Moordwapen vriend Kim Feenstra zoek

 UPDATE

Het mes is al weer terecht. Zat anders verpakt…

—————————————————————–

Ik zat vanochtend nietsvermoedend in de rechtbank. Even een pro forma zitting bijwonen. Doodslag Joshua Bathoorn (de vriend van model Kim Feenstra). Ik was de enige journalist.

Ik had niet eens papier en pen meegenomen. Laatst staan dat ik kon bevroeden over enkele ogenblikken voor de complete landelijke en regionale pers te moeten werken.

De aanwezigheid van woordvoerder Kirsten Smit van het OM zette me wel aan het denken. Die komt niet voor elke pro formazitting, zullen we maar zeggen.

En toen werd het toch nog spannend. Uit het Dagblad van het Noorden (internetversie):

Justitie raakt moordwapen Bathoorn kwijt

Door Chris Klomp

groningen  – Justitie is het moordwapen in de zaak Bathoorn kwijtgeraakt. De advocaat van de verdachte overweegt de rechtbank te vragen de vervolging te staken.

Het mes waarmee Joshua Bathoorn (29) op 9 augustus werd gedood, is na het steekincident deels op sporen onderzocht. Er bleken sporen van het slachtoffer en de verdachte op te zitten. Volledig onderzoek naar het mes zou duidelijk moeten maken welke sporen er nog meer op het mes zitten.

Dit onderzoek is onmogelijk zolang het mes zoek is. Advocaat Peter Plasman wil justitie best de tijd geven om het wapen alsnog te vinden, maar heeft al gezegd consequenties te verbinden aan de blunder van justitie als het mes zoek blijft.

Volgens de raadsman moet het verlies van een wezenlijk bewijsmiddel in een strafzaak leiden tot een niet ontvankelijkheid van het openbaar ministerie. Dat zou betekenen dat justitie het recht op vervolging verliest.

Justitie zegt in een reactie het verlies van het wapen te betreuren, maar meent dat er nog genoeg bewijs in het dossier zit om tot een veroordeling te komen. Bovendien is de zoektocht naar het mes nog niet ten einde.

Eerder eiste justitie een gevangenisstraf van acht jaar tegen de verdachte Arron B. De rechtbank heropende de zaak echter, mede om extra onderzoek te doen naar biologische sporen op het mes.

B. heeft altijd gezegd dat de dood van Bathoorn een ongeluk was. Bathoorn was zelf agressief en viel daardoor in zijn ter zelfverdediging gehanteerde mes. Medische rapportage sluit deze lezing niet uit.

Einde verhaal.

Een uur nadat ik op de radio het verhaal had gedaan en het artikel werd geplaatst, dook het verhaal op in andere media.

Zonder bronvermelding uiteraard. De gemiddelde nieuwsjunk moet op basis van het landelijke aanbod gedacht hebben dat het nogal druk is geweest in de rechtbank in Groningen.

Allemaal gebroederlijk aan de perstafel. NOS, Telegraaf, Volkskrant, ANP, Trouw, Spits, Parool, De Pers, AD, SBS6, RTL4.

Het was een gezellige boel.

Nooit geweten dat ik ooit nog eens voor de complete landelijke en regionale pers zou werken…(oke, beetje onzin. Dit is bepaald ook niet de eerste keer…)

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *