Nee, Wilders is niet milder

PVV-leider Geert Wilders zou milder geworden zijn. De man die al 20 jaar vanaf de zijlijn iedereen met denigrerende en hatelijke typeringen de maat neemt, zou nu eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen om zijn kansen op regeringsdeelname te vergroten. Een leider voor alle Nederlanders. Mochten er nog mensen zijn die denken dat dit klopt: vergeet het maar.

Om in aanmerking te komen voor regeringsmacht heeft Wilders inmiddels een groot aantal wetsvoorstellen en plannen ingetrokken. De islam is ineens (na twintig jaar de allergrootste vijand) welkom in ons land, militaire steun aan Oekraine is bespreekbaar, stikstof blijkt dan toch wel een gevaar en met het afschaffen van het eigen risico hebben we ineens geen haast meer.

Volgens Wilders is zijn partij inmiddels wel tien keer over de eigen schaduw gestapt. Mooie bewoordingen. Je zou het ook gewoon kiezersbedrog kunnen noemen.

Eufemisme

De Volkskrant sprak tamelijk eufemistisch van ‘welwillendheid’ aan de kant van Wilders, maar de voorstellen die de PVV-leider in zijn immer uitdijende ijskast plaatste, waren al bizar onrealistisch en kwamen er bijvoorbeeld feitelijk op neer dat moslims hun geloof praktisch niet meer mochten belijden.

Voorstellen die direct indruisen tegen onze Grondwet.

Vos

Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Als iemand je duidelijk maakt hoe hij of zij denkt, dan dien je die persoon serieus te nemen. Van de formatieonderhandelingen weten we weinig tot niets, maar Wilders spreekt het volk vanaf X toe en dan kunnen we niet anders dan de conclusie trekken dat hij geen spat veranderd is.

Officieel plaatste Wilders zijn handtekening onder de erkenning van de islam als officiële en te respecteren godsdienst, maar tijdens een recent debat in de Tweede Kamer kon de PVV-leider het niet laten zijn motivatie duidelijk te maken:

‘Ik geloof nog steeds intrinsiek dat de islam een verwerpelijke, haatdragende en tot geweld oproepende religie is’

Ik verwerp u, maar respecteer u. Juist ja.

X

De laatste tijd flirt Wilders ook opzichtig met X-baas Elon Musk en dat spreekt boekdelen. Ze praten onder meer over de dreigende omvolking van Europa en hoe geweldig X wel niet is. Volgens Wilders is het platform – voor normaal denkende mensen inmiddels een ongeremde vrijhaven voor desinformatie, complotdenken, bagger, haat en openlijk racisme – een fantastisch medium. Hij riep letterlijk op om te stoppen met het bekritiseren van X.

Want X is vrijheid, interactie, debat en lol.

Blokkeert

Bijzonder, voor een politicus die nauwelijks tot geen interactie heeft op X, het debat op het platform helemaal niet aangaat, iedereen en zijn moeder blokkeert en alleen zijn eigen poezen-account volgt. Opvallend ook omdat Wilders regelmatig aangifte doet wegens bedreigingen die op X worden geuit.

Hier ziet hij kennelijk de lol en de vrijheid dan weer niet van in.

Maar serieus? Stoppen met kritiek, want vrijheid en lol? Eind vorig jaar bleek uit onderzoek dat van 200 geselecteerde X-berichten die bol stonden van antisemitisme, holocaust-ontkenning, opruiing tegen moslims etc. maar liefst 98% niet werd verwijderd door X. De berichten bereikten samen meer dan 24 miljoen views.

Journalistiek

Uiteraard moet ook de pers er ook weer aan geloven bij Wilders. De natuurlijke vijand van populisten. Wilders zei het volgende:

‘X is zo veel beter dan de oude, traditionele media, die gedomineerd wordt door links liberale, door woke gedreven ‘intellectuelen’, die leven in een nep fantasiewereld, miljarden mijlen verwijderd van normale mensen en hun zorgen en interesses. X emancipeert en bevrijd het volk’

Direct overgenomen uit het populistische playbook van Donald Trump. De ander kleineren, onterecht en zeer grof generaliserend een beroepsgroep in een hoek duwen en uiteraard aangeven dat de journalistiek het volk niet dient.

Retoriek

Het bericht van Wilders is een variant op: de pers is de vijand van het volk. Buitengewoon gevaarlijke retoriek, gezien de bedreigingen die journalisten in Nederland nu al dagelijks om de oren krijgen. Het is ook nog eens feitelijk onjuist. Ik ken nogal wat journalisten en die staan – in tegenstelling tot Wilders – dagelijks tussen burgers en delen dezelfde zorgen en interesses. Dezelfde normale burgers die iedere dag opnieuw met hun zorgen opduiken in de media.

Maar goed, populisten zien de vrije pers als hun natuurlijke vijand en dat is wel te begrijpen. Populisten houden niet van kritiek. En zeker niet als ze er geen controle over kunnen uitoefenen. Dat Wilders de NPO wil saneren is dan ook vanuit zijn optiek volstrekt logisch. Wat kritisch is, moet verdwijnen.

Omvolking

Iets anders is de omvolkingsretoriek van Wilders. Een oud stokpaardje en zijn belofte om milder te zijn, loopt ook hier weer spaak met de werkelijkheid. In een tweet zei hij het volgende:

‘Het grootste probleem waar we voor staan is een ineenstorting van onze Westerse cultuur en normen door open grenzen, massa-immigratie en een ongecontroleerde instroom van niet-westerse asielzoekers en last but not least te veel zwakke politici die pleiten voor cultureel relativisme’

Je kunt hier van alles van vinden en het is een feit dat de instroom van asielzoekers ook voor problemen zorgt, maar de retoriek van Wilders is hier simpel terug te voeren op de gemakzuchtige en racistische theorie dat onze cultuur superieur is en de ander inferieur.

Timmermans

Nee, Wilders is geen spat anders dan dat hij altijd al was. Toen zijn politieke tegenstrever Frans Timmermans onlangs waarschuwde voor de PVV (‘een bedreiging voor onze nationale veiligheid’) was de PVV-leider weer volledig zichzelf door meteen X aan te slingeren en zijn ongezouten mening te geven:

‘Dit is echt ziekelijk. En levensgevaarlijk. Iedere dag opnieuw haat en kwalijke stemmingmakerij van Timmermans. Er hoeft maar één opgehitste gek op te staan en Frans Timmermans heeft bloed aan zijn handen. Walgelijk’

Karavaan

Geert Wilders – groot voorstander van ongebreidelde vrijheid van meningsuiting – die iemand anders kwalijke stemmingmakerij en haat verwijt. Ik moest denken aan de lange karavaan aan kwalijke en hatelijke berichten die de PVV-leider jaar na jaar uit zijn vingers kreeg. Over asielzoekers, moslims, vluchtelingen, linkse mensen, wetenschappers, journalisten en noem het maar op. Onder de noemer van het heilige benoemen.

Breivik

En ik moest denken aan terrorist Anders Breivik, een opgehitste gek die zich mede had laten inspireren door de woorden van Wilders. Woorden over het gevaar van naïeve linkse mensen die verantwoordelijk waren en zijn voor dood en verderf door de grenzen wagenwijd open te zetten. Woorden over dreigende omvolking waar iets aan gedaan moet worden.

Nee, mensen. Wilders is niet milder geworden. Politiek is theater. Door omstandigheden gedreven speelt de PVV-leider een rol. Die van milde redder van het vaderland. Een rol waar hij om de haverklap uit valt.

Trap er niet in. Wilders heeft niet alleen zijn plannen in een glazen ijskast gezet, maar ook zijn oude zelf.

En wie wat in de ijskast zet, doet dat om het voor een later moment te bewaren.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen