga ik op deze plek niet beweren dat Maria Mosterd heeft gelogen.

Maar het werpt wel een iets ander licht op de zaak.

Delen

172 reacties

 1. Ik heb het boek ook gelezen en was onder de indruk en vond het bijna onwerkelijk. Niet dat ik achterdocht had (naïef misschien)maar nu vraag ik me af of in welke categorie we dit boek moeten gaan plaatsen … Fictie ?

 2. Chris, dit is precies wat mij opviel uit het vonnis. Ik heb het boek ook, EN gelezen maar heb er altijd een vreemd gevoel aan overgehouden. Ik wil niet mijn gelijk halen dat het niet klopt, maar na dit vonnis weet ik het niet meer.

 3. En toch ben ik van mening dat minimaal elke ouder met opgroeiende kinderen dit boek verplicht zou moeten lezen. Maar dit doet wel een beetje afbreuk aan het verhaal. Jammer!

 4. maw, de school noteert slecht en daar haalt u uw feitelijke mening vandaan, tja, u bent net zo vaag als de telegraaf

 5. Pingback: Tweets that mention Loog Maria Mosterd? « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

 6. @het: het gaat er niet zozeer om waar ik mijn mening vandaan haal. Feitelijk doet mijn mening er niet toe. In dit geval is het een rechter die de administratie van de school als wettelijk bewijs toelaat en er zijn oordeel op baseert.

 7. Loog Maria Mosterd is de vraag.

  Ja, op veel punten klopt het verhaal niet met de feiten. Maar dat is toch geen nieuws? Daar is niet mee gezegd dat het hele verhaal niet klopt.

  Ik ben van mening dat dochter en moeder te hoog hebben ingezet met hun schade-eis naar de school toe, waardoor overduidelijk is geworden dat het boek beter als factie uitgebracht had kunnen worden.

 8. Als het boek op veel punten niet klopt met de feiten dan is het maar de vraag of de niet controleerbare punten wel waar zijn. Ik ben ook benieuwd of haar loverboy ook is veroordeeld, dat zou ook nog een indicatie zijn voor de juistheid van haar verhaal.

 9. Chris,

  Daar komt ook nog eens bij dat moeder Mosterd eerder beweerde dat de politie geen tijd/interesse had voor haar aangifte tegen 3 andere betrokkenen van de Loversboybende.

  En van al die beweerde vermiste meisjes die verhandeld zouden zijn geen spoor?

 10. wil niet vervelend doen, maar op een hoop scholen wordt erg slecht genoteerd wie er afwezig zijn.
  Het kan dan ook voorkomen dat kinderen zomaar een hele tijd niet aanwezig zijn, door een briefje(zogenaamd van de ouders) dat het kind ziek is.
  Na controle is er niet, het kind kan dan maar zo 2 tot 3mnd wegblijven.

  bovendien deze zin valt mij op:[quote] welgeteld nul uur ongeoorloofd afwezig was[/quote]

  Dan vraag ik mij af, hoeveel geoorloofde uren zij afwezig was. En wat school als geoorloofd ziet, en of dit ook gecontroleerd is geweest bij de ouder/verzorger.

 11. Rebecca, als je het goed gelezen had, had je gezien dat moeder niet bereikbaar was en voor die ongeoorloofde uren (UREN, niet weken, maanden, 4 jaar) de leerplichtambtenaar is ingeschakeld. Nog gaan mensen alles bedenken om het nog een beetje geloofwaardig te maken.

 12. Luister ik ben natuurlijk niet helemaal gek.
  Ik heb ook haar boek en die van haar moeder gelezen.

  Dan nog hebben we het te maken met gevoels beleving van haar. En in een dergelijk situatie kan je geest rare dingen doen met je. Daarnaast heeft ze het boek ook niet gelijk geschreven. Vraag iedere slachtoffer van sexueel geweld. Minuten lijken uren te duren.

  Ik vind de boodschap van het boek veel belangrijker. Wel vind ik stom dat ze school aanklaagt.
  Want ik vind de moeder voor een groot deel verantwoordelijk. Erg makkelijk om iedereen maar verantwoordelijk te houden behalve jezelf! En daar schort het hier in Nederland aan. School is verantwoordelijk, de staat is verantwoordelijk, de buurt is verantwoordelijk, en ouders zelf?? waar blijven die in het geheel. De jeugd van tegenwoordig heeft veel te veel vrijheid, moet veel te vroeg zelfstandig zijn. Maar wordt aan de andere kant erg onwetend opgevoed. Zodra ze dan de vrijheid hebben, komen ze in een realiteit die zij niet kennen of herkennen, en gaan met open ogen het gevaar tegemoed.

  Trouwens ooit wel eens een loverboy situatie van dichtbij meegemaakt?? Haar boek is in dat opzicht echt niet fictief! Dit soort dingen gebeuren dus echt.

 13. zoals al vaker geschreven door mensen, er zijn vast wel vervelende dingen gebeurd met Maria, dat is erg genoeg en daar val ik haar verder niet op aan, maar ga niet, samen met je moeder, dit hele verhaal (wat grotendeels helemaal niet klopt) als waarheid verkopen. En geef dan in ieder geval de dader aan!!!

 14. Ik heb dat meisje ooit eens in een tv programma gezien samen met haar moeder.
  Of ze de waarheid spreekt laat ik in het midden, maar ik had direct een ” het zal wel” gevoel bij.
  Waarom ze wel haar school aan klaagt, maar nooit aangifte heeft gedaan van een strafbaar feit, is mij een raadsel.

  Waarom moest de school wel beter op haar passen en haar mamma niet?
  Uitgezonderd de raam en escort bedrijven openen de overigen aan het einde van de middag en sluiten in de kleine uurtjes.
  Het was geen avondschool waar ze opzat.
  Was het haar moeder nooit opgevallen dat ze nooit thuis was?

  Zonder aangifte heb je geen zaak.Terwijl juist de prostitutie een bedrijfstak is waar je maar moeilijk uit komt zonder bedreiging en intimidatie van de pooier.

  Helaas kan de waarheid nooit boven tafel komen als mevrouw geen aangifte wenst te doen.

 15. De ”dames” hebben te hoog ingezet en de school is in het gelijk gesteld, punt uit! Vooral de moeder vind ik hier voor verantwoordelijk, had zoveel interesse getoond toen je dochter 12 jaar was! Maar nee, slecht telefonisch bereikbaar etc. etc. Geen verantwoordelijkheid, nee de verantwoordelijkheid naar de school toe schuiven. Die boeken kunnen de prullenbak in, het is de ”damens” alleen maar om het geld te doen!!

 16. Vraagje aan meneer de verslaggever? Waarom heb jij dit stuk geschreven? Ik krijg sterk t gevoel dat je zowieso het verhaal van Maria niet geloofde of ieder geval niet elk detail. Nou moet ik eerlijk zeggen Dat van die rat, kwam vanuit een andere film goed misschien die avond een horror film bekeken ik weet het niet!? Ja, ik heb t boek gelezen met mijn enige bedenken. Misschien is het allemaal wel gebeurd alleen moest er wat chilipepertjes bij om meerdere mensen hiervoor wakker te schudde dat het toch gebeurd hier in dit witte kikkerlandje!
  En waarom krijgen we nooit es antwoord op die ene vraag die we allemaal willen weten! Waarom geeft ze die ‘MANOU’ niet aan? Nou is het ook een poos geleden maar voorals nog ligt het antwoord bij haar.

  Ik kan zo nog wel een paar uur door blijven gaan over dit, maar iedereen heeft zo zn eigen mening en ALS t boek ‘Echte Mannen Eten Geen Kaas’ een uit de hand gelopen relatie blijkt te zijn, dan zijn de gevolgen niet te overzien!! Hoelaat duurt het nog voordat ze de waarheid neerlegt?

 17. @cin: dat gevoel klopt wel een beetje. Dit verhaal is geschreven omdat – zoals zo vaak – achteraf blijkt dat zaken wel eens heel anders in elkaar zitten dan je in eerste instantie denkt.

 18. Daler zegt : is het de moeder nooit opgevallen dat ze nooit thuis was ?
  Moeder zegt dus : ze was altijd thuis (’s avonds en ging nooit uit). Het gebeurde altijd onder schooltijd, maar nu blijkt dat ze op wat uurtjes na, altijd WEL op school was. Dus, conclusie, niks van waar allemaal.

 19. waar blijven (bijv. op de website van Maria) de reacties van Maria en/of Lucie eigenlijk?

 20. Dit is de perfecte stof voor de complot denkers.
  Misschien was het wel een zeer uitgebreid netwerk zoals dat in België ooit is geweest.

  Nu hoop ik dat ze nog een boek willen schrijven over het hoe wat en waarom. Was het om de aandacht, roem en sleutel tot succes te doen.

  Ik heb weleens meer ‘ware’ verhalen boeken gelezen, ze zijn vaak nog spannender dan de duurste Hollywoodfilm films.
  Maar zolang er vraag naar is en mensen die zooi kopen, blijf je dit soort verhalen tegen komen.

 21. 2 fast 2 Furious! Zo heet die film waarbij de emmer met rat omgekeerd op de buik staat en vervolgens word verwarmd! wil je ook nog de minuten weten??!!! misschien is ze bij het zien van deze film wel in een nachtmerrie beland en heeft ze het verschil van werkelijkheid en droom door elkaar gehaald! Geen 1 iemand zo dit zich kunnen bedenken tenzij je gewoon echt in een gesticht hoort te zitte! Nu heb ik het dus over MANOU die dit heeft ‘bedacht!’
  Daler: Ik ben ook heel nieuwsgierig of ze een boek gaat schrijven over de waarheid! Ik weet niet hoe ze t doet maar er word een film gemaakt waarvan misschien de helft gelogen is. ze is en zal in de spotlights staan t komende jaar! EN jaa ze zal misschien de rode lopen ook betreden met haar eigen fictieve leventje!

  Als iedereen zo kon schrijven als wat hun doen! Zou de loper volstaan met leugens!

 22. ach, dat van die rat zal dan verzonnen zijn, maar die dagen, maanden jaren overdag (onder schooltijd) in de prostitutie ook. Je kunt dan een boek schrijven, maar ga dan niet overal vertellen dat dit de hele waarheid is. En moeder vertelt dat ook, die moet toch weten dat het verzonnen is? En die doet gewoon mee. Ongelofelijk hoor. En dan gewoon 75000 euro van school eisen, terwijl ze daar gewoon was. Bah.

 23. wat een zielig gedoe serieus,
  weetje een boek is een boek,
  waar gebeurd of niet,
  wat maria geschreven heeft,
  bam, t staat er maar wel mooi.
  zoiezo, de verhalen kloppen totaal niet.
  Haar moeder vertelt over 2 broertjes
  en maria zelf over een zusje,
  maar who cares?
  laat die mensen lekker hun eigen shit oplossen.
  je kunt je ook druk maken om niks.

 24. Op Maria’s website lees ik vandaag ineens dat Maria Mosterd schrijft : helaas mijn leugens zijn ontdekt. Ik vertrek met vriend en kindje naar het buitenland.
  Maar ja, is het Maria zelf? Of geeft iemand zich uit voor haar?

 25. Micha/Anne

  Micha, bedoel je dit? Quote:

  Maria Mosterd Geplaatst op: 07-01-2010

  Beste meiden. Jullie hebben me heel lang gesteund en daar wil ik jullie voor bedanken. Maar helaas, mijn leugens zijn ontdekt. Zie http://rechtbankverslaggever.wordpress.com/2010/01/06/loog-maria-mosterd/ Ik ga met mijn vriend en kindje verhuizen naar het buitenland. Ik wens jullie veel geluk!

  – Mijn indruk is dat Anne zich gisteren rond middernacht erg heeft vermaakt en zich op de site elders heeft uitgegeven voor Maria Mosterd.

  Dat was dan een meer dan onfrisse ‘grap’.

 26. het is totaal niet de stijl van schrijven van Maria. Ze perfect heeft ze nog nooit geschreven, dat moet inderdaad iemand anders zijn geweest. Heel flauw.

 27. Stukje uit de reactie van Lucie Mosterd op de website van Maria :

  Ik begrijp niet waar mensen zich zo ontzettend druk om maken….
  …Wat betreft de rechtszaak: Bewijzen waren er niet in de hoorzitting van de klachtencommissie. Niets stond er op papier. Op het moment dat Maria en ik noodgedwongen geld eisen (anders werden we niet serieus genomen) zijn er opeens allerlei bewijzen. Ik heb er sterke twijfels over……

  Tja, hoe praat je wat krom is nog recht???

 28. Beste,’verslaggever’

  Een beetje jammer dikt stukje,

  Waarom?

  Nou omdat het voor een slachtoffer heel erg moeilijk is over zoiets te praten, (Denk daarnaast dat Maria van ter voren niet heeft geweten wat een heisa aan media er op af zouden snellen. Want helaas media is niet werkelijk begaan met haar Nee enkel maar de ‘honger’naar sensatie.

  Daarnaast maakt het moeten ‘overleven’ in zo’n dergelijke situatie zo’n enorme impact op je hele persoonlijkheid en tijdsbeleving,En op den duur ben je zelfs tijd kwijt en bij bepaalde gebeurtenissen zelfs gevoelloos en lijkt het daarna net een slechte droom ,en tja soms twijfelen ze zelfs was het nu echt zo erg of alleen maar een beetje en was t maar 1 klap? dat komt door het buiten jezelf gaan staan uit zelfbescherming waarna je ‘wakker’ word geschud door het feit dat je toch echt die blauwe plekken of ander soort dingen ziet maar ja dr is ook een andere wereld en je moet verder en zo krijgt iemand die zoiets meemaakt een soort splitsing en vervreemding van zichzelf en willen ze alles verdringen

  En even uit de situatie denken ze als *** weer komt ga ik er tegen in maar ja dan komt die dag , en dan plots hup gelijk veranderen ze weer in het afhankelijke en ‘slaafse’ meisje en waarom? Puur uit angst een aangeleerd mechanisme het willen ontlopen van pijn en vernedering door te pleasen en dat gaat onbewust.

  Het is heel storend dat er word getwijfeld.. Mensen wake up; er gebeuren gewoon heel erge en sadistische dingen in deze wereld en helaas kan ik daarover mee praten..
  Tot slot waarom geen aangifte? Weet je dat er maar een minimaal percentage aangifte doet? Maar naar ik schat minimaal 70 proc als het niet hoger is dit niet doet en dan om verschillende redenen -> angst, aangeleerde loyaliteit, gefakete sympathie (denk aan stockholmsyndroom of aangeleerde hulpeloosheidsyndroom. Het niet willen terugdenken aan alles en tja bij aangifte moet je toch tig keer vertellen en natuurlijk de angst niet geloofd te worden , en die angst is dus terecht want zie hier,

  Weten jullie wel wat dit stukje met iemand kan doen misschien was er iemand eindelijk zover toch de stap te nemen aangifte te doen al was t dan alleen maar om andere te helpen die bij wijze van bij dezelfde ‘organisatie’ zat als waar degene die aangifte overwoog te doen zat las dit stukje en besloot het niet te doen want tjah de maatschappij kan niet geloven dat er verschrikkelijke dingen gebeuren en dat een mens daardoor in de war kan zijn. Gewone verkrachting/incest etc ja hoor dat geloven jullie allemaal komen er sadistische dingen bij kijken dan is het opeens niet waar???

  Stel nou dat die vrouw uit Oostenrijk geen foto’s van die kelder had gehad, had zij in jullie ogen dan ook overdreven???

  Heeeeeeeeeeeeeeeeeel jammer

  Sorry moest het even kwijt

  Groetjes

  ps: heb niet alle reacties gelezen doe ik wellicht later nog maar eerst moest ik dit even kwijt.

 29. Dit stukje is geschreven omdat de rechtbank een beslissing heeft genomen in een rechtszaak. Een beslissing die nogal haaks staat op de inhoud van het boek.

  Wat angst voor aangifte betreft: ik geloof er niet zo in dat je geen aangifte durft te doen, maar er wel een boek over durft te schrijven (twee zelfs) inclusief de nodige media-aandacht en zelfs een eigen website.

  Dat heeft volgens mij niets te maken met het geloof in verschrikkelijk en sadistische dingen. Die gebeuren zeker, dat hoef je een rechtbankverslaggever niet te vertellen.

 30. En zo is het, ik ben het helemaal met de rechtbankverslaggever eens. (n)iemand moet wel weten waar ze/hij over praat. Het gaat erom dat Maria al die 4 jaar op school was en ’s avonds en de weekenden thuis, dus kan ze niet 4 jaar overdag misbruikt zijn !!! En zeker…. deze dingen gebeuren, ook bij mijn dochter, maar ik heb aangifte gedaan van mijn minderjarige dochter (wat Maria ook was) en de betreffende persoon is veroordeeld !!

 31. QUOTE:Wat angst voor aangifte betreft: ik geloof er niet zo in dat je geen aangifte durft te doen, maar er wel een boek over durft te schrijven (twee zelfs) inclusief de nodige media-aandacht en zelfs een eigen website. quote:

  Ok zo had ik er niet over nagedacht, Wellicht omdat ik misschien iets teveel vanuit emotie heb geschreven? Maar oké als je een boek durft te schrijven met namen dan zou aangifte ook moeten kunnen, Dat is waar. Een website tja onder pseudoniem om andere te helpen kan ik wel inkomen, Excuses denk dat ik teveel uit emotie heb getypt. En nee zelf zou ik nooit zo in de belangstelling willen staan omdat dat juist dingen oprakelt maar dat is voor iedereen anders lijkt mij iewder verwerkt dingen op een andere manier.

  @Diane; mijns inziens kan zij best overdag misbruikt geweest zijn -> na school bij eerder vrij of bij het geven van absent briefje al dan niet vrijwillig,Want tja jongeren ook de ‘normale’jeugd leveren wel eens absent briefjes in voor dokter tandarts etc. terwijl dat niet zo is .

  En wellicht is het boek aangedikt , wat ik dan eigenlijk ook kwalijk vind maar ik kan haar toch niet veroordelen, Immers ik weet niet in hoeverre haar gevoelsbeeld is aangetast , misschien waren het kortere periodes maar in haar beleving heel lang?
  En wie weet en dat is speculatie werd t meisje ook een soort van gepuched door haar moeder met het boek uitgeven

  Als alles van tot z gelogen is ben ik hard en zeg ik; hopelijk maakt ze het nooit mee als het deels fictief is kan ik indenken dat dat misschien uit zelfbescherming is , zijn er naast wat er gebeurt is dingen aan het boek toegevoegd die haar niet overkomen zijn maar neer gezet zijn om het ‘erger’te doen lijken (elk misbruik is erg daarom tussen haakjes) dan hoop ik dat zij zelf inziet dat een uitleg van de rede van het waarom naar de lezers en naar (andere) slachtoffers toe wel op zn plaats zou zijn.

  tot slot wil ik Diane sterkte wensen met haar dochter, hopelijk kan ze het een beetje een plek geven sterkte en succes

 32. Fijn dat (n)iemand op deze manier reageert.
  Maar geloof me. Maria schrijft dat ze duizenden euro’s per dag verdiende met die uitbuiting. Dat kan echt niet overdag. En de school zal wel gek zijn om die uitdraaien te vervalsen, want dat komt altijd uit. Conclusie (voor mij althans) : Er zijn vreselijke dingen gebeurd met Maria (de groepsverkrachting bijv.), heeft vast wel gespijbeld en heeft aan dat alles een draai moeten geven. Jong meisje, kan ik nog een beetje inkomen. Maar de moeder gaat hierin mee en gaat zelfs in hoger beroep tegen de school. De moeder zou er beter aan doen om die engerd, die bij haar thuis kwam, eens aan te geven zodat hij geen meisjes meer kan misbruiken. Dat is wat mij heet meeste stoort. Ze blaast gewoon nog steeds erg hoog van de toren, zoals afgelopen week bij Moraalridders (Knevel en v.d. Brink). Als ik haar was zou ik maar eens beter naar mezelf gaan kijken i.p.v. naar anderen te wijzen.

 33. Ik wil er nog iets aan toe voegen. Maria en haar moeder geven aan meisjes in dezelfde situatie (misbruik) een behoorlijk fout signaal af, nl. doe maar geen aangifte want de politie doet toch niks. Nou… echt wel hoor. In welk leven we als we geen aangifte meer doen tegen criminalitiet? Wel aangifte doen tegen loverpooiers !!!!!

 34. @diane: met dat punt zat ik ook een beetje. Het idee dat de politie geen werk maakt van een dergelijke aangifte is iets wat misschien in de maatschappij leeft, maar volstrekt bezijden de waarheid is. Met een verhaal als dat van Maria, zou de politie meteen alle registers opentrekken.

 35. @Diane, ik moet zeggen ik heb de zaak niet op de voet gevolgt (kan ik niet) ik heb haar een keer op tv gezien ,Ik kwam toevallig op deze site en las dit stuk en ergens raakte mij dat persoonlijk, Echter na de terrecht wijzingen van jou en van de rechtbankverslaggever en ik minder uit gevoel reageerde zag ik ook dus ‘andere kanten in dit verhaal,Het spijt me dan ook oprecht dat ik eigenlijk gelijk al defensief reageerde maar zoals al eerder kwam dit vanuit gevoel en ik iig persoonlijk de ervaring heb dat instanties niet kunnen (wellicht wel willen) waarmaken waar ze voor zijn.nogmaals excuus

  Overigens kan er best 1000+ euro verdient worden aan iemand ook ovedrdag Alleen dan zou het slachtoffer dat in de meeste gevallen niet zelf krijgen en/of het bedrag ook niet weten,.

  IK denk dus dat haar moeder een grote rol in het geheel naar media toe heeft en maria in beginsel teveel in de war was haar moeder tegen te spreken en dus wellicht ook over haar grens is gegaan?? en nu haar moeder niet teleur wil stellen? maar goed dat zullen wij nooit zeker weten.

  Hoe dan ook Maria zou baat hebben bij echte hulp denk ik? Weet eigenlijk niet of zij die nu nog heeft.

  @rechtbankverslaggever: even algemeen over misbruikslachtoffers; maar ben je het dan wel met me eens dat er ook een hoop slachtoffers zijn die juist geen aangifte doen omdat ze er tegenop zien wetende dat de politie meteen alle registers zouden kunnen opentrekken. en dus bang zijn voor wat en hoe daarop door de loverboys pooiers of wat dan ook gereageert word -> percentage is volgens mij best hoog HELAAS.

 36. @ rechtbankverslaggever, inderdaad, natuurlijk doet de politie iets na een aangifte. Zeker in een zaak als van Maria. Maar ook bij kleinere zaken, zoals in ons geval, is er werkelijk alles aan gedaan om de crimineel veroordeeld te krijgen. Jammer dat een groot deel van de bevolking daar anders over denkt. Maar Manou is niet aangegeven en dan houdt het op. De (zeden) politie gaat zeer zorgvuldig om met de angst van die meisjes, dat weten zij natuurlijk ook wel. De politie was er alles aan gelegen om mijn dochter van hem los te weken en liet haar mondjesmaat dingen weten die haar de ogen deden openen, zoals bijv. stukjes uit tapgesprekken. Het is dus niet alleen boeven vangen, maar ook het slachtoffer helpen.
  Maar goed, eigenlijk gaat het daar niet over in deze duscussie. De school heeft aangetoond dat Maria op school was (af en toe gespijbeld, maar dat is normaal, ik werk op een middelbare school en daar gebeurt het ook). Eigenlijk hebben Maria en haar moeder wat dat betreft volgens mij geen poot meer om op te staan. Ze zouden hun energie beter kunnen gebruiken om een aangifte te doen tegen Manou. Maar nee… ze gaan in hoger beroep.

 37. @Diane: ik geloof ook wel dat de politie iets doet hoor, bij aangifte Laat ik even wat persoonliujker worden als kind 14 jarige ben ik bij een eerdere aangifte ook echt speciaal gehoord door zo’n studio speciaal voor kinderen dit omdat ik al heel moeilijk was in gevoel weergeven ER is nog een andere situatie waarin de stap tot aangifte niet zo makkelijk is en dan niet jegens wantrouwen politie zelfs niet tegen het soms toch kromme rechtssysteem maar meer vanuit wat daarna? en welke pijn zal weer te voelen zijn en hoe reageert de ander erop en erger mijn omgeving ? Daarom ook het stukje wat hierboven staat in algemeenheid; met de vraag of hij snapt en weet dat er veel te veel uit angst voor de afloop geen aangiftes worden gedaan en wellicht pas gepraat wordt als de dader(s) dood zijn of misschien ook niet omdat men dan bang is oude wonden open te halen.

  Is er een rede dat maria manou wel bij naam noemt maar geen aangifte doet?of is manou een fictieve naam?

  Hoe gaat het nu met jou je dochter en de impact van het gebeuren op het gezin?
  ik hoop dat jij/jullie vertrouwen blijven houden in jezelf en de (betere) toekomst in t verschiet daarginds aan de horizon.

  nogmaals sterkte Diane en knap dat je zo strijdvaardig bent om de dader te laten voorkomen ..Petje af!!
  Ik denk dat je dochter er wel komt je lijkt mij een sterkte vrouw complimenten!

  Groetjes

 38. ik vind het onzin, die school was zo groot die kan ook wel eens een foutje maken en als je op de eerste dag al weg word gehaald dn weet de school bijna niet eens dat je er zit.been there done that.maar goed,toch vind ik dat dat geld eisen ook wel ietsje te ver gaat want dit is geen amerika waar je dat zomaar voor elkaar kan krijgen.maar of ze er recht op hebben?

 39. Maria schijnt vermist te zijn?

  kijk

  Lucie Mosterd Geplaatst op: 20-01-2010

  Beste allemaal. Jullie hebben gemerkt dat Maria niet meer op jullie berichten reageert. Ze is met haar nieuwe vriend en haar kindje in het buitenland en ik heb momenteel geen contact met haar. Na overleg met een paar anderen heb ik besloten te stoppen met dit gastenboek. Het wordt te vaak misbruikt door mensen die onze kleine foutjes enorm opblazen. Het ga jullie goed!

  Lucie Mosterd Geplaatst op: 21-01-2010

  Natuurlijk heb ik contact gezocht met de politie, maar die wil niks doen. Ze zeggen dat Maria volwassen is en dat ze zelf mag beslissen of ze contact met me wil. Bedankt voor de steun, meiden! Ik waardeer jullie enorm.

  is daar iets over bekend?

 40. Ja, ik heb er ook over gelezen, Maria is met de noorderzon vertrokken en heeft geen kontakt meer met haar moeder. We shall see.

 41. @Cinn
  dat zou misschien kunnen nav van dit topic ging ik even googelen op dr naam en kwam dat tegen
  maar in de media hoor je er niks over terwijl ze eerst natuurlijk overal wel was (volgens google dan) ik zelf heb haar 1 keer 3 minuten gezien bij de wereld draait door geloof ik of iig een talkshow/praatshow achtig iet/ maar heb dat niet gevolgd toen

  Toch hoop ik niet dat ze een ‘terugval’heeft of wat dan ook of dat de onlangs verschenen mediastukken haar teveel zijn geworden

  @meriam, Het staat alleen in haar gastenboek toch?of intussen op meer plekken?

 42. Ik heb het alleen in het gastenboek gelezen, maar het ziet er wel echt uit. eerst dacht ik dat iemand zich misschien uitgaf voor Lucie Mosterd, maar ik denk toch wel dat ze weg is met vriend en kindje en geen contact meer zoekt met haar moeder. Kan van alles betekenen, gewoon even geen zin meer in haar moeder/in nederland of misschien een foute vriend?

 43. Opzich wil k t best geloven dat ze een vriend heeft.. maar aan de andere kant.. een kind er bij na dat je in haar ogen zolang bent ”misbruikt” lijkt het me stug..Geloof mij een gemiddeld meisje wat ooit gebruikt is in haar leven zal de komende 5 jaar geen relatie aandurven gaan omdat alle jongens even erg en hatelijk zijn als de gene die jou heeft misbruikt!
  @ (n)iemand: idd de mosterdjes zijn erg verslaafd geworden aan de media dus lijkt t mij, als je zo geil bent op de media, dat je dat ook wel naar buiten brengt toch?! Mijn idee!

 44. Boeiend dit artikel.
  Maar Maria schijnt toch echt met de noorderzon te zijn vertrokken, ze is al paar x gesignaleerd op Curacao, maar moeder hoort niks meer van haar.

 45. @Mia

  Heb link bekeken, maar is dat dan recent??? Want ze is toch naar buitenland ofzo aldus t gastenboek?
  Nou ja het zal wel Ik gun dr t beste en daar laat ik het maar bij wat Maria BETREFT.

  Verder wil ik de mensen die in dit topic hebben gereageerd en iets dergelijks hebben meegemaakt nogmaals sterkte wensen.

  Dit was in dit topic mn laatste bericht.

  Groetjes

  @sayena curacao? , Iig lijkt het mij mits maria nog haar mobiel heeft het niet moeilijk haar te traceren.
  vindt t wel dubbel allemaal.

 46. Jullie hebben makkelijk praten allemaal. Zijn jullie zelf ook jaren lang 4 keer per dag verkracht? Geestelijk en lichamelijk helemaal kapot gemaakt? Constant in angst leven. In je isolement je eigen alleen maar veilig voelen. Altijd gordijnen dicht, niemand die je ziet. Want wie je niet ziet kan je ook geen pijn doen. Als je de situatie niet kent moet je niet veroordelen. Ik heb het zelf ook meegemaakt. Het is 4 jaar geleden, en heeft totaal ook zo’n 4 jaar geduurd. Nogsteeds kan ik niet simpelweg wat drinken in de kroeg omdat ik er niet tegen kan dat men dan (per ongeluk) tegen je aan loopt. Blikken van mensen, houding, kleding. alles kan mij triggeren en een flasch back oproepen. Bepaalde schoenen zeggen je nix totdat je 6 uur verkracht bent door iemand met die bepaalde schoenen. Als je dan iemand met die schoenen ziet wil je alleen maar naar huis. Sex en lichamelijk contact is uit den boze. Constant bang zijn voor mensen. Vertrouwen is helemaal weg. Politie? Ik ben naar de politie geweest en wilde aangifte doen. Ze raden het me af. We kunnen niet voor uw veiligheid instaan mevrouw als u aangifte doet dan weet hij dat binnen een uur. ZE raden me aan te verhuizen naar de andere kant van nederland. Dus dat heb ik gedaan. Levenlijk heb ik geen last meer van hem. Ik zit al jaren ondergedoken puur uit angst. Dus kom niet met verhalen als “kan niet” en al die vooroordelen en speculaties. Laat dat meisje met rust! Ze heeft haar verhaal verteld om zo andere meiden te helpen en ik vind dat heel moedig van haar! ZE heeft het niet verdiend om al jullie elende over haar uitgestort te krijgen. Laat haar met rust!! Als je niet wilt horen wat ze zegt of schrijft, als je je irriteerd, NIEMAND DWINGT JOU om te kijken luisteren. Klik op kruisje rechts boven in je scherm en weg, opgelost. Zap naar een andere zender. Maar hou hier mee op! Dit is niet eerlijk!!

 47. Nicky, vreselijk wat je hebt mee gemaakt. maar ja, wat Maria schrijft KAN ze allemaal niet meegemaakt hebben, ze was 4 jaar lang gewoon op school en de weekenden en ’s avonds thuis. Dat is gewoon waar het om gaat. En ze heeft vast wel wat vreselijke dingen mee gemaakt, dat geloof ik onmiddellijk, en daar moeten de daders voor gestraft worden, tuurlijk wel aangeven. We leven in een rechtstaat hoor.
  Daar gaat dit hele verhaal over, als je alles hebt gelezen, en het stuk van de rechtbankverslaggever. Er staat niks lelijks in over Maria. Gewoon de waarheid. En ik snap je boosheid en frustratie, maar daar gaat dit stuk over.

 48. Ik denk dat het toch echt waargebeurd moet zijn, er zijn altijd wel mensen jaloers op anderen omdat ze nou eenmaal meer aandacht krijgen. en scholen noteren de laatste jaren helemaal niet goed meer. je kan so een kwart jaar spijbelen bij elkaar en er staan dan maar een paar weken. niemand die het doorheeft. dus dit verhaal is zeker weten helemaal waar gebeurt!

 49. Echt niet hoor Kiss, Ik werk zelf op een middelbare school en zeker weten kun je echt geen kwart jaar spijbelen zonder dat iemand het merkt. Laat staan 4 jaar !!!!!. ONMOGELIJK. Dus neem nou maar gewoon aan dat ze op school was. Maar…. van mij mag je er gerust in blijven geloven hoor. Droom maar lekker verder.

 50. ik heb het boek net gelezen en moet zeggen dat ik erg twijfel over het verhaal.
  in het boek schrijft ze eigenlijk dat ze binnen een week de hoer moet uithangen,wat me stug lijkt aangezien loverboys erg geraffineerd te werk gaan.
  en het lijkt mij ook stug dat de moeder het allemaal maar okay vond dat die manou met haar dochter om zou gaan we praten hier over een meisje dat 13 of 14 is die met een vriend thuis komt die mischien al ouder dan 20 is,hij heeft een auto dus ook een rijbewijs en daar moet je minimaal 18 voor wezen.
  en die had hij al toen zij hem onmoeten.
  daarbij komt inderdaad het verhaal van de school erbij tuurlijk kan de administratie niet helemaal correct zijn maar het lijkt me vrij onmogenlijk dat een kind zo vaak van school weg is zonder dat daar actie word ondernomen.
  en zo zijn er nog meer dingen die je in twijfel kunnen brengen.
  en wat ik ook n beetje raar vind is dat die manou nooit gepakt is als die moeder op een gegeven moment door had wat er aan de hand is kan moeders aangifte doen aangezien maria minderjarig was toen de tijd kon zij zelf het heft in hand nemen.
  kortom voor mensen met een beetje iq zal het meteen duidelijk zijn dat dit verhaal veel tegenstijdige dingen bevat.

 51. o ja als zij inderdaad in dit boek de echte naam van haar loverboy heeft gebruikt en er zijn geen bewijzen tegen hem heeft zij een erg groot probleem.
  dan is dit laster en kan hij een rechtzaak tegen maria en haar moeder beginnen voor het besmeuren van zijn naam.
  het lijkt mij dus ook gelogen dat zij echte namen heeft gebruikt een uitgever zal dit boek daarom ook nooit uitgeven als dat zo is.

 52. In een interview van 2008 zei Maria dat die Manou ook mensen voor hem had werken op school, zo ook in de administratie. Het bewijst eigenlijk niks, en overdreven is het niet. je bent naief als je denkt dat zulke dingen niet gebeuren, zo heftig. want het gebeurt wel degelijk en ook hier in NL.

 53. Ja hoor, ‘Manou’ had mensen op school, mensen bij de politie, mensen in die opvanghuizen enz. enz. Wie gelooft nou zoiets? Het wordt echt steeds gekker. En nog steeds blijven (domme) mensen haar maar verdedigen. Lees die boeken nou eens als een normaal nuchter mens !!!!
  IWHN is zo ongeveer de enige die het heeft gelezen en erover na heeft gedacht. Het KAN gewoon niet kloppen.

 54. dank je Louise!
  natuurlijk gebeuren hier in nederland erge dingen die het zonlicht niet kunnen verdragen maar of dat het hier een feit is is erg twijfelachtig.
  op youtube staat een interview van haar met jensen en daar betrap je haar direckt met een leugen hier verteld zij dat die manou toen hij voor het eerst bij haar thuis kwam 18 jaar was.
  dit kan echter helemaal niet want hij had zijn auto al toen zij hem ontmoeten toen zij 12 was.
  ik denk inderdaad dat er heel wat mis is met dit meisje maar twijfel erg aan haar verhaal.
  en zo betrap je haar op meerdere leugens tijdens dit intervieuw.
  wat betreft de aangifte die nooit gedaan is is ook de grootste onzin zij geeft aan dat zij daar geen zin in had maar het is haar moeder die hier over gaat.het staat in het wetboek geschreven dat als een kind van 16 jaar of jonger sex heeft of dat dat nu vrijwillig is of niet de ouders altijd aangifte kunnen doen i.v.m de leeftijd van het kind,een 16 jarige kan namenlijk niet goed inschatten wat de gevolgen daarvan zijn.het maakt hier dus ook niet uit wat de leeftijd van de persoon is waarmee zij sex hebben gehad.

 55. en wat betreft het zijn van naief daar valt ook onder dat als iemand een verhaal tegen je verteld en er zijn overduidelijk dingen die niet kloppen dat je die over het hoofd te zien.
  ik weet het niet hoor maar het is vrij duidelijk dat dit verhaal aan alle kanten wankel is.
  gebruik je verstand en lees het boek nog eens kijk naar interviews en zie hoevaak zij zichzelf en haar moeder en de school tegenspreekt.
  het denken dat het waar dan ook voorkomen van complot theorieen is een aanwijzing dat iemand eventueel een geestenlijke ziekte heeft wat hier overduidelijk gebeurt iedereen zit in dit complot alle leraren op school zelfs de overheid kom op nou zeg dit geloven jullie toch niet.

 56. Dat Maria officieel ”slechts” enkele uren spijbelde terwijl ze zelf wist dat het vele uren meer waren, moeten veel jongeren toch herkennen.

  Dit gebeurd veel vaker en niet alleen in Zwolle. Zelf heb ik in het verleden uren,max 6 per jaar, gespijbeld waar ik nooit verantwoording voor heb moeten afleggen. Ik heb Klasgenoten gezien die 50% van de tijd op school hangen en de andere 50% in het park, de stad of de coffeeshop.

  Als jong volwassene heb je een eigen verantwoording. Maar sowieso vind ik,tot iemand 18 is, is een school verplicht om op z’n minst de ouders in de lichten van het feit dat hun kind afwezig is op school.

  Ik wil het nog niet eens hebben over waar Maria wel of niet rond hing. Maar haar verhaal dat ze veel minder op school zou zijn dan de school zegt kan volgens mij heel goed kloppen. Ik heb het vaak zien gebeuren in mijn eigen omgeving en helaas zie ik het tot op de dag van vandaag nog regelmatig.

  Heb jij wel eens gespijbeld? Waarom wordt jij daar dan zo weinig mee geconfronteerd?

  En als jij niet spijbelt. Vraag je je dan ook wel eens af, waarom die spijbelaars ongestraft verder spijbelen?

  Het gaat me niet om het loverboy verhaal. Maar puur om het feit dat ik zelf nog steeds te vaak zie dat jongeren niet zijn waar ze horen te zijn: OP SCHOOL!

  Kees, 20 jaar

 57. maar natuurlijk gebeurt het spijbelen en ook heeft de school het niet altijd door maar het verhaal dat hier verteld word kan gewoon niet.
  je kunt hier het spijbelen niet loskoppelen van het loverboy verhaal.
  het gehele verhaal bij elkaar kan gewoon niet zij verteld hier dat in de weide omgeving mensen voor hem had werken op school in winkels zelf haar buren hoorde bij het complot.
  als je daadwerkelijk intresse in dit verhaal hebt ga dan voor jezelf na wat maria in intervieuws zegt en lees het boek als je dat nog niet gedaan hebt.
  iemand met een beetje gezond verstand zal dan meteen inzien dat het een hoop tegenstijdigheden bevat.

 58. En alweer vertelt IWHN hier het enige juiste. Zelf werk ik ook op een middelbare school. En geloof me maar, 4 jaar ongestraft spijbelen en de ouders niet op de hoogte brengen gebeurt echt niet (meer) in Nederland. Om de haverklap staat de onderwijsinspectie op de mat. Ik weet niet op wat voor school Kees zat, maar dat verhaal geloof ik trouwens ook niet. Iedereen glipt er wel eens doorheen met een spijbeluurtje. Maar 4 of 6 jaar? Kom nou.
  Maria schrijft dat ze duizenden !!! euro per dag moest verdienen in Rotterdam, vanuit Zwolle, in schooltijd. Al zou ze die uren wel gespijbeld hebben, dan is dat nog steeds onmogeljk. Reken maar eens uit. Waarom denkt er bijna niemand na bij dit verhaal? Op haar website wordt werkelijk alles voor zoete koek geslikt. Het is ongelofelijk !!!!

 59. Zelf heb ik ook vaak gespijbeld, en gym was standaard voor mij een tussenuur, thuis kregen ze nix te horen. op me rapport kreeg ik gewoon geen cijfer meer voor gym.
  tuurlijk spreekt de school tegen, zij willen niet in een slecht daglicht staan.
  ik vind dat zij wel de dingen vertelt in details. en veel dingen die je makkelijk kan natrekken. of zij idd daar heeft gezeten etc.
  en zij zei in de interview dat manou haar vertelde dat zij 18 was en paar jaar later dat ie nog 18 was maar zelf denkt ze dat ie ergens in de 30 is.
  jij kent deze wereld maar niet de onder wereld met drugs sex en mensen handel….en waarschijnlijk kennen die mensen onze wereld niet.

 60. Ik geloof best dat je kunt spijbelen zonder dat de school iets merkt of het intreseert dat je er niet bent ,Ik heb zelf een zoon die 3 maanden gespijbeld heeft zonder dat wij ingelicht werden ,als wij zelf er niet achter gekomen waren hadden wij nu nog niets gehoord en volgens mij is de schoolinspectie nu nog aan het zoeken voor een oplossing na ruim 3 jaar , Het is dat wij zelf actie hebben ondernomen anders was hij nog aan het spijbelen. 1 keer hebben ze intresse getoond naar ons idee om hem in de herstart te doen ,want ze wisten niet hoe ze zo iets aan moesten pakken , Dus ik geloof wel degelijk in de slechte controles op middelbare scholen.
  Ook hebben wij een nichtje in het lover boy gedoe . en het is wel degelijk een zeer goed georganiseerde mafia achtige bende met slimme en doorgedachte praktjken als je niet zo,n betrokken moeder hebt kom je er echt niet meer uit, en daar mag Maria wel dank baar voor zijn . En dat ze geen aangifte heeft gedaan ,als je maar ook even weet hoe hier in nederland de politie werkt zo als wij hebben ervaren ,Snap ik dat heel goed ,en daar moet de journalist zich maar eens in verdiepen .!

 61. haha en zeker dat het wel waar is.
  mensen komen praten maar weten niks.
  ik woon zelf ook in zwolle
  en weet precies hoe dat is.
  dingens gebeuren met meisje van haar
  leeftijd hoe oud ze toen was nog steeds 🙂

 62. het is zeker wel gebeurt.
  mensen sluiten inderdaad
  hun ogen voor de realiteit
  en ik zal je nog is wat vertelle
  in zwolle gebeurt het nog steeds.
  heel sneaky en stiekem. genoeg meisje
  van 13 14 jaar die hetzelfde door maken
  als maria. dus kom niks zeggen als je van niks
  weet het is de keiharde realiteit.
  maar politie doet net of ze er niks van weten
  terwijl ze het heel geod weten

 63. ik heb het boek gelezen en ik weet zeker dat ze niet liegt.

  ik bedoel heb ff op internet lopen zitten kijken en het kan allemaal

  dit wou ik ff zegen

 64. ik heb het boek ook gelezen..
  en ff terugkomende op wat iemand zei…
  Ze durfde geen aangifte te doen maar schreef wel 2 boeken..
  En niet voor niets met andere namen erin.. want ze gebruikt niet de echte namen van de personen..
  Ik denk niet dat dat meisje dat zomaar ff uit dr duim heeft gezogen.. niemand kan zoiets verzinnen..

  Aangifte doen van iets is iets heel anders.. zij staat in dr eentje…
  en dr waren meer van die jongens.. stel ze waren wel vast komen te zitten.. En dan kwamen ze weer vrij en gaan ze haar pakken… ze woont nog steeds in dezelfde plaats als waar het allemaal is gebeurd.. ik zou dan ook geen aangifte doen… maar net als haar een boek publiceren.. want iedereen moet weten hoe loverboys zijn… waar je ze aan kunt herkennen en dat soort shit..

 65. Oh, probeer 038 hier ook al haar/zijn gelijk te halen? Op de website van Maria ook al. Lukt alleen niet erg. Er zijn te veel intelligente mensen, die overal doorheen kunnen prikken. Maar dat vermogen heeft 038 niet. Durft trouwens ook geen naam op te geveEn : ‘een persoon’, reactie daarboven. Nee, vooral geen aangifte doen, dat is pas slim. Gewoon hun gang laten gaan, dat is pas verstandig. Ik vraag me werkelijk af waar het verstand van deze kinderen zit.

 66. Christa, zelf heb je natuurlijk nooit in zo’n positie gezeten dus jij kan er al helemaal niet over praten hoe het voor zo’n meisje is geweest.
  Hoe vaak doen meisjes geen aangifte voor aanranding etc……?
  Het doet veel hoor met zulke meisjes die in zo’n situatie terecht komen, hoe dat speelt met hun gedachten. het is niet zo makkelijk 1 2 3.
  Het was ook iemand waar ze close mee is geweest en gevoel speelt een grote rol en zo zullen er nog wel meer factoren zijn.
  verdiep je eerst maar ff in de psygologie.
  Wat jij nu hierboven zegt is wel heel erg naief.

 67. http://www.nrc.nl/kunst/article2506090.ece

  Journalist: verhaal over loverboy is verzonnen

  Het verhaal van Maria Mosterd, die op twaalfjarige leeftijd werd misbruikt door een loverboy, klopt niet. Dat zegt misdaadjournalist Henk Jan Korterink.

  Mosterd schreef in 2008 het boek Echte mannen eten geen kaas, het relaas hoe ze vier jaar in de greep was van loverboys. Ze werd mishandeld, verkracht en moest zich prostitueren. Het boek werd een bestseller, er werden 250.000 exemplaren verkocht.

  Maar volgens Korterink is het boek verzonnen. Zo is het volgens hem niet aannemelijk dat politie en gezagsdragers in Nederland meedoen met het toedekken van dit soort praktijken. En Korterink signaleerde broodje-aapverhalen. Zo noemt hij de scène waarin een jongen wordt gemarteld met een emmer met daarin een rat die verhit wordt op zijn buik. „Dat is echter onuitvoerbaar.” En dit kwam ook voor in de film 2 fast 2 furious uit 2003.

  Hij ging op onderzoek uit, en maakte een reconstructie die in mei zal verschijnen onder de titel Echte mannen eten wél kaas (uitgeverij Nieuw Amsterdam). „Het bevat het ware verhaal van Maria en haar ‘loverboy’.” De auteur vertelt dat hij als eerste Manou heeft gesproken, de pooier in het boek van Maria. „Manou is geen loverboy. Er zijn met Maria Mosterd wel nare dingen gebeurd, maar niet door deze jongen.”

  „Het gaat hier om het relaas van een slachtoffer”, reageert uitgever………

 68. In het boek staat ook vermeld dat de jongens het met een emmer wouden uit proberen omdat zij dat een keer in een film hebben gezien.
  en ik ken die film ook ja, het kwam me al bekend voor toen ik het boek las, maar ze vermeld het zelf al dat de jongens het uit een film hadden afgekeken.
  Als dit geen waar gebeurd verhaal is dan had het wel een fictie boek geheten en is zij gewoon een goede schrijfster.
  En ik neem aan dat ze andere namen heeft gebruikt ipv de echte namen, Manou is dus een deknaam.
  Ze schrijft dingen die gemakkelijk na te trekken zijn, dit heb ik nog niet terug gelezen, ik heb nog niemand gezien die heeft bewezen dat het niet waar gebeurd is.
  Jullie willen niet geloven dat er in NL ook zulke criminele bendes bestaan?
  Zo vol bevolkt.

 69. En waarom zou de hoenderloogroep die haar behandelen ook zeggen dat haar nog vele ergere dingen zijn aangedaan dat niet in het boek staat geschreven.
  Aan het einde van haar boek schrijft ze ook dat er nog meer dingen zijn gebeurt maar die houdt ze liever voor zichzelf.

 70. @muti: ik weet niet of je argument mbt de Hoenderloo groep zo sterk is. Hulpverleners hebben niet tot taak de waarheid te vinden. Zij ondersteunen een getraumatiseerd meisje. De vraag ligt hier voor wie verantwoordelijk is voor welk trauma.

  Wat de rest van je reactie betreft: er zijn juist wel veel mensen geweest die het boek in twijfel trekken. De reistijden bijvoorbeeld, het schoolverzuim, het rare verhaal van de laksheid van de politie, het incident met de rat enzovoort.

 71. En zo is het, Rechtbankverslaggever.
  NRC Next al gelezen van vandaag over deze zaak?

 72. Muti, ik kan je een geheim verklappen, ik heb er alles mee te maken gehad, mijn eigen dochter is nl. ook misbruikt geweest door zo’n zgn. loverboy. Dus vertel me niet dat ik er niks van weet. En, volgende geheim, ik heb als moeder aangifte gedaan (ze was net als Maria minderjarig) en hij is veroordeeld. Zo kan het dus ook. Maar ja als het niet waar is, is er weinig aan te geven.

 73. ongelovelijk zeg hoe deze discussie verloopt!
  de mensen die enig sinds hebben nagedacht over het verhaal en hier hun mening komen plaatsen doen dat gewoon op een nette manier.
  echter hoe de mensen die in het verhaal geloven lullen alleen maar dingen als jullie kennen onze wereld niet,ga je ogen eens opendoen voordat je komt praten,jullie hebben nooit in zo’n positie gezeten enz enz.
  dit zegt echter veel over het denkniveau van deze mensen.
  als de mensen nou eens met goede argumenten zouden komen gaat het gespreks niveau omhoog!

 74. @ IWHN.
  Helemaal mee eens. Meestal schelden de ‘aanhangers’ er op los, dat het lieve lust is. Noemen mensen die de boeken goed hebben gelezen, en dus grote twijfels hebben direct ‘haters’, of nog erger : de grofste scheldwoorden.
  Zegt iets over hun intelligentie.
  Heb je NRC Next van vandaag al gelezen? Staat weer een interessant artikel in. Het boek van H.J. Korterink : Echte mannen eten WEL kaas (tegenhanger van het boek) komt binnenkort uit.

 75. Mensen reageren allemaal so dom als ze horen dat iets mischien niet waar is. En die school is helemaal schijnheilig:S Eerst geen papieren hebben en als ze geld willen komt alles boven water, hoe vreemd? Zo kan ik het ook! Maar geloof wat je wil, het probleem met de mensheid is dat ze liever de lieve en makkelijk leugens geloven, dan de keiharde en erg waarheid! Weet waarom hier zoveel pooiers/loverboys zijn in nederland omdat in dit land nooit bewijz tegen die pooiers/loverboys zijn of willen ze het bewijz niet zien? Zijn ze bang voor ze? Vertel my het maar! Wedden als hoger straffen kwam voor die pooiers en meisje meer gelooft werden dat er wel wat meer slachtoffers gingen praten! En nee niet iedereen maar wel wat!

  Als wij alleen maar zeggen dat alles gelogen is van deze meisjes, logisch dat ze niet gaan vertellen wat er aan de hand is!
  En logisch dat Maria geen aangifte doet als hij iedereen kan laten geloven in zijn waarheid, wat denkt die dat die met de politie en rechters doet laat staan ze advocaat! Kijk naar dat boek Man is stoer, vrouw is hoer..Die man ontkent nog steeds dat die een pooier/loverboy is! Dus wat wil je dan, die mensen(Eigelijk zijn dat geen mensen) geloven hun eigen leugens en laat iedereen het zelfde geloven, Zelf zijn advocaat gelooft het!

  (Volgens Misdaad journalist Henk jan kerterink is de pooier onschuldig, maar als zo een jongen zo een meisje en moeder kan manipuleren..Waarom hem dan niet? Zo dom en hij denkt dat die tegen hem niet liegt? Laat me niet lachen!, die hem gesproken heb)

 76. Bij me berichtje in het laatste zin bedoel ik dat die misdaad journaliste de pooier heb gesproken!!!! (zo vermeld een artikel op internet)

 77. Om aan te geven hoe de mensen reageren die niet goed kunnen lezen en alles geloven van Maria en Lucie zeggen/schrijven, hieronder een gekopieerd berichtje, vanochtend in Maria’s gastenboek. Gericht aan de mensen die gewoon niet alles geloven :

  ‘ik hep egt veel respect voor jouw en voor de boek die je hept geschreeven ik lees eigeluk nooit maar jou boek had ik in drie dagen uit en die haaters op deze gasteboek zijn vieze kk rascisten!!!’

  Zoals Louise gisteren al schreef : Het zegt wel iets over hun intelligentie. (zie ook de ‘nederlandse taal’)

  En @Ash : Iedereen heeft gewoon het recht te geloven wat hij/zij wil. Jij gelooft alles woord voor woord. Dat is je goed recht. Je gebruikt in ieder geval geen scheldwoorden.
  Ik zelf denk van het hele verhaal het mijne. Die school zal echt niet zomaar gelijk hebben gekregen van de rechter.
  Veel meisjes gaan wel naar de politie (lees ik in reacties en hoor ik om me heen) en echt, Maria is zelf degene die meisjes juist weerhoudt naar de politie te gaan. Zij en haar moeder zeggen nl : ‘ga maar niet naar de politie, dat heeft geen zin want die doen toch niks’. Dat is een fout signaal wat ze afgeven. Niet de reacties van mensen die dit alles (daarom) niet geloven.
  Mensen die reageren doen er goed aan eerst het stuk van de schrijver te lezen, dan de reacties en dan reageren. En niet alleen reageren op de laatste reactie van iemand.
  En wat Hendrik Jan Korterink betreft : Ik wacht met smart op zijn boek : Echte mannen eten wel kaas.

 78. @ Melanie,Dank je wel voor je reactie op mijn reactie. Maar wees eerlijk, die school heb gelijk gehad ja, maar in Nederland is het rechtssysteem zo krom.Of mensen krijgen een te laag straf of helemaal geen straf:S Het lijkt wel of die rechters medelijden hebben met de daders:S Moordenaars, pooiers, en alles wat achter trials hoort is in Nederland binnen de korste keren weer vrij, al komt door te lagen straf of ze hebben goed gedrag vertoont dus mogen weer lekker de wereld in:S Maar ja, in Nederland zou dat altijd zo blijven en zolang dat duurt is dit een soort paradijs voor criminelen!

  Maar waar maken wij ons ook druk om, het is toch een ver-weg-van-je bed-show! Totdat het iemand overkomt die jij kent, dan wil je het liefste dat die persoon de doodstraf krijgt:S

  De gevangenis is hier een soort Dicht zittend hotel, meer niet!

 79. @ash: ik weet niet waar je dit beeld vandaan haalt, maar het is geen juist beeld. Je zegt het zelf al: ‘wacht maar tot het jou overkomt’. Dat geldt wat mij betreft ook voor de gevangenis. Het is echt geen pretje om daar te zitten.

  Wat de straffen betreft: die zijn in Nederland de afgelopen jaren steeds zwaarder geworden. En helemaal geen straf? Ik zou niet weten waar je op doelt. In 96% van de gevallen volgt een veroordeling.

 80. @ Rechtbankverslaggever, wat ik hoor van straffen in Nederland is dat het niet zware straffen zijn en cijfers zeggen veel maar niet alles, En gevagenis geen pret in Nederland? Wow, dat is nieuw! Je heb tv, normaal eten, en zelfs hokjes waar je vrouw/man ontvangen en dat noem jij geen pret?Grappig, dus jij zou liever in het buitenland opgesloten zitten? Met ze 10 op een kamertje of nog erger soms? Vergelijk en kijk hoe luxe gevangen het hier iegelijk hebben vergeleken andere landen! Dan is het hier luxe!

  Maar ik ben natuurlijk nog maar een jong persoon en u ben een stuk ouder dus u zal het wel beter weten:)

  Ik zal mijn reactie hier bij laten want je moet iegelijk niet tegen mensen ingaan die kennis van iets hebben:)

 81. @Melanie, bedankt voor je reactie (o shit, nu breek ik me belofte dat geen reacties meer zal sturen, kan gebeuren:P)

 82. Dat de straffen hier in nederland mild zijn dat is nu wel weer overduidelijk in dit geval met milly.
  hij stond toch echt met voor bedachte rade bij haar aan de deur en hij krijgt doodslag..

 83. @Rechtbankverslaggever: Dus die pooier die dit maria mosterd heb aangedaan heb niet haar vrijheid voor die 4 jaar afgepakt of mss wel altijd (dat ze in angst leeft)? OF al die moordernaars die hun slachtoffers hebben dood gemaakt, die hebben hun vrijheid afgepakt en die familie leden weten dat de dader ooit vrij komt en als die dan vrijkomt dan zal die familie zich niet prettig voelen in hun eigen land hoor of zal jij dat wel gezellig gedachten vinden dat de moordenaar vrij rond kan lopen dan mss paar jaar cel en/of tbs, die bijvoorbeeld je beste vriend heb vermoord? Dan voel je toch ook niet meer veilig? En dan heb ik het niet eens over de slachtoffers die hun misdaad overleeft hebben en hun daders ooit vrij komen, die mensen hun vrijheid is voor eeuwig weg ja en van die dader mischien voor een paar jaar! Best luxe voor die daders dan! En dan kan je wel zeggen dat die slachtoffers hun over hun angst moeten heen zetten maar als jij een slachtoffer/nabestaande bent zal t altijd in je achter hoofd zitten,dat die vrij rond loopt, als die weer vrij is!

  En als je hier in nederland heb je echt wel vrijheid in de gevangenis,want ik heb wel eens gehoord dat criminelen hun zaakjes nog steeds van uit de gevangis kon regelen, alleen die muren dan ja, geen echte vrijheid maar dus wel genoeg om voort te zetten wat je deed/doet:) Dat is al erg genoeg!

  Maar ik had zegt dat ik niet meer tegen iemand in zal gaan met kennis en die ouder was en nu doe ik het weer, Sorry:$! Zal nu niet meer doen.

 84. laten we zeggen dat er nooit gepaste straffen zijn voor de dingen die er gebeuren.
  het is nooit gerechtvaardigd wat voor straf ze ook krijgen.
  iedereen heeft daar een eigen mening over en dat zal altijd zo blijven.
  als je een gedupeerde bent wil je altijd de hoogste straf voor de persoon die jou of je familie/vriend wat heeft aangedaan.
  als je daar buiten staat is het altijd anders want t is een ver van je bed show.
  en ja ik moet toegeven dat het strafrecht hier in nederland erg net is geregeld ten opzichten van de daders.
  maar dat is natuurlijk mijn mening en een ander hoeft het daar echt niet mee eens te zijn.
  aan de andere kant je moet altijd de mensenrechten in t oog houden en als je dat niet doet ben je mischien uiteindelijk net zo erg als de daders!

 85. Ik ben het met de rechtbankverslaggever en IWHN eens.
  Wij hebben het van dichtbij mee gemaakt. De dader was veroordeeld tot 33 maanden met aftrek van voor arrest (6 maanden) en 10 maanden voorwaardelijk. Hij heeft er welgeteld 14 maanden totaal gezeten. Ik weet dat hij daarna weer in de fout is gegaan (overval op straat) maar hij was al heel snel weer op vrij. Niks die 10 maanden voorwaardelijk erbij gehad. Hij moet mijn dochter nog steeds 1500 euro smartegeld betalen (uit die eerste rechtszaak), maar dat heeft hij nooit gedaan en niemand gaat er meer achteraan, omdat hij vrijwillig 30 dagen is gaan zitten om niet te hoeven betalen.
  Ik vind het schrijnend en erg oneerlijk, maar ben toch voor deze rechtstaat.
  Vrijheid kwijt, helemaal goed, maar dan wel de tijd die rechter heeft bepaald.

 86. De mensen die menen dat een celstraf in Nederland niet zwaar is, vergeten toch een paar dingen. In veel gevallen zit je niet alleen voor lange tijd tussen vier muren, je raakt ook nog vaak je baan kwijt, je huis en soms je sociale netwerk. Er zijn vaders die hun kinderen moeten missen en een heel stuk van de opvoeding niet kunnen doen.

  Bovendien is de sfeer in een gevangenis er echt niet een van een gezellige plek waar je rustig je tijd uitzit. Ik denk dat de meeste reageerders hier het er nog geen week volhouden.

  Dat kun je allemaal terecht vinden, maar je moet er in mijn ogen ook geen bagatel van maken.

 87. wel dat is een hele goeie dat die persoon de opvoeding van zijn kinderen moet missen!
  moet ik daar treurig om zij nee niet voor de dader hooguit voor de kinderen van die persoon maar voor hem zeker niet!
  zijn baan kwijt raken ook prima allemaal zijn eigen schuld maar mag ik hier nog even over zeggen dat we het hier over criminelen hebben die het totaal niet erg vinden dat dat allemaal gebeurt.
  ik ben zelf ook een slachtoffer helaas maar ben het niet eens dat we hier ineens simpatie voor de zielige crimineel moeten hebben.
  iedereen hier in nederland weet het verschil tussen goed en slecht dat leren kinderen al in het begin dat zij naar school gaan en als zij het besluit nemen iemand iets aan te doen of iets anders te doen wat niet door de beugel kan zit daar een straf aan verbonden.
  en dat het nederlands strafrecht erg coulant is met de straffen uitzitten en vervroegde vrijkoming dat is wel duidelijk je hoort vaak genoeg van mensen die vervroegd vrij zijn gekomen dat ze de fout weer ingaan!

 88. @iwhn: een collega van mij zegt altijd: stel je een drukke winkelstraat voor in een doorsnee stad in Nederland. Denk de vrouwen en de kinderen weg en je hebt de gemiddelde verdachte.

  In 94% van deze gevallen volgt een veroordeling. Dan kun je spreken van een crimineel.

  Met alle respect: maar je beeld van de criminaliteit klopt niet. De maatschappij bestaat niet uit eerzame burgers en gewetenloze schurken. De maatschappij bestaat uit burgers die zich aan de wet houden en burgers die dat om uiteenlopende redenen niet doen, soms gedwongen door bizarre omstandigheden of biologische defecten.

  En het zal je verbazen hoe snel je van de ene groep in de andere rolt.

 89. ik heb het boek ook gelezen en ik vond het wel leuk maar tog het kan tog nii egt zijn ofwel misschien wel want het overkomt vel meiden..;(

 90. Makkelijk he, om te oordelen over iets wat je niet zelf hebt meegemaakt, ga zo door kortzichtig Nederland!!!

 91. @Anita.
  Misschien ben je zelf wat kortzichtig?
  Heb je het verhaal hierboven, en bijv. de site van H.J. Korterink en zo zijn er meer sites, wel gelezen?
  Of neem je klakkeloos aan wat er in het boek van Maria staat? Is het niet in je opgekomen dat het helemaal niet waar KAN zijn (grotendeels dan).
  En kun je geen menig hebben over iets wat je niet hebt meegemaakt? Heb je zelf nooit een mening over iets wat je niet hebt meegemaakt? Vast wel.
  En trouwens, wie zegt dat de reguurders niks hebben mee gemaakt? Ik wel, in mijn directe omgeving. En ik heb een mening over Maria en Lucie Mosterd. Er is gewoon veel gelogen, en de uitspraak van de rechter, wat betreft schoolverzuim, heeft alles alleen maar bevestigd.

 92. Anita, ik zie dat Christa wel antwoord geeft op je vraag, maar dan zeg je ‘dat is nu precies wat ik bedoel’. Erg zwak hoor.

 93. Oordelen en je mening geven over iets, is het makkelijkste wat er bestaat maar het moeilijkste is de waarheid onder ogen komen en zien wat er nou echt gebeurt, probeer het maar eens? Moeilijk he, want de makkelijke leugens geloven is makkelijker dan de moeilijke waarheid onder ogen komen;) En geloof me hoeveel loverboy slachtoffers er ook zijn in dit land en hoe erg dingen ze ook meemaken, niemand wil het weten! Want hoe kan dat nou hier gebeuren? Dat kan toch niet. Mensen, als je ogen eens open deed, kon je zien wat er midden in je gezicht gebeurt!

  Wanneer wil jij iets geloven? Wanneer alleen om je eigen gevoelens gaat of wanneer midden in je gezicht gebeurt? Of wanneer je het je eigen dochter is die het slachtoffer is? Vertel het mijn maar.

  Wedden dat je nu al je mening klaar heb, o vergeten, ik met zelf de mijne gegeven! Erg he, ik oordeel dat je mening geven het makkelijkste is, maar ik doe het zelf? Of vertel ik gewoon iets wat je niet wil horen?

 94. Sorry, aan deze wartaal van Ashley kan ik geen touw vast knopen, is ook niet echt de moeite waard om daarop te reageren.

 95. Wat willen jullie nou zeggen dat Maria Mosterd dit verhaal heeft gelogen. En het klinkt misschien allemaal onrealistisch in dit boek maar dat is het toch ook ? Welke vage gast bedenkt nou van zulke dingen om zoiets te doen met zo’n meisje maar we weten allemaal dat die ‘vage gasten’ wel bestaan ..

 96. @Anoniem. Heb je het verhaal hierboven van de Rechtbankverslaggever wel gelezen? Daar gaat het over. Al die andere flauwekul van mensen die klakkeloos reageren om het reageren, zonder het inhoudelijk daar over hebben, is inderdaad de moeite niet waard. Die kunnen beter maar naar het gastenboek van Maria gaan, dara lees je alleen maar van die ongein.

 97. @ Marylou
  Ja ik heb het verhaal zeker weten wel gelezen.
  Maar er staat toch echt :

  Vorig jaar kwam de eerste kritiek los op het boek. De verhalen zouden bedacht zijn. Te heftig om waar te zijn. En waarom deed Maria eigenlijk geen aangifte?

  daar heb ik op gereageerd ..
  Te heftig om waar te zijn is het ook maar
  zulke dingen gebeuren wel.

 98. het is inderdaad wel een erg sterk verhaal, ik vind het ook een beetje vreemd dat ze geld wilt verdienen aan het boek en aan de rechtszaak tegen de school, ik zou in iedergeval een deel van het geld geven aan een instelling tegen de loverboys. ook zei ze in een interview dat ze als een vriendin van haar in de ban was van een loverboy dat ze die niet zou helpen, is dat niet een beetje vreemd?

 99. dat klopt wel Hannah!
  het is idd wel vreemd dat ze er geld aan wil
  verdienen. en als je weet hoe erg het is
  zou je je vriendin toch wel helpen als er
  zoiets met haar gebeurt maar misschien wil
  ze dat nu niet omdat ook niemand haar heeft geholpen toen ? Je weet maar nooit hoe ze er nu over denkt na
  zo’n heftige gebeurtenis.

 100. Echt raar dat mensen dit verhaal niet geloven omdat het te erg is. Maar denk dan eens aan josef fritzl, dat verhaal is ook veel te erg! Die man sluit ze kind op en verkrachter en wekt zelfs kinderen bij der maar nee, dat geloven we wel! en vooral dat die moeder er niks van af wist.

  Of ik keek laatste reportage en daar vertelde Colleen Stan haar verhaal die gevangen werdt gehouden jaren lang en als slaaf werdt gebruikt en in een kist werdt opgesloten.

  Woow, dat klinkt in mijn oren ook onverstelbaar, maar helaas het is wel gebeurt, dus waarom geloven jullie het boek van Maria mosterd niet en al die andere gruwelijke verhalen wel? Wanneer ga je iets geloven wanneer het je zelf overkomt of je dochter/zoon?

  Maarja, helaas zou er zoveel gekke in deze wereld dat deze nog wel blijven gebeuren en als wij zo naief blijven om die mensen niet te geloven logisch dat loverboys dan hun gang kunnen gaan, die miesjes doen toch nooit aangifte of vertellen hun verhaal ook niet.

  En even over dat geld verdienen, er zoveel boeken geschreven over erge echt waargebeurde verhalen, die verdienen er dan toch ook geld aan? En daar zeggen we niks over? Beetje raar, vindt je niet?

 101. misschien word dat geloofd omdat daar werkelijk bewijzen van zijn.
  naar die ‘verhalen’is onderzoek naar gedaan.en er zijn in het verhaal van fritzl ook nog kinderen die dat bewijzen.
  in het verhaal van maria mosterd niet.
  mensen hebben harde bewijzen nodig.

 102. Helemaal geen bewijzen, nee, geen ‘vriendinnen’, geen ‘geronselde meisjes’, geen verdwenen/verkochte meisjes, geen aangifte, geen bendeleden ooit gevonden/gearresteerd. En ga zo maar door. En waarom niet? Waarom heeft nooit eens iemand zijn/haar mond open gedaan? Gezegd, ja ik was ook slachtoffer, ik ben geronseld. Ze bestaan gewoon niet. Daarom niet.

 103. Logisch, dat daarom slachtoffer van loverboys nooit aangifte doen. Er kan meestal geen bewijs gevonden worden en meisjes die het ook overkomen zijn zijn bang, maar dat kan jij je niet voorstellen he, bang zijn voor iets wat je niet kent en gelukkig maar voor jou!

  Logisch dat loverboys hier hun gaan kunnen gaan, niemand wil de slachtoffers geloven! Wanneer gaan mensen pas dingen geloven in dit land, zeker wanneer je zelf bang moet zijn zeker!?

 104. Even over dat kan geen bewijs gevonden worden: daar bedoel ik mee dat die loverboys alles zo draaien dat ze er niks mee te maken hebben! Ze zijn zo onschuldig, volgens hun zelf..

 105. @Ash : Dat geldt voor iedere dader. Draaien en ontkennen. Kom nou, denk je dat dat alleen voor ‘loverboys’ geldt? Denk je dat inbrekers, moordenaars, verkrachters bekennen? Tuurlijk niet. Daar is de politie voor, om dat allemaal te onderzoeken en bewijzen te vinden. Wat een gel.., geklets toch allemaal. Dat zou dus betekenen dat niemand van een delict aangifte hoeft te doen? Want ze gaan toch ontkennen…. Denk toch eens nuchter na. Maria heeft geen aangifte gedaan (of niet e vergeten de moeder, van een minderjarig kind) omdat dit zaakje stinkt !!!!

 106. het is stom dat in het eerste boek staat dat ze een zusje heeft en in het tweede boek staat dat ze 2 broertjes heeeft?!

 107. @ –

  Ben het helemaal met je eens. Toen ik aan Maria zelf opheldering vroeg, kreeg ik het antwoord dat ik me er niet mee mag bemoeien. Dat het erg was wat haar was overkomen. Ze walgt van zelfmedelijden.

 108. Vandaag besteedt ook nrcnext aandacht aan Maria Mosterd. Naast het verschijnen van een boek van Hendrik Jan Korterink volgende week, waarin haar verhaal in twijfel wordt getrokken, zet ook Peter R. de Vries zijn vraagtekens bij de geloofwaardigheid. Komende zondag zelfs een extra lange uitzending van Peter R.
  Citaat: ‘Als haar boek écht de waarheid was, dan zouden wij er geen uitzending aan wijden, en zeker geen extra lange uitzending.’

 109. Zo denk ik er ook over. Als hier een uitzending mee gevuld kan worden, is er heel wat aan de knikker…..

 110. Pingback: De Vries ontmaskert ‘loverboy-slachtoffer’ Maria Mosterd |

 111. SBS Tokkie’s Show Time i.s.m. ‘Nieuw Crimineel Amsterdam’.
  “De Vries ontmaskert ‘loverboy-slachtoffer’ Maria Mosterd”

  De Vries ontmaskert weer eens helemaal niets. Deze komende uitzending is volledig gebaseerd op wat zijn al jarenlange stiekeme Sidekick Hendrik Jan Korterink aka de Wunderdwerg (zogenaamd zeer gereformeerd christelijk ) gaat publiceren in zijn komende zg. boekie uitgegeven bij “Nieuw Crimineel Amsterdam’ van de Russische Maffia. Wedden dat zijn boekie maandag opeens in de schappen ligt.

  Meer lezenhttp://stevenbrown.web-log.nl/stevenbrown/2010/05/sbs-tokkies-sho.html

 112. Maria Mosterd heeft hetzelfde waarheidsgehalte als Renetta van der Meer. Dat zou Peter R de Vries eens als avondvullend programma aan kunnen wijden.

  Het is voor Peter een eitje om die vrouw te ontmaskeren.

  Maria schrijft slachtoffer te zijn van een loverboy, veel mannen zijn slachtoffer geworden van Renetta de “lovergirl”

  Die bestaan namelijk ook!

 113. @ Ing. Steve Brown,

  Zie jij ze vliegen Steve?
  Natuurlijk ligt dat boek in de winkel deze week. Dat is al aangekonigd. De betere schrijvers kondigen het aan, dat weet je toch? De beste reclame voor je boek krijg je van je collega’s of bevriende websites. Een bestseller is zo’n beetje het meest begeerde doel wat je kunt nastreven als Misdaadauteur. Ook dat weet je. Een bestseller bestrijden, kan een bestseller opleveren. 250.000 mensen willen waarschijnlijk weten hoe ze genaait zijn. En degene die de grap horen, willen er ook over lezen. Een megabestseller kan het worden. Een euro per boekie is dan genoeg. Peter een euro en Hendrik Jan een euro, dat moet kunnen. Beetje Boulevard, Internet, Kranten en weekbladen reclame, de rest komt vanzelf. Noem het maar dom Steve.

 114. ik geloof van heel het verhaal geen malle moer het boek is goed om voorlichting aan kinders te geven heb een stuk in de panorama gelezen over miss mosterd ze is gewoon gedumpt en dit is haar wraak en over die moeder nog maar te zwijgen je heb toch in de gaten dat je dochter niet naar school gaat.Is enkel maar om geld te doen en wijzen naar andere heb haar gezien bij de wereld draait door is gewoon een ordinair wijf

 115. Ik heb de uitzending natuurlijk nog niet gezien, maar denk wel dat je moet opassen met slachtoffers van loverboys zwart te maken. Politiedossiers leveren niets op, de politie snapt helemaal niets van loverboy-problematiek. Dat hebben wij aan den lijve ondervonden toen mijn dochter in handen viel van een loverboy.

  Slachtoffers worden ook door de politie als leugenaar weggezet. Het is inderdaad vaak zo gruwelijk wat ze mee moeten maken, dat het bijna ongeloofwaardig wordt en niemand snapt dat ze niet bij zo iemand weg gaan. Ze worden geterroriseerd en ze zijn zo bang gemaakt, dat ze echt geen aangifte durven te doen. En het meest moeilijke van de loverboyproblematiek is dat het allemaal zo subtiel gaat, dat ze het niet eens in de gaten hebben dat dit gebeurt. Ze worden min of meer “verslaafd” gemaakt zijn aan de aandacht van de loverboy en uiteindelijk zit er een soort van “vrijwilligheid” in. Ze kunnen er bijna niet van los komen, hoe slecht ze het ook hebben en hoe gruwelijk het ook allemaal is, want op andere momenten is hij weer net zo lief als toen zij hem leerde kennen. Hij kan haar laten geloven dat het allemaal haar eigen schuld is, en dat hij haar een plezier doet door zo tegen haar te doen, en ze is dan al zo afhankelijk van hem dat ze het ook gelooft. En ook wordt de familie vaak geterroriseerd en bedreigd, en daar is het meisje ook gruwelijk bang voor, dat de mensen van wie zij houdt iets overkomt. Heel langzaam wordt zij geisoleerd, losgeweekt van al haar vrienden en familie en ze heeft niets meer over voor haar gevoel dan alleen hem. Hij is dan wel niet goed voor haar, maar ja, hij blijft bij haar. De rest laat iedereen haar in de steek. Tenminste dat is wat zij denkt, maar eigenlijk zorgt hij daarvoor. Voor een normaal, weldenkend mens, is het ook allemaal haast niet te bevatten. Dat is ook de reden dat ze bepaalde typers meisjes uitzoeken, niet alle meisjes zijn beinvloedbaar en gevoelig voor dwingende controletechnieken.

  En dan de administratie van school…heel grappig. Natuurlijk was zij volgens de administratie van school niet afwezig, dat zou hen wel in een heel slecht daglicht stellen, dat kinderen ongemerkt afwezig kunnen zijn. Maar geloof me maar, zulke scholen bestaan. Mijn kind was ook een jaar niet op school, ondanks dat ik er vaak naar vroeg kwam men daar aan het einde van het schooljaar achter. De leraren vroegen vaak waarom zij er niet was, maar niemand kwam op het idee de leiding van de school of ons in te lichten. In de boeken was ze op school. Hiervoor heb ik zelfs nog een klacht ingediend bij de leerplichtambtenaar van de gemeente, maar ja, ze stond aanwezig dus ogenschijnlijk kun je de school niks maken en “klopt” hun administratie. Leve de school die de kinderen helpt in dit soort netwerken te verdwijnen zonder dat iemand het merkt.

  Dit soort programma’s die vanavond worden uitgezonden geven loverboys weer groen licht. Het bewijst niet dat Maria liegt, het bewijst alleen dat deze eikels ongemerkt hun gang kunnen gaan. In plaats dat zij straf krijgen voor hun daden, nagelen we de slachtoffers aan de schandpaal en gaan we uitzoeken of hun verhaal wel klopt. Dit duidt er ook weer op dat ook Peter R. De Vries niets snapt van loverboys. Ongelooflijk, het land waar wij in leven. Het land waar daders worden beschermd en slachtoffers levenslang krijgen….ga je eerst maar eens in het echte probleem verdiepen alvorens je een mening hebt.

  Ik ben zo boos op de mensen die haar verhaal in twijfel trekken. Maria, twijfel nooit aan jezelf, jij bent een eind gekomen als je zo in het openbaar durft te vertellen wat je is overkomen. En laat al die “domme” mensen die het niet begrijpen maar praten, meid. Er zijn meer mensen die dit is overkomen en die weten hoe het werkt. Als ik je moeders boek lees, herken ik mijzelf in haar verhaal. Door jouw boek ben ik het verhaal van mijn dochter gaan begrijpen, het werd mij zelfs aangeraden door de hulpverlening die verstand heeft van loverboys, omdat jouw boek beschrijft hoe zo’n netwerk te werk gaat. Ik vind het supersterk van je dat je dit onder woorden hebt kunnen brengen. Jij bent op de goede weg en je komt er wel!

  Veel liefs van Deborah

 116. ze heeft dingen meegemaakt maar het verhaal klopt niet er zitten teveel heken en ogen aan als ze zo eerlijk is ga je bij zo n progamma zitten ze is heel media geil en die moeder ook sorry dat ik dit zeg en meisjes die echt door loverboys worden gebruikt zitten niet met een smile op hun gezicht GELOOF ME DIT IS ENKEL OM GELD TE DOEN we zullen woensdag het verhaal van de loverboy zien

 117. deborah zit jou dochter met een smile op dr gezicht die van mij niet en heeft het ook meegemaakt

 118. Het verhaal was te sterk om ooit geloofd te worden, en helaas is dat wel gebeurd omdat het een heftige lading had en ow wat is t toch erg voor dat arme kind.
  Jammer… t is een meisje dat makkelijk te omschrijven is als een pathologische leugenaar.
  ten eerste klopt de chronologische volgorde niet als ze weer een interview geeft. Ze geeft signalen af met haar ogen dat ze moet nadenken wat er ook al weer is gezegd.
  ten tweede; zou een pooier ooit een van zijn minderjarige hoertjes opstellen om zijn zaken waar te nemen. pussy is pussy.maak ze niet wijzer!
  ten derde LEERPLICHT!!! die had dr moeder allang een boete opgestuurd als er geen verhaal was voor dr verzuim.
  ten vierde: Moeders wist van de verkrachting af, en wie er aan mee deden. Zou jij een dader in huis laten zitten voor een bakkie pleur met een tiefus kakie. NOU dat dacht ik dus niet heeee…. voor een bakkie rattengif is ie uiteraard welkom.
  ik kom enkel tot de conclusie dat ze er over heeft gelogen. En dat is een schande, voor zowel haar als de lezers van t boek die haar geloofden of nog geloven.
  Er zijn meisjes die dit meemaken, mee hebben gemaakt, en mee zullen maken.
  Nu is er voor altijd een stempel geplaatst op dit ondrwerp waar vele onder zullen leiden.

 119. @bigbitch: column gelezen. Ik voel niet de behoefte om het voor De Vries op te nemen, maar ik denk dat je voorbij gaat aan een belangrijk punt. De vraag namelijk of Maria Mosterd door te liegen niet enorm veel schade veroorzaakt aan de slachtoffers die wel de dupe zijn geworden. Niet alleen door de negatieve publiciteit over dit onderwerp, maar ook door een karikatuur neer te zetten van deze wereld.

 120. Ik heb de uitzending gisteren gezien en op het laatst wees Peter r de vries er op de documentaire die woensdag avond te zien is op sbs6. Maar de naam van deze documentaire is : ‘ Het exclusieve verhaal van een ‘loverboy’ ‘ maar volgens het programma van Peter r de vries en volgens het promotie filmpje van sbs6 over het interview is hij helemaal geen loverboy maar waarom heet de documentaire dan zo? Apart vind jullie niet? Hoe kan je het zo noemen als je er zo van overtuigd ben dat het geen loverboy is?!

  Stel je voor: Je wordt er van verdacht (bijvoorbeeld moord) en een televisie programma vraagt je om een interview te geven, omdat ze er van overtuigt zijn dat je het niet gedaan heb. Maar ze noemen het programma : Het exclusieve verhaal van de moordernaar. Dan zou je toch niet in het programma willen komen? of wil? Die naam komt dan toch alleen maar slechter over?

  En ik weet: Dat als je verder leest op de site van SbS6 staat er onder het kopje vermeende loverboy.

  Ik vind die naam maar apart! Jullie?

 121. @els, ik denk niet dat mijn dochter met een smile op haar gezicht op tv gaat. Integendeel, dat zou mijn dochter never nooit niet durven. Maar als moeder van een slachtoffer weet jij ook dat deze meisjes geleerd hebben om te dissocieren, buiten zichzelf te treden, de gevoelens die ze op dat moment hebben niet te beleven en figuurlijk boven zichzelf uit te stijgen. Mijn dochter vertelt het verhaal nog steeds alsof het een ander is overkomen. Daar zijn ze op de hulpverlening op dit moment heel erg mee bezig, om haar weer te laten voelen zodat ze kan herbeleven en verwerken. Ze heeft nog een lange weg te gaan.

  Ik zeg niet dat ik denk dat Maria’s verhaal tot in detail klopt. Dat weet ik ook niet. Ik merk ook bij mijn dochter dat vooral de tijd een probleem is. Uren lijken dagen, dagen lijken weken als je in de ellende leeft, ook dat herken ik bij mijn dochter, dat ze geen heldere tijdslijn kan geven en dat haar verhaal in haar beleving langer heeft geduurd als in werkelijkheid. Ik denk ook niet dat Maria aan het hoofd stond van de bende, ik kan mij wel voorstellen dat dit in haar beleving zo was, dat zij dit echt denkt.

  En ik denk ook dat het verhaal door Maria wel verteld is zoals het in haar beleving is gebeurd, maar dat misschien ook de uitgever en een schepje bovenop heeft gedaan om het boek goed verkoopbaar te maken. Maar dat maakt niet dat het verhaal van Maria louter uit leugens bestaat. Ik zei het al eerder, ik herken er in de grote lijn wel veel in van wat mijn dochter is overkomen. Maar dan wel echt de grote lijn, want de details zijn natuurlijk anders en wij leven in een andere regio. Maar het oordeel dat zij alles heeft gelogen, dat vind ik nogal cru en dat kan ik ook weer niet geloven. Ik denk echt dat zij vreselijke dingen heeft meegemaakt.

  En de school….ik zeg het nogmaals…mijn kind kon ook een jaar wegblijven, daar werd ik pas een jaar later op geattendeerd. In de boeken stond zij op aanwezig, de controle vond alleen plaats om half 9 en daarna kon zij de hele dag van school verdwijnen zonder dat iemand het rapporteerde.

  Groetjes Deborah

 122. Ik vind het heel erg dat Maria dit allemaal uit dr kinderduimpje gezogen heeft en dat is heel zacht uitgedrukt!!! Ik ben echt heel erg boos!! dit meisje verpest het voor meiden die het wel echt overkomen is, die meisjes worden niet meer gelooft…

  Als je ergens niet over liegt dan is het hierover!!! Ik heb er echt geen woorden voor ben gewoon te boos!!

  Maria, durf je je gezicht nog wel te laten zien buiten?? sta je er wel bij stil dat je elke dag wel een meisje tegenkomt die zoiets echt overkomen is?? Dat er meisjes zijn die bang zijn voor andere mensen,, die zo onzeker is dat ze zichzelf met pijn en moeite naar buiten sleept??

  Ik heb je boek gelezen maar kwam daar al zoveel rare dingen tegen maar ik gaf je het voordeel want over zulke dingen lieg je niet..!! TOCH???!!!!!!! 1 ding weet ik wel, jou boek gaat morgen in vlammen op want zoveel leugens wil ik niet in me huis hebben!!

  Kom je nu echt zo weinig aandacht tekort?? Samen met je schijnheilige moeder? Mijn mening is dat je als moeder zijnde altijd achter je kinderen moet staan maar je moet ze wel leren wat de waarheid is, dat je niet in een zelfgemaakt sprookje leeft!

  Voor de meisjes die het echt meegemaakt hebben wil ik heel veel sterkte wensen en heel veel succes met hun toekomst ik weet dat het moeilijk is om mensen te vertrouiwen en je kan ook lang niet altijd iedereen vertrouwen maar dat hoeft ook niet als je maar iemand hebt bijn wie je je verhaal en gevoelens kwijt kan, iemand bij wie je je thuis voelt en je jezelf kan zijn!

  Maria en Lucie jullie hebben echt zwaar dringend hulp nodig!!zou beste zijn als jullie dat krijgen maar ik vraag me af of jullie ooit kunnen genezen..!!

  Hoop dat jullie boeken per direct uit de schappen gehaald worden!!

 123. de naam vd documentaire vananvond staat loverboy tussen haakjes! ik wil zeker niet zeggen dat ik het met die jongen eens ben want hem vertrouw ik ook niet! en ik geloof ook best wel dat maria het een en ander mee gemaakt heeft maar om dan zo een boekje open te doen,, letterlijk.. sorry!!! ik vind het te vaag voor woorden gewoon kan er nix aan doen..
  zelf heb ik ook het een en ander meegemaakt maar er weet bijna niemand vanaf en ik zou al helemaal niet met die grijns zoals maria op tv gaan zitten..
  overal op komen dagen maar je niet verdedigen bij peter r de vries, als je de waarheid spreekt dan ga je toch tegen peter de vries in als hij al die verhalen vertelt?? en waarom wel aangifte doen tegen die groepsverkrachting maar niet tegen manu? ik vind het zo raar allemaal het klopt gewoon niet!!

  sowieso vind ik deze aandacht gewoon heel erg jammer, want zoals ik net al zei de meisjes die het echt meemaken worden nu niet meer gelooft en dat is heel erg, je vertrouwen in mensen krijg je dan nog moeilijker terug en je moet constant weer die hel door want de politie zal je willen betrappen op fouten..terwijl er heel veel meiden zijn die het ECHT meemaken die elke dag die pijn voelen van die ervaringen.. en hoe denken jongens nu? die denken nu misschien wel als we hetzelfde zeggen als manoe hebben we n vrijbriefje??

  Ik denk dat nu we op dit punt zitten het ook tot de bodem uit te moeten zoeken, maria en haar moeder samen met alle betrokkenen om de tafel zodat dit hoofdstuk afgesloten kan worden!!

 124. hij heeft aangifte gedaan en niet voor niks de waarheid zal dan wel op tafel komen een 14 jarige die een heel crimineel caratel leidt kan niet dit is gewoon zonde voor degene die dit wel hebben meegemaakt die meisjes hebben pijn en vetrouwen niemand meer het is een goed boek maar wees dan wel eerlijk is het fictie of echt

 125. laten we zo zeggen,ik ben zelf slachtoffer van verkrachting geweest.
  ik zou dit geen andere vrouw toewensen daarom heb ik aangifte gedaan en ervoor gezorgd dat die persoon niet makkelijk nog eens die stap zou doen.
  als maria geen aangifte heeft gedaan omdat het haar niet uitmaakt dat andere kinderen het meemaken is zij erger als de dader.

 126. Ik vind het verhaal ten eerste ook al niet echt realistisch. Dat zij, als 14-jarige, aan het hoofd staat van zo’n organisatie en ‘manou’s’ zaken waar moet nemen. Meisjes die het slachtoffer worden van een loveroby, worden over het algemeen ingezet als prostituee of smokkelaar, maar worden niet aan het hoofd gezet van zo’n organisatie als die van loverboys. Het zou toch vreemd zijn dat zij zo snel op heeft kunnen klimmen? Wat dan met al die andere meisjes? Ze kwam niet heel erg snugger op me over dus daar zal het niet aan gelegen hebben. En als deze jongen echt haar loverboy was geweest, en de baas was geweest van deze hele organisatie, waarom is er dan niemand anders die hem heeft aangeklaagd? Je maakt mij niet wijs dat geen enkel meisje dat slachtoffer van hem is geweest en dat dan op tv ziet, niet denkt; hé, maar wacht eens even, hij is wel een loverboy! Bovendien zou die jongen als loverboy zijnde toch nooit op tv willen komen, uit angst om herkent te worden?!

  Het lijkt me ook erg onwaarschijnlijk dat hij in één jaar tijd baas van zo’n organisatie loverboys kan worden, en dat op zo’n jonge leeftijd.

  Bovendien, zelfs al als de school niet alle uren correct heeft genoteerd, als Maria zo vaak afwezig zou zijn dan wordt dat dus wel gecontroleerd, dat is de school verplicht. Bovendien zou zij nooit over kunnen gaan als ze zoveel dagen school had gemist.. en ze is nooit blijven zitten, wel?

  Het verhaal rammelt naar mijn mening van alle kanten. Misschien is er een deel van waar, ik weet het niet, maar ik vind dit wel niet kloppen. Het kan een goed boek zijn, akkoord, maar dan had ze het als fictie uit moeten brengen en hard ze er nog genoeg geld mee verdiend. Ik denk niet dat dit positieve gevolgen heeft op de slachtoffers van loverboys.. Ik denk dat het nu misschien nog eerder gebeurd dat zij niet geloofd worden. Bovendien vind ik het onrechtvaardig tegenover hen.

  Ik vraag me ook af, áls het zo is dat het allemaal verzonnen is, waarom? En waarom werken moeder en dochter er allebei aan mee?

 127. Ik wou daar nog graag wat aan toevoegen; ik heb heel de discussie gelezen, en het viel mij erg op dat degene die het verhaal van Maria wel geloven, niet met werkelijke argumenten aan komen zetten. Het enige wat de meesten zeggen is dat wij ‘de gruwelijke waarheid niet onder ogen willen zien’, of dat dit meisje een trauma heeft en daarom alles misschien niet meer precies weet. Ook ging iemand zo ver zich af te vragen waarom wij bepaalde verschrikkelde verhalen wél geloven, en dit niet? Dit vond ik nog het meest zwakke ‘argument’ wat ik heb gezien. We hoeven toch niet elk gruwelijk, zogenaamd waargebeurd verhaal te geloven? Daarvoor hebben wij gezond verstand, om rationeel na te denken en niet alles zo maar te geloven. We zitten in een tijdperk dat we wantrouwig moeten staan tegenover de waarheid, dat we eerst na moeten denken voordat we iets geloven.

  Ik vraag me ook af waarom veel mensen die Maria geloven niet in staat zijn tot fatsoenlijk nederlands? En als je Maria’s gastenboek leest, zij dat net zo min lijkt te zijn.. Hoe heeft zij ooit dit boek kunnen schrijven?

 128. Als de media niet had gaat wroeten in het boek van maira, had er nu niks aan de hand geweest!

  Want niemand wist wie Manou was, toen het boek uit kwam en daarna nog steeds niet. Totdat mensen zoals korterink en Peter r. de vries zich er mee gingen bemoeien. Toen heb maria bekend gemaakt om wie het ging.Maar hoe kan dan dat zijn leven kapot is als niemand wist wie t was? Want niemand wist wie Manou was! Waarschijnlijk wist alleen manou dat het om hem ging, maar waarom zou je denken dat het over jou gaat als je weet dat je niet zo bent?!

  Dus wie heb nou eigelijk het leven van Manou verpest Maria Of korterink?
  En als het wel waar is, dan is maria haar leven toch ook verpest, maar ooit komt de waarheid wel boven drijven wat die ook mag zijn!

 129. Manou zijn leven was al verpest !!! In Zwolle wist wel iedereen het. Hij was getipt over het boek. Heb je alles wel gevolgd???

 130. Ja, ik wou net zeggen, iedereen heeft hem toch met Maria gezien, daar in Zwolle. En alle kennisen van Manou en Maria wisten het waarschijnlijk ook. Zoiets gaat als een lopend vuurtje rond, en binnen de kortste keren weet half Nederland het. En Maria’s leven verpest? Als het allemaal gelogen is, dan heeft ze dat er toch zelf naar gemaakt? Ik ga geen medelijden met haar hebben omdat nu heel haar verhaal onderuit wordt gehaald.. Maar, als het wél waar is, dan is dit natuurlijk verschrikkelijk voor haar. Maar dan zou ze zicht toch moeten verdedigen?!

 131. Ik heb bij dit stuk een heel dubbel gevoel.
  Ik ben van mening dat beide personen een deel van het verhaal verzint….Maria liegt en dikt het aan..en Manou verwijgt dingen..

 132. er kloppen veel dingen niet. Had bij het lezen al wat bedenkingen. Vooral om het feit, dat ze naar rotterdam geweest is in 4 uur tijd. Daar groepssex gehad heeft, en er is gereisd in de spitstijden.
  Neem maar aan dit is praktisch onmogelijk. gezien het file leed.
  Wat ik ook erg verwarrend vond, is dat ze in diverse tv programma’s (bijna) met een smile vertelde wat haar over komen is. tot in detail.
  Als ze naar buitenland is geweest om dit te verwerken, is ze zeker bewust van wat ze verteld, en dit kan je m.i. niet onge-emotioneerd doen. (tenzij het niet waargebeurd is)

  vind het erg dat de ECHTE slachtoffers van loverboys, zo veel leed aangedaan wordt. Laten we niet vergeten dat dit alles ook echt voor komt, maar dan niet in deze mate.
  Het boek kan je lezen, als een boek met een kern van waarheid?

 133. Mensen, ik vind het toch triest dat het allemaal zo moet gaan.

  Wat bezielt Maria Mosterd om te gaan liegen over zo een gevoelig onderwerp als dit? Beseft ze wel wat ze de echte slachtoffers van loverboys aandoet?

  Wat mij betreft geloof ik er geen zak van.

  Ik heb de uitzending van Peter R. De Vries gezien.
  Ook de uitzending van haar zongenaamde ‘loverboy’ heb ik gezien. De boek heb ik dan niet gelezen, maar daar heb ik de behoefte nou ookal niet meer voor.

  Er worden gewoon scenes in die boek geschreven uit filmen. Bijvoorbeeld de rat op de buik van de ‘homo’. Dat komt dus gewoon uit de film 2fast 2furious. Kom op mensen! Ik geloof best dat ze moeilijke tijden heeft meegemaakt, maar dit?

 134. vondt het een mooi en heftig boek, blijkt dus bull te zijn Tja…btje jammer om de zielige overal uit te hangen…

 135. ik heb het boek van haar moeder gelezen en die documentaire gezien van manou en ik geloof wel dat manou slechte dingen heb gedaan maar niet zoals maria het zegt anders was ze ook wel naar peter r de vries gegaan enzo duzz maarja ik vindt het zielig als je iemands leven zo erd probeerd te verpesten en die moeder is gewoon te naief. mijn moeder zou ook wel tegen me zeggen ik geloof je maar ze wil dan wel de echte waarheid :)maarja dikke kuzz mij

 136. Ik vind het alleen jammer dat mensen zoals Maria en haar moeder Lucie over hun eigen ellende, en die van vele andere meisjes die daadwerlijk verschikkelijke dingen hebben meegemaakt, een slaatje uit slaan. Ze moeten hun ogen uit hun kop schamen!!
  Ik heb het boek Echte mannen…en Bindi van Maria Mosterd gelezen. Ik vond haar in haar intervieuws “emotieloos”. Ze is precies het type meisje die te volwassen was op haar 12 jarige leeftijd en in haar pubertijd van sensatie hield en aandacht zocht. Zulke meisjes komen vaak snel in de problemen door hun gedrag. Nu geloof ik wel dat ze sexueel misbruikt is door een volwassenen, maar zet ik mijn vraagtekens bij haar verhaal in het boek. En wat er over die moeder gezegd wordt klopt. Het is godsonmogelijk dat je er 4 jaar lang niets van gemerkt heb! Ik merkte het al gelijk toen mijn dochter van 12 (dat was in het eerste jaar van het voortgezet onderwijs) met verkeerde mensen optrok, ik heb gelijk een ambulante hulpverlener ingeschakeld en tot de conclusie gekomen (na vele wegloopacties etc. dat ze een gevaar voor zichzelf is door haar hang naar sensatie en naieviteit, ze is op eigen verzoek geplaats in een “vrijwillige” logeerhuis van Jeugdformaat. Vrijwillig betekent niet alleen dat je je kind vrijwillig plaatst maar ook dat de leiding je dochter van 12, zoals je thuis als ouder ook doet, na 20:00 niet binnen kunnen houden omdat ze daar vrijwillig zit. De grootste onzin die ik en de ambulante hulpverlener hoorde, wij praten, praten, praten voor een gesloten plaatsing. Krijgen te horen dat ze eigenlijk wel erg jong is voor een gesloten plaatsing. Gesprek met kinderbescherming, vlak na het gesprek is mijn dochter weggelopen en is ze sexueel misbruikt. Ik heb aangifte gedaan, mijn dochter is door de politie medisch onderzocht. De plaatsing in de vrijwillige opvang en het sexueel misbruikt heeft zich in twee weken tijd afgespeeld. De totale gebeurtenis heeft zich afgespeeld tussen juni 2008 en oktober 2008.
  De betrokkene is veroordeeld. Mijn dochter is na het gebeuren geplaats in een gesloten opvang, waar ze nu nog steeds verblijft. En mij dan vertellen dat je het als moeder het niet door hebt gehad, sorry hoor maar dan heb je gewoon een betonblok voor je kop. Zo zie je maar als je de waarheid spreekt, komt de veroordeling vanzelf, niet spannender maken dan het is. Dat is nu wat er gebeurd is. Het was voor Maria gewoon niet spannend genoeg!! Nu zegt Lucie Mosterd dat ze niets gemerkt heeft in 4 jaar. Kom eens even, als je je dochter goed kent, merk je het gelijk!!

 137. @iwhn zegt:
  februari 22, 2010 om 13:45
  Quantcast:

  “o ja als zij inderdaad in dit boek de echte naam van haar loverboy heeft gebruikt en er zijn geen bewijzen tegen hem heeft zij een erg groot probleem.
  dan is dit laster en kan hij een rechtzaak tegen maria en haar moeder beginnen voor het besmeuren van zijn naam.
  het lijkt mij dus ook gelogen dat zij echte namen heeft gebruikt een uitgever zal dit boek daarom ook nooit uitgeven als dat zo is.”

  Pas later heeft ze zijn naam openbaar bekend gemaakt en ja….toen heeft hij aangifte tegen laster en smaad gedaan.
  Tevens heeft hij openlijk een oproep gedaan rond de tafel te zitten met Maria en moeder, echter daar willen ze niet op in gaan…
  Ook heel opmerkelijk, nadat Maria die groepsverkrachting had meegemaakt, die zij hem heeft verteld, maar dan anders, ( volgens hem wilde ze vrijwillig met een naar bed en anderen wilde meedoen), heeft moeder en Maria hem gevraagd samen aangifte te doen.
  Ook op verzoek van Peter R de Vries zijn ze niet ingegaan.

  Tevens iets om over na te denken……meisjes die echt zijn misbruikt door loverboys (pooiers) zijn eerder bang voor zo iemand, maar Maria is echt niet bang voor “haar” loverboy/pooier. Een week na de ontmoeting heeft ze hem mee naar huis genomen om voor te stellen aan haar moeder, hij heeft haar identiteitskaart laten zien.
  Maria wist wel te vertellen wat voor een onderbroek hij droeg, maar niet over litteken van 25 cm die over zijn buik loopt….etc.

  Gewoon gezond verstand gebruiken, Maria heeft zeker wel nare ervaringen uit naïviteit ondervonden, die haar zullen blijven heugen, ze zal daardoor ook hebben ingezien hoe je als jong meisje/kind in de verleiding kunt komen en ja……in India heeft ze vele verhalen aangehoord en ja….ze heeft een weg gevonden in de media daar aandacht voor te krijgen, maar ze had gewoon moeten beschrijven hoe het werkelijk is gegaan en eenmaal zover mede ook door de media is er bijna geen weg terug.
  Dan had ze meer kunnen doordringen en het gevaar kunnen beschrijven waar jonge meisjes aan bloot gesteld kunnen worden.

  @Ginny
  “Ik vraag me ook af, áls het zo is dat het allemaal verzonnen is, waarom? En waarom werken moeder en dochter er allebei aan mee?”

  Sommige meisjes komen veel aandacht te kort, gaan fantaseren en zoeken dat op waardoor ze wel die aandacht krijgen waar ze zo naar hunkeren.
  Dat kan escaleren in verkeerde keus en mensen aantrekken, die het niet zo nauw nemen en hun signaal verkeerd op vatten.
  Daardoor zal ook Maria het een en ander zijn aangedaan wat een jong meisje op die leeftijd niet mee zou mogen maken.
  Zelfs nu ze ouder is kan ze hiervoor geen verklaring vinden en ziet zich als slachtoffer.
  Haar moeder voelt zich tekort geschoten en gaat mee in het verhaal en volgens mij is er een labiel slachtoffer verzonnen, waar ze beiden vanaf het begin goed contact mee hebben gehad, een waar ze niet bang voor zijn, maar nu wel naar voren komt en aangifte tegen hen heeft gedaan.

  Lering:Jonge meisjes/kinderen zijn kwetsbaar, het is aan de ouder ze te beschermen, niet een slag uit te slaan uit gewetenswroeging en kop in zand te steken. (Gemakkelijk vinger naar anderen wijzen)
  En met beschermen doel ik op aandacht, weten waar je kind mee bezig is, communiceren, voor ze te zijn en veranderingen in gedrag te herkennen.

 138. Ik zie op internet nog steeds de video die de politie (als voorlichting !! ja ja) met Maria heeft opgenomen. Dat ze dat laten staan, onbegrijpelijk, nu alle leugens zijn doorzien. Wat moet de politie nou met deze ‘voorlichting’ ?

 139. Het valt mij op dat iedereen het zo goed lijkt te weten allemaal.
  Zelf heb ik ook het één en ander meegemaakt vanaf mijn 14e tot mijn 21e!! Toen het allemaal begon was ik me er eigenlijk niet eens bewust van dat ik verkracht werd. Ja ik vond het niet leuk, maar ik was bang en onzeker en dacht dat het mijn eigen schuld was en omdat je dan zo lang in zo’n situatie zit, dan ga je er op een gegeven moment aan wennen. Het wordt een onderdeel van je identiteit en je kan je ongemakkelijk gaan voelen als het goed met je gaat. Ik zocht de jongens ook steeds op en vond seks niks aan, maar ik had gewoon die drang om naar buiten te gaan. Één keer heb ik aangifte gedaan van verkrachting, maar niet doorgezet. Ik werd elke geslagen en daar deed ik ook aangifte van, maar ik had het gevoel niet geloofd te worden. Ik kreeg ook te horen dat de politie had gezegd dat ik gek was. Weet niet of dat waar was, maar ik geloofde dat toen wel. En ik dacht hoe kan iemand mij ook geloven, want alles wat ik vertel doe ik zonder gevoel of ik moest inderdaad lachen. Ik kan niet huilen voor een vreemde, maar ik heb ook mensen gezien die liegen en dus wel gaan huilen. Want iedereen vindt dat een normale reactie, dus een echte leugenaar zal waarschijnlijk wel gaan huilen denk ik. En iemand die misschien één keer iets vervelends meemaakt zal ook wel huilen. Maar als je keer op keer iets meemaakt, dan schakel je je gevoel uit. Niet expres, maar dat gaat automatisch. En ook rechters en scholen maken fouten. En de ‘domme’ mensen zullen vaker erge dingen meemaken dan de zogenaamd intelligente mensen. En ook als je toevallig aangifte hebt gedaan waarbij er wel iemand veroordeeld wordt, betekent het niet dat het dus wel helpt om aangifte te doen. Elke situatie is anders!!
  Nou over mijn eigen situatie: tot voor kort kon ik me elk dingetje van wat er gebeurd met me is herinneren. Maar sinds ik mijn leven min of meer op orde heb, lijkt het wel alsof ik alles ‘vergeten’ ben. Ik herinner me nog wel dingen, maar wanneer het allemaal precies gebeurd is, weet ik niet meer. Zo heeft mijn ex mij ook nog een keer verkracht 3 jaar geleden en ik heb geen aangifte gedaan. We hebben samen een kind en nu ben zit ik midden in een rechtzaak over de omgang van ons zoontje. En nu ondervind ik dus last van mijn verleden, want alles wat ik vertel, ookal is het de waarheid, komt er niet overtuigend uit. Ik kan nou eenmaal niet iets op een emotionele manier vertellen en dat zit me dwars. Want ik wil wel het beste voor mijn zoontje. Maar goed, toen ik het verhaal van Maria las, kon ik me in heel veel gevoelens herkennen. Dat sommige dingen niet helemaal kloppen, zou best kunnen, maar dat het hele verhaal niet waar is, geloof ik ook niet. Een echte leugenaar gaat namelijk heel ver om iemand te overtuigen.

 140. De drukker moet ook zijn geld verdienen he.

  Als ik drukker was en mij werd gevraagd om een x aantal boeken te drukken zal ik ook geen nee zeggen.

  ik wordt er goed voor betaald

 141. Net het boek van de moeder van Maria gelezen, boeken van haarzelf niet. Ook al is 10% maar waar dan nog horen dit soort mannen niet vrij rond te lopen!

  Castreren en levenslang achter de tralie´s… of beter nog … doorstraf weer invoeren …

 142. Ik ben met stomheid geslagen over de reacties die op het boek van Maria binnen komen.
  Als moeder van drie kinderen weet ik dat scholen toendertijd zeker de ongeoorloofde schooluren niet melde. En iedere burger die dit meegemaakt heeft weet toch ook wel dat de politie niet makkelijk een aangifte opneemt, ook moet men weten dat het slachtoffer heel veel loaliteit naar de dader toe heeft, vooral jonge kinderen zullen de dader nooit veraden, zeker als het kind gedreigd wordt dat ze vermoord zou worden. Er staan feiten in waar Maria niet trots op hoeft te zijn, zou zij die dan allemaal verzonnen hebben? Ik denk dat dit jong mens op een vreselijke manier ie gebruikt en wens haar en haar moeder veel sterkte toe. En waarom onderzoeken in godsnaam altijd mannen dit uit!!!! Zijn hun onderzoeken wel zo betrouwbaar? of boelen zij zich aangevalllen!!!!!!!!

 143. Marianne heeft er helemaal niks van begrepen. Wat een domme reactie, sorry dat ik het zo zeg. Heb je het boek goed gelezen? Zie je dan zelf niet dat het voor het grootste deel helemaal niet KAN kloppen? Toen ik het las dacht ik dat al na 1 hoofdstuk. En ik heb ze alle 3 gelezen. Ik ben ook vrouw, en heb het alleen maar toegejuicht dat dit onderzocht werd. Het is uitermate slecht voor de meisjes die dat allemaal echt hebben mee gemaakt. Als jet het boek ‘echte mannen eten WEL kaas’ leest, en de uitzending van Peter R de Vries had gekeken dan had je gesnapt hoe het echt zit. En daarbij werk ik al jaren op een middelbare school en geloof er geen snars van dat een goede school na zoveel absenties niet aan de bel trekt. Maar…. lees bovenstaande… de school is in het gelijk gesteld, dus dat was toch ook al een leugen???

 144. ik geloof niet in het verhaal van maria mosterd.

  ik denk dat dit meisje een erg rijke fantasie heeft waarmee ze de aandacht wil trekken, dit gebeurt wel vaker met jonge meisjes. dat het boek de hemel in werd/wordt geprezen is mij een volkomen raadsel. Volkomen ongeloofwaardig vanaf de eerste blz. n.b. de vermeende loverboy ziet er volgens haar niet uit, is een dikke man, hij zal toch op z,n minst iets aantrekkelijks gehad moeten hebben, ook vanaf het begin af aan is hij niet aardig of lief. het is toch ook voor een twaalfjarig meisje belangrijk dat het een mooie, lieve jongen moet zijn als zij ergens voor valt.

 145. Ik begrijp niet dat mensen zeggen dat het verhaal niet zou kunnen kloppen omdat het te heftig is. Neem van mij aan…. wat zij vertelt is helemaal niet zo heftig. Ja, ze is jong dat het bij haar gebeurd, maar er gebeuren heel wat ernstigere zaken met vrouwen.

  Op die leeftijd kunnen meisjes vreselijk beinvloedbaar zijn. Een man hoeft dan maar bar weinig aantrekkelijks te hebben om toch een zeer grote invloed te kunnen uitoefenen, zeker bij een meisje die een vaderfiguur mist in haar opvoeding.

  Dat de school zegt dat uit hun administratie niet blijkt dat ze zou hebben gespijbeld lijkt me redelijk logisch. Wat zou je zelf doen als schooldirecteur? Zou je eerlijk blijven en zeggen: “Nee, verrek zeg, ze was er echt nooit nu je het zo stelt. Tja, dat hebben we niet gemerkt. Jammer dan.” Lijkt me redelijk naief om te denken dat een school zich op die manier voor de leeuwen laat gooien. Dat zogenaamde bewijs uit die administratie is dus van generlei waarde.

  Als je wilt weten of zij er wel of niet was dan kan je beter uitgaan van getuigeverklaringen van medeleerlingen uit haar klas. Die moeten toch wel hebben gemerkt hoeveel ze er wel of niet was. Doe daar eens onderzoek.

  Verder vind ik het een schande dat haar uitspraak dat ze duizenden per dag verdiende, wat helemaal niet gek is, wordt uitgelegd als onmogelijk omdat ze dat niet zou kunnen verdienen als ze een keer in rotterdam de hoer moet spelen, en ze dan maar twee uur de tijd zou hebben om dat bij elkaar te verdienen.

  Ze heeft nooit gezegd dat ze elke dag hetzelfde bedrag bij elkaar verdiende. En als je kijkt wat een koffertje drugs op kan leveren….. op de juiste plek afgeleverd, dan kan je zomaar op een gemiddelde komen van een paar duizend per dag. En dat klopt met wat ze heeft gezegd.

  Kortom, ik geloof de grote lijn van haar verhaal weldegelijk. Ze vertoont, zowel in haar boek als in haar vertoning duidelijk de sporen van een meisje wat zwaar gehersenspoeld, geindoctrineerd en misbruikt is geweest.

 146. Hier wil ik niet mee aangeven dat er wel degelijk verkrachtingen plaatsvinden, maar ook dit is de realiteit:
  Meisje (17) verzint verkrachting:
  ttp://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2010/10/werkstraf_voor_verzinnen_verkr.html

 147. In jouw artikel beschrijf je dat de moeder van Maria een schadevergoeding van 50.000 euro vroeg aan de school. Dit moet 74.000 zijn!

 148. maria, ik weet niet of je dit leest, maar ik wil wat zeggen. ik vind zoiezo dat het een erg heftig verhaal is. ik weet niet of ik het nou moet geloven. er staat op internet dat je toen gewoon op school was. ik snap het niet meer. heb je geen bewijs? er staat ook op internet dat manou niets wist of zo iets. ik wil heeeel graag dat je reageert ofzo. ik wil namelijk weten of t klopt, want dan kan ik ook dat andere boek lezen. maar kan jij je nog als de dag van tevoren weten, wat er 4 jaar geleden gebeurde?

 149. Pingback: Mosterd na de maaltijd het nieuwe boek van HJK | This is Dutchtv always a step before the rest

 150. Ik heb het boek ‘ik stond laatst voor een poppenkraam’ gelezen, en denk dat Maria Mosterd de enige is die liegt. Moeder geeft aan in het boek dat ze haar twijfels heeft over Maria’s verhalen, maar haar hierin wel steunt.
  Ik denk dat Lucie Mosterd niks kwalijk genomen mag worden, ze is een goedgelovige moeder die haar dochter wilt (blijven) steunen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *