Milly Boele en de volkswoede

 

Je kunt er vandaag niet omheen in de media.

Het verdwenen meisje Milly Boele (12) is gevonden. Begraven in de tuin van haar overbuurman.

Ik ga het op deze plek niet hebben over hoe erg het allemaal wel niet is. Dat spreekt vanzelf. Iets met woorden schieten tekort enzo.

Mij viel (naast de overweldigende media-hype) iets anders op. Iets dat helaas al een tijdje aan de gang is.

De pers had vroeger een monopolie op de publiciteit en de beroepsgroep legde zichzelf daarbij allerlei regels op. Regels die moesten leiden tot een eerlijke behandeling van de mensen waar over werd geschreven. Of het nu ging om de plaatselijke melkboer of de verdachte van een gruwelijke moord.

Het monopolie van de pers is al lang en breed begraven en komt ook niet meer terug ook.

Daar kun je van alles van vinden, maar het is nu eenmaal de realiteit. Een realiteit echter die ook de nodige nadelen met zich meebrengt. De regels die de journalistiek heeft gemaakt, lijken namelijk niet te gelden voor de nieuwe – veelal digitale – spelers op de markt.

En dus zien we tegenwoordig meteen na een ernstig ongeluk of moord de meest ongenuanceerde berichten zonder filter of eindredactie  op ons afkomen.

Milly was nog maar net gevonden of de eerste beelden van de verdachte waren al te bekijken. Vakantiekiekjes, bijvoorbeeld. En foto’s van zijn huis. Met dank aan Google-streetview.

De Telegraaf, nooit verlegen om wat olie op het vuur van de volkswoede te gooien, publiceerde vandaag gewoon in de eerste regel van een nieuwsbericht het volledige adres van de verdachte.

Let wel. Het is een goede journalistiek gewoonte om in de eerste regel het belangrijkste nieuws te verwerken…

En wat te denken van de vermelding van de hyves-pagina’s van zijn familie-leden? En laat ik dan nog maar zwijgen over de vele door emoties gedreven reacties van reaguurders op verschillende sites. Soms is een laagje beschaving zo dun dat je er dwars doorheen kan kijken.

De traditionele kranten proberen in deze zaak nog terughoudend te zijn, maar verwijzen voor de zekerheid wel naar de sites die daar veel minder moeite mee hebben. Voor dergelijk gedrag is een mooi woord.

Hoe ver zijn we eigenlijk nog af van de schandpaal? Pek en veren?

Helaas zijn dit geen incidenten.

‘Zo. Enorme lul in je smerige kut Polo’

Zo begon onlangs een bericht op GeenStijl. Een berichtje over een automobilist die op de snelweg achterop een andere auto klapte die met pech op de vluchtstrook stond. De klap maakte een einde aan het leven van een 20-jarige vrouw.

Subtiel.

Afgelopen week werd duidelijk dat het internet genomineerd is voor de Nobelprijs voor de Vrede.

De Italiaanse editie van het tijdschrift Wired heeft het wereldwijde web voorgedragen als kandidaat. Volgens hoofdredacteur Riccardo Luna is het internet een belangrijk middel bij het streven naar vrede.

Uit de Van Dale:

1stre·ven streefde, h gestreefd (met naar) met inspanning proberen
2stre·ven het; o hetgeen men zich ten doel stelt: dat is ons ~
Delen

140 reacties

 1. Het gaat dus altijd weer om de mens, en hoeveel respect die mens heeft voor een medemens.
  Een auto kan heel nuttig zijn, maar net zo gemakkelijk een moordwapen.
  Internet biedt veel goeds, maar kan even gemakkelijk verkeerd worden ingezet.
  Een (onschuldig) kind kan vele ‘volwassenen’ tot voorbeeld dienen, maar is evenzo kwetsbaar …

 2. Ik snap niks van de mentaliteit van de mensen die bepaalde berichten op bijvoorbeeld GeenStijl achter laten.
  Is het onmacht, woede of een combinatie van gevoelens? OF is het gewoon omdat het kan?
  Is het “tof” om te zeggen waarvan je denkt dat iedereen hetzelfde denkt?

  Het is enorm schadelijk en bezwarend dat er meteen hyves pagina’s en foto’s op internet stonden.
  Als de verdachte veroordeeld wordt zegt men “zie je wel, zijn verdiende loon” en anders heeft men in ieder geval een hoop publiciteit gekregen.

  Negatieve aandacht is ook aandacht.. Bah!

 3. Respect Chris,

  Om midden in deze storm zo’n discussie te starten, je hebt in elk geval ballen.
  Hopelijk lukt het om inhoud te geven aan de inhoud die jij kiest

  “Streven naar vrede”
  Je moet internet in elk geval meegeven dat het de grootste poging ooit is.
  Maar of het schreeuwen ooit verstomd en woorden wijsheden worden???
  Ik zou bijna zeggen: “Laat ons bidden” , maar die hebben de handen ff vol

  Wij doen met onze beperkte middelen een hele kleine poging, maar we groeien, en gaan door.
  RESPECT, BEGRIP
  team Broken Tulip

 4. Je bent knettergek. Ik kan niet wachten tot Geert ons verlost van deze teenkrommende linksche ‘journalistiek’.

 5. @GeertForpresident
  Wie bedoel je met knettergek,… mij toch hoop ik.
  Immers, ik twijfel zodanig dat dit euvel bij mij wel grondig wordt onderzocht.
  Zouden echt eens meer mensen moeten laten doen hoor….

 6. Beste meneer Klomp,
  De diverse sites, media en reacties blinken inderdaad niet uit in nuancering. Maar wat te doen in het geval van een bekennende verdachte die nota bene ook politieagent is? Ik vind het in-triest dat u juist deze verschrikkelijke zaak aangrijpt om uw quasi-integere objectiviteit te ventileren. Zolang het blijft bij verbale woede-uitingen in de richting van de bekennende verdachte, moet dit toch echt kunnen, zeker in zaken als deze. Overigens wil ik u erop wijzen dat verdachten in de VS – voor heel wat mindere vergrijpen – in de media steevast met naam en toenaam en adres worden vermeld; dat leidt zelden tot eigenrichting!

 7. Pingback: Bij bekentenis Sander V.

 8. Inderdaad Internet begint een soort van machttool te worden. Dat zie je ook terug in de reacties dat een artikel op het internet verkrijgt. Vaak leuze spreekkoren van een geringe aantal personen die dagelijks terugkeren.

  Een aantal hoeven maar wat te publiceren en genieten alleen al van de aantal kliks die ze op hun URL verkrijgen. En dan spreek ik niet over de reacties.

  Een voorbeeld wat jullie zeker aanspreekt: Weleens in een kroeg (of iets soortgelijks, vb receptie) geweest met 3 (of meerdere) vrienden. Weleens meegemaakt dat er door iemand in de kroeg een verhaal (speech) wordt verteld. Weleens aandachtig geluisterd naar het verhaal. Weleens geapplaudiceerd op het verhaal. Weleens gereageerd op het verhaal.

  En nu, probeer je voor te stellen dat jij diegene bent die het verhaal aan het vertellen bent aan je 3 (of meerdere) vrienden.

  Dat maakt internet een tool dat dagelijks je genot en plezier geeft voor aandacht. Je hoef het niet meer in te beelden, je kunt het en ook anoniem voor gebruik of misbruik.

  Ik hoop alleen maar dat meer mensen meldingen maakten van misbruik of onzinnig taalgebruik op:
  http://www.online.nl/klantenservice/misbruik-melden/

 9. @j.peeters: al is de man al lang en breed door een rechter veroordeeld, dan nog vind ik een dergelijke gang van zaken afkeurenswaardig. Ik hoef niet te weten waar deze man woont of hoe hij er uitziet. Dat voegt voor mij helemaal niets toe. Ook zijn functie is alleen interessant als er een directe link te leggen is met dit trieste voorval.

  Wat de VS betreft. Ik ben er onlangs nog geweest en laten we hopen dat we die kant niet op gaan.

 10. Beste Chris, dank voor je scherpe analyse in je blog. Ik realiseer me ook tegelijkertijd dat de samenleving geschokt reageert op een absurde situatie: oh, het is de buurman, ooh en hij is ook nog politieagent.
  En die emotie komt er bij sommige nogal rot uit.

  Enige positieve aan deze vreselijke situatie is wederom het bewijs dat vooronderstellingen en vooroordelen niet deugen en niemand goed doen (bijvoorbeeld het cliche gerucht dat het om een loverboy zou gaan).

  Voor mij is het geschreeuw op internet en media allemaal aangezet en ingezet door de dader met zijn daad: hij is verantwoordelijk voor alle frustratie, angst en leed. Alle consequenties die je benoemt in je blog komen voort uit zijn daad.

  Ik bereid me overigens alweer voor op de komende situaties met Sander V.: ‘het waren stemmen in mijn hoofd’; ‘Post traumatische Stress Stoornis’; ‘Black out’.

  Natuurlijk zijn het allemaal aannames van mij. Maar ik ben zo bang dat er weer een gepaste stoornis wordt bedacht voor deze ‘keurige buurman’, die altijd zo rustig was en voorkomend…
  Hij gaat er mee wegkomen in 1 van onze inrichtingen waar hij weer bediend zal worden met allerhande therapien; bespiegelingen over zijn jeugd en natuurlijk veel activiteitenbegeleiding.
  Na een periode van een aantal jaar volgen dan de verlofaanvragen…

  Nouja, welke gerechtigheid zal de familie en de omgeving uberhaupt helpen met deze belachelijke daad?

  Menselijke groet en sterkte voor de familie
  Alan

 11. ik denk dat de doodstraf maar ingevoerd moet worden ,want waar is de grens ….

 12. @leslie: ga er maar van uit dat er goed gekeken zal worden naar de geestelijke huishouding van deze man. Ik ben daar echter niet bang voor. Integendeel. Het klinkt op dit moment wat ongepast, maar het is goed om rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Niet omdat ik nu zoveel medelijden heb met deze man, maar omdat we morgen allemaal verdachte kunnen zijn.

 13. beste allemaal daar heb je pillen voor niets rechtvaardigd dit …anders was hij ook niet door de politie aangenomen als het zo zwaar met hem gesteld was

 14. ik vind t gruwelijk heb zelf 3 kinderen
  enuh bydeway je kunt niemand meer vertrouwen zelfs de politie niet en je eige bure zie je wel stelletje zieke ziele die er rond lope bah bah .
  ik wil bij deze de familie condolere met dit verschrikkelijke verlies en sterkte met de zaken wensen.
  wij zijn ook woedend en laaaiend BLIJF VAN DIE KINDEREN AFFF!!!

 15. Een kind vermoorden is het ergste wat er is je treft er heel veel mensen mee.
  Je zou eigenlijk willen dat er weer gewoon middeleeuwse straffen komen voor zulk soort mensen.
  En ik geloof ook niet dat de dader spijt heeft want hij heeft tenslotte geen zelfmoord gepleegd.
  Hij zal er alleen spijt van hebben dat ie gepakt is.

 16. Misschien kan Rob even solliciteren bij de online consultatie-dienst. Knap dat u vannachter uw computer in het hoofd van deze man kan kijken.

 17. Ik wil ook helemaal niet weten hoe die man eruit ziet en waar ik van allen een hyves kan vinden. Sommige media hebben geen grenzen meer en doen me meer denken aan een volksgerecht dan aan objectieve (voor zover mogelijk) berichtenbrengers. Verloedering van beroep ?

  Dat mensen op bepaalde plekken ongenuanceerde reacties achterlaten vind ik niet schokkend. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is en als emotie de boventoon voert is de nuance ver te zoeken. Niks menselijks is ons vreemd.

 18. Ik vind het schreeuwen op internet zo een onzettend nodeloos en onnadenkend iets en toch…..

  Voor een aantal mensen zou het hun frustratie kunnen oplossen echter vergeten de mensen wel hoe ze dat moeten doen zonder anderen te bezeren.

  Persoonlijke gegevens van mensen op internet plaatsen door anderen buiten de persoon zelf is ook iets wat ik ongelooflijk onnadenkend en belastend vind. De schade die je anderen daarmee aandoet is niet te beschrijven vaak, alsof de familie en vrienden van de dader ineens ook allemaal zijn als hem en niet die zelfde mens als gister en als jij en ik. Is net zoiets als je je geheime telefoonnummer dat je in vertrouwen aan een goede vriend/vriendin geeft, en die gebruikt het vervolgens voor enquetes en geeft het door aan anderen terwijl jij dat nou juist helemaal niet wlde.

  Uiteindelijk stap je op de een of andere manier dan allemaal in de schoenen van een misbruiker.

  De politie afbranden omdat het er mensen werken is nogal makkelijk. Mensen maken fouten, mensen zijn niet perect en soms zijn er mensen die compleet de weg kwijt raken en moorden plegen (wat ik dus niet goed praat) Maar vervang elke functie eens voor het woord mens en je ziet dan ineens dat het jou ook had kunnen overkomen in diezelfde functie omdat je mens bent en niet een functie.

  Ik hoop persoonlijk dat de moordenaar van Milly een goed onderzoek en een zeer terechte straf gaat krijgen. Ik ben heel blij dat ik zijn rechter niet bent in iedergeval.

  Internet is een machtig tool maar aan het misbruik en de vervuiling ervan zou best wel wat gedaan mogen worden. Net als aan de ongesproken wetten in normen en waarden.

 19. IK BEN HIER ECHT WOEST OM!!! Te gek voor woorden dat iemand dit allemaal ongestoord kan doen!!! Een 12-jarig meisje weggerukt uit het leven (en dat van haar ouders). Hopelijk trekken ze hier in Nederland nou eens een keertje een goeie les uit om dit voor ALTIJD te voorkomen (zal wel niet gebeuren) want dit is bij mij persoonlijk nu ECHT DE DRUPPEL!!!

  We moeten van elkaar AFBLIJVEN!!! Deze dader moet de hoogstmogelijke straf krijgen!!!

  Heel veel sterkte voor de nabestaanden!!!

 20. @Chris wat betrefd de politiek…. het is niet gek dat de mensen hun vertrouwen verliezen en een groep mensen ook de ‘etiquette’ uit ogen verliest. Ik heb wel eens gekeken naar de politieke debatten en dat was niet fijn. Geen aandacht meer voor wat er wordt gezegt, het msnen en twitteren onder de gesprekken, de bewoordingen die men gebruikt enzv. politiek is bijvb een functie dat je gewoon netjes enzv erbij loopt en als je dan ziet hoe sommige mensen rondlopen dan denk ik; jij past niet in deze functie want niemand neemt je serieus en waarom discuseer jij over hoofddoekjes die niet in sommige functies mogen als je zelf niet eens je eigen kleed naar de functie die je bekleed……

 21. Juist omdat iedereen zijn eigen omroep is en sneller dan snel is (Twitter), wordt nieuws van de bron (in dit geval de politie) weer belangrijk. Het is misschien allemaal minder snel, maar wel gevalideerde info. Ik vond dat de voorlichter van het korps ZHZ het heel goed deed. Ook bij P&W. “Nee, wij hebben nog geen lichaam gevonden”, ook al zat het al in RTL Nieuws. Dat komt, omdat forensisch onderzoek korreltje voor korreltje afgraaft en niet zoals amateurs misschien denken, dat de politie met de schop de tuin eventjes omspit. Alleen maar om de honger van hijgerige twitteraars te stillen…

 22. Mensen die dit soort dingen doen, hebben het recht niet om zelf te leven!. Oprecht dat moord met moord moet worden bestraft.

 23. Het is natuurlijk niet alleen internet. Je hoort dat geklep op tal van plaatsen.

  Maar waarom staat het nou juist mij zo tegen hoe in deze zaak zijn collega’s met hem over één kam worden geschoren.
  Daarom ook voor al die agenten sterkte. Hou die kop recht ja, en zorg dat je je kids recht in de ogen durft te kijken. Dit gaat buiten jullie macht. Zeg ze maar gewoon eerlijk dat je ook niet alles kunt voorkomen. Maar sla nu niet je ogen neer, net nu ze je kracht zo hard nodig hebben

 24. @ruud: ik weet niet of de info van de politie aan belang wint. Het probleem is hier niet zozeer de boodschapper, als wel de ontvanger. Die nemen geen verantwoordelijkheid.

 25. Goed stuk!

  Iedereen denkt tegenwoordig overal maar iets over te moeten zeggen op internet, en dan nog het liefst tegen de betrokkenen zelf. Dat dit vaak bijzonder ongezouten berichten zijn lijkt me duidelijk…

  Even nadenken voor een e-mail verzonden of een bericht geplaatst wordt is er vaak niet bij. Emotie van het moment druipt van de reacties af.

  Het VARA progamma ’16 miljoen rechters’ wordt meer en meer werkelijkheid wat internet betreft, ik weet nou niet of dat zo’n positieve ontwikkeling is.

 26. Kleine toevoeging op je ‘kutpolo’ bericht, deze jongeman was al slingerend over de snelweg, zo dronken als een toeter, terug naar huis aan ’t rijden. Dan vind ik de door jou opgenoemde uitspraak nog redelijk mild.

  Denk dat we moeten gaan accepteren dat ‘de plebs’ terug gaan praten en dat dat niet altijd in het straatje van ‘de lezer’ past lijkt me evident.

  Of dat, of terug naar ‘eenrichtingsverkeer-media’

 27. Goed die kop op de foto, zouden ze vaker moeten doen.
  Over een paar jaar loopt deze walgelijke vent-., die beschikt heeft over een leven wat ouders met liefde geboren hebben zien worden, en waar van gehouden is, en blijft- weer los rond in dit paradijs.
  Ben je maar gewaarschuwd als je zulke koppen tegenkomt, sterkte voor iedereen waar dit mooie meisje een lege plek achterlaat, een moeder

 28. Het is gewoon te gek voor worden.Ik kan er gewoon niet over uit dat zoiets hier gebeurd.Ik ben diep geschokt met dit nieuws.Ik wens de ouders,familie en vrienden(innen) heel veel sterkte toe en hoop dat ze deze moeilijke dagen veel steun krijgen.Rust zacht lieve Milly.

 29. Geen idee wat mensen er mee op zouden schieten om te weten wie deze man is.
  Bovendien, stel dat we alle veroordeelden kennen. En we willen er met z’n allen ver weg van blijven. Waar laten we ze dan? En wat moeten die mensen met hun leven als ze hun straf uitgezeten hebben? Het gaat me niet alleen over hún leven. Ze zouden zich ook nooit meer nuttig kunnen maken voor de maatschappij. Als je bedenkt hoeveel mensen veroordeeld zijn voor een misdrijf…
  Tsja we kunnen ze altijd met z’n allen in 1 stad gooien en kijken wat er gebeurd. Worden we vast als land heel veel beter van :p

 30. geloof mij maar dat veel van die viese blauwe zo zijn smerige vuile honden vroeger zijn ze altijdt gepest en nu nemem ze ieder wraak op hun eigen manier. de ene doet van deze vreselijke dingen de ander bouwt zelf wiethokken een ander dealt in drugs. onder dat blauw lijken ze scheinhijlig maar het zijn de vieste mensen op aarde. bahh.

  ik wens de familie heel veel sterkte.

  groeten Thei uit Venlo

 31. van de wouten moet je het hebben.. en wat zulke gruwelijke zaen betreft, kom maar op mt die middeleeuwse straffen. nederland is soft want over enkele jaren loopt die rotkop gewoon weer vrolijk rond aLs wederom een wandelende tijdbom. gewoon afmaken.

 32. Ik heb er geen enkele moeite mee. De dader is zelf de verantwoordelijke, zit nu achter de tralies en zal dat waarschijnlijk en hopenlijk heel lang blijven. Jammer voor zijn huisgenoten, maar die zullen toch wel hun biezen pakken uit het huis. Nee, geen probleem hier, ach wat, een foto gepubliceerd op Geen stijl? Lekker boeien, de dader is lange tijd uit beeld en dat zijn foto wordt gepubliceerd is ondergeschikt aan het drama. Straf die hij krijgt zal toch altijd te kort zijn. De familie van de nabestaanden hebben levenslang!

 33. “Heel goed dat ze die kop op het Net hebben gezet, inclusief zijn voor- en achternaam.” Nou niet dus. In Dordecht krijgen mensen met dezelfde achternaam nu bedreigingen in de email, per telefoon en door de brievenbus. De randdebielen die dit doen gaan ervan uit dat iedereen in Dordt met die achternaam familie is. En stel dat dat zo zou zijn, wat dan nog? Zijn de familieleden verantwoordelijk voor de daden van deze man? En dan de foto. Ik ken iemand die qua uiterlijk in de verte een beetje op deze man lijkt en de rest past ook in het plaatje. Een halve gare zou zo kunnen denken, dat hij de verdachte is. Mooie boel is dat.
  Mijn idee is, dat de idioot, die de foto en naam gepubliceerd heeft voor de rechter gesleept moet worden en tot een forse boete moet worden veroordeeld plus schadevergoeding. En wat met de vermeende moordenaar van Nilly moet gebeuren laat ik ook liever aan de rechter over.
  Als het aan het gepeupel (vermoedelijk PVV stemmers) had gelegen was Lucia de B. allang niet meer op deze aarde met nog een aantal onschuldigen. We weten niets van de toedracht, we weten zelfs niet of het moord is. We weten alleen dat het lichaam bij hem in de tuin is gevonden. En ja, dat is behoorlijk verdacht.

 34. Wat Geen Stijl al langer dan vandaag doet is stijlloos scoren. Ik kijk er zelden tot nooit en heb er nooit een posting geplaatst.

  Wat Internet en de mogelijkheden betreft: Het is een geweldig fenomeen om bijvoorbeeld op te roepen/waarschuwen wanneer er zich ergens een ramp voordoet of wanneer er bijvoorbeeld een kind van de straat is geplukt. Om dat een vredesprijs toe te kennen…, het is voornamelijk ellende op het net.

  Waar het de huidige meningen betreft van mensen in dit drama, ik begrijp dat wel. Er loopt geen laffer tuig rond dan kindermisbruikers, laat staan kindermoordenaars.

  En wat mijnheer of mevrouw daar aan het eigen verleden excuus over ter berde brengt, dat doet er niet toe. Van weerloze, maar ook van weerbare mensen, blijf je per definitie af. Zeker van de meest kwetsbaren.

  Nooit meer loslaten die idioot. Geen enkel excuus telt in dit soort geweldszaken.

 35. Pingback: uberVU - social comments

 36. Eigenlijk begrijp ik de term ‘volkswoede’ niet zo goed als het sec gaat om het plaatsen van foto ’s van een verdachte/dader. Uiteraard gaan familie en vriendenkiekjes veel te ver!

  Ik vroeg mij zojuist af wat het geciviliseerde verschil dan is met de ongecensureerde filmpjes in bijvoorbeeld Opsporing Verzocht, Gezocht op Politie.nl en meer van dat soort ‘uitlaatkleppen’.

  Dan wordt er toch ook niet gesproken over OM-woede?!

  Nota-bene gaat het in het gros van die gevallen ook nog altijd om verdachten.

 37. @siem: de volkswoede uit zich in de reacties op het internet. Meer in zijn algemeenheid denk ik trouwens dat GeenStijl juist zo populair is door die menselijke hang naar sensatie.

  Het verschil met Opsporing Verzocht is de doorgaans nauwgezette manier waarop het wordt gebracht. Geen volledige gegevens, geen oordeel enzovoort.

 38. @Chris een tegenvraag op de vraag die jij Siem stelde:
  Is datgene dat een dader is overkomen in zijn/haar jeugd een reden om het verkeerde pad op te gaan?

  Die zaken wegen zwaar en zijn altijd aanwezig in je rugzak maar het is aan jou om wat van je leven te maken niet om dat van een ander te schaden hoe moeilijk je het ook hebt want zo blijven zaken natuurlijk doordraaien.

  Tevens even een vermelding waard om aan te geven dat misbruikte mensen welliswaar soms het patroon herhalen maar dat doen andere slachtoffers ook. Van bijvoorbeeld lichamelijke en/of psychise mishandeling zonder de sexuele mishandeling/misbruik, van diefstal, van pesten, enzv. Fetelijk kun je dus beter spreken van een herhaald slachtoffer-dader patroon/cirkel in sommige situaties.

  Maar evengoed is dat nog steeds geen reden om zelf datgene te doen wat jou is aangedaan.

  Vind ik!

 39. @sophie: het is wel degelijk een reden. Een wat ons betreft niet acceptabele reden, maar wel degelijk een reden.

  Ik heb nu grofweg drieduizend rechstzaken gedaan en ik kan met een gerust hart zeggen dat het heel makkelijk is om je aan de wet te houden als je een stabiele persoonlijk hebt opgebouwd. En een mooi sociaal netwerk en een dagbesteding.

  Niet iedereen is zo gelukkig en dat vormt een mens.

 40. Heeft hij niet enig recht op privacy verspeeld? Hij heeft de rechten van Milly en haar ouders en andere nabestaanden vreselijk geschonden! Die mensen moeten hun kind (zus, nichtje enz) missen, moeten voor alle kosten zelf opdraaien terwijl de dader alles vergoed krijgt waar wij als belastingbetaler voor opdraaien! Als hij dit niet had gewild had hij het niet moeten doen! Een politieagent heeft een voorbeeldfunctie! Bovendien als je zelf foto’s e.d. op het internet plaatst ben je daar zelf bij, hij had ze er niet op hoeven zetten!!! Persoonlijke problemen, hoe heeft zo iemand dan ooit AGENT kunnen worden????!!!! Het internet kan te ver gaan maar dit soort dingen roep je over jezelf af!

 41. @Chris 21.54

  Quote: dan ben ik benieuwd hoe je aankijkt tegen kindermisbruikers die vroeger zelf zijn misbruikt. Dat mag dan ook geen rol spelen?

  – Mijn mening: juist de misbruikers die zelf eerder kinderleed hebben ondergaan zouden veel beter moeten weten.

  Het cirkeltje van excuus ‘maar ik ben ook’ is misselijkmakend. Of men moet een IQ van onder de 60 hebben. En laat dat nu juist bij de gemiddelde misbruiker/praktiserende pedofiel niet het geval zijn, daarom kunnen ze zo lang doorgaan. De aanpak, berekening en voorbereiding is in de regel meesterlijk. Althans, tegenover naieve afhankelijke kinderen en hun omgeving toe.

  Tot men gepakt wordt. Dan is het in de regel domweg: Ik had geen besef, ik ben zielig, ik ben ook misbruikt (of niet), ik kon er niets aan doen.

  De subtiele, berekenende aanpak van misbruikers is met doorgaans de vileine werkwijze om hun behoeftes te bevredigen, volstrekt in strijd met het zielig gejammer als ze gepakt worden.

 42. Het is inderdaad niet makkelijk om je weg te vinden als je die stabieliteit niet hebt dat moet ik beslist beamen, het kan een reden zijn maar het is geen excuus omdat je toch allemaal met dezelfde normen en waarden te maken hebt? En wordt het dan ook niet makkelijk gebruikt zo een excuus? We zien het vaak in de media en dan vraag ik me dat dus af.

  Ik heb er persoonlijk wat moeite mee omdat mensen die dit niet kennen dus meteen ieder slachtoffer in een daderprofiel stoppen. Op onze eigen website heb ik daar eens iets aangegeven omdat dit ook ter sprake kwam.
  De grens is heel dun en elk mens is complex in de emoties.

  Mag ik dan stellen dat het een reden kan zijn maar geen excuus? Of zie ik dit toch nog verkeerd?

 43. @siem: ik denk dat je met deze reactie volstrekt voorbij gaat aan de vorming van een mens. Hoe bouw je een mens op en wat gebeurt er als je die bouwstenen verkeerd plaatst?

  @sophie: het kan zowel een reden zijn als een excuus. Daar dient een rechter wettelijk goed naar te kijken en gelukkig doet men dat ook.

 44. @Chris 22.50

  Ik vrees dat door je ruim 3000 gedane rechtszaken (verdachten/daders), je blik naar slachtoffers ietwat is aangetast. Je verslaat, maar onderging (gelukkig) niet. Het blikveld zou er anders, denk ik, behoorlijk anders uitgezien hebben. Eigenlijk vind ik deze discussie omtrent Milly, de discussiekapstok, heel erg naar.

  Kolder (als ik je goed begrijp) vind ik, dat het -voorkomen- in wezen te maken heeft met sociale netwerken en een dagbesteding om een stabiele persoonlijkheid te kunnen zijn.

  Het is geen oorzaak, gevolg en pamperen. Het is eigen verantwoordelijkheid en menselijk geweten, ongeacht. Geflipte uitzonderingen daargelaten.

  Je 22.29: Opsporing Verzocht zend duidelijk herkenbare beelden uit, ook van verdachten. Het feit dat mensen herkenbaar neergezet worden (omdat ze worden verdacht van een misdrijf zonder veroordeeld te zijn) vind ik echt niet minder beschadigend.

  En natuurlijk, het oordeel is dan al geplant. Op zijn minst dat men crimineel is of verdacht wordt van criminaliteit. Hoezo geen oordeel, denk ik dan.

  Ik ben van mening, wederom, dat ieder mens eigen verantwoordelijkheden heeft. En hoop dat deze idioot nooit meer losgelaten zal worden.

  Er lopen al genoeg rond, tot het ‘mis’ gaat.

 45. Beste Chris,

  Valt me op in je commentaren dat je het opneemt voor slachtoffers/daders.
  En inderdaad gaat het veelal om patronen. Maar ben je op je 18e niet zelf verantwoordelijk voor je welzijn? Welvaart (rijbewijsje, uitkerinkje, jointje, scootertje, plasma tvtje etc.)lukt meestal wel bij een boel mensen, waarom vanaf je 18e dan niet ook je kop in orde brengen en je bouwstenen op een andere volgorde leggen?
  Iets abstracts als de maatschappij of de samenleving kun je daar niet de schuld van geven, volgens mij.
  ‘Circles of influence’> op wie of wat heb jij als individu invloed.

  Ik wens je veel wijsheid toe Chris met deze blog

 46. Jullie hebben het hier over de vraag of dat iemand door kan slaan en zoiets kan doen, ik heb heel veel meegemaakt: verkrachting, mishandeling, aanranding en ook niet de meest stabiele jeugd en ik sla ook niet door! Sterker nog het zou niet in mijn hoofd opkomen! Bovendien als agent krijg je meerdere psychologische testen, antescedanten onderzoek, enz. hoe kan zo iemand dan ineens doorslaan (waarschijnlijk nog om een verbroken realtie wat heel veel mensen minstens 1 of meerdere keren meemaken)? Zou de vraag hier niet moeten zijn of dat al die onderzoekjes mischien niet deugen en of er een beter systeem ontwikkeld zou kunnen worden om dit soort leed in de toekomst te voorkomen?! Bovendien is de kans zeer groot dat het om een sexueel getinte moord gaat, dat moet dan iemand opgevallen zijn dat deze meneer mischien wel vreemde voorkeuren had. Het had rot genoeg niet voorkomen kunnen worden schijnbaar!

 47. @Chris 23.55

  Natuurlijk, een mens vormt zichzelf niet volledig. En natuurlijk kan het hartstikke mis gaan wanneer ‘een mens in wording’ vette pech heeft gehad onder extreme omstandigheden en ook nog eens behept is met een laag intellect.

  Maar dan nog, ‘verkeerd geplaatste bouwstenen’ zijn in het algemeen echt geen excuus voor dergelijke misdrijven. Dat is een excuustheorie die vet verouderd is: Vroeger klappen gekregen, minder milieu, wil nog niet zeggen dat je zelf losse handjes moet hebben.

  Sterker, het schijnt inmiddels dat juist de verwende nesten de grootste risico-factors zijn.

  Eigen geweten, eigen verantwoordelijkheid, handen af van iedereen. En zeker van kinderen.

  Niet ‘het systeem’ alleen is verantwoordelijk te stellen, maar vooral het individu.

  Oorzaak en gevolg? Of is het gevolg van (vaak)lankmoedige aanpak de oorzaak.

  Weer meegedacht en nagedacht, goodnight.

 48. Hoe heet die mafkees vd poltie dan voluit? Sander V….. Verbaasd me juist altijd dat alleen de naam vd gedupeerden altijd voluit gemeld moet worden….of het allemaal al niet erg genoeg is! En de dader wordt weer in bescherming genomen, die had juist voor de veiligheid van anderen moeten zorgen, daar worden ze toch ook uitvoerig & zorgvuldig op getest bij de politie? Ik zou niet in aanmerking komen, maar zo’n zieke aktie zou nooit in mij opkomen, ik bedoel maar. Wat bezielt zo’n man? Zal vast de laatste niet zijn, ook niet bij de politie, want het is ook niet de eerste…. En ondertussen maar onschuldige burgers vertellen hoe het moet & bekeuren. En wat tegen vermelding mensen? Dat gebeurd toch ook bij alles of nog wat dat bekenden zeggen/doen? Tsja, kiezen ze ook voor, kun je zeggen. Deze imbeciel dus ook, zeker als je bij de politie werkt moet je dat weten.

 49. @Nancy en @Siem dit is wat ik eigenlijk bedoelde. Ook ik ben/was slachtoffer maar dat is nooit een reden geweest (althans voor mij en in mijn ogen) om datgene mij aangedaan bij bijvb mijn kinderen te doen.

  De weg is lang en hard maar is de weg onmogelijk? Als ik terug kijk zie ik een onzekere lange weg die vaak heel eenzaam was maar ik ben nu hier en niet daar waar het verdriet was en de pijn. Meedragen zal ik het altijd en als ik te hard heb gereden zal ik het niet als excuus aanvoeren want dat was mijn eigen verantwoording om te hard te rijden niet omdat mijn ouders hun handen niet thuis konden houden.

  Mogelijk zie ik het erg verkeerd maar zo zou je dan ook alles wat verkeerd gaat in het leven de schuld kunnen geven om zelf je eigen verantwoording niet te nemen.

  Zo van ik bestelde een aardbeien ijsje en kreeg een chocolade ijsje..dat is de reden dat ik de buurman heb neergestoken en mijn huis in de brand stak. (erg extreem voorbeeld ik weet het)

  Maar aan de andere kant kan het natuurlijk voor een aantal mensen wel opgaan omdat die beschadigingen in de emoties een aangeboren problematiek versterken. Maar hoeveel zouden dat er zijn?

  Ik ben blij geen rechter te zijn want ik weet niet goed welke afweging ik zwaarder zou laten wegen.

  @Nancy eerder berichte je over of de dader zijn privacy niet had verspeeld…. misschien wel maar daar pak je hem niet als enige mee maar ook al die mensen die zijn familie en vrienden zijn en al die mensen die alleen maar dezelfde voor- en achternaam hebben of gewoon look a like zijn. Beter zou dit gedoseerd naar buiten komen ipv via sensatie berichting. Niemand zit er op te wachten wat detailes zijn enzv want wat worden we er wijzer van? En voor de naasten van slachtoffers en de dader(s) is het ook nog eens extra confronterend terwijl ze al zoveel op hun bord hebben gekregen door het disrespect van 1 persoon.

 50. NEVER JUDGE A BOOK,BY LOOKING AT HIS COVER!
  OOK WEL LEER (JE KIND)

  BEOORDEEL EEN MENS NIET OP ZIJN
  AFKOMST,GELOOF,BEZIT OF BEROEP
  OF ZIJN PRAATJES
  DAT ZEGT NIKS OVER ZIJN INHOUD,
  ZIJN GEESTGESTELDHEID,
  ZIJN KRONKELS,
  EN
  KARAKTER !!!
  MAAR OOK NIET WAT WEL OK IS EN WAT NIET,
  ONGEACHT OF T FAMILIE IS,OF BUURMAN,
  HELAAS KINDERMISBRUIK/MOORD ED IS HEEL VAAK DOOR FAMILIE OF EEN BEKENDE,NIET DIE VREEMDE MAN!
  ER IS DAN AL EEN VERTROUWINGSBAND.
  IN DIT GEVAL MISLEID DOORDAT T BUURMAN
  (OOK NOG AGENT).
  OPENDE ZIJ DE DEUR VOOR HAAR MOORDENAAR.
  REALITEIT:T HAD OOK EEN ANDERE VERZIEKTE GEEST
  KUNNEN ZIJN,MET EEN ANDER BEROEP OF FAMILIE.
  DE VRAAG IS WAT DOE JE ERMEE EN HOE VOORKOM JE
  HET?WAT MAAKT DAT DE LAATSTE JAREN STEEDS MEER
  KINDEREN SLACHTOFFER LIJKEN TE WORDEN?
  WORDT T NIET TIJD OM DEZE TERRORISTEN HARDER AAN TE PAKKEN EN ZWAARDER TE STRAFFEN-QUANTANA BAY
  OF WEL DE KINDER-VERKRACHTERS,-MISHANDELAARS,-MOORDENAARS,KINDERPORNOMAKERS/-GEBRUIKERS.

  DAT HIJ OPBIECHT BIJ ZIJN VRIENDIN EN POLITIE,
  ZEGT OOK NIKS OVER HEM,ALLEEN DAT HIJ KLEM ZAT,
  HIJ WIST DAT ZIJN ALIBI RAMMELDE,
  ER ZOU VROEG OF LAAT GEGRAVEN WORDEN,EMOTIONEEL VOOR ZIJN VRIENDIN EN JURIDISCH TECHNISCH EEN SLIMME ZET OM LAGERE STRAF TE KRIJGEN.
  MAAR ER IS GEEN EXCUUS,HIJ MAG
  EXTRA HARD BOETEN,OOK GEEN BESCHERMING IN DE BAK.
  MOGELIJK DAT ZIJN BEROEP,VERTROUWEN WEKTE BIJ MILLIE,MAAR T HAD OOK EEN ANDERE BUURMAN KUNNEN ZIJN,HELAAS……………………..
  familie/vrienden/collegas van sander,t is niet hun daad,

  heel veel kracht familie/vrienden van millie

  AMALIA,MILLIE RUST IN VREDE MEID

 51. @siem: wat jij als kolder ziet, is dagelijkse realiteit in de rechtszaal. Rechters zeggen niet voor niets: de beste remedie tegen criminaliteit is een vriendin.

  Verkeerd geplaatste bouwstenen zijn heel erg vaak een excuus voor een misdrijf. Sterker nog: we hebben er in Nederland een systeem voor bedacht om mensen juist daardoor minder hard te straffen.

  Je meent verder dat mijn beeld raar is ivm mijn rechtbankervaring. Ik vind juist dat de meeste mensen een verkeerd beeld hebben van de dader/slachtoffer verhouding omdat men alleen het leed van het slachtoffer ziet en niet stil wenst te staan bij het leven van de dader.

  Ik doe dat wel omdat wij allemaal daders kunnen worden en heel veel gewone burgers ook daadwerkelijk dader zijn.

 52. bloed wegwassen met bloed helpt bij het rouwen. zo eentje moeten ze doodmartelen.

 53. @sophie: met alle respect, maar dit is prietpraat. Jij reageert zoals je reageert, onder invloed van allerlei factoren. Niet iedereen reageert zo. Nog los van het feit dat niet iedereen simpel de capaciteit heeft om rationele overwegingen te maken.

  Het aloude ‘ikhebvroegergeendriewielergehad’ argument is een grove miskenning van de verstoorde levens van sommige daders. Daarnaast is het niet de dader die bepaalt of hij verminderd toerekeningsvatbaar is, dat doen deskundigen en die kijken heus wel verder dan een nooit gegeven aardbeienijsje.

 54. Wat mij het meeste opvalt in deze hele zaak is dat een ieder al zijn/haar mening klaar heeft over dit hele intrieste en zelfs gruwelijke gebeuren terwijl nog niet eens bekend is wat er daadwerkelijk gebeurd is..hoe het zover heeft kunnen komen.
  Overal lees ik al, castreren die hap ( is nog niet eens zeker of Milly daadwerkelijk misbruikt is), ophangen, neerknallen, etc. etc. wie zijn wij om daarover een oordeel te vellen als wij (nog) niet eens de ware toedracht kennen waarom V. zo gehandeld heeft, naar het schijnt kan het een psysche aspect zijn geweest, een burnout wat de daad nog steeds niet goed praat natuurlijk. Laten we nu eerst eens afwachten wat er o.a. uit het autopsie rapport naar voren komt al draaide mijn maag wél weer om toen ik vanmorgen las dat hij afgelopen weekend doodleuk een pilsje met zijn vrienden nuttigde in zijn tuin daar waar Milly begraven lag..

 55. @ Chris,

  ik gaf ook aan dat het een extreem voorbeeld is.
  Ik zeg niet dat we geen rekening moeten houden met de achtergronden en ik gaf al eerder aan dat een dader ook een mens is. Ik ging verder in op het gezegde dat als jezelf iets is overkomen is dat dan een reden/excuus omdat dan bij een ander ook te doen.

  Ik ben van mening van niet en daar discuseerde we over. Ook gaf ik aan dat er een aantal mensen kunnen zijn die wel afhankelijk zijn van bepaalde factoren alleen hoeveel zijn dat er? Dat ik daarom ook blij ben geen rechter te zijn want wanneer maak je welke afweging…..
  Maar dat is mijn mening en daar denk ik over na.

  Een fijne zonnige dag voor allemaal.

 56. Kijk, daar gaan we weer, voeding vanaf de media welke dus zulk een volkswoede aanwakkert..

  Maar er schuilt een monster in de agent van de surveillancedienst die op zijn Hyvespagina als een ware narcist zijn blote, gespierde torso toont en her en der op datingsites figureert. Achter het uniform en de brede glimlach zit een ‘sekspredator’, een pedoseksueel roofdier. Verzot op jonge meisjes, de voortdurende hoofdrolspeelsters in zijn zieke fantasieën.

  Kan men dit onderbouwen, bevestigen? Waar heeft men dit vandaan? Ik vertik het om zoiets op onze site ( Stop Kinderporno & Abuse)te plaatsen zolang ik niet zeker weet dat dergelijke uitspraken ook daadwerkelijk een kern van waarheid bevatten..

 57. @sophie: als we het hebben over de populatie verdachten dan zijn het er heel veel.

  Je verwart in deze de termen reden en excuus met de term rechtvaardiging. Er is zelden een rechtvaardging voor een misdrijf, er is altijd een reden of een excuus.

 58. Pingback: Goed schot in de roos van Chris Klomp: Milly Boele en de volkswoede |

 59. Kan iemand mij de gegevens van zijn familie mailen? Ik ken wel wat mensen die er hoogstpersoonlijk even langs zouden willen fietsen. Je maakt mij niet wijs dat die mensen van niks wisten. Ik heb al wat v****s hier opgezocht in het telefoonboek, maar er wonen er geen bij mij in de buurt. We moeten als Nederlanders de hele familie laten weten dat ze hier niet welkom zijn en overal worden uitgekostst. Enkeltje Marokko?

 60. De maatschappelijk morele normen en waarden liggen al veel langer op zijn kant in dit land, wat nu aan de hand is, lijkt voor menigmens die wel normen en waarden hebben, de druppel.
  Veelal de mensen MET kinderen of al dan niet zonder, die zich nu zorgen maken en ook wellicht angstzaaien…met als gevolg actie reactie, want wie zaait zal oogsten, met nogmeer kapotmakingen van normen en waarden, sure hope not, maar zo werkt het met de dag als vandaag.
  Ik zelf (moeder van 2) vroeg me namelijk wel af, als de maatschappij van tegenwoordig nu al op zijn gat ligt, is dan een agent , die status/aanzien heeft als “bewaarder van de maatschappij”, en nu het uiterste tegendeel, heeft laten zien, wat staat ons dan nog meer te wachten.
  Wat moet ik mijn kinderen leren, niet met vreemden mee tegaan/omte gaan, niet zo maar in een auto te stappen, snoepjes aan te nemen
  , niet met buurmannen/vrouwen mee tegaan, maar ook niet met politie agenten? Voor wie ben je tegenwoordig wel veilig?
  Het gezegde “de politie is je beste vriend?” telt niet meer ( wij schaapjes volk scheren namelijk nogal gauw alles over 1 kam) en wat dan “beter een goede buur dan een verre vriend”.. een OUD-gezegde, want die vlieger gaat al jaren niet meer op, terwijl ik nog van een generatie kom, dat je zonder poeha, je achterdeur open kon laten om even te gaan “koffieën”bij de buuf….DIE TIJD is allang niet meer…en ik ben bang, dat dat alleen maar erger wordt.

 61. w.hulskemp wat heeft zijn familie/vrienden gedaan,
  niks dus,hoezo enkeltje marokko
  Als we zo beginnen,in iedere familie zit misschien
  ergens een boef.

 62. Dit is het ergste wat je je maar voor kan stellen,dat je kind zo om het leven gebracht wordt ,en dan nog door een!politieagent!ik mag het misschien niet zeggen,maar ik vind het jammer dat de doodstraf is afgeschaft zulke mensen hebben geen recht op een leven,ik hoop dan ook dat hij een warme ontvangst krijg in de gevangenis,maar ja televisie in z,n cel radiootje krantje sigaretje op tijd z,n eten ,en nu gaat zo,n smeerpijp ,want dat is het,nog van ons geld verder leven en wij maar belasting betalen voor zo,n figuur dat kost ons gemiddeld Euro 250-300 per dag en dat vind ik bizar.

 63. ik ben heel erg geschoken weer zo,n ondschuldig kind de dupe, van zo,n mafkees.
  waar moet het heen hier in nederland, het wordt steets gekker wat zou hij voor straf krijgen? 15jaar 10 jaar dan is hij weer vrij. en hier zit je goed in de bak je heb alles wat je hartje begeerd maar de ouders van dat meisje hebben levenslang ik kan aleen maar zeggen heel veel sterkte voor die familie.

 64. sorry, wordt een klein beetje misselijk!!wij (ouders) willen heel graag dat dit soort tuig nooit meer vrijkomt!!geen tweede kans meer (onze kinderen zijn nou eenmaal geen proefkonijnen) laat ze gewoon de rest van hun leven achter slot en grendel zitten!!niets onmenselijks aan toch, zeker niet als je een kind hebt weggenomen!!uiteraard heeft de familie van de verdachte hier niets mee te maken, en gaat het taalgebruik ook wel erg te ver!!

 65. Hulskemp je zit achter de verkeerde Duitsers aan het is niet V****s Maar gewoon Sander V.
  Ik ben van mening dat het dorp V ( NWG) en de beroemde zanger Cornelis V moeten worden verboden.

 66. Hey Dalér! Goed dat er nog mensen met humor zijn in deze bange dagen. Angst van ouders voor het verschijnsel Vreeswijk begrijp ik, waarom zijn familie (op vakantie?) naar Marokko moet is mij een groot raadsel en wellicht moeten de jurispudentie overlaten aan hen die er verstand van hebben. Je gaat toch ook niet tegen een metselaar aan lopen schreeuwen hoe het moet als je nog nooit een steen gemetseld hebt? Rustig afwachten en de afschuw met elkaar delen, dat is alles wat we kunnen doen. Over het graf van die arme Milly heen zo dom en lelijk te schreeuwen vind ik geenszins gepast. Ook niet ten op zichtte van die familie. Eerst maar eens kijken wat er allemaal boven water komt, dan kunnen we doorgaan met amateur rechtertje spelen…

 67. Pingback: Top Posts — WordPress.com

 68. Volkswoede, ja te begrijpen, te billikken , nee. Eén zwaluw maakt nog geen zomer en één gevallen agent maakt een heel corps slecht.
  Hoe langer we uitwijden over de vermeende motieven van de dader, hoe harder we de ellende er bij Millie’s ouders inwrijven. en ja ik vind dat de straffen in Nederland te laag zijn. Ook ik heb een moord meegemaakt in de familie en het was helaas ook nog eens een bekende. Hij kreeg 5 jaar en is al weer een hele tijd op vrije voeten en woond ook nog eens in dezelfde plaats. Het meisje wat ze toen hadden is inmiddels een twintiger en kan zich haar moeder niet meer herinneren. Ik denk dat dit gebeuren ook bij hen weer gaat opspelen, want verdriet verjaard helaas niet.
  Wat ook zijn redenen mogen zijn geweest om Milie van het leven te beroven weten we nog niet, maar ik weet wel en dat is ook met de moordenaar van het nichtje van mijn toenmalige vriend gebeurd, ze krijgen een tijdje tbs, want ineens mankeerd het in hun bovenkamer.
  Sorry, maar het mankeerd de meeste moordenaars in hun bovenkamer.Er zijn een paar uitsluitingen maar dat weet de rechtbank ook.Hoe graag zouden we “eigen”rechter spelen? Maar dat riekt naar anarchie en worden we net zo als de moordenaar.
  Wie ik ben? Moeder van 2 volwassen kinderen en inmiddels oma.

 69. @Chris Klomp

  Enerzijds denk ik na het lezen van dit artikel; eens in het perspectief van wat ons is geleerd. Anderzijds oneens want de maatschappij is veranderlijk.

  De auteur houdt zich vast aan een goed/fout beeld want wat we hadden was goed, de maakbare samenleving. Het was de linkse elite, inclusief publieke omroep en journaille die wist wat goed/fout was. Zij maakten een samenleving waarin iedereen steeds weer een kans kreeg, een waarin de dader vaak ook slachtoffer was, een waarin zij zich afzetten tegen alles waar een hard randje aan zit.

  Een samenleving waarin blank per definitie slecht was en zwart goed. Een waarin facisme fout was en socialisme per definitie goed. Duitsland was fout, de bevrijder was goed maar later bleek ook die bevrijder fout te zijn.

  Afrikanen, vluchtelingen, daders, zwervers, criminelen, moordenaars, psychopaten, asielzoekers, gelukszoekers, straatrovers en pedofielen. Als je maar ‘iets’ had, dan was je bij de linkse elite welkom. Zij waren verheven en zij wisten wat goed was. Dat hadden zij zo geleerd in de boeken of het was hun ingewreven door hun ouders.

  Geloven in God deden ze niet; de ouders van de hedendaagse elite heeft vervelend lang gestrooid met kritiek naar christenen. Pas toen ze zelf op het pluche zaten hield de kritiek op. Nu is er geen oog voor de ‘nieuwe’ God want die is cool want immers, hij hoort niet bij wat blank is.

  Ik herinner mij uit mijn jeugd, het was 1989, hoe mijn ouders – tussen vier muren – ernstig bezorgd waren over politieke voorstellen dat ieder gezin één asielzoeker in huis moest nemen. Wie kritiek had, werd weggezet als fascist en wat nog meer. Het was het hoogtepunt van de politieke correctheid, de maakbare samenleving bereikte haar hoogtepunt.

  Beste Chris Klomp, ik schets hoe de samenleving maakbaar werd na de verschrikkingen van WO2. Voor een grote groep mensen moest het totaal anders; het heeft niet geleid tot ‘vrijheid blijheid’ maar tot een samenleving waarin een groep mensen bepaalt wat goed/fout is. Jij ziet de bescherming van daders tot verhevenheid. Pakweg 100 jaar geleden dacht men hier anders over terwijl 2000 jaar geleden dit weer anders lag.

  Wij leven niet op het hoogtepunt der menselijke beschaving. Het goed/fout beeld uit de boeken is slechts politieke retoriek. Er is helemaal niemand die bepaalt wat goed en fout is voor eeuwig. Goed en fout zijn met de tijdsgeest verbonden. De tijdsgeest is snel aan het veranderen en dit leidt tot heftige reacties. Ik zie het als een grote schreeuw om ‘anders’, om ‘harder’, om ‘sterker’. Steeds meer mensen vragen om een samenleving van orde, gezag en discipline. Een waar geen ruimte is voor extremisten. Helemaal geen samenleving waarin het volk bepaalt, wel een waarin het huidige journaille de boeken van weleer dichtslaat zodat men weer kritisch kan leven in 2010.

  Veel succes!

 70. Beste Chris, Ik ben het roerend met je eens. De vraag is welke rechtvaardigingsgrond GeenStijl denkt te hebben bij het publiceren van foto’s en andere persoonsgegevens van de verdachte en, wat erger is, van zijn ex-vriendin en zijn familie. Wat voegt het toe aan het nieuwsfeit dat een meisje op gruwelijke wijze om het leven is gebracht? Dat belooft nog wat als in het najaar de omroep van Dominique Weesie van start gaat met een dagelijkse
  nieuwsuitzending?. Wat kunnen we dan verwachten? Krijgen we in een soortgelijke situatie beelden te zien van de opgraving in de tuin en van de wanhopige familie van het slachtofferje?
  Wat doe je er tegen? Men kan een gerechtelijke procedure starten, maar daar hebben de heren van GeenStijl en PowNed maling aan. Het interesseert ze blijkbaar niet wat ze aanrichten. Sterker nog, het levert weer nieuwe publiciteit op. Lachen toch. De proceskosten worden gewoon ingecalculeerd als bedrijfsrisico blijkens de promotiefolder van PowNedNieuws: “De toonzetting is provocerend, dwars, rauw, intelligent en ongecensureerd. Dat betekent ook dat er regelmatig ‘moeilijkheiden’ gaan komen, maar we houden onze poot stijf. Kost je paar duizend euro proceskosten, maar het is nooit zonder missie, nooit zonder doel. En het levert de nodige mediawaarde op.”.
  Ik ben trouwens benieuwd welke gezichten we straks te zien krijgen in dit programma. Het vraagt toch wel een bepaalde mentaliteit om hier aan mee te werken.
  Zelf heb ik nog niet op GeenStijl gekeken. Van de dokter mag ik me niet teveel opwinden. Het schijnt dat de foto van de ex-vriendin inmiddels verwijderd is. Ook opmerkelijk is dat de Telegraaf een verwijzing naar GeenStijl schijnt te hebben gewijzigd in een link naar VKmag (bron Retecool). Misschien zijn ze toch een beetje voorzichtig geworden.

 71. Pingback: HOBO INTERNATIONAL Hetty Florence Leather Cross-Body « ColdSip.com

 72. De reacties zijn begrijpelijk,
  het belang van daders wordt nog steeds verheven beoven die van slachtoffers en de straf is zo vreselijk miniem dat dit de kern van de zaak is.

  Daders van dit soort zaken moeten standaard levenslang krijgen zonder uitzicht op vrijlating.
  Tijdens de detentie zal degeen ook nog eens iets goeds moeten doen voor de samenleving, werk of benutten van talenten.

 73. @willemsen: u bouwt uw hele reactie op aan de hand van het vermeende bestaan van een linkse elite. Dat is onjuist. Kijkt u de kabinetten er maar op na. Links is nooit alleen aan de macht geweest.

  Blijkbaar wordt links steeds maar weer gekoppeld aan nuance en verstand. Het zij zo.

  U fulmineert tegen een maakbare samenleving, maar constateert meteen dat de samenleving maakbaar gemaakt moet worden. In uw geval door repressie. Ik geloof daar niet in. Hardere straffen maken een samenleving eerder onveilig dan veilig.

  Ik heb het niet over bescherming van daders. Het gaat er mij om mensen onder alle omstandigheden goed te behandelen. Als u dat niet van deze tijd acht, dan ondersteunt dat slechts de strekking van mijn verhaal.

 74. @ricardo: de teneur van lage straffen is een mythe. Straffen zijn de laatste 10 jaar zelfs zwaarder geworden.

  Het is daarnaast een illusie om te denken dat een zware straf dit soort zaken kan voorkomen. Helaas werkt het zo niet. Er zijn zelfs onderzoekers die menen dat een keihard repressiebeleid zal leiden tot nog heftigere vormen van geweld, onder andere tegen politieagenten (de verdachte heeft immers niets meer te verliezen)

 75. Gisteren getafeld met een collega van dader (midden-Gelderland)en ja…hemd van lijf gevraagd en een goede discussie kunnen voeren.
  Ten eerste is en blijft een politieambtenaar een mens onder de mensen, daarin geen onderscheid.In iedere beroeps tak kan dit voorkomen.
  Het is niet te rechtvaardigen, maar niemand moord voor de lol, enkele gevallen daargelaten. Daarbij is waarschijnlijk van voorbedachte rade geen sprake, een politieagent zou beter moeten weten, dan graaf je slachtoffer niet in je eigen tuin. Het is voor al zijn collega`s moeilijk te vatten, ik hoor ook verhalen dat agenten zelfmoord plegen omdat ze druk niet meer aan kunnen, terwijl er genoeg signalen waren. Dus waarom kan de een wel en ander niet tegen bepaalde druk en knapt er bij de een wat en gaat de ander wat deze ook heeft meegemaakt gewoon door?
  Het is zoals het is, in de bovenkamer is iets geknapt, iets wat al langer aan het broeien was.
  Via Justitie zullen we ware toedracht niet vernemen, dat komt uit andere hoek. En juist die hoek schept verwarrend en is bevooroordeeld en ja….alles v.d. kijk en luistercijfers.
  Wat me wel verontrust is dat hij waarschijnlijk in zijn verleden gedrag heeft vertoond, waar bij aanstelling functie waarschijnlijk niet voldoende aandacht is besteed.
  Ik leef ontzettend mee met de familie…..vreselijk, en hoop dat we weer hiervan leren.

 76. Ik vind wel dat die persoon onderzocht moet worden maar alleen om het opsporen van zulk soort mensen makkelijker te maken.
  Dit mag in mijn ogen nooit meetellen in een rechtzaak het intreseert me niet wat voor verleden zo iemand heeft.
  Gewoon straffen voor wat ie heeft gedaan en niet waarom.

  Maar dat is mijn mening .

 77. Hoewel ik ook vind dat de moordenaar het recht verspeeld heeft ooit nog vrij rond te lopen, heb ik toch een aantal bedenkingen bij de wijze waarop de media hiermee omgaat:
  (1)Als het normaal wordt dat van elke soortgelijke dader we de foto maar gaan publiceren, dan kunnen we net zo goed voor de komende eeuw elke krant en blog wereldwijd volledig vullen met alle foto’s van alle verkrachters, moordenaars etc etc. Dan is het eind zoek, want waar stel je de grens ?
  (2) wat iemand anders in deze blog ook al terecht opgemerkt heeft: fijn voor iedereen die enigszins op die dader lijkt. Is hij dan óók plotseling een potentiële verkrachter / moordenaar etc omdat ie ook zo’n ‘rotkop’ heeft ? Aan iedereen die het prachtig vind dat dergelijke foto’s gepubliceerd worden: je praat wel anders als jij toevallig op de dader lijkt, en mensen je eventueel zelfs uitschelden of bedreigen. Dat is gebeurd met mensen die op Joran v.d. Sloot leken. En wat zou je ervan vinden als bijv. Lucie de B. inderdaad volledig onschuldig zou zijn, maar doordat haar foto in de krant verschijnt, iemand haar vermoord zou hebben? Fijn als je dat zou overkomen. Ik denk dat men héél erg voorzichtig moet zijn met het publiceren van foto’s van (mogelijke) criminelen, want het zou wel eens een hetze kunnen ontketenen waar we met zijn allen denk ik niet op zitten te wachten. We leven niet meer in de middeleeuwen (al moet ik zeggen dat ik daaraan begin te twijfelen als ik de soms ongenuanceerde toon zie in een aantal reacties in deze blog ).
  (3) Er zijn in de recente geschiedenis meerdere van dit soort afschuwelijke misdrijven geweest, net zo schrijnend, alleen is daar veel minder aandacht aan besteed door de media. Is daar een reden voor ? Ik hoop niet dat er ergens een aantal mensen rondlopen die deze moord bewust lopen uit te buiten voor eigen gewin. Het is binnenkort verkiezingstijd, en voor sommigen een prachtige gelegenheid via een aantal populistische uitspraken te scoren bij het grote publiek. Ik hoop dat dit niet het geval is, maar helaas leven we in een wereld waar we dit soort praktijken vaak genoeg gezien hebben ( en nog zullen zien ).

 78. @rob: in onze rechtspraak speelt de persoon van de verdachte wettelijk een rol. Een rechter moet verplicht rekening houden met persoonlijke omstandighden van de dader. Dat lijkt in eerste instantie misschien onzin, tot je zelf ineens bij de rechter moet verschijnen…

 79. @Pierre

  kijk eens wat er gebeurde na koninginnedag vorig jaar…mensen met dezelfde auto als de dader werden zelfs belaagt.

  Mensen zoeken sensatie en gaan daarbij over de gevoelens en emoties van anderen. Ik zag vandaag ergens op het internet een stukje over wat een leerkracht en een ex vriendin van hem zouden hebben verteld over hem.

  Kom op wat hebben wij daar nu aan? Wat geeft het voor meerwaarde?
  Leuk voor de ouders hun privacy.

  Er bestaat ergens een wet op privacy maar die wordt op alle mogelijke manieren overtreden en allemaal uit naam van persvrijheid en sensatie voor meer en meer kijkcijfers.

 80. Ik weet dat het een rol speelt maar met zo een daad word zoveel kapot gemaakt.
  Dat ik persoonlijk geen enkele reden zie om over verzachtende omstandigheden te praten.
  Ik bedoel als iemand zo een daad pleegt heeft ie al laten zien, dat ie niet meer in deze samenleving thuishoort.

 81. @rob: je begeeft je op een hellend vlak als je de ernst van de daad koppelt aan het recht van een verdachte op een eerlijk proces. Een recht is geen recht als er van afgeweken kan worden. Dan is het een privilege geworden.

  Vergelijk het met een verkeersongeluk. Ook daar bestaat het risico op onherstelbaar leed. De ernstige gevolgen mogen echter een objectieve kijk op de zaak niet overvleugelen.

  Het is bij deze moordzaak inderdaad moeilijk voor te stellen dat er verzachtende omstandigheden zijn. In veel rechstzaken spelen die omstandigheden echter wel een grote rol en het is goed en getuigt van beschaving dat men daar naar kijkt. Mensen vergeten nog wel eens dat verreweg de meeste verdachten gewone burgers zijn die ergens een foute beslissing hebben genomen.

 82. Als de verdachte schuldig zou zijn ja .
  Er word vergeten dat de ouders en veel meer mensen ernstig leed is aangedaan.
  En wat een ander bewweeerd dat ie blij is dat ik geen rechter ben pfffffffffff.
  Er is een drempel overschreden en niets wat dat nog ooit ongedaan kan of zal maken.
  Dus terugkeer van zo iemand in de maatschappij?
  In mijn ogen uitgesloten.
  Kijk wat ik nu allemaal zeg en heb gezegd is alleen mijn persoonlijke mening.
  Ik ken ouders die ook op vergelijkbare manier een kind hebben verloren en echt ze zitten er nog iedere dag mee.
  Hun leven is kompleet verwoest tot op heden en dat is 30 jaar geleden gebeurd.
  Er is gewoon een bepaalde levensvreugde bij hun weggehaald.
  En een ongeluk is toch iets anders het verdriet word er niet minder om maar is zeker anders dan wanneer iemand doelbewust uit het leven word genomen en vooral als het een kind is.
  Andere mensen kunnen zich moeilijk voorstellen hoe dat is.
  Ik ook want het is hun verdriet.
  En persoonlijk ben ik tegen de doodstraf omdat er altijd wel een onschuldig iemand tussen kan zitten.

 83. Onvoorstelbaar dat dit gebeurt is. Er zullen altijd dingen blijven gebeuren waar de “gewone” burger niet bij kan met z’n verstand. Gelukkig hebben we rechters die hun uiterste best doen om deze man een passende straf te geven. er vervolgens vrede mee hebben is uiteraard een geheel andere kwestie, (referentie kaders). Simpel voorbeeld: Iemand vermoorden kan niet zwaar genoeg gestraft worden volgens de meeste mensen, maar een bekeuring voor te hard rijden is altijd te duur. Terwijl ,inderdaad, te hard rijden je auto tot een prima moordwapen kan maken. (goede preventieve maatregel lijkt me).

  Hoe dan ook.

  Over iets onvoorstelbaars valt niets zinnigs te zeggen en blijft er emotie over.

 84. @rob: uiteraard is een ongeluk anders. Maar het veroorzaken van een ongeluk kan ook heel goed onder een misdrijf vallen. Mijn standpunt is dat het eindresultaat niet mag bepalen of een verdachte rechten heeft of niet.

 85. @Rob: Het topic van Chris gaat volgens mij over de wijze waarop de media omgaan met dit soort misdrijven. Heb je gisteren de moeder van Nienke, die op tienjarige leeftijd werd vermoord in een park in Schiedam, gezien bij Pauw & Witteman? Mevrouw Kleiss sprak in die uitzending haar afschuw uit over de media-aandacht rond de moord op Milly. Vooral nu er ook veelvuldig gebruik wordt gemaakt van internet en dergelijke.
  Deze “trial by media” zou bovendien nog wel eens contraproductief kunnen uitvallen, omdat het een reden kan zijn voor strafvermindering.

 86. @Chris 18 maart 7.39

  Wat ik met kolder bedoelde is het grote gemak waarmee ook daders en vooral verdedigers, het ‘bouwsteenverhaal’ erbij plachten te halen om er zelf zo gunstig mogelijk uit te komen, met zo min mogelijk straf.

  Verder vond en vind ik jouw beeld, je stelling/topic beslist niet raar. Wat ik probeerde te zeggen was dat je als rechtbankverslaggever voornamelijk daders en de verdediging ziet en aanhoort, nagenoeg niet de slachtoffers (als die nog leven). Waardoor het begrip: dader = slachtoffer en daarom dader geworden nogal makkelijk door kan slaan ten nadele van slachtoffers.

  Natuurlijk is de rechtbankprocedure er voor daders, om tot een conclusie en passende straf te kunnen komen. Mijn indruk/mening is dat een gedupeerde er nagenoeg niets toe doet en alles technisch strafrechterlijk wordt uitgekauwd om vooral een dader er zo goed mogelijk vanaf te laten komen.

  De opmerking van rechters: dat het een remedie zou zijn als ‘men’ maar een vriendin had… Te gek voor woorden.

  Alsof daar een getrouwde pedofiel, rammende echtgenoot, rammende rechter, gezinsmoordenaars, overvallers enzovoort bij gebaat waren. Tel hun slachtoffers, vaak beginnend binnen de eigen directe omgeving.

  Trek van overheidswege vriendinnen uit de kast en de criminaliteit daalt!

 87. Veel mensen vinden hier dat de hele media aandacht (terecht) ook de familie, vrienden etc. van deze meneer benadeld. Daar kan ik inkomen alleen zegt de reactie van mensen, die deze mensen hierop aanspreken cq. bedreigen, niet heel veel over het verstand van die mensen die het uitten?????! Ik vind dat de dader zijn rechten heeft verspeeld en bovendien zijn alle foto´s in de media van zijn eigen hyves pagina gehaald (het is algemeen bekend dat personlijke gegevens welke op het internet worden gezet publiekelijk bezit zijn)! Het is bovendien een natuurlijk gegeven dat de mens nieuwsgierig is. Iedereen die hier kritiek op uit heeft zich blijkbaar toch ook niet kunnen beheersen om naar de media en internet (zoals op deze site) te kijken en deze meneer op te zoeken dus laten we nu niet ineens allemaal schijnheilig gaan zitten doen! Programma´s zoals van bijvoorbeeld Peter R. de Vries trekken niets voor niets zulke hoge kijkcijfers!
  Zwaardere straffen helpen waarschijnlijk inderdaad niet maar levenslang ruimt wel lekker op en hier wil ik greaag voor betalen! Maak het ze ook wat minder luxe dan zullen ze echt wel een tweede keer uitkijken voor ze het doen. Ik heb van heel dichtbij meegemaakt wat een moord op een kind in je buurt teweeg brengt (dit was notabene door haar eigen moeder en stiefvader) en ik kan gaganderen dat ik ze graag zie branden in de hel, wat voor de ouders van menig vermoord kind (hun eigen vlees en bloed welteverstaan) helemaal opgaat. Dit is voor veel mensen een ver van hun bed show maar het zal je maar gebeuren! De nabestaanden van Milly hebben levenslang en deze meneer zal er waarschijnlijk met een jaartje of 11 wel weer buitenstaan (uitgaande van 16 jaar min eenderde want dat gaat eraf)en kan verdergaan met zijn leven. Eventueel met een uitkering en alle advocaatkosten en dergeijke vergoed terwijl de nabestaanden de advocaat e.d. zelf moeten ophoesten. Wat te denken van bijvoorbeeld het feit dat deze mensen mischien wel willen verhuizen (zou ik mij heel goed voor kunnen stellen daar ik ook niet iedere keer de tuin zou willen zien waar mijn dochter in heeft gelegen), in deze moeilijke huizenmarkt etc. dan hebben deze mensen nog een probleem erbij. Ook de broer en zus zijn voor hun leven getekend! Aan iedereen, denk daar eens over na! Buiten dat is inderdaad ook zijn eigen familie slachtoffer echter zij hebben hun kind e.d. nog ook al wordt het voor hen ook heel moeilijk. Begrijp mij niet verkeerd zowel de nabestaanden als verwanten van de dader zijn slachtoffer! Allen om de dader in bescherming te nemen gaat mij toch echt te ver!!!

 88. Na dit topic en reacties doorgelezen te hebben, weet ik niet goed wat te zeggen. De blauwe diender is een politieman, die er ruim 40 jaar op heeft zitten. In al die jaren heb ik hier in Nederland nog nooit iets gehoord over een collega die een dergelijk misdrijf pleegde, wel dat zelfmoord werd gepleegd.
  Natuurlijk heb ik met duizenden criminelen contact gehad, ook met moordenaars. Het was en is indrukwekkend om geconfronteerd te worden met een medemens waarvan je weet dat hij/zij een ander mens gedood heeft. Emoties werden en worden veelal weggedrukt, want er moet gewerkt worden aan de “zaak” om die helemaal “rond” te krijgen.

  De samenleving (waar ieder mens, dus ook politiemensen, deel van uitmaken) verandert dagelijks. Bestaande opvattingen wijzigen, alles en iedereen is in rep en roer. De media verandert mee, Internet doet dat, maar niets kan bestaan zonder dat de individuele mens daarin een rol speelt.
  Moorden zijn er zolang wij mensen bestaan, het zijn geen buitenaardse wezens die de miljoenen moorden per jaar plegen, het zijn individuele mensen uit onze samenleving. En of wij ze nu zelf vermoorden (doodstraf) of opsluiten, er zullen altijd weer nieuwe mensen komen die de meest afschuwelijke misdrijven plegen.
  Als ik zo aan het schrijven ben valt mij op dat ik in feite heel ver weg ben van de triestigheid, de onmacht, de angst, de twijfels van zoveel mensen, vooral van de ouders van Millie. Mijn gevoelens zijn kennelijk zo verdoofd dat het mij moeite kost om dergelijk verdriet te voelen. Waarschijnlijk kan dat pas wanneer m’n eigen kind vermoord zou worden.

  In al die jaren heb ik heel wat ouders de revu zien passeren in al die jaren, zo ben ik heel wat criminelen tegengekomen. Toch kan ik aan het eind van de rit slechts constateren dat het allemaal individuele mensen uit onze samenleving waren en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Wat wel verandert is de mens zelf, de media, Internet en deze topics.
  Ik wens ieder mens veel sterkte, moed en wijsheid toe in dat veranderingsproces.

 89. het zal je kind maar wezen die op deze brute wijze uit het leven wordt gerukt , de dader verdiend maar een ding en dat is de doodstraf maar helaas kennen wij die hier niet meer .

 90. @siem: ik ben het niet met je eens. Ik denk zelfs dat ik beduidend meer slachtoffers zie dan de gemiddelde burger. Maar ik zie ook veel daders en ik kan uit al die contacten slechts constateren dat veel mensen een vertekend beeld hebben van het daderschap. Nederland kent niet zo veel echte criminelen. De meeste verdachten zijn gewone burgers. Dat maakt het makkelijk om voor hun rechten op te komen als dat nodig is.

  Je meent dat rechters niet van deze wereld zijn als ze als remedie een vriendin aanbevelen. Ik kan alleen maar zeggen dat deze houding uit de praktijk komt en inderdaad vaak waar is. De beste remedie tegen criminaliteit is echt huisje, boompje, beestje.

 91. Deze witte idioot moet gestenigd worden.
  Het zijn allemaal vieze pedofielen.
  En ook durven beweren dat ze minder crimineel zijn dan marrokanen, ze zijn nog erger.

 92. Deze witte idioot moet gestenigd worden.
  Het zijn allemaal vieze pedofielen.
  En ook durven beweren dat ze minder crimineel zijn dan marrokanen, ze zijn nog erger.
  Liever een Marrokaan in achterbuurt als buurman dan zo een ziekelijke idioot in een Vinexwijk.
  Witte mensen zijn echt gestoord om kleine kinderen te verkrachten, hoe ziek kan je zijn

 93. @Chris 11.36

  Natuurlijk zie jij vanwege je werk meer slachtoffers dan de gemiddelde burger. Feit blijft dat de aandacht, zorg en nazorg die aan verdachten/daders wordt besteed, vele malen groter is.

  Ik stelde ook niet dat Nederland veel criminelen kent. Het etiket crimineel is uiteraard niet op de ‘gewone’ burgerverdachte te plakken. Dat mensen door omstandigheden de fout in kunnen gaan besef ik terdege. Maar er zijn wat mij betreft wel gradaties als het om de aard van het delict gaat.

  Verder was en ben ik het er mee eens dat iedere verdachte/dader recht heeft op een humane behandeling, maar ook daar zitten grenzen in. En daar slaat het nogal eens in door, ten nadele van het rechtvaardigheidsgevoel.

  Over de remedie huisje, boompje, beestje of aanbevolen vriendin; Dat een goede dagelijkse basis van belang is om e.e.a. de moeite waard te laten zijn, neemt nog niet weg dat het een eigen verantwoordelijkheid is om dat te kunnen behouden.

  Je huis, baan of relatie kwijtraken is geen argument om zwaar de fout in te gaan. En is het niet juist zo dat (ex)gedetineerden altijd piepen dat ze door hun verblijf in de bajes alles kwijt zijn waardoor er weer een nieuwe reden tot recidive is?

  Al met al heb ik het gevoel dat ‘de remedie’ een cirkelredenering is die verdachten/daders met beide handen aangrijpen om niet verder naar de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheden te hoeven kijken.

 94. @Chris

  Eens!

  Maar dat geldt op zijn minst zeker en vooral ook voor de door daders gedupeerden.

  En dat miste ik weer.

 95. @siem: daar heb ik onlangs nog een blog over geschreven. De rechten van slachtoffers worden behoorlijk uitgebreid. Dat is op zich prima, als het maar niet in de rechtszaal gebeurt.

 96. Ik krijg het idee dat meneer de rechtbankverslaggever iets teveel richting dader neigt. Misschien zelf iets op je kerfstok????

 97. Voor iedereen die trouwens pro-dader is, heb je zelf wel eens iets meegemaakt???!!! Mischien dat dat je beeldvorming iets aan zou passen!

 98. Waar hadden we het ook alweer over…oh ja millie Boele. En of er iets veranderd in het rechtssysteem, nu dit meisje “zomaar”vermoord is!Hoeveel stille tochten moeten we nog lopen voordat de straffen harder worden. want er is toch echt een mens vermoord! Dus…berechten…evt. wegstoppen op water en brood. Zijn kansen zijn verspeeld. Geschokt kijk ik naar het nieuws, geschokt lees ik berichten, waar is de daadkracht van ons rechtssysteem, dat kind is dood, dan ook meteen een veroordeling!

 99. Heb je die dader dan ook zo verdedigd of vond je toen ook dat het recht het goed had gedaan? Bovendien sinds wanneer is geweld eigenlijk wel zinvol? Hoe kun je dan uitleggen dat deze meneer na de moord op Milly een feestje heeft gehouden in zijn tuin terwijl Milly daar al begraven was? Ik begrijp heel goed dat een verdachte ook rechten heeft maar zeker ook PLICHTEN! De nabestaanden van slachtoffers worden vaak niet gehoord door de rechtbank, draaien voor veel zaken zelf op en zijn levenslang gestraft. Aanrader: boeken van Peter R. de Vries over (kinder)moorden en het boek nabestaanden van vermoorde kinderen, als je na het lezen van die boeken nog steeds dezelfde mening hebt vind ik dat knap/ kortzichtig, je mag je eigen mening hebben hoor daar niet van (is je recht tenslotte). Ik ben heus niet voor de doodstraf of water en brood maar er is een mooi engels gezegde: If you can’t do the time, don’t do the crime. Datzelfde geldt ook voor de media-aandacht, als je niet in de belangstelling wilt staan moet je iemand niet vermoorden, it’s so simple.

 100. @nancy

  dat de dader in de belangstelling staat oke maar moet dan gelijk door de media de hele familie in de belangstelling gezet worden? Zij zijn ook slachtoffer in de meeste gevallen. Kan er nu nooit eens gewoon gereageerd worden? Zo van de dader is gepakt hij/zij heeft bekent en thats it?? Nee er moet een leerkracht worden geinterviewd en een ex vriendin en buren van 10 straten verder, foto’s van hyves, de politie die afgekraakt wordt enzv.. de hele media lijkt verdorries de story en prive geworden en daar heeft niemand wat aan.

 101. @nancy: mensen zijn mensen en heel goed in staat om na een vreselijke handeling de meest doodnormale dingen te doen. Daar hoef je helemaal niet gek voor te zijn.

  De nabestaanden van slachtoffers hebben al geruime tijd spreekrecht en het recht op financiele compensatie. Dit jaar is dat recht zelfs fors uitgebreid. Zie daarvoor een eerder weblog.

  Je ‘verwijt’ mij bijna een mening te hebben, ik stel alleen maar vast dat mijn mening stoelt op het bijwonen van ongeveer drieduizend rechtszaken. Voor wat het waard is.

  Wat de belangstelling in de media betreft. Daar heb ik geen moeite mee. Het gaat, zoals ook uitgebreid aangegeven, op de manier waarop. Ik ben voorstander van een evenwichtig verhaal. Ik wil ook graag weten waarom deze man heeft gedaan wat hij heeft gedaan. Dat verhaal kun je heel goed vertellen zonder te verzanden in speculaties en zonder hem te brandmerken.

  Wat zware straffen betreft. Zelfs de invoering van de doodstraf kan moord en doodslag niet voorkomen. Het is een illusie om te denken dat het strafrecht criminaliteit afdoende tegen gaat.

 102. @Chris 11.42

  Volgens mij is een persoon knettergek die, na de meest vreselijke handelingen te hebben verricht, direct daarna nog tot normale dingen in staat is.

  De term sociopaat of extreme narcist lijkt me dan passend.

  Al met al: je moet toch behoorlijk gestoord zijn om op dergelijke wijze ’te functioneren’.

 103. @Siem: ik weet niet of hij de meest vreselijke handelingen heeft verricht. Dat moet nog blijken.

  Opnieuw ben ik het niet helemaal met je eens. Onze hersenen zijn (bij iedereen) perfect in staat om de gastheer tot in het extreme te beschermen.

  Ik zie ze nog zo voor me. De student die na de daad een biertje gingen drinken, de man die na de moord verder ging stappen. De huisvrouw die haar man verzorgde terwijl ze hem met enige regelmaat bewust verkeerde medicijnen toediende.

  Gedrag en innerlijke beleveningswereld: het kunnen twee volstrekt tegengestelde bewegingen zijn.

  Ik zeg niet dat deze mensen volkomen normaal zijn, maar ik schrijf hun vermeende stoornissen ook niet meteen toe aan hun gedrag.

  Waarom denk je dat zoveel mensen doorrijden na een kleine parkeerschade? Waarom kunnen mensen een compleet dubbelleven leiden, tot zelfs twee complete gezinnen aan toe? Waarom geven veel mensen gevonden geld niet terug?

  Ik maak me geen enkele illusie. In ieder van ons schuilt een moordenaar en in ieder van ons schuilt een persoon die alles op alles zal zetten om niet gepakt te worden.

  En we krijgen daarbij ook nog eens flinke steun van onze hersenen. Beetje wegpoetsen hier, beetje inkleuren daar en hoppa: het is niet onze schuld.

 104. @Chris 19.25

  Het begraven van een 12-jarig buurmeisje, terwijl de ouders nog op zoek in hoop en vrees leven, bestempel ik als een vreselijke handeling.

  Je spreekt in termen als ‘we’ en ‘ons’. Hou het bij je eigen meningen, denk ik dan.

  Vraagje: Doe jij zelf mee aan duimpjes goed of slecht bij postings? Ik nooit, bij eigen postings.

 105. @siem: sorry. Ik zal voortaan daar waar ik de mensheid bedoel een uitzondering maken voor mensen die menen een uitzondering te vormen op standaard menselijk gedrag…..

  Ik let niet op de duimpjes. Populariteit en kennis zijn voor mij twee verschillende zaken.

 106. @Chris 20.16

  Van standaardpatronen, het ‘we en ons’ uitgaan zie ik als een gebrek aan eigenheid.

  Gelukkig is niet de voltallige ‘mensheid’ in staat tot walgelijke misdrijven.

  Persoonlijk ben ik blij dat het gros een meerderheidsuitzondering vormt.

 107. @siem: het is goed om in die gedachte te blijven geloven. Zoals we ooit dachten dat de horror van een concentratiekamp nooit meer terug zou komen. Zoals we ooit dachten dat oorlogen in de toekomst beschaafder zouden verlopen.

  De beschaving is een dun laagje, Siem. We zijn allemaal in staat tot vreselijke dingen. Jij niet, natuurlijk. Maar wij wel.

  Wat standaardpatronen betreft: de moderne tijd heeft ons doen laten geloven dat we unieke wezens zijn. De wetenschap leert ons iets anders.

 108. Even een reactie: Niet iedereen in de tweede wereldoorlog was fout dus is inderdaad niet iedereen in staat tot moord. Ik vind het al vreselijk als er een doodgereden dier langs de weg ligt. Tuurlijk als iemand mijn kind zou doodmaken zou ik in staat zijn tot moord MISSCHIEN maar toch ligt dat anders. Tuurlijk verdien je daar straf voor misschien wel net zoveel als zo’n gestoorde maar het motief ligt toch wel even iets anders en ik weet zeker dat dat ook de reden is dat veel mensen hier zo anders reageren.
  Dus laat ik vooral duidelijk zijn dat er een reden kan zijn om een moord te plegen maar dit was er zeker geen!
  @Sopie: als je mijn eerdere reakties bekijkt zul je zien dat ook ik het niet helemaal eens ben met de gang van zaken maar feit blijft dat hij het had kunnen voorkomen. Geen openbare foto’s op hyves en al helemaal Milly niet vermoorden. Wat betreft zijn familie etc. vind ik inderdaad ook dat die erbuiten moeten blijven en een ieder die zich tot hen richt hoort net zo goed in het gekkenhuis thuis.

 109. Zo en toen ging ik geheel tegen mijn principes in toch maar even reageren.

  Ik heb bijna alle reacties gelezen en wat mij opvalt is dat het gehele politie-orgaan de dupe is van deze loonatic.

  Bijv. als het nou een loodgieter was geweest? Was dan elke loodgieter slecht en zou je dan je woning maar onder laten lopen wanneer je een verstopping hebt? Of bijv. de bakker ga je dan ook geen brood meer kopen bij een bakker?

  JA het is erg dat iemand die ons hoort te beschermen dit heeft gedaan, maar het is 1 persoon en niet het hele orgaan! Voor de verdachte heb ik geen goed woord over die had NOOIT door de psychologische test heen mogen komen, dit soort ideetjes krijg je niet binnen een dag!!!

  Nog steeds leer ik mijn zoon dat als er wat is hij naar 1 1 2 moet bellen of naar het dichtsbijzijnde politieburo moet wandelen, tuurlijk heeft ook mijn vertrouwen een deuk opgelopen maar inmiddels weet ik dat het om 1 agent gaat, maar of hij nou agent, loodgieter of bakker is feit blijft dat hij iets vreselijks heeft gedaan wat ik NOOIT maar dan ook NOOIT mee hoop te maken…

  Ik heb een bijzonder respect voor de ouders van Milly, haar broer en zus evenals alle vrienden familie klasgenoten en bekenden van haar. Ongelooflijk wat een kracht die mensen nog uitstralen ten tijde van dit onmenselijke verdriet!

 110. @Chris 23.20/8.52

  Ik kan mij niet onttrekken aan de indruk dat er een persoonlijk tintje van minachting, om een/mijn individuele mening, in je reactie zit. Jammer.

  Vergelijkingen met concentratiekampen om argumenten te verstevigen, daar ben ik wars van.

  Dat de ‘beschaving’ een dun laagje kent, dat betwist ik niet. Dat mensen in staat zijn tot de meest verschrikkelijke dingen, idem.

  Maar om die wetenschap te vertalen naar ‘iedereen is in staat’ gaat ver. Daar bedoel ik mee: het omzetten van in staat zijn, tot het daadwerkelijk uitvoeren van een gruwelijke daad geldt gelukkig niet voor iedereen.

  8.52: Er zijn zelfs daders die aankondigden op internet. Ik begrijp dan ook niet wat e.e.a. met S.V. vandoen heeft.

 111. @Siem: het is geen minachting, eerder een verbazing over het hier en daar ontbreken van enige logica in je reacties.

  Ik zou niet weten waarom je in het kader van de slechtheid van de mens geen vergelijkingen mag trekken met een gruwel uit het verleden. De herhalende geschiedenis, weet u nog?

  Je laatste zin is nogal ondoordacht. Een openbare aankondiging is in de meeste gevallen direct bewijs voor moord. Dat is bij een hyves-pagina me dunkt toch heel anders.

  Zoals ik al zei: mijn geduld is die van een engel, maar soms word ook ik moe van ondoordachte reacties en het ontbreken van simpele logica.

 112. @Chris

  Ben benieuwd naar een voorbeeld van mijn gebrek aan logica.

  Een vergelijking met concentratiekampen vind ik volstrekt onlogisch.

 113. N.B. 19.00

  Chris, jij schreef om 8.52: Zou iemand die een moord aan het voorbereiden is zijn Hyves-pagina met foto ’s en al laten staan?

  Je doelde op S.V. Daar gaat de suggestie vanuit dat als het moord met voorbedachte rade zou betreffen, de dader dan wel eerst zijn gegevens zou hebben gewist. Dat betwist ik dus, omdat ‘we’ niet weten hoe iemand in een dergelijk geval zou handelen en omdat er op internet vaker zaken van daders of omgeving terug te vinden zijn geweest die, al dan niet, met voorbedachte rade handelden.

 114. @Chris

  Wat een kinderachtige reactie op een serieuse discussiesite.

  Iemand die jouw logica/mening niet volledig deelt heeft dus een gebrek aan logica.

 115. Chris,

  Wij hebben een flinke discussie achter de rug, maar lust jij nu nog peultjes en komen mijn woorden nu niet uit?

  http://www.ad.nl/ad/nl/2202/Milly-Boele/article/detail/472452/2010/03/26/Milly-noemde-V-in-telefoongesprek-met-moeder.dhtml

  en

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/6383661/__Milly_noemde_Sander_V._in_telefoontje_aan_moeder__.html?p=6,1

  Als dit, door mij in een eerder stadium reeds aangegeven, waarheid is, dan mogen er van mij diverse koppen binnen het O.M. en politie Dordrecht gaan rollen.

 116. Volgens mij maakt het ook niets uit. Stel dat je bij de politie werkt. Je krijgt de melding van de vermissing. Misschien is de naam gevallen. Wat doe je dan? Je gaat kijken bij de buurman. Wat verwacht je dan? Een bekentenis? Is het melden van de naam alleen genoeg reden om een huiszoeking te doen?

  Mijn moeder zei altijd: als je alles van tevoren weet, dan kun je met een dubbeltje de wereld rond.

 117. Dat de naam van Sander al gevallen was zegt helemaal niks. Die man stond met een poes op zijn arm voor de deur… Vind het vrij logisch dat ze daar eerst niks verdachts in zagen. Al die kritiek nu slaat nergens op. Als we het allemaal zo goed weten, waarom zijn wij dan geen agent? Ik omdat ik moest doorleren van mijn moeder. Maar jullie?

 118. Pingback: OM en politie in de fout ?, aanklacht Sander V vooralsnog doodslag |

 119. na de bekendmaking dat milly vermoord was, heerste bij mij verdriet en woede. Het naast me neerleggen, was dat maar mogelijk geweeat. Ging er steeds door mijn hoofd: Milly,Milly,Milly,Milly,Milly,Milly…
  Eind april, heb ik op aandringen van mijn baas een afspraak bij de huisarts moeten maken, die mij aan de medicatie heeft gezet.

 120. Pingback: Moeder van Sander V: Dit is een horrorfilm [audioverslag] | Roel Smits Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *