Strijd tegen Lentekriebels is gevaarlijk

De lente is in aantocht en helaas betekent dat tegenwoordig ook dat de ophef rond de Lentekriebels onderweg is. Oftewel: seksuele voorlichting aan kinderen. Conservatieve krachten hebben de wind in de zeilen en op dit onderwerp blazen ze harder dan ooit tevoren. Onder meer door waarschuwingsbrieven naar scholen te sturen. De bijtende ironie wil echter dat de mensen die kinderen zo hard willen beschermen, dat juist niet doen.

Voor de goede orde: de discussie over de Lentekriebels wordt door bepaalde krachten in een vals frame gezet. De Lentekriebels gaan namelijk helemaal niet alleen over seks. Het gaat over ontdekken wie je bent, wie je wil zijn, leren hoe je lichaam werkt, hoe je je eigen grenzen aan kunt geven, over vriendschappen, de online wereld en hoe je op een goede manier omgaat met anderen. De lespakketten worden afgestemd op het niveau van het kind.

Dus nee: een jong kind leert niet in de klas over pijpen en anale seks.

Verplichting

Criticasters roeptoeteren steeds harder dat de Lentekriebels een uitwas is van het nieuwe woke-denken, maar ook dat is groteske onzin. Het project Lentekriebels is inmiddels 19 jaar oud. Seksuele voorlichting is bovendien een wettelijke verplichting voor scholen, ze mogen daarbij zelf kiezen welk lespakket ze gebruiken.

Hoe de Lentekriebels er uit kunnen zien? In groep 1 leren kinderen over het lichaam. En nee, daar zit geen naakt bij. In groep 2 gaat het over vriendschap, in groep 3 over lichamelijk ontwikkeling en zelfbeeld. Bekijk gerust het lesmateriaal hier, niets om je druk over te maken.

Kwaadaardig

Desondanks maken conservatieve krachten er in hun zucht naar de spruitjeslucht van de jaren vijftig een kwaadaardige strijd van, waarin zelfs de stelling naar voren komt dat de Lentekriebels pedofilie normaliseert. Door kinderen les te geven over seksualiteit zouden ze rijp worden gemaakt voor kindermisbruik.

Een brisante omkering van de feiten.

Als rechtbankverslaggever zit ik inmiddels ruim twintig jaren bij allerlei strafzaken, waaronder uiterst trieste zaken rond kindermisbruik. Dat (deels online) misbruik komt in alle soorten en maten voor, maar als je dan toch een rode lijn wil benoemen dan is het wel het gegeven dat jonge kinderen vaak denken dat het misbruik er gewoon bij hoort.

Dat het normaal is dat je vader, oom, opa of coach aan je zit. Ik bedenk dat niet zelf, het zijn de slachtoffers die letterlijk vertellen dat ze dachten dat alle kinderen dit meemaakten.

Bevalling

Wat te denken van de zaak tegen een vader die een kind verwekte bij zijn 12-jarige dochter. Het meisje beviel voor de buitenwereld volledig onverwacht tijdens een schoolreisje. Tijdens de strafzaak werd duidelijk dat het meisje nog maar zes jaar oud was toen het misbruik begon. Jarenlang werd ze zeker tien keer per maand misbruikt. Haar verklaring zou een eyeopener voor iedereen moeten zijn:

‘Ik dacht dat alle vaders dit met hun dochter deden’

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen is er in een rapport ook duidelijk over.

Eén op de drie meisjes en een op de vijf jongens maakt voor hun achttiende een vorm van seksueel geweld mee. Het voorkomen van zowel dader- als slachtofferschap is dan ook belangrijk. Een veel toegepaste maatregel ter voorkoming van seksueel geweld is seksuele en relationele vorming op school. Uit internationaal onderzoek blijkt dat er bewijs is dat interventies op scholen kunnen bijdragen aan het vergroten van vaardigheden in beschermend gedrag (weerbaarheid) en aan het vergroten van de kennis over het voorkomen van misbruik.

De Nationaal Rapporteur stipt nog een belangrijk onderwerp aan. Kinderen zijn al heel vroeg bezig met hun seksuele ontwikkeling. Daarom is het van belang om al vanaf groep 1 voorzichtig te beginnen met voorlichting. Op hun eigen niveau.

Simpel gesteld: als je wacht tot kinderen seksueel actief zijn, ben je te laat als je invloed uit wil oefenen op hoe ze gezonde seksualiteit zien en of ze grenzen aan kunnen geven of niet.

Losbandig

Stimuleer je daarmee losbandig gedrag? Integendeel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in landen waar kinderen gedegen seksuele voorlichting krijgen het aantal tienerzwangerschappen en seksuele aandoeningen lager is en de leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben hoger.

Je kunt van alles vinden van de manier waarop kinderen op school voorlichting krijgen, maar de kern van de Lentekriebels draait voor jonge kinderen nu juist om kennis, weerbaarheid en het aangeven van grenzen. Om de boodschap dat je zelf baas bent over je lichaam en dat niemand voor jou kan en mag beslissen wat er met je lichaam gebeurt.

En dat het dus niet normaal is als een ander aan je zit terwijl je dat niet wil. Of het nu je voetbalcoach is of je bloedeigen familie.

Ik ga hier niet beweren dat je daarmee alle vormen van misbruik kunt voorkomen, maar weerbaarheid is wel een belangrijke eerste stap.

Onschuldig

Je kunt als ouder natuurlijk je kind zo lang mogelijk onschuldig proberen te houden, maar dan ga je simpelweg voorbij aan het harde gegeven dat kinderen uiteindelijk zelf op zoek zullen gaan als ze geen antwoorden krijgen. Kijk daarvoor maar eens naar het populairste onderwerp waar kinderen de Kindertelefoon voor bellen: seksualiteit.

Vrijwel alle kinderen hebben een mobieltje tegenwoordig en het wereldwijde web staat vol met rotzooi. Willen we dan echt dat kinderen over seksualiteit leren door bijvoorbeeld naar nog altijd tamelijk vrouwonvriendelijke harde porno te kijken? Dat ze dat als de norm gaan zien?

Ouders

Er zijn natuurlijk ook ouders die niet specifiek tegen voorlichting zijn, maar dat een verantwoordelijkheid vinden van de ouders zelf. Dat zou je prima kunnen betogen, maar een feit is dat kinderen een heel groot deel van hun jeugd onder de verantwoordelijkheid vallen van de school. Het is op die plek waar ze leren omgaan met leeftijdsgenootjes en leren van perspectieven van anderen.

Het is daar waar ze praten over van alles en nog wat en het is daar waar ze op talloze onderwerpen kennis opdoen. School is meer dan rekenen en taal, je kind krijgt er ook verkeerslessen bijvoorbeeld. Zelfs een fietsexamen. Met feitelijk hetzelfde doel: een kind op tijd weerbaar maken tegen de gevaren van het verkeer. Door ze juist te wijzen op de regels en de gevaren.

En dan is er nog een belangrijk argument tegen de stelling dat kinderen van hun ouders moeten leren over seksualiteit: de meeste kinderen worden juist in de thuissituatie misbruikt. Voor die kinderen is de school de veilige omgeving.

Nobel

Het lijkt natuurlijk allemaal zo mooi en nobel. Organisaties, influencers en moederharten die stevig strijden voor het bewaren van de onschuld van weerloze kinderen. Maar ze bereiken er in het meest extreme geval juist het tegenovergestelde mee.

Juist omdat kinderen veel te lang onschuldig en weerloos worden gehouden vallen ze eerder ten prooi aan seksueel misbruik. Dat zien we bijvoorbeeld ook heel erg sterk terug bij onlinemisbruik, waar mannen helaas bij uitstek misbruik maken van onzekere en naïeve jonge meisjes. Meisjes die ineens naar hun gevoel wel bij iemand aansluiting vinden en vervolgens akelig snel en grenzeloos naaktfoto’s of video’s sturen.

Jongeren dus die nooit goed geleerd hebben hoe ze hun eigen grenzen aan moeten geven. Die thuis niet praten over onderwerpen die lastig kunnen zijn. Die geen vertrouwen voelen bij hun ouders.

Als kennis weerbaar maakt, dan zou je misschien eens de vraag kunnen stellen waarom bepaalde krachten niet willen dat kinderen kennis vergaren.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen