Moordenaars naar Schiermonnikoog

 

Waarom geven we moordenaars en verkrachters niet veel meer ruimte en vrijheid? Om lekker te zwemmen in de zee of te luieren tussen de bomen? Waarom geven we ze geen bijlen, kettingzagen en messen? En begeleiders zonder wapens?

Ik zie het wel voor me.

We verhuizen eerst alle inwoners van Schiermonnikoog naar de vaste wal en gooien het eiland op slot voor toeristen. Vervolgens brengen we er ruim honderd gevangenen naar toe.

We bouwen cottages en geven de gevangenen zelf de sleutel van hun huisjes. Aan hekken en tralies doen we niet. Wie weg wil, mag het proberen. Even doorzwemmen.

De moordenaars en verkrachters slijten hun werkzame uren niet achter de wasknijpers, maar besteden hun tijd aan de verzorging van de dieren op het eiland. Schapen, koeien en paarden. Anderen hakken hout. Zo nu en dan mogen ze een zonnebankje meepakken of even lekker tekeer gaan in de fitnessruimte. Potje tennis voor wie wil.

Op het eiland staan gezellige huisjes – voormalige vakantiewoningen – waar de vrouwen en kinderen van de gevangenen op bezoek kunnen komen. En de ongewapende bewakers gaan iedere dag met de boot van drie uur weer naar huis. Vijf bewakers blijven achter voor de nacht.

Regels zijn er ook. En wie ze aan de laars lapt, kan meteen vertrekken. Op weg naar het vasteland. Naar een kale, betonnen cel.

En dat alles onder het motto:

If you treat a man as a beast

It will be a beast

If you treat a man as a criminal

It will be a criminal

If you treat a man as a human being

It will be a human being

Oké, hoor ik u nu denken. Nu ga je te ver. Dit is far beyond daderknuffelen. Dit is gewoon ziek.

Kan zijn.

Maar ik heb het niet bedacht.

Het gevangeniseiland bestaat en ligt in Noorwegen. En het heet Bastøy.

De mensen die er werken en wonen spreken zelf van een succes. Slechts twee incidenten in twaalf jaar en een recidivepercentage van slechts dertig procent. Dat is laag. Het Europees gemiddelde schijnt op zestig procent te liggen.

Ik weet niet of deze cijfers kloppen. Met cijfers kun je alle kanten op.

Maar ik vind het een mooi verhaal. In deze sombere tijden.

Delen

0 reacties

 1. Je vergeet een belangrijk ding:
  De inwoners zullen zich echt niet zomaar laten verhuizen.
  En terecht.
  Voor waanideeen bestaan er gezellige gecapitioneerde ruimtes.
  Ik wil voorstellen: bezoek er eens een. En daar hoef je niet voor naar Noorwegen.

 2. Ik heb de documentaire ‘Bastøy’ onlangs nog gezien. Indrukwekkend wat waarachtige aandacht doet met deze criminele geesten. De meeste gevangenen daar bouwen een zodanige band met hun ‘bewakers’ op dat zelfs hun ontslag van het eiland een emotioneel moment kan worden.
  Ik vond het een mooie aanpak.
  Heb daar toen ook iets in deze trant over getweet, maar dan niet schier maar 1 van de rottumer eilandjes….
  Zit je niet zo met de bewoners/toeristen…

 3. Pingback: Tweets that mention Moordenaars naar Schiermonnikoog « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

 4. Huh? Er is toch gewoon een wadlooproute naar Schier? Daar hoef je niet voor door te zwemmen hoor.

 5. Dit is wel zo ongeveer de gevangenis met het lichtste regime in heel Noorwegen. Gevangenen worden speciaal geselecteerd om te kijken of ze hier geschikt voor zijn. Verder heeft Noorwegen de gebruikelijke gevangenissen net als Nederland. Blijkbaar is Bastoy ook daar niet de standaard aanpak.

 6. Leuk bedacht, maar Schier is m.i. ongeschikt voor moordenaars en verkrachters (zie o.a. reactie van Marten).

  Ik ken het eiland van haver tot gort.
  In het verre verleden heb ik daar een leuke titel verworven ;-).

 7. Belachelijk dit soort verhalen. Ben een eilandse en woon op Schiermonnikoog. Zet dit soort uitschot maar lekker in je eigen woonplaats.

 8. Niet zo kortzichtig allemaal, het gaat hier niet sec om de plaats, of je er wel of niet vanaf kunt wadlopen, maar om de insteek dat wat je zaait zul je oogsten, behandel je mensen goed dan komt daar ook weer iets goeds uit. Zie het motto:
  If you treat a man as a beast
  It will be a beast
  If you treat a man as a criminal
  It will be a criminal
  If you treat a man as a human being
  It will be a human being

  Mooi initiatief om te zorgen dat mensen beter uit detentie komen dan dat ze erin gegaan zijn, wat vlgs. mij ook de bedoeling is.

 9. In het Noordpoolgebied heb je veel geschiktere en ook grotere eilanden voor misdadigers. Ik ben verliefd op Schier, dus pas op met wat je zegt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *