Politie moet geweld accepteren

De politie slaat weer vol op de trom deze dagen. Het geweld tegen agenten moet stoppen. Genoeg is genoeg.

Laat ik voorop stellen dat ik geweld afkeur. Zeker tegen gezinsleden van agenten. In een ideale wereld blijft iedereen met zijn poten van iedereen af.

Maar we leven niet in een ideale wereld. Mensen zijn irrationale, emotionele wezens die kwaad worden als ze denken dat hen groot onrecht wordt aangedaan.

Of agressief als de drank de drempel van de redelijkheid weg heeft geslagen.

Agenten zitten dagelijks in het conflict. Ze rijden af en aan om onredelijke mensen tot de orde te roepen. Als agent weet je dat. Bij het tekenen van je arbeidscontract, tijdens de opleiding en als je aan het werk bent. Je zit niet bij de padvinderij. Een vuurwapen, handboeien en pepperspray draag je standaard bij je in actieve dienst. En dat is niet omdat het zo handig in de weg zit allemaal.

Het is tegenwoordig standaard beleid van de politie om overal aangifte van te doen. Belediging, bedreiging, mishandeling. Alles wordt aangebracht bij het Openbaar Ministerie. Inclusief schadevergoeding.Die aangiftes zorgen voor schrikbarende cijfers. Het geweld lijkt de pan uit te rijzen. De vraag is echter of de politie niet doorschiet in een onredelijke drift om te controleren wat niet te controleren valt.

De realiteit is dat veel rechtszaken rond geweld tegen de politie niet om aan te zien zijn. Rechters en officieren moeten zich dagelijks ten onrechte bezig houden met ordinaire scheldkanonnades als gevolg van conflicten met de politie.

Een arrestant die zich verzet omdat drie agenten met hun volle gewicht op zijn nek springen. Een onruststoker die beledigende taal uitslaat omdat zijn handboeien in zijn vlees snijden. Een dronken zwerver die tegen de kou in een auto is gekropen en er onverbiddelijk uit wordt gehaald en boos is. Een agent die een schadevergoeding eist van een man die hij zelf neerschoot. Een agent van twee meter in het kwadraat die niet meer met plezier en onbekommerd zijn werk kan doen omdat een jochie van veertien tegen hem aan liep.

De politie heeft overigens wel een oplossing. Harder straffen. Rechters hebben wat de politie betreft weinig inzicht in het werk op straat. Dat is aperte onzin. Rechters weten dat wel degelijk en houden er ook rekening mee. Het zijn alleen de rechters die wel afgewogen te werk gaan en ook de andere kant zien.

De mens zit vol emoties.

Het is aan de politie om daar ook een beetje weerbaarder mee om te gaan.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *