Ophitser Gideon (FvD): aanklager en beul?

‘Wij gaan degenen die ons dit onrecht hebben aangedaan opsporen, vervolgen en opsluiten’. Een ferme boodschap van het Openbaar Ministerie en de rechtspraak in Nederland, denkt u? Dus niet. Het zijn de ophitsende en gevaarlijke woorden van kamerlid Gideon van Meijeren (FvD) afgelopen zondag voor een gehoor van boze demonstranten.

Binnen de toch al verbaal steeds extremer wordende Forum voor Democratie (FvD) heeft Van Meijeren vrijwel wekelijks idiootcorvee. Je kunt het zo gek niet bedenken of de politicus gaat er wel willens en wetens een grens mee over. Van een vergelijking tussen de Jodenvervolging en het coronabeleid tot het letterlijk complimenteren van zijn stemvee voor bedreigingen aan collega-politici.

Complotmarmot

Van Meijeren, die op Twitter de bijnaam complotmarmot heeft gekregen, lijkt geen rem te hebben. Nog niet zo lang geleden verweet hij tijdens een debat zelfs andere politici zich schuldig te maken aan ernstig misdadig gedrag vanwege het coronabeleid.

‘Niet om de minste misdrijven, maar om ambtsmisdrijven, wederrechtelijke vrijheidsberoving, landverraad, dood door schuld en in het ergste geval zelfs massamoord’.

Van Meijeren is het ophefkanon tussen de dagelijkse knallen van kleiner FvD-kaliber

Afgelopen zondag ging Van Meijeren nog een stapje verder door buiten het parlement in het Westerpark in Amsterdam zichzelf te presenteren als een wel heel machtige speler, te weten het Openbaar Ministerie (vervolging) en de rechtspraak (berechting) ineen. Forum trapte in het Westerpark de campagne af voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar maakte handig gebruik van de veel grotere coronademonstratie niet al te ver uit de buurt op het Museumplein.

Van Meijeren hield zijn gehoor een bombastisch verhaal voor: ‘Het kan niet lang meer goed gaan. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een systeem dat door en door verrot is en op instorten staat. Vroeg of laat gaat dat kaartenhuis van leugens in elkaar storten en pakken wij onze vrijheid terug en gaan wij degenen die ons dit onrecht hebben aangedaan opsporen, vervolgen en opsluiten’

Griepje

Denkt Van Meijeren, ooit student Rechten, echt dat hij een dergelijke status van aanklager en beul heeft of kan verkrijgen? Dat hij kan bepalen wie er wordt opgesloten in verband met democratisch tot stand gekomen coronamaatregelen?

Nee, natuurlijk niet. Hij weet best dat zijn pompeuze woorden, zoals zo vaak, volstrekt loos zijn. Bijna iedere zin die Van Meijeren uitspreekt is als een natte kartonnen doos zonder inhoud. Zijn speeches vormen zo slechts een bonte verzameling lege dozen die hij uitstort over zijn gehoor.

Inclusief het inmiddels wel heel erg sleets geworden ‘corona is niet meer dan een stevig griepje’.

Dat maakt zijn woorden echter niet minder gevaarlijk. We leven nu eenmaal in een gepolariseerde corona-tijd, waarin inmiddels meermalen bewezen is dat chronisch boze en zichzelf achtergesteld voelende Nederlanders in staat zijn om akelig snel geweld toe te passen.

Geweld

Denk bijvoorbeeld eens terug aan de avondklokrellen waar schade en letsel is ontstaan. Aan zendmasten die in de brand werden gestoken, mede omdat de uitrol van het 5G-netwerk door labiele individuen in verband wordt gebracht met corona. Wat te denken van journalisten en politici die te maken krijgen met belaging, bedreiging en geweld, tot aan molotovcocktails aan toe? Door mensen die gek zijn gemaakt met nepnieuws.

Recent nog moest een speciale mobiele politiepost worden ingericht voor het huis van ‘coronaminister’ Hugo de Jonge om geweld tegen de minister voor te kunnen zijn.

Woorden doen ertoe en hebben impact. In de twintig jaar dat ik nu rechtbanken bezoek en verdachten hoor praten, is mij wel duidelijk geworden dat akelig veel mensen in staat zijn om vrij snel geweld te plegen als ze voor zichzelf een rechtvaardiging hebben bedacht. Sterker nog: er zijn maar heel weinig mensen gewelddadig omdat ze gewoon van nature slecht zijn.

Mensen hebben een reden nodig, een argument om te doen wat ze doen. Dat kan een slechte reden zijn, iets wat ze zelf hebben bedacht of van een ander gehoord, maar evengoed genoeg om met een zekere rechtvaardiging in actie te komen. Soms is een boze blik of wat verkeerd gevallen woorden genoeg om het dunne laagje beschaving er razendsnel af te gooien.

Gevaar

En daar zit nu precies het gevaar van de ophitsende woorden van Gideon van Meijeren. Door op een ronduit ronkende en oorlogszuchtige manier zijn gehoor voor te houden dat mensen die tijdens een crisis verantwoordelijk zijn voor het beleid buiten de rechtspraak om moeten worden vervolgd en opgesloten, plant hij akelige zaadjes in hoofden van mensen die toch al boos zijn en de bereidheid hebben om actie te voeren.

Mensen die welllicht door onheil, pech en ongeluk wat labieler in het leven staan dan ze zouden moeten staan. Klaar om de eigen hoogopgelopen frustraties op een ander los te laten.

Zaadjes met bombastische namen als landverraad, tribunalen en massamoord kunnen in die al vruchtbare grond uitgroeien tot een rechtvaardiging voor gewelddadige acties die vroeg of laat andere mensen zullen gaan treffen. Want waarom zou je als burger niet in actie komen tegen verraders en massamoordenaars? Een volksvertegenwoordiger in een net pak zegt toch dat er misdaden worden gepleegd? Dat er actie moet worden ondernomen tegen die mensen? Hoe ver kan een ophitsende woordenoorlog eigenlijk gaan tot er echt geweld gepleegd gaat worden?

Dat is het reële gevaar van ophitsing en die verantwoordelijkheid zou iedere politicus moeten voelen. Helaas leven we in een tijd waarin populisten de wind mee hebben.

Populisten die er zelfs niet eens voor terugdeinzen om collega’s schaamteloos en gewetenloos in gevaar te brengen door bewust een valse wind te zaaien in de hoop een oncontroleerbare storm te kunnen oogsten.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen