Pedofielen vogelvrij?

De burgemeester van Eindhoven heeft een poging ondernomen om een veroordeelde pedofiel uit zijn stad te weren.

Een in meerdere opzichten ongelukkige actie.

De rechtbank heeft hem onlangs teruggefloten. Mag niet.

Die beslissing lijkt wereldvreemd, maar is het niet. De burgemeester heeft namelijk zijn besluit gebaseerd op een artikel uit de Gemeentewet.

Dit artikel (172, lid 3) gaat over de verstoring van de openbare orde. Niemand wil een pedofiel als buurman, maar aannemen dat de openbare orde in het gevaar komt, dat is een brug te ver voor de rechter.

Ik denk dat hij daarin gelijk heeft. Met enige regelmaat opent ergens in Nederland een gevangenispoort voor een pedofiel. De man in kwestie keert terug in de maatschappij. Zijn straf zit er op. Hij krijgt een tweede kans.

Hoor je niemand over.

Normaal gesproken ben ik een vurig voorstander van het tweede kans principe. Zo werkt ons systeem en dat is goed. Het is een teken van beschaving om mensen perspectief te bieden.

Bij pedofielen heb ik daar iets meer moeite mee. De kans op herhaling is er vaak en die kans is op zich al ongewenst.

Maar.

Ik durf hier wel te stellen dat Eindhoven in meerdere opzichten een verkeerde keuze heeft gemaakt. De lichtstad had bijvoorbeeld een slachtoffer van de man op moet zoeken en die over moeten halen om bij de kort gedingrechter een gebiedsverbod te vragen.

Een dergelijk verbod is nog niet zo lang geleden voor de stad Groningen opgelegd.

Ik heb daar toen over geschreven en ik meende toen wat ik nog steeds meen. Een gebiedsverbod gaat veel en veel te ver. Het is het begin van een opjaagbeleid en als je iets niet moet doen met pedofielen, dan is het wel opjagen. Daar heeft hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter al eens het nodige over gezegd.

Bovendien is die jacht ook helemaal niet nodig.

De reclassering heeft tegenwoordig prachtige middelen om pedofielen in de gaten te houden. Satellietcontrole bijvoorbeeld. Met een GPS-zender en ontvanger kan van minuut tot minuut bekeken worden waar de pedofiel is. Het alarm gaat af als de man bij ongewenste plekken in de buurt komt. Speeltuinen en scholen zijn verboden gebieden.

Behandeling, begeleiding en toezicht. Dat moet de sleutel zijn van de bestrijding van pedoseksueel gedrag. Desnoods levenslang toezicht.

Het tijdperk van de pek en veren ligt wat mij betreft ver achter ons.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *