Ontslag na ontucht?

 

Zegt u het maar.

Wat doen we eigenlijk met die duizenden mensen die jaarlijks veroordeeld worden voor seksueel misbruik?

Akkoord. We straffen ze af. Stoppen ze een tijdje in de gevangenis, laten ze schoffelen in de plantsoenen en jagen ze in enkele maanden door een behandelplan heen.

Maar dan?

Wat doe je bijvoorbeeld als werkgever als je te horen krijgt dat een van je werknemers – prima kerel verder – aan zijn eigen nichtje heeft gezeten? Meerdere malen en lange tijd?

Hij heeft zijn werk altijd goed gedaan en komt op de werkvloer niet in aanraking met kinderen. Het is ook niet te verwachten dat hij nu ineens steekjes zal laten vallen.

Wat doe je als werkgever? Ontslag?

En hoe reageer je als werknemer? Vertel je alles eerlijk aan je baas? En wat als er wel ontslag volgt? Hoe zal een rechter tegen zo’n zaak aankijken?

U mag het zeggen.

Aan het einde van de dag de antwoorden.

En die antwoorden zijn eigenlijk best logisch.

De werknemer in kwestie, een schilder, vertelde zijn baas alles wat ze moest weten. Dat hij verdacht werd en dat hij voor moest komen. En ook dat hij onschuldig was. Een slachtoffer van een wraakactie.

Helaas voor de schilder dacht de rechter daar anders over. De man werd voor ontucht met zijn nichtje veroordeeld tot een werkstraf.

En meteen ook maar ontslagen door zijn werkgever. Die vond dat de schilder niet alles had gezegd wat er te zeggen was. Bovendien wilden zijn geschrokken collega’s niet meer met hem op dezelfde steiger staan.

Na het ontslag volgde een rechtszaak. En een vonnis.

In het vonnis stelt de kantonrechter vast dat een veroordeling voor ontucht in beginsel niet meteen tot een ontslag hoeft te leiden. Bovendien heeft de schilder nergens de plicht om zijn baas tot in detail in te lichten over een strafvervolging.

Ook de geschrokken collega’s waren in dit geval geen argument. De baas van de schilder had deze stelling beter moeten onderbouwen.

Het lijkt mij sterk dat de schilder in kwestie de volgende dag weer met plezier op de steiger stond, maar het behoud van zijn baan lijkt mij helemaal geen slechte zet.

Straf gehad.

Tweede kans.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *