Treiterkoning Engel marionet van omstanders

En weer liet complotdenker Willem Engel zich van zijn slechtste kant zien. Zondag plaatste hij het woonadres van Sigrid Kaag (D66) op Twitter, terwijl de politica vorige week nog bij haar eigen woning werd geconfronteerd met een geradicaliseerde eenling met een fakkel. Pestkop Engel had weer zijn shotje aandacht in de aderen, maar is feitelijk slechts een marionet van zijn omstanders. Wanneer worden die eens wakker?

Iedere ouder is als de dood dat zijn of haar kind op school het slachtoffer wordt van pesten. De overheid en scholen spannen zich in om met protocollen en regels het pesten van kinderen bespreekbaar te maken en te voorkomen. Er is zelfs een heuse Week Tegen Pesten. Toch hebben volwassenen gek genoeg vaak vrij spel als ze dat laakbare gedrag op latere leeftijd loslaten op anderen.

Willem Engel is de vleesgeworden pester. Zijn strijd tegen de coronamaatregelen is zelden tot nooit inhoudelijk en wordt bij voortduring omlijst met kleine en grote treiterijen naar mensen die beleid maken of wetenschappers die kennis overbrengen.

Voorbeelden genoeg inmiddels. Zijn gevolg oproepen om verpleeghuizen te bellen of foto’s te maken van personeel bij vaccinatie-locaties bijvoorbeeld. Of om net te doen alsof hij met een verwarde, bewapende en gevluchte militair heeft gesproken die het heeft voorzien op een bedreigde en daarom met gezin en al ondergedoken Belgische viroloog.

Het is sarren, tergen en treiteren. Het is het bloed kwaadaardig onder de nagels van een ander vandaan halen.

Omstanders

Iedere opvoedkundige kan je vertellen dat er bij pesten feitelijk drie verschillende groepen bestaan: de pesters, de gepesten en de omstanders. Op de site van het Nederlands Jeugdinstituut (nationaal kenniscentrum opgroeien) staat het volgende te lezen:

Pesten kan stoppen als omstanders het pesten afkeuren en de gepeste helpen.

Willem Engel zou een marginale eenling zijn als hij geen munitie krijgt van de mensen die om hem heen staan en hem steunen. Als zijn daden niet bij voortduring begroet worden met het dankbaar klaterende applaus van zijn volgzame publiek. Zo simpel is het.

Maar Engel is in de praktijk geen eenling en dat komt omdat hij een boodschap verkondigt die goed aankomt bij mensen die hard getroffen zijn door de coronamaatregelen. Sommige uitbaters van een kroeg of restaurant bijvoorbeeld, zelfstandige hardwerkende ondernemers die hun volledige levenswerk in rook zien opgaan. Zij willen de valse woorden en complotgedachten van Engel maar al te graag geloven. Omdat het hen een welkome uitweg kan bieden als die woorden op de een of andere manier waar zouden zijn.

Gemakzuchtig

Het is erg gemakzuchtig om die mensen te veroordelen voor hun steun aan een charlatan die de pandemie met zijn puberale weerstand tegen maatregelen en vaccinaties juist alleen maar weet te verlengen, maar het is niet erg empathisch of realistisch.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen en als je aan de broodwinning van mensen komt, worden ze vanzelf pislink. Dan is het op zich niet zo gek dat je je vastklampt aan iemand die heel hard roept dat liefde en knuffels ons kunnen verlossen van een besmettelijk virus. Dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen en we louter te kampen hebben met een onschuldig griepje. Dat de deuren allemaal best wel weer onbeperkt open kunnen en we in een dampende kroeg als haringen in een ton vrijuit mee kunnen lallen met Hazes.

Dat er mensen zijn die Engel steunen, daar is dus nog wel begrip voor op te brengen. Maar ik zou het persoonlijk ook wel eens een keer verfrissend vinden als juist die mensen Engel nu eens een keer terugfluiten als hij weer eens ver over de grens van het betamelijke gaat. Omdat pesten louter en alleen kan voortduren als omstanders zwijgen en niet ingrijpen.

Afkeuring

Het is ook heel goed mogelijk om iemand te steunen en toch bepaalde individuele gedragingen af te keuren. Je kunt ook als fan prima tegen Willem Engel zeggen dat hij niet moet doen alsof hij met een gevluchte, verwarde militair heeft gesproken die het heeft voorzien op een Belgische viroloog.

Het is ook oké om hem duidelijk te maken dat je het adres van een net bedreigde politica niet op Twitter plempt om iemand nog wat verder te sarren. En het getuigt van een goede moraal als je opstaat tegen pesterige oproepen om verpleeghuizen telefonisch te benaderen of zorgpersoneel te fotograferen.

Als je nou echt serieus op de een of andere manier van mening bent dat Willem Engel de oplossing heeft voor alle corona-ellende, zorg er dan voor dat zijn pestgedrag zijn boodschap niet bij voortduring ondergraaft.

Juichen

Natuurlijk, ik ben niet naïef. Een deel van het gevolg van Engel zal genieten van de pesterijen. Openlijk juichen wellicht bij de zoveelste schofterige actie. Net zoals sommige kinderen op het schoolplein sardonisch blijven lachen als een pester zijn of haar slachtoffer mentaal sloopt. Helaas zitten sommige mensen zo in elkaar. Helaas vinden mensen ook veiligheid door zich laf aan te sluiten bij de dominante groep, al was het maar uit angst om niet bij de verslagenen te horen.

En toch zou het mooi zijn als de wat meer welwillende mensen uit het gevolg van Engel zich gaan realiseren dat als je wegkijkt van evident en mogelijk gevaarlijk treitergedrag, je feitelijk niets meer of minder bent dan een laffe handlanger van de pester.

Een pester die als een repeterende circusclown zijn kunstje zal blijven herhalen zolang het applaus niet verstomt.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen