Milly Boele: doodslag?

 

Justitie heeft vandaag bekendgemaakt dat Sander V., de man die Milly Boele (12) om het leven heeft gebracht, doodslag ten laste wordt gelegd.

Louter op basis van deze voorlopige kwalificatie kun je zeggen dat V. niet van plan is geweest om Milly van het leven te beroven. Kort gezegd betekent doodslag: hij was het niet expliciet van plan, maar het is er toch van gekomen.

In de diverse reacties op het internet valt ongeloof te bespeuren. Hoe kan dit? Dit is toch moord? Waarom moeten we rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van deze man? Met zijn psyche?

De persoonlijke omstandigheden van V. hebben echter niet zoveel invloed op de kwalificatie van het misdrijf, tenzij hij bijvoorbeeld zwaar psychotisch was.

De kwalificatie doodslag ziet in de regel veel meer op de daadwerkelijke gang van zaken op die vreselijke dag.

V. moet voor de kwalificatie ‘doodslag’ aangebeld hebben zonder de intentie het meisje te willen vermoorden. Er moet daarna in zijn huis iets voorgevallen zijn waardoor het meisje is komen te overlijden. Iets wat V. eigenlijk zelf niet wilde, maar wat er door zijn toedoen en handelen toch van is gekomen. 

Op doodslag staat in principe een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar. Er zijn omstandigheden denkbaar waarbij dit maximum opgerekt kan worden. Tot levenslang zelfs. Bijvoorbeeld als er sprake is van nog een strafbaar feit. Of van het doden om zo een straf te kunnen ontlopen.

Uiteraard is een tbs ook altijd mogelijk.

In de vele reacties op het internet valt de ‘hoop’ op meer te ontdekken. De wens dat het OM alsnog overgaat tot moord. De doodslag zou door justitie slechts bedacht zijn als reden om V. langer vast te kunnen houden. Bij de kwalificatie moord ontstaat de theoretische kans dat hij snel op vrije voeten komt als de rechtbank er geen voorbedachte raad in ziet.

Dit zou allemaal in theorie best kunnen, maar is niet erg logisch. De verdenking moord zou in deze volgens mij prima volstaan om een verdachte langer vast te houden. De beslissing daarover toetst men immers niet uitgebreid. Daarnaast is het ook nog eens zo dat justitie voor de vordering bewaring een tweetraps raket in kan zetten. Als het niet gaat om moord, dan is het wel doodslag.

Al met al zou het heel goed kunnen dat V. bij de politie zijn verhaal heeft gedaan en dat op basis van dit verhaal een doodslag uit de bus komt rollen.

Hij wilde het niet.

Maar het is er wel van gekomen.

Ik vind het fascinerend om te zien dat een deel van de internetgemeenschap de kwalificatie doodslag niet pikt. Is dat misschien omdat we van de verdachte eerst een monster hebben gemaakt?

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *