Weblogs op zwart

We zijn in Nederland dol op onze vrijheid van meningsuiting. Overal, altijd kunnen zeggen wat je denkt is een groot goed. Minder bekend is het gegeven dat vrijheid altijd een grens heeft. Ook op het internet.

Nederland telt, zoals elk land, een aardige groep gefrustreerde inwoners die het liefst overal tegen zijn. Zij zien de wereld als een verzameling van individuen en organisaties die dag en nacht bezig zijn hen het leven zuur te maken. Je kunt ze complotdenkers noemen. Of gewoon gestoord.

Eenzaam wachtend in het voorportaal van de geestelijke gezondheidszorg.

De groep heeft met de komst van het internet een podium gekregen. Wie even zoekt kan honderden weblogs vinden waar de meest vreselijke stellingen worden ingenomen. De hoge heren in Nederland zijn allemaal verbonden in een pedo-netwerk. De holocaust heeft nooit bestaan. De rechtbank in Amsterdam is Auschwitz aan de Parnassusweg. Personen en instellingen worden met naam en toenaam op een bizar agressieve manier weggezet. Uiteraard onder de vrijblijvende noemer van de heilige vrijheid van meningsuiting.

De bloggers voelen zich gesterkt door het vrije woord en menen dat ze in hun recht staan om hun soms ziekelijke gedachten met ons te delen. Zij staan immers in dienst van een hoger ideaal. Hebben het grote gelijk aan hun zijde. Wie kan hen wat maken?

Deze gedachte berust op een misverstand.

Er is een grens aan vrijheid van meningsuiting. Omdat die vrijheid botst met het strafrecht. Belediging, laster, bedreiging, smaad. Het zijn strafbare feiten die een onbeperkte vrijheid van meningsuiting met enige regelmaat in de weg staan.

Allemaal goed en aardig, zult u denken. Maar daar hebben die mensen schijt aan. Ze komen toch niet tot inkeer.

Dat klopt. Ze zijn niet meer te redden. En daarom hebben we de wet.

Micha Kat is een zelfbenoemde onderzoeksjournalist. Hij is de afgelopen jaren  van een gedreven complotdenker naar een overdreven blogger gegaan. Een kleine schare complotdenkers hangt aan zijn lippen. Ziet in hem de grote leider.

Micha Kat is ooit in een duidelijk vonnis op zwart gezet.

Kort gezegd komt het er op neer dat de vrijheid van meningsuiting van Kat is afgepakt. Hij moest op straffe van een enorme dwangsom alle gewraakte artikelen van zijn website verwijderen. Maar daar bleef het niet bij. Ook de links moesten weg. Ook andere websites waar de inhoud te vinden was, werden in de legale censuur betrokken. Kat moest zelf zoekmachines aanschrijven om alle verwijzingen naar zijn lasterlijke teksten weg te laten halen. Hij mocht geen enkele uitlating meer doen over de zaak, ook niet tegen dagbladen. Hij kreeg zelfs een gebieds- en contactverbod voor zijn slachtoffer.

Een keihard vonnis. Met als resultaat dat zijn weblog helemaal op zwart ging.

Internet zou internet niet zijn als Kat zijn laster niet net zo makkelijk zou voortzetten op een ander internetadres. De vrijheid van het internet is uiteindelijk niet te vangen in een vonnis.

De zaak Kat is echter een duidelijk juridisch signaal naar digitale hooligans die menen dat hun woord heilig is en zij de vrijheid hebben om alles maar te mogen roepen.

Die vrijheid stopt wanneer de vrijheid van anderen in gevaar is.

Delen

0 reacties

 1. Als samenleving is het wel belangrijk om dit soort mensen niet als ‘gekkies’ weg te zetten en lachend het negeren.

  Als samenleving moeten en kunnen we dit niet tolereren. Vind ik althans.

  Smaad en laster puur op basis van fantasie zonder enig bewijs en dat dan nog ‘en plein publique’ nota bene vertolken op het internet is schandalig.

  ‘schoenmaker blijft bij uw leest’ is een opmerking die ik wil maken. Sinds wanneer is iedereen rechercheur, journalist, rechter, officier van justitie? Sinds wanneer dan? Het zijn allemaal vakken waar je niet alleen voor moet leren maar keihard je best blijven doen. Niet makkelijk, niet iets wat je speelt op het internet na 3 biertjes.

  Zonder enige kennis van zaken, zonder de zaken überhaupt te snappen gaat ze los op dingen die ze niet eens begrijpen. En dat op basis van een ‘gevoel’.

  Het is ernstig. Het is als het ‘gevoel’ dat je vrouw vreemdgaat terwijl ze toch elke dag voor je thuis staat met een heerlijke maaltijd. Voor je zorgt. Maar vooral dat ze van je houdt.

  Vraag aan deze mensen wat ze doen en dan heeft 60% een uitkering, dus betaald door de samenleving. Door ons. En dan nog bijten in de hand die je voedt. De arrogantie. Paranoïde en achterlijk gedrag.

  En nee, begrijp me niet verkeerd er is niets mis met mensen die al dan niet tijdelijk hun hand moeten ophouden. Dat overkomt de besten, het is mij overkomen. Maar ga dan niet je tijd verkwisten met het bijten in de hand die je voedt. Ga dan de straat schoonmaken, die oudere vrouw die naast je woont een kopje koffie geven, hondenpoep opruimen in het park of wat dan ook maar doe iets nuttigs! Iets nuttigs!!

  De verhuftering van de samenleving is al tijden een probleem, maar met de komst van het internet hebben onverantwoordelijke mensen dus een middel gekregen om kwaadaardig te doen in plaats van te zijn.

  Dit is een ernstig probleem. Iets waar we (de samenleving, samen leven) wat aan moeten doen.

  Het allerergste is dat ze het niet eens zo slecht bedoelen. Maar wat ze werkelijk moeten doen is stoppen met ouwehoeren en roddelen en nu iets gaan toevoegen.

  Haal eens boodschappen voor die oude vrouw die naast je woont. Ga eens een kop koffie drinken bij je buren en ga toch weg van het internet, de waarheid zit niet op het internet, je kan het niet lezen of wat dan ook, de waarheid zit in jezelf. Hoe je bent, wat je doet.

 2. Ik wil ook niet weten wat er te vinden is in de ‘ondergrondse internet’
  Ik ben wel blij dat ik opgegroeid ben zonder internet…..
  Het internet is intussen zo ingeburgerd…
  Ongeveer 2 jaar geleden was er een vrij langdurige storing in huize FeeX..
  Telefoon tv en internet lag er 3 weken uit..

  @ Swap..
  Stoep van de buren aanvegen,ff langs de apotheek, ach ja.. dat is een kleine moeite.
  Eventueel Taxi spelen, ook niet.
  Koffie drinken, heb ik geen behoefte aan.
  De meeste verhalen ken ik wel…
  Klink wellicht arrogant,terwijl ik eigenlijk best wel blij ben met mijn buren, heb ik geen zin om elke keer hetzelfde te horen..

  *Alhoewel.. bij de buren aanbelt, om te vissen over politiebezoek andere buren 2 weken geleden*

 3. Van mij mag dit onderwerp wel een paar tandjes hoger op de politieke agenda. In omringende landen als het VK vond er al een crackdown op deze figuren plaats, de tijd is er rijp voor. Ik zal er maar niet naar linken, maar ben al een tijdje onderwerp van ernstige smaad, laster en zo af en toe bedreiging die afkomstig is uit de hierboven beschreven hoek.

  Je kan zeggen dat “onzin onzin moet blijven” en dat is een waarheid als een koe, maar er staat maar mooi in mijn Google resultaten dat ik een pedofiele kindermisbruiker zou zijn, een vrouwenmishandelaar, een satanist, er wordt van mij verondersteld dat ik achter diverse pseudoniemen van bloggers zou zitten (bijvoorbeeld Barracuda) en weet ik wat. Dat perkt mijn vrijheid van meningsuiting in, want als ik bepaalde kritische opmerkingen schrijf, kan dat economische consequenties voor me hebben. Dan googelt een mogelijke opdrachtgever me, ziet de bizarre opmerkingen over me staan en krijg ik die klus toch niet.

  Negeren helpt niet, want ze gaan ook zonder (negatieve) bevestiging door, geven elkaar die bevestiging onderling. Positieve aandacht geven werkt overigens ook niet, want toen ik op bezoek ging bij een feest van complottertjes en ik daar persoonlijke gesprekken met ze ging voeren, verhevigden de aanvallen op me zich daarna. Bestraffen dus.

  Maar de wet helpt me ook niet. Ik probeerde aangifte te doen toen ik en mijn zoontje van dertien op martinvrijland.com belasterd en bedreigd werden en daar werd helemaal niets mee gedaan. Een viertal andere mensen deed evengoed aangifte tegen hem, tot aan een medewerker van het ministerie van veiligheid en justitie aan toe. Gebeurde ook niets mee. Het enige wat er nu nog speelt is een civiele zaak tegen hem, geloof ik.

  De rechterlijke macht bestraft misschien wel, maar de tenuitvoerlegging van die straffen schiet erg tekort, waardoor gerechtelijke uitspraken geen enkel effect hebben. Daarnaast zijn de termijnen waarbinnen deze zaken behandeld worden ook beel te langdurig om nog echt te werken. Ook lijkt het er dus op, dat de politie klachten als de mijne onvoldoende serieus neemt. Mijn ervaring is niet uniek.

  Websites vanaf een IJslandse server vind ik trouwens ingewikkeld liggen, want voor de echte Wikileaks vind ik het fijn dat er een cyber vrijhaven is. Maar helaas krijgen misdadigers als Micha en verspreiders van kinderporno dezelfde behandeling. Het idee van minister Opstelten om maar in te breken op servers in het buitenland die Nederlandse wetten (grof) overtreden vind ik dan ook het overwegen waard. IJsland stelde zich buiten internationale wetgeving en figuren als Micha kunnen daar nu misbruik van maken.

 4. Scherp én genuanceerd artikel wat mij betreft. Kan me zowaar volledig vinden in toonzetting en accenten. Een goede zaak dat deze grenzen aan de vrijheid van meningsuiting -juist in relatie tot uitingsdelicten en bedreiging et cetera- (opnieuw) bespreekbaar worden gemaakt.

  Een goede zaak waar wij als gemeenschap, in the end, allemaal bij zijn gebaat!

  Negeren of bagatelliseren van dit ‘hellend vlak’ biedt geen soelaas. Dat heeft de recente geschiedenis goeddeels uitgewezen. In een later stadium reageer ik nog inhoudelijk. Dit is alvast mijn mening.

 5. Dit soort websites zijn onuitroeibaar. (ze verhuizen, ze passen de tekst aan). Of je moet een ethiek-politie gaat invoeren (zoals in Indonesie en Iran). Dat wil niemand. Slachtoffers moeten aangiften doen, en voor de rest is er maar 1 oplossing: volkomen negeren. Hoe meer aandacht je er aan besteedt, hoe erger het wordt. Op een dag komen we daar allemaal achter.

 6. @vrouwentong

  Jij begrijpt het niet helemaal geloof ik, of je bent gecontroleerd door angst.Het is een epidemie. Jij en ik merken er weinig van maar de ‘slachtoffers’ wel. Zij zitten klem met een wetgeving die hun belangen niet behartigd.

  De situatie m.b.t. ‘Stephanie’ waar je tot op zeer recent zo kwaad op kon maken was al schandalig, maar nu hebben we te maken met mensen die niet als ‘dorpsgek’ lopen te brullen maar een heel leger aan ‘dorpsgekken’ die zich verzamelen en organiseren, voor hun in de gedachte van een groter doel, een groter goed. Fanatisch. Zij geloven het echt. Dit zijn geen ‘gekke henkies’ die je in de kroeg een biertje geeft om hem daarna uit te lachen. Dit zijn fanatische mensen. Sektarisch.

  En in de werkelijkheid zijn het natuurlijk mensen met behoorlijke psychische problemen. Die je niet ‘gewoon negeren’ kan.

  Buiten het eerste feit dat dit ook mensen zijn, is het tweede dat deze mensen anderen lasteren en schaden zonder bewijs. Dit is een olievlek, een olieramp, het spreidt zich uit en uit en er is tot op de dag van vandaag niemand die er wat aan doet.

  Niemand.

  Vooral door lafaards die de ‘olie’ wel zien komen maar het hypocriet weglachen zoals recent op DWDD. Maar er is iets dat ze vergeten. Het is ernstig maatschappij ontwrichtend wat ze doen.

  Ernstig.

  Als er dan ook maar een beetje bewijs was van wat zij zouden beweren dan zou ik 100% aan hun kant staan. Want IK haat de overheid. Ik heb intense en nare gevoelens bij de gedachte dat ‘iets’ de baas is van mij.

  Maar.

  Maar deze mensen zijn met iets heel anders bezig. Namelijk het verkrachten van het fundamentele recht op meningsuiting, ONS recht. Wat wij verworven hebben wordt verkracht door psychiatrische patiënten die hulp nodig hebben (sommigen) en / of in de bestraft moeten worden (anderen).

  Dit is een stelling. Mijn mening. Maar goed. Ik ben ook maar een mens.

 7. Overigens zijn de complotgekkies ook nog eens inconsequent in dat “vrijheid van meningsuiting” verhaal, want kritische reacties worden op geen enkel blog van ze doorgelaten. Ze vinden dat die vrijheid alleen op henzelf van toepassing is.

 8. Het is ook ontzettend sektarisch ‘sheeple’ gedrag.

  ‘De overheid zat achter 9/11!’

  Ok stel het is waar en nu dan?

  Ja dat weten ze dan niet. Het is zo doelloos. Om te janken bijna.

  ‘Er is een almachtige elite die alles onder controle heeft’

  Ok, stel dat dit waar is dan blijft de vraag over waarom deze pedofiele zwarte maffia jou, als zelfbenoemde klokkenluider, het zwijgen niet oplegt… Kennelijk ben je dus lachwekkend en zeker geen gevaar in hun oogpunt. Waarom keren ze elke maand geld aan jou uit? Waarom mag jij het internet op dan? Waarom zit je (nog) niet in een gesticht?

  Zoveel vragen. Maar antwoorden krijg je nooit. Nee, dan moet JIJ je maar inlezen op de sites want daar staat ‘DE’ waarheid die overigens nooit onderbouwd is.

  Nee, de ‘echte’ waarheid is hard.

  Namelijk:

  “complotgekkies zijn maatschappelijk gefaalden die de schuld van hun eigen falen ergens anders leggen namelijk in de maatschappij. Iedereen is slecht en het is niet hun schuld…”

  Jajaja (Spaans voor hahaha)

  Maar wat vooral stuitend is dat de meesten zich niet eens dienstbaar maakt voor de samenleving die ze voedT, kleedT en onderhoudT. In plaats daarvan gaan ze op een soort van krankzinnige semi-religieuze wijze prediken en de hand die hun voed besmaden. wie dan? Joris Demmink?

  HA nee ons. Ze besmaden ons. Waar wij allemaal honderden jaren keihard aan gewerkt hebben lopen een paar faalhazen op onze kosten te trachten onderuit te halen. Veel meer schizofreen kan je het haast niet hebben.

  Kortom oplossen dat gedoe. Kunnen wij (bezorgde burgers) ook wat anders gaan doen.

 9. @swapichou

  Het probleem is volgens mij niet dat ze belachelijke dingen vinden. Dat kan. Ik vind ook veel belachelijke dingen. Het probleem is vooral dat ze in een bizar soort zoektocht naar erkenning anderen schaden en met behulp van laster, smaad en bedreigingen de meningen van andersdenkende medeburgers proberen te onderdrukken. Daar houdt het een beetje op.

  En als je ziet hoe grensoverschrijdend ze nu al bezig zijn, hoe veel verder gaan ze nog? Een psychiater als Bram Bakker had het al over het niet helemaal denkbeeldige risico dat ze je op enig moment overhoop steken.

  Niet denkbeeldig. Richard de Wit, die in Kasmir nog een Brits meisje doodstak was ook een complottertje, een “oude bekende” in reaguurpanelen op diverse van het hierboven beschreven soort blogs.

  http://barracudanls.blogspot.nl/2013/04/wanen.html

  http://youtu.be/n7KiaBXyyKo

 10. http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/04/06/article-2304897-1921A68E000005DC-973_634x360.jpg&imgrefurl=http://www.dailymail.co.uk/news/article-2305157/India-Murder-Female-British-traveller-stabbed-death-houseboat–Dutch-man-arrested.html&h=360&w=634&sz=34&tbnid=kwT4KBXjScI2DM:&tbnh=90&tbnw=159&zoom=1&usg=__y2Rd3KX0Yf3uQg5nnrFXTzghJ94=&docid=BCcHoEsugKrJAM&sa=X&ei=oC-SUtKONKWn4ASk_4DICw&ved=0CDgQ9QEwAg&dur=453

  Ja dat is inderdaad een heel goed voorbeeld. Maar er zijn altijd gekken. Het ernstige is dat het ‘sektarisch’ wordt. En dat gekken elkaar nog gekker lopen te maken. De volgers hoef je niet te berechten maar de ‘ringleaders’ die klaarblijkelijk doelloos maatschappelijk ontwrichtend zijn mag je wat mij betreft TBS geven.

 11. Inderdaad. Die blogs zijn een humuslaag waar lone wolves op gedijen en radicaliseren, los van het feit dat die blogs zelf ook uitingsmisdrijven plegen. Toch al labiele mensen worden willens en wetens verder richting afgrond geduwd door figuren als Kat.

  Veel van de typologie die ontstond naar aanleiding van Islamitisch terrorisme vind ik ook van toepassing op de radicaliseringsprocessen die je bij complotgekkies ziet. Zoveel verschilt Breivik niet van Al Qaeda zeg maar. Zo zou je die blogs als “wolve packs” kunnen definiëren.

  http://icsr.info/wp-content/uploads/2012/10/1302002992ICSRPaper_ATypologyofLoneWolves_Pantucci.pdf

 12. Internet is een open boek, en bij Complottersites moet je extra voorzichtig zijn met je privacy.
  Een beetje kritisch zijn levert een ban op.
  Of, vervelende toestanden.
  Respect komt ook van 2 kanten..
  Heeft ook vaak 2 maten.
  Soms is het idd beter om verder te ‘zappen’
  Maar dat doe je sneller met de tv dan internet.

  Fb en social media is wat persoonlijker.

 13. Wat de auteur van dit blog beweert in zijn kop ‘weblog gaat op zwart’ als gevolg van een rechterlijke uitspraak, dat klopt helemaal niet. Kat moest alleen alle berichten over die kwestie verwijderen. Het advocatenkantoor kocht later de URL op van de site, pleegde zo vooraf censuur (wat volgens de Grondwet niet is toegestaan) op alle berichten, dus de gehele site. Dat kan een rechter natuurlijk nooit in een vonnis zeggen. De opgekochte URL verwijst dan met enige trots naar het vonnis.
  De journalist heeft hier zijn huiswerk niet goed gedaan, hij komt met suggesties, geen feiten.

 14. Onjuist. De Nederlandse domeinnaam werd verbeurd verklaard als gevolg van een uitspraak van de rechter. Deze werd tijdens een veiling overgenomen door een derde partij, die hem sindsdien linkt naar een pagina op rechtspraak.nl

 15. Pingback: FOLTERINGEN VRIJMIBO | Swap I. Chou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *