Obsessieve complotdenker weer in de cel

Complotdenker Wim Dankbaar zit weer achter de tralies. Nu op verdenking van belaging. Ruim 24 jaar na de moord op Marianne Vaatstra blijft hij nog steeds betrokkenen lastigvallen. Het kostte hem al zijn huwelijk, kapitale villa, vrijheid en zijn hele vermogen. Zijn verhaal is een schrijnend voorbeeld van hoe mensen zichzelf kunnen verliezen in verstokte waanbeelden en anderen daarmee het leven zuur maken.

Dankbaar voert tot op de dag van vandaag een blinde strijd om de ‘ware daders’ van de moord op Marianne Vaatstra te ontmaskeren. Volgens de voormalige miljonair zijn asielzoekers verantwoordelijk voor de moord op en de verkrachting van het Friese meisje in 1999. De overheid zou hen bovendien de hand boven het hoofd houden. De overtuigende veroordeling op basis van een bekentenis én DNA-bewijs van de Friese veeboer Jasper S. in 2013 bracht Dankbaar niet op andere ideeën. Integendeel. S. zou ten onrechte als zondebok veroordeeld zijn omdat Dankbaar te dicht bij de waarheid kwam.

Moreel

Dankbaar kent geen morele grens. In zijn strijd voerde hij tientallen kansloze rechtszaken en werden er talloze succesvolle rechtszaken tegen hem gevoerd. Rechters veroordeelden hem in straf- en civielrechtelijke zaken en concludeerden dat hij nabestaanden en betrokkenen extra leed toebrengt door verhalen in de wereld te brengen die smadelijk of lasterlijk of beledigend zijn en geen grond vinden in de feiten.

Ik zou niet eens weten waar ik moet beginnen om te vertellen hoe enorm ver Dankbaar gaat. Zo publiceerde hij tegen de zin van de moeder van de omgekomen Marianne Vaatstra haar persoonlijke dagboek. Hij legde beslag op een deel van haar AOW en schreef zelfs uit naam van de vermoorde Marianne kwetsende teksten aan haar moeder. Op zijn eigen website verweet hij haar ‘het ultieme verraad aan haar dochter’. Ook publiceerde Dankbaar uit naam van moeder Maaike Vaatstra (nu Terpstra) brieven aan zichzelf, waarin ze hem de hemel in prees. Allemaal uit zijn eigen fantasie ontsproten.

Het gedrag van Dankbaar kent geen grenzen. In een bericht aan de advocaat van de moeder uitte hij ooit dreigende taal:  ‘Niet alleen schrap ik je van het tableau, maar ook breng ik Maaike tot de afgrond’.

Huid

Stelt u zich het eens voor. Je dochter komt door bruut geweld om het leven en een publicist kruipt verbaal in haar hoofd om je vanuit het hiernamaals de les te lezen en verwijten te maken. En doet bovendien net alsof jij hem brieven hebt geschreven waarin je hem bewierookt. Het raakt de moeder zeer, ooit schreef ik een verhaal voor het Algemeen Dagblad waarin ze aangaf dat Dankbaar haar kapotmaakt.

Het zijn niet zomaar acties van Dankbaar, het tekent de manier waarop hij zijn strijd voert. Betrokkenen in de moordzaak worden op uiterst zuigende wijze onder druk gezet, bedreigd met ‘slechte publiciteit’ en er werd ooit zelfs een notariële akte vervalst.

Nazi’s

In 2014 krijgt Dankbaar een voorwaardelijke celstraf voor het onterecht beschuldigen van twee mensen die volgens hem betrokken zijn bij de doofpot. Het vonnis schetst een tekenend beeld. Zo plaatste de complotdenker een privé-foto van een van de betrokkenen, waarop deze samen met zijn zus bij het graf van zijn oom staat. Dankbaar plaatst er de volgende tekst bij: ‘Ik lees dat je vader verzetsheld was. Blijkbaar heb je weinig van zijn genen geërfd, want jouw huidige gedrag lijkt meer op dat van een met de nazi’s collaborerende verrader’.

De rouwende moeder van Marianne Vaatstra stapte uiteindelijk naar de rechter om te worden verlost van haar plaaggeest. Het leverde Dankbaar een verstrekkend contactverbod op en voor tonnen aan dwangsommen, die hij uiteindelijk allemaal verbeurde. De moeder kreeg zo voor 500.000 euro aan dwangsommen op haar rekening gestort.

Celstraf

In 2019 werd Dankbaar voor forse beschuldigingen in een door hem geschreven boek veroordeeld tot een celstraf van drie maanden. Tijdens zijn detentie krijgt hij het aan de stok met een tbs’er, die kokendheet water over hem heen gooit. Maar ook die celstraf bracht geen verbetering.

Het ene verhaal over Dankbaar is nog schandaliger dan het andere. Een betrokkene in de moordzaak moest naar eigen zeggen stoppen met zijn autobedrijf omdat hij steeds mailtjes kreeg van geïnteresseerde kopers. Als er werd afgesproken dook Dankbaar op die op luide toon hem verwijten ging maken. In het aangezicht van andere klanten. Ook zouden zakenpartners van de man gebeld zijn en te verstaan gegeven dat de man betrokken was bij de moord op Marianne.

Hoofdstuk

En nu is er weer een nieuw hoofdstuk in de complotsoap zonder einde.

Op woensdag 1 februari 2023 om 07.00 uur in de ochtend werd Dankbaar door de politie opgepakt naar aanleiding van een aangifte van de advocaat van moordenaar Jasper S. De raadsman, Jan Vlug uit Deventer, was het zat en wilde niet langer lastiggevallen worden door de complotdenker.

‘Ik heb tien jaar lang grove beledigingen en stalking geslikt. Ik ben er klaar mee’, aldus Jan Vlug. Volgens Dankbaar werkte Vlug innig samen met de overheid om de ‘onschuldige’ Jasper S. veroordeeld te krijgen. Veel erger kun je de integriteit van een advocaat niet in twijfel trekken.

Het Openbaar Ministerie laat er in de vordering tot inbewaringstelling geen gras over groeien. Te lezen valt dat Dankbaar een ‘extreme fixatie’ heeft op personen die betrokken zijn bij de strafzaak betreffende Marianne Vaatstra, dat hij zich niet tegen laat houden door eerdere veroordelingen en dat er aanwijzingen zijn voor psychische problematiek, waar hij zich niet voor wil laten behandelen. Ook vreest het OM dat Dankbaar door zal slaan in zijn fixatie, wat een risico is voor de veiligheid van de aangever.

Ook nu blijkt Dankbaar weer zijn eigen moeilijke zelf door na twee dagen vastgezeten te hebben zelf akkoord te gaan met (onder meer) de voorwaarde om de raadsman niet meer in publicaties te noemen. En die voorwaarde meteen na schorsing van de voorlopige hechtenis brak.

Waarschuwing

Opvallend genoeg kreeg Dankbaar nog een waarschuwing van de officier van justitie, die hem er op wees dat hij de schorsingsvoorwaarden brak en hem nog de gelegenheid gaf om een verhaal van zijn website te halen. Dankbaar zette de mail van zijn advocaat hierover online, haalde een verhaal weg, maar plaatste de volgende dag doodleuk weer een verhaal waarin hij de advocaat noemde.

Inmiddels heeft de rechtbank besloten hem voor 90 dagen vast te houden, in ieder geval tot de strafzaak op 15 mei. Opnieuw een pijnlijk voorbeeld van hoe een volledig geobsedeerd mens zichzelf in de weg kan zitten.

Opname?

Ik heb het in een verhaal over complotdenkers al eens eerder gezegd, het strafrecht heeft niet echt een goede oplossing voor mensen die zo van het pad af zijn dat ze nergens meer naar luisteren en nergens meer gevoelig voor zijn. Een gedwongen opname is een zwaar middel en zal niet zo snel ingezet worden. Maar zo langzamerhand is het wel zo dat de rechtspraak door alle middelen is om deze man nog tot stoppen te dwingen.

Dankbaar heeft niets meer te verliezen, is zijn vermogen en zijn huis (een kapitale villa van 1,6 miljoen) al kwijt en kan niet worden tegengehouden met celstraffen. Zelfs vanuit detentie weet hij nog te publiceren en als hij vrijkomt gaat hij gewoon door.

Of de nieuwe strafzaak genoeg inhoud heeft om hem wel op te laten nemen is maar zeer de vraag. Omdat het om stalking gaat is het in theorie wel mogelijk en je mag er inmiddels op hopen dat de rechtbank Dankbaar een keer gedwongen naar het Pieter Baan Centrum stuurt om zijn bovenkamer door te lichten. Om hem tegen zichzelf en anderen te kunnen beschermen.

Ik heb wel een idee wat daar uit gaat komen. Dankbaar is beslist geen domme man, maar hij zit zo vast in zijn denken en zijn obsessie dat hij er uit zichzelf nooit uit zal komen. Een nieuwe straf zal hij uitzitten en dan gaat hij gewoon weer door.

Aardappelboer

Jaren geleden was er eens een aardappelboer die zonder fysiek gewelddadig te zijn het leven van een jonge vrouw – waar hij verliefd op was – zuur maakte. Door overal te zijn waar zij was. De rechter in die zaak gaf een duidelijke waarschuwing af:

‘U zit op een tractor en u rijdt recht op een tbs-kliniek af’.

De man luisterde niet en kreeg inderdaad tbs opgelegd.

Ik weet niet hoe lang Dankbaar nog zonder een vorm van gedwongen behandeling door het leven zal gaan, maar een kliniek – in wat voor vorm dan ook – begint aan de horizon steeds nadrukkelijker op te doemen.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen