PVV straft zichzelf

 

Het is maar een kort zinnetje in het verkiezingsprogramma van de PVV. ‘De Partij voor de Vrijheid wil de vrijheid van rechters aan banden leggen’. Een op het oog los, zij het nogal tegenstrijdig zinnetje, maar wel een met verstrekkende gevolgen. Voor ons allemaal. 

Wie de veiligheidsboodschap van de PVV in zich opneemt, heeft de toon al snel door. Nederland is de criminaliteit zat en de nieuwe politieke rukwind zal ons mooie land definitief verlossen van al die lelijke boeven. Strenger straffen, minimumstraffen, zero tolerance, three strikes you’re out. Geef het land weer terug aan de hardwerkende eerzame Nederlander die uiteraard een broertje dood heeft aan illegale praktijken. 

En laat ik op deze plek eens iets geks zeggen. Ik ben het helemaal eens met het beleid van Wilders cs als het gaat om veiligheid en rechtspraak. Uitroeien die misdaadterroristen.

Maar wel onder een kleine voorwaarde.   

En dat is dat justitie voortaan alleen nog maar overgaat tot de vervolging van echte boeven. De pokdalige mannen in zwarte pakken die wij kennen uit talloze flinterdunne Hollywood-producties. De onverlaten die stelselmatig en bij nacht en ontij in de schaduw op ons staan te loeren. Klaar om onze vrouwen te verkrachten. Te plunderen en te stelen. Tot we helemaal niets meer hebben. Mannen zonder geweten.   

Voor die mannen is de zwaarste straf inderdaad nog niet zwaar genoeg. De kaalste cel nog te vrolijk. We jagen ze met hete pek en vieze veren tot ver voorbij de buitengrenzen. Opgeruimd staat netjes. De PVV heeft meer dan gelijk. Onze rechtsstaat moet op de schop. Onze wetboeken grondig anders. Rechters weer streng en onverbiddelijk. Wars van interpretatie. De wet is de wet. Punt uit.   

Helaas doemt er een klein probleempje op bij de keiharde en onvoorwaardelijke bestrijding van echte cliché-boeven.  Ze bestaan nauwelijks. Je moet ze met een fel lantaarntje zoeken.   

Een collega rechtbankverslaggever heeft het ooit eens treffend gezegd. Als je wil weten hoe de gemiddelde verdachte er uitziet, kijk dan naar een drukke winkelstraat. Denk de meeste vrouwen weg en je hebt een aardig beeld van de gemiddelde boef. 

Probleem is dat je gemiddelde boeven niet kunt bestrijden met draconische maatregelen. Of met stoere minimumstraffen.

Een minimumstraf houdt louter en alleen rekening met het strafbare feit. En niet met de persoon achter het feit. Een keiharde straf gericht op een gewetenloze boef komt net zo hard terecht bij een hardwerkende Nederlander die tijdens een uit de hand gelopen ruzie zijn woede even niet kon beheersen.   

Dat wat de PVV op papier neerzet als een ernstig misdrijf is dat vaak alleen op papier. Een ernstige poging doodslag bij nadere beschouwing slechts een eenvoudige kroegruzie. Een ruzie waar je beslist geen boef voor hoeft te zijn om er ongewild in meegetrokken te worden.    

En we kunnen het toch best aan de rechter overlaten om uiteindelijk onderscheid te maken tussen de gevaarlijke boef en onze eigen kinderen die een keer de fout in gaan?

Of zouden we daar dan toch misschien de vrijheid van die rechters voor nodig hebben….

Echt enge cliché-boeven bestaan, maar ze verdwijnen in het geweld van de vele honderdduizenden vonnissen naar een onopvallende plek in de statistieken. Laat staan dat je er een keiharde rechtspraak omheen kan bouwen zonder de hardwerkende Nederlander er in te betrekken. Wetten gelden namelijk voor een ieder. 

Elke rechtszaak heeft een verhaal. De gemiddelde verdachte. Dat zijn wij zelf. Henk en Ingrid. Fatima en Kees.

Keihard en lang afstraffen op basis van een papieren werkelijkheid kan best beleid zijn.  Een politieke keuze.

Als je maar weet dat we uiteindelijk onszelf er mee afstraffen.

Delen

0 reacties

 1. Goed verhaal.
  Helaas kan je dit voor meer politieke partijen zo beschrijven.
  Typisch veel woorden, weinig wol.

 2. Pingback: Tweets that mention PVV straft zichzelf « Rechtbankverslaggever -- Topsy.com

 3. Een van je beste blogs, Chris!
  Duwt de vinger precies in de wond waar het zeer doet.
  En het mooie is ook nog dat het een constatering is die voor alle politieke partijen geldt.
  Op dit punt helemaal met je eens.

 4. Goed geschreven! Het is weer de bekende denkfout (bij diverse politieke partijen) dat een lange straf dus ook een effectieve straf is. En de “gemiddelde burger” wil volgens mij ook alleen maar dat er effectief gestraft wordt, want lange straffen kosten eigenlijk alleen maar onnodig veel geld. Waar onze rechterlijke macht in faalt is duidelijk te maken dat hun huidige straffen effectief zijn. Dat lijkt mij overigens ook lastig want ook ik betwijfel of het huidige strafbeleid wel effectief genoeg is. Taakstraffen prima, maar laten we dan vooral niet het “straf”-gedeelte daarin vergeten.

 5. De gemiddelde burger wil zogenaamde hardere straffen tenzij het hunzelf betreft want dat schijnt het toch iets genuanceerde te liggen.

 6. Pingback: World Wide News Flash

 7. Hey Chris, linkse rakker,

  (arme stakker)
  Ja toch, want nu land je met rechts in de goot.
  Het is zondagmorgen Chris, de laatste reactie hier is al weer vier dagen oud.
  Zes reacties, nou ja vier dan en twee mededelingen
  Een paar veren in je kont, en inderdaad veel woorden en weinig wol.
  .
  Het is zondagmorgen Chris en het is ook hier maar verdomde stil. Links… Rechts…. maakt het eigenlijk wat uit met welk oor ze niet luisteren willen.
  Maakt het wat uit eigenlijk als ik je blog ff kaap terwijl er toch geen FUCK (Sorry Sophie) te beleven is. Ik heb namelijk een beetje de schijt aan en krijg de schijt van dat links-rechts denken
  .
  Als ik gewoon eens serieus naar de problemen kijk met die strafmaten…
  en daarbij niet blind ben voor de problemen,
  op zoek ga naar waar het efficiënter kan,
  omdat die straffen wel ook doelmatig moeten zijn,
  niet meer moeten verwoesten dan nodig is,
  de maatschappij niet meer moeten kosten dan nodig is.
  Dat bij voorkeur en maatschappij en gestrafte beter af moeten zijn met het resultaat
  .
  Dan vraag ik me af, waar zijn dan de voorstellen, wie ziet waar het fout gaat, wie geeft aan wat er anders kan. Kan het niet heel anders met de middelen die we nu hebben, en zo ja waar missen we die efficiëntie.
  Zijn er geen spetterende mogelijkheden om tot veranderingen te komen die ook nog eens helemaal passen in dat “linkse” beleid van jou.
  Ik daag je uit, hier of op Broken Tulip, of op beide plaatsen tegelijk.
  Ontleed het probleem, vind de missers presenteer mogelijkheden…. gooi links en rechts maar eens lekker op een hoop,…. of kaats de bal terug, dat mag ook. Net als bij schaken kun je het bord omdraaien, speel ik met wit.
  Maar geef eens toe dat er een nieuw geluid moet komen,
  dat het de hoogste tijd wordt om die negatieve spiraal te doorbreken.
  Want waar zijn de oplossingen, die vier reacties, je artikel,…. kom op zeg, je hebt toch zekers wel meer in huis.
  Chris, zo blond zijn we toch niet!!!!

 8. Het is goed zoals het is. De fouten zoals die naar voren komen, zijn geen echte fouten. Het is reageren op een karikatuur van de werkelijkheid. En dat zie je pas als het door hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *