Wat kost leed?

 

Wat kost leed?

Geloof het of niet, maar er bestaat zoiets als een smartengids. Uitgegeven door de ANWB en voor 49 euro te bestellen.

De smartengids is een naslagwerkje  waarin je als slachtoffer van een geweldsdelict kunt zoeken naar andere slachtoffers.

 Slachtoffers die een prijs hebben gezet op hun leed.

Omdat ze de rest van hun leven met een groot litteken op hun gezicht moeten lopen, bijvoorbeeld. Of met een scheve neus.

Iedere Nederlander mag (naast materiële schade) ook  bij emotionele schade door een misdrijf een bepaald bedrag claimen van de dader.  Een financiële tegemoetkoming voor gevoelsschade.

Maar wat moet leed eigenlijk kosten?

Op die vraag is niet echt een duidelijk antwoord te geven en daarom is er het handige naslagwerkje van de ANWB. Die instantie houdt al veertig jaar bij wat een slachtoffer volgens de rechter ongeveer mag claimen bij een bepaald letsel, bij een bepaalde periode van arbeidsongeschiktheid en bij de specifieke impact die het heeft gehad op iemands leven. 

Stelt u zich daar overigens niet al te veel van voor. De meeste bedragen komen niet boven de tweeduizend euro uit. Tienduizend euro is echt een forse uitschieter.

Om u een indicatie te geven van de papieren werkelijkheid:

Voor een ontsierende voet die het nog wel goed doet: 1906 euro. Een hondenbeet in het gezicht: bijna 4000 euro.

Ook familieleden kunnen trouwens aanspraak maken op smartengeld. Een moeder die moest toezien hoe haar zoon door het hoofd werd geschoten, kreeg ooit 10.294 euro toebedeeld. Vraag me niet waar die 294 euro precies vandaan komt.

De hoogte van het smartengeld komt tijdens de rechtszaak tegen de verdachte ter sprake en dat levert soms bijzondere taferelen op.

De ene advocaat probeert het leed wat aan te dikken, terwijl de tegenpartij verzucht dat leed ’toch niet in geld uit te drukken is’ en dat het uiteindelijk toch ook allemaal wel een beetje meevalt. Er zijn advocaten die het aandurven om het principe ‘eigen schuld, dikke bult’ aan te voeren.

En heel af en toe piepen advocaten onbeschaamd over het ontbreken van een bonnetje bij een slachtoffer die onweerlegbaar veel leed is aangedaan.

Uiteindelijk is het de rechtbank die de hoogte van het bedrag vaststelt en ook daar moet u niet te veel van voorstellen. In veel zaken is het een kwestie van vaststellen wat redelijk is. Een onsje meer of een onsje minder. Een paar honderd meer of een paar honderd minder. 

Het poldermodel.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *