@realtwitcourt

Vandaag begonnen aan een experiment. @realtwitcourt. Een nieuw twitter-account voor rechtbanktweets, nieuws en crime.

De deal is simpel. Ik reis af naar rechtszaken. Doe daar op Twitter verslag van. Praat met betrokkenen en probeer een compleet beeld te geven van heftige, grappige en bijzondere rechtszaken.

Omdat gratis geen optie zou moeten zijn voor een journalist in een tijdperk waar gratis vanzelfsprekend lijkt, vraag ik er een bescheiden bijdrage voor. We beginnen met 0,99 euro per week. Bitcoins mag. Bij succes kan de bijdrage omlaag. Als het niet lukt, ben ik failliet.

Fair deal, lijkt mij. Maar het is aan u.

Dus: verzoek via Twitter toegang tot @realtwitcourt. Ik zal het verzoek accepteren en wacht lijdzaam, doch geduldig op uw betaling. Realtwitcourt lijkt wel een beetje op een kroeg. Wie toch afziet van betaling, gaat er weer uit.

Het is gewaagd, ik weet het. Betalen voor content staat nog in de kinderschoenen. Internet is gratis. En ik weet: waarom betalen voor iets dat u elders wellicht ook kunt krijgen?

Misschien wel omdat ik zo eigenwijs ben om te denken dat mijn content uniek is. Omdat ik naar zaken ga waar anderen niet naar toe gaan. Omdat ik achtergrondinformatie ga geven. En omdat ik misschien met twaalf jaren ervaring iets meer weet dan een ander.

De tijd zal het uitwijzen.

Betalen kan alvast op: NL05ABNA0420916547 ovv uw twitternaam.

Delen

0 reacties

 1. mmm en ben ik dan abonnee of doe ik een schenking? En wat vinden de vrienden van de belastingdienst daarvan. Per volger 4,00 e per maand,laat het een succes worden en je krijgt 10.000 schenkers/belangstellenden/idioten. Ik gok dat er snel een reactie gaat komen van de staat 🙂

 2. De mensen die hier aan meedoen kennen jouw stukjes al van oa twitter. Voor ‘ons’ is het dus geen expiriment. Waarom dan niet een maand betaling. Wel zo makkelijk voor jou (en voor ons ook). Hoop (en verwacht) dat het een succes wordt!

 3. Gewaagd experiment. Denk er over na, er zitten verschillende kanten aan. Als jij succesvol blijkt zullen anderen je volgen. Hoeveel wil ik betalen voor interessante verhalen? Je bereikt zo minder mensen terwijl jouw twitcourtverhalen een groot bereik verdienen. Maar ik snap dat een journalist ook moet eten.Vraag me af of jouw blogs ook alleen nog te lezen zijn na betaling? Maandbetaling lijkt me ook wel handiger.

 4. Hi Chris, ik wil graag betalen voor uitgebreide achtergrondartikelen en goede onderzoeksjournalistiek. Niet voor twitterberichtjes.

 5. ik vind wel dat dit kan als je je eigen ‘informatica-systeem’ zou gebruiken, maar niet als je teert op een structuur à la twitter of facebook. het netwerk is immers gemaakt en het lijkt dan op die manier een lucratief idee, maar mijn eerste reactie was : een nederlander

 6. Interessant en vernieuwend experiment, met navenante discussie. De journalist die zijn eigen nieuws creeert, discussies aanjaagt, dat vind ik interessant om te volgen!

  Ik ga er vooralsnog niet aan meedoen. Een beetje wat @Maria, @Lennart en @tomdevrieze zeggen. Voor lezenswaardige, actuele journalistieke achtergrondartikelen wil ik overigens best betalen. Paid articles zijn in de diverse sectoren gebruikelijk. Doe ik nu ook al met abonnementen op vakbladen en soms digitale pdf’s etc. Dus wie weet.

  Als je een stap verder denkt, kun je zaken ‘on demand’ gaan doen.
  Stel, ik wil live verslag van de rechtszaak tegen Wim Dankbaar op 17 februari a.s. en zou graag tot in detail willen vernemen van de reacties op het gelaste persoonlijkheidsonderzoek. En mijn collega’s willen graag journalistieke duiding van de nasleep zaak-Vaatstra in relatie tot complot- en debunkblogs. De dynamiek en impact van een Dankbaar/Mauritz op de publieke opinie. Of een (mini)reportage over het waarom van de haat en nijd, het venijn en de argwaan die er her en der heerst. Whatever!

  Wellicht zijn er nog 66 andere geinteresseerden. Jij gaat daarheen, en doet naast je reguliere verslaggeving een aantal ‘on demand’ opdrachten. Uiteraard word je voor je diensten betaald. Een idee?

 7. Ik heb mij voor 2 weken aangemeld, bij tevredenheid ga ik zeker verlengen, ik vind je verslagen altijd interesant om te volgen!
  Succes met je idee.

 8. Leuk en goed idee, volkomen terecht dat je geld vraagt voor de content, afgezien dat deze over de systemen van twitter wordt verspreid, het is jouw content., Betaling moet wel mogelijk zijn op een simpelere manier dan wekelijks geld overmaken, op grote schaal gaat dat niet lukken namelijk, denk dat je dan helemaal gek wordt van de administratie 🙂
  Ik kan je misschien wel helpen met een betaaloplossing,

  succes verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *