Ongestraft een misdrijf plegen

 

Hij is nu een oude man en zijn wildste streken liggen achter hem. De tijd heeft hem milder gemaakt.

Hier en daar bromt hij nog wat om zich heen, tegen niemand in het bijzonder.

Dat was vroeger anders.

Waar het aan lag, heeft niemand exact vast kunnen stellen. Dat gebeurde  nog niet in die tijd. Feit was dat hij altijd al dol was op jongeren. Die mooie, pure en onschuldige boys.

Van lieverlee raakte hij met ze bevriend. Altijd was daar die hulpvaardige hand. Soms in het nette, soms ook helemaal niet. Hij kon er niets aan doen. Ze waren ook zo mooi en het vlees zo zwak. En ach, ging iedereen toen niet veel vrijer om met seks?

De jaren gingen voorbij en de spijt en schaamte over wat hij had gedaan sleten weg. Een paar vage herinneringen bleven achter in zijn hoofd. In scherpte en detail aangetast door de jaren die gingen.

Maar niet iedereen kon zo makkelijk vergeten. Niet iedereen hield zich stil. Waren ze toen nog jong en onervaren, nu zijn ze ouder en nog steeds boos.

De oude man heeft het al die tijd geweten en nu is het dan toch aanstaande. Hij moet boeten voor zijn zonden.

Of toch niet?

Het Nederlands strafrecht kent de term verjaring. Simpel gezegd: als de politie een verdachte niet te pakken krijgt, is hij na verloop van tijd vrij van vervolging.

Zo staat er op een misdrijf waar meer dan tien jaar gevangenisstraf voor kan worden gegeven, een verjaringstermijn van twintig jaar.

Wie zich schuldig maakt aan een ernstige vorm van seksueel misbruik, kan na twintig jaar opgelucht ademhalen.

Verjaring heeft een opvallende geschiedenis. Het achterliggende idee achter de ‘vrijstelling door de tijd’ is (onder meer) dat een dader al die jaren al heeft geleden onder zijn eigen geweten. Jaar na jaar onrust, angst en wroeging.

Uiteindelijk straf je jezelf het hardst.

Delen

15 reacties

 1. Ja, ene Nijpels van het ABP was even geleden op tv,een Actualiteitenprogramma ,ging over de Financiele escapades van het ABP.

  Èn die wist ivm roman polanski óók al zomaar spontaan op te hoesten dat Kinderverkrachting met 20 jaar verjaard.Nu moet je Wél Weten dát polanski en nijpels joden zijn , in die kringen komt het misbruiken van Kinderen extreem veel voor , Óok door de vrouwen….Ja ,Wél Onze Kinderen Dus !

  Ik als door hun verkracht Kind iets van de wet et all Weten ?…Nee…Ja , dat Je Moet Zorgen ten alle Tijde uit hun vuile grijpgrage handen te blijven , dat is het enige Wat Ik al 50 Jaar Weet!

  Oh…en ook dat We ze altijd al Ons Geld moeten geven anders komen ze het halen en dan weten We het wel.Maar Dit is dan het Enige Wat Ik Kan Doen om uit handen van de wet en dus ook de joden te blijven met hun geile grijphandjes.

  Heb maar geen Kinderen Genomen , dáár is de Wereld Mij niet Goed genoeg voor !

 2. soms denk je dat je alle vuige taal van internet hebt gehad. en dan lees je de bizarre bijdrage van ene ‘bonusje’ en besef je dat onze lieve heer toch echt vreemde kostgangers heeft! bedankt!

 3. Ik proef grote pijn bij bonusje. Onverwerkte emoties die nu loskomen. Ik begrijp dat, maar zou willen zeggen: Bonusje heb je al eens geprobeerd hulp te zoeken. Want door dergelijke emoties er en plein public eruit te gooien maak je het jezelf er niet makkelijker op en je jaagt mensen tegen je in het harnas, zoals nu Hulskemp. Van zijn kant ik me zijn reactie ook wel voorstellen.

 4. Nou Dee Je Ziet de Zaken Tóch niet Juist !
  Je Hebt geen eens door dat die hulskemp er ook een is , zo reageren ze tegen hun Slachtoffers als Die Iets Willen Zeggen , dát Maak Ik Vaker mee , het is zelfs zo dat als Wie dan Ook ook maar Iets Zegt Dat aan de misdaden van die Superrascisten Refereert ze er binnen vijf minuten bovenop zitten met dit soort antwoorden.

  Die zijn echt het laagste van het laagste , meestal maken ze dan ook direct gebruik van zeer bedreigende woorden die ze als Kind in Onze Kopjes hebben verkracht!
  Dat zijn woordjes waarmee ze een Slachtoffer dan het Leven lang kunnen manipuleren.

  En Ik Vind dat wel Fijn , want die zijn Genoteerd en zo gemakkelijker op te Sporen.Dat is Belangrijk want dit soort bedrijft namelijk ook zo goed als altijd inkomen en afpersingen met Kinderprostitutie en doet aan massa Kinderverkrachtingen in de buurten waar ze wonen , misbruiken Kinderen , dus alle Politiediensten , belastingdiensten en wat Anderen Zijn Daar erg mee te Helpen om de Staatskas weer wat te spekken en weer wat bendes op te rollen , dus laat ze en Mij ook maar , Gaat Goed zo !

 5. Bonusje: laatste waarschuwing. Niemand zit te wachten op dit soort onsamenhangend en ongenuanceerd geleuter. Voor dit soort ‘reacties’ heb ik een SPAM-filter

 6. Neenee, begrijp me niet verkeerd. Je had me even sprakeloos, en ik ben toch heel wat gewend. Respect daarvoor.

 7. Ok, zoals al eerder gezegd: Het is jouw blog. Maar ik zit persoonlijn wel te wachten op dit soort berichten. Obscuur, poetisch, bizar. Mijn mond valt er telkens weer van open. Geniaal!

 8. @ Chris : ha… U is aan het “opruimen” geslagen.

  Trouwens goed artikel, maar na het lezen van de laatste (twee) alinea’s vraag ik me af of er nog een vervolg komt. Interessante materie namelijk.

 9. @Huppetee, het zou inderdaad opvolging waard zijn.

  @Chris,een heel mooi artikeltje, maar in hoeverre refereer je hier naar een specifieke casus?

  Mijn mening:
  Er is echter één feit in de rechtspraak, waar ik het oneens mee dien te zijn.

  Ik quote:
  “Verjaring heeft een opvallende geschiedenis. Het achterliggende idee achter de ‘vrijstelling door de tijd’ is (onder meer) dat een dader al die jaren al heeft geleden onder zijn eigen geweten. Jaar na jaar onrust, angst en wroeging.”
  Einde quote.

  Dit geldt slechts voor hen die een geweten bezitten. Veel criminelen missen dit echter. Per slot zal een geweten je (veelal) weerhouden van dit soort zaken.
  Ook de tand der tijd, zal zijn werk doen. Waarbij een gepleegd misdrijf in de eigen geest gebagataliseerd of zelfs compleet uitgebannen wordt.

  Persoonlijk ben ik tegen de verjaring van welk misdrijf dan ook. Dat moge duidelijk zijn. Zeker een misdrijf gericht tegen de onschendbaarheid van lijf en geest, dient in mijn optiek niet aan verjaring onderhevig te zijn. Per slot verjaart het ook niet in het leven van het slachtoffer.

  Specifiek overlevers van misbruik hebben vaak decennia nodig om te recupereren van hun trauma. Slechts dan zijn ze zelf mentaal in staat om de verwerking af te kunnen sluiten. Vaak is dit door hun misbruiker ter verantwoording te roepen. Een kans die hen door de verjaringsclausule (op strafrechtelijk gebied) ontnomen kan worden. Met als gevolg dat deze mensen blijven zitten met onverwerkte gevoelens (gerechtigheid, wraak, waarom). Een gevoel van oneerlijkheid, dat hen de kans ontnomen is de dader ter verantwoording te roepen. De wereld te tonen wat hen wedervaren is en wie hier schuldig aan is.

  Verjaring van (zware) misdrijven, afschaffen!

 10. Tenzij je geweten niet ontwikkeld is natuurlijk. En dat is vaak het geval bij mensen die dit soort daden plegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *