Micha Kat: kwaadaardige opruiing

Complotdenker Micha Kat staat morgen voor de rechter in Den Haag op verdenking van opruiing. De voormalige journalist zit al sinds augustus 2021 vast, eerst in Noord-Ierland en na zijn uitlevering in Nederland. Zijn strafzaak draait in de kern om de grenzen van de vrije meningsuiting. Wat mag je wel en niet zeggen? En hoe kwaadaardig kan iemand zijn vanaf zijn zolderkamer?

Hoewel we in Nederland gewend zijn om alles te zeggen wat we willen en dit ook een groot goed is, zitten er wel degelijk grenzen aan wat je mag zeggen. De vrijheid van de een mag immers niet ten koste gaan van rechten van anderen. Om mensen te kunnen beschermen kennen we de zogenaamde uitingsdelicten, zoals belediging, bedreiging, laster en smaad.

Aangiftes

Micha Kat heeft in zijn leven een barrage aan aangiftes weten te verzamelen en inmiddels een aardig strafblad, met onder meer valse bommeldingen, bedreiging, belaging, smaad en opruiing. Na een actieve periode als journalist (onder meer freelancer bij NRC) raakte hij door conflicten met opdrachtgevers van het pad en verdween hij steeds verder in het konijnenhol van het complotdenken. Noem maar een bekend complot en Kat is erbij betrokken geweest. Van kinderen misbruikende en babybloed drinkende elite tot dodelijke vaccins en 5G-straling.

In juli 2008 moest hij al eens verhalen rectificeren omdat hij iemand ten onrechte in verband had gebracht met pedofilie en seksueel misbruik. Het zou later zijn voornaamste modus operandi worden. Wie het met Kat aan de stok kreeg, was een pedofiel en verantwoordelijk voor duizenden verkrachte kinderen.

In 2017 werd Kat door het Gerechtshof veroordeeld tot zes maanden celstraf omdat hij toenmalig hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS stelselmatig koppelde aan kindermisbruik en ‘smerig crimineel gedrag’. Zonder enig bewijs werd Gelauff langdurig en stelselmatig de meest vreselijke dingen voor de voeten geworpen.

Hitler

De oplegging van de straf maakte geen indruk op Kat. In een reactie stelde hij nog maar een keer dat Gelauff medeschuldig is aan de moord en de verkrachting van kinderen en baby’s. In een videoboodschap zei hij strijdbaar: ‘Als ik de gevangenis in moet wegens belediging van Gelauff, dan zou dat precies hetzelfde zijn als dat Anne Frank de gevangenis in moet voor belediging van Adolf Hitler’.

De celstraf heeft Kat nooit uitgezeten. Hij vluchtte eerst naar Duitsland, vroeg later asiel aan in IJsland (omdat de Nederlandse overheid hem zou willen vermoorden) en toen die procedure werd afgewezen nam hij de benen naar Noord-Ierland.

De complotdenker trok van hostel naar hostel en wist te overleven met geld van zijn ouders en opdrachtgevers die hem betaalden om mensen zwart te maken. Tamelijk ironisch aangezien Kat echte journalisten bij voortduring verwijt corrupt te zijn en tegen betaling van belanghebbenden te publiceren. Zo werd op een gegeven moment duidelijk dat vastgoedmagnaat Jan Poot Kat 2500 euro per maand overmaakte om tekeer te gaan tegen vertegenwoordigers van de overheid, een overheid waarmee Poot jaren in de clinch lag.

Weerzinwekkend

Vanuit Noord-Ierland bestierde Kat lange tijd een website, waar de meest weerzinwekkende verdenkingen werden geuit tegen politici, journalisten, wetenschappers en – in de coronatijd – artsen en virologen.

De relevantie en fanbase van Kat, die door de jaren heen behoorlijk was ingezakt, kreeg door de coronatijd een boost. Het begon pas echt goed te lopen toen Kat samen met Joost Knevel en Wouter Raatgever krankzinnige berichten de wereld in begon te pompen over een satanisch pedofielennetwerk en rituele kindermoorden in de gemeente Bodegraven.

Uiteraard was de hoofddader – heel toevallig midden in een pandemie – ineens RIVM-baas Jaap van Dissel. De plaatselijke begraafplaats werd vervolgens het terrein van demonstraties van complotdenkers en onwetende rouwende ouders werden geconfronteerd met actievoerders die ongevraagd bloemen legden op het graf van kinderen.

Het liep zelfs zo uit de hand dat de gemeente een noodverordening in moest stellen en beveiliging in moest huren om de orde te kunnen herstellen. Zowel burgemeester Christiaan van der Kamp en Jaap van Dissel voelden zich ernstig bedreigd door de hele hetze. Van Dissel verklaarde dat daadwerkelijk mensen naar zijn woning waren gekomen. Van der Kamp kreeg extra bewaking en liet een camerasysteem installeren.

Ondertussen zamelde het trio grif donaties in van woedende en goedgelovige aanhangers. Zo werd er alleen al voor 15.000 euro aan donaties in contanten gevonden bij de arrestatie van Wouter Raatgever.

Opruiing

Bij het Openbaar Ministerie (OM) zijn in de loop der tijd heel wat aangiftes binnengekomen tegen Micha Kat en voor morgen is daar een selectie uit gemaakt. Het OM heeft ervoor gekozen om opruiing centraal te stellen. Er staan zes verschillende gevallen op de agenda.

Ten eerste is daar opruiing tot geweld tegen de rechtspraak. Kat ging in oktober 2020 in een video volledig los. Hij riep het volk op zonder enige restrictie terug te slaan. De Hoge Raad, alle rechtbanken, alle gerechtshoven ‘zijn nu targets geworden’. Volgens Kat moest het volk de gebouwen van alle rechtbanken bestormen en mensen die de gebouwen uit kwamen zouden een microfoon in de mond geduwd moeten krijgen met de vraag: bent u ook een pedofiel?

‘Mensen, we moeten ze kapotmaken. Kapotmaken! Alle rechters zijn nu targets! Wat moeten we dan? Moeten we dan zeggen; oke, we laten die mensen maar baby’s aan stukken snijden?’

Naast de belaging van de rechtspraak staat Kat terecht voor de opruiing tot het plegen van een strafbaar feit en geweld in de zaak Bodegraven. De complotdenker riep onder meer op om graffiti aan te brengen met de tekst ‘Van Dissel is een moordenaar’.  Op Twitter plaatste hij de tekst:

‘We roeien ze uit met wortel en tak, de weerzinwekkende kinderverkrachters die nu nog de dienst uitmaken in Nederland’

Van Dissel

Ook RIVM-baas Jaap van Dissel staat op de dagvaarding van Kat. De complotdenker liet op 28 april 2021 een filmpje zien van een fietsende Van Dissel en riep mensen onder meer op om met tie-wraps aan de slag te gaan. Ook werd een filmpje getoond waarop te zien was waar Van Dissel op 31 mei een prijs in ontvangst zou nemen en wat er dan moest gebeuren. Op het filmpje is een explosie te zien.

Als laatste feit staat het Algemeen Dagblad centraal. Kat was niet bepaald blij met publicaties over hem in de krant en riep zijn volgers onder meer op journalisten van de krant het werken onmogelijk te maken.

‘Wij roepen nu iedereen op om het gebouw van het AD helemaal vol te spuiten met graffiti en dat het smerige nazi’s zijn, pedofielen kinderverkrachters, infocriminelen en vaccinatiekillers. En ik vind ook dat alle journalisten van het AD moet het werken onmogelijk worden gemaakt en dat betekent dus dat camera’s uit handen mogen worden geslagen.. Wij gaan het AD demoniseren. Wij gaan oproepen om het AD kapot te maken. Maak ze kapot’

Forse eis

De verwachting is dat het OM morgen met een forse strafeis zal komen. Eerder werden partners in crime Joost Knevel en Wouter Raatgever voor soortgelijke teksten al veroordeeld tot vijftien maanden celstraf, waarvan 4 voorwaardelijk en 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Kat kan gezien zijn strafblad met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een hogere strafeis verwachten

Het strafrecht is niet de enige scheidsrechter. Al eerder sleepte de gemeente Bodegraven het trio voor de rechter om de gemaakte kosten van de complotverhalen te verhalen. Dat lukte, het trio moet van de rechter 200.000 euro betalen aan de gemeente.

In die procedure kwam advocaat Cees van de Sanden met een aardig kernachtige samenvatting van de dynamiek achter de bestrijding van het complotgehits.

‘Hier gaat ook een preventieve werking van uit. Mensen die op een zolderkamertje uitspraken doen online moeten zich wel realiseren dat ze op enig moment de rekening gepresenteerd krijgen’.

De vrijheid om van alles te zeggen stopt bij de beschadiging van anderen. Zoals de vrijheid om wild met je armen te zwaaien, stopt bij het puntje van de neus van een ander. Opruiing lijkt soms het werk van sneue en gefrustreerde lieden op zolderkamertjes, maar in een samenleving waarin de lontjes kort zijn, is het spelen met vuur.

Woorden kunnen explosief zijn.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen