Wat kost leed?
Geloof het of niet, maar er bestaat zoiets als een smartengids. Uitgegeven door de ANWB en voor 49 euro te bestellen.
De smartengids is een naslagwerkje waarin je als slachtoffer van een geweldsdelict kunt zoeken naar andere slachtoffers.
Slachtoffers die een prijs hebben gezet op hun leed.
Omdat ze de rest van hun leven met een groot litteken op hun gezicht moeten lopen, bijvoorbeeld. Of met een scheve neus.
Iedere Nederlander mag (naast materiële schade) ook bij emotionele schade door een misdrijf een bepaald bedrag claimen van de dader. Een financiële tegemoetkoming voor gevoelsschade.
Maar wat moet leed eigenlijk kosten?
Op die vraag is niet echt een duidelijk antwoord te geven en daarom is er het handige naslagwerkje van de ANWB. Die instantie houdt al veertig jaar bij wat een slachtoffer volgens de rechter ongeveer mag claimen bij een bepaald letsel, bij een bepaalde periode van arbeidsongeschiktheid en bij de specifieke impact die het heeft gehad op iemands leven.
Stelt u zich daar overigens niet al te veel van voor. De meeste bedragen komen niet boven de tweeduizend euro uit. Tienduizend euro is echt een forse uitschieter.
Om u een indicatie te geven van de papieren werkelijkheid:
Voor een ontsierende voet die het nog wel goed doet: 1906 euro. Een hondenbeet in het gezicht: bijna 4000 euro.
Ook familieleden kunnen trouwens aanspraak maken op smartengeld. Een moeder die moest toezien hoe haar zoon door het hoofd werd geschoten, kreeg ooit 10.294 euro toebedeeld. Vraag me niet waar die 294 euro precies vandaan komt.
De hoogte van het smartengeld komt tijdens de rechtszaak tegen de verdachte ter sprake en dat levert soms bijzondere taferelen op.
De ene advocaat probeert het leed wat aan te dikken, terwijl de tegenpartij verzucht dat leed ’toch niet in geld uit te drukken is’ en dat het uiteindelijk toch ook allemaal wel een beetje meevalt. Er zijn advocaten die het aandurven om het principe ‘eigen schuld, dikke bult’ aan te voeren.
En heel af en toe piepen advocaten onbeschaamd over het ontbreken van een bonnetje bij een slachtoffer die onweerlegbaar veel leed is aangedaan.
Uiteindelijk is het de rechtbank die de hoogte van het bedrag vaststelt en ook daar moet u niet te veel van voorstellen. In veel zaken is het een kwestie van vaststellen wat redelijk is. Een onsje meer of een onsje minder. Een paar honderd meer of een paar honderd minder.
Het poldermodel.
Ach, heeft de Gliedertax eindelijk een zusje gekregen.
@Chris, krijgt de penningmeesteres nog een speciaal plekje in een log?
Ik zie haar nl al een tijdje onder “laatste rechtzaak” staan.
Zulke smartenlijstjes had je in de middeleeuwen al. Op het afsnijden van een neus stond bijvoorbeeld 10 stuiver en op het afsnijden van een oor 5 (voor de tariefstelling sta ik niet in, ik heb nu even geen landrecht bij de hand).
Kun je ook vooraf kiezen welk leed je het liefst wilt ondergaan …
Nu lijkt dit me nu juist geen onderwerp om daar al te denigrerend over te doen. Er staat geen prijs op leed en leed is geukkig ook niet te koop. Het is slechts een financiele tegemoetkoming, voor datgene wat je is overkomen. Er zijn heel veel mensen die er hun verdere leven door beschadigd blijven. Niet afgeronde bedragen komen meestal door indexeringen van uitspraken die eerder zijn gedaan. Op Rechtspraak.nl kun je trouwensn evengoed terecht om vergelijkare uitspraken voor schadevergoedingen te zoeken en dat is gratis. Slachtoffers kunnen overigens naast de voeging in het strafproces, ook een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven voor een tegemoetkoming van materiele- en immateriele schade.
Is die 294 euro wellicht inflatiecorrectie?
@Gerrit van Leeuwen,
Tuurlijk kun je dat kiezen, je kunt er zelfs hardop om roepen, en desnoods geld bij uitgeven……..
Maar weet je wat zo zwaar kloten is?
Ze hebben er de ballen niet voor…………….
Als schade vergoeding voor hun angst krijg je een papiertje voor vier prikkies waar je rustig mee blijft
4 keer 600 euro voor vier keer drie maanden, en dan is het leed nog niet geleden……….
dan gaat het mis en wordt je gesneden/besneden,….
straks (want het gaat weer mis) het mes om lichamelijke misvormingen ongedaan te maken. Hoeveel zou er op die lijst staan voor borstvorming?
Nee het financiële leed is nog lang niet geleden…
Wie zal dat betalen….zoete lieve G….
….roetjes uit Goes, niet uit den Bosch
@Chris
Misschien is het zelfs WEL ontopic om eens botweg te laten zien hoeveel geld er over de balk gaat richting een dader, gewoon omdat ze dat ene gevraagde “leed” niet onder ogen durven zien. Tienduizend wordt zo al snel kleingeld…………..
loveUall
Jean
Ik wil best dingen laten zien, maar ik heb geen idee waar je op doelt. Breng eens lijn aan in je betoog.
@Chris, graag!!
Amerikaanse toestanden met miljoenen vergoedingen zie ik niet zitten.
Maar ik zat toch even te mijmeren hoe bekaaid hier slachtoffers wegkomen met een fooitje, en keek daartegenover naar wat die dader kant allemaal kost.
En wat daar vergoed wordt.
Dit niet om aan te geven dat het fout is om in behandeling en zorg te investeren aan de dader kant.
Ik schrik gewoon van het contrast.
Tel eens bij elkaar…..
Androcur (tabletten chemisch castratie) kun je van een uitkering niet zomaar betalen. Zoladex (implantaat voor drie maanden chemo castratie) kost per injectie 600 euro. Wordt glad een herhalingsrecept voor een jaar uitgeschreven (=2400 )
Een seksuoloog is niet goedkoop. Een psychiater om dat emotionele verloop van testosteron veranderingen in de gaten te houden (de Waag=Verhoeven stichting)kost klauwen met geld. Een besnijding, medische noodzaak maar wel een gevolg van het androcur gebruik.
Ziekenhuis dagopname incl OP kom je er niet met 2000 euro. Borstvorming, weet ik al dat ik geholpen kan worden. Daar gaat weer meer dan 2000 euro
10.000 euro is hier kleingeld, zo weg….
Terwijl de slachtoffers… tienduizend euro is een uitschieter
Tuurlijk, ik weet het, die vergelijking gaat niet zomaar op. Maar het geeft wel een vreemd gevoel. Zeker als ik bedenk dat ik zelf om een directere en goedkopere oplossing vraag, en bereid ben om die zelf te betalen: Castratie
Ik kan de wereld niet alleen en zeker niet in een dag veranderen. Wel dit als nadenkertje plaatsen. Want veel dingen zijn maar vanzelfsprekend, terwijl misschien de verkeerden voor een habbekrats moeten vechten