‘Vaar maar naar het licht’

 

Stel.

Je hebt het wel gezien in je geboorteland en je zoekt  met je zoontje (1) en je vrouw je heil elders. Mensensmokkelaars moeten de verlossing brengen.

De reis kost je in totaal 30 duizend euro en brengt je al meteen in het begin aan de kust. Tussen je gezin en de vrijheid ligt een woeste zee.

Voor 30 duizend euro zou je zeer riant kunnen vliegen, maar in de wereld van de mensensmokkel gelden andere wetten.

Daar krijg je voor dat geld een rubberbootje en een goed advies.

‘Vaar maar naar het licht’

Het overkwam Mehran en zijn vrouw. De Iranees zag geen toekomst meer in zijn land. Hij was net ontslagen en besloot zijn boeltje op te pakken om een kapperszaak te beginnen in Turkije.

Mehran verkocht zijn huis en kwam in contact met mensensmokkelaars. Voor dertigduizend euro zou het hele gezin naar het Westen worden gebracht. Inclusief onderdak en een baan.

De reis van Mehran, zijn vrouw en zoontje (1) zou een lange worden.

Eerst met 14 personen in een klein rubberbootje. Zonder kapitein of gids, maar met woeste zee en een kort advies: vaar maar naar het licht.

Succes er mee.

In de veiligheidsregels voor mensensmokkelaars stond nergens een regel opgenomen met betrekking tot veiligheidsvesten. Het zoontje van Mehran droeg er dan ook geen toen hij in het koude water viel.

Gelukkig voor hem kon hij gered worden.  

 De lange reis ging verder. Van Turkije naar Samos en van Samos naar Athene. Italie, Oostenrijk, Duitsland en uiteindelijk Nederland. De McDonalds in Groningen. Een huis in Bedum.

Het leven zit vol banaliteiten. Na al die gevaren en al die landen kreeg het gezin in het huis in Bedum ruzie met de gastvrouw. Het gesmokkelde gezin werd net zo makkelijk weer buiten de deur gezet en door de gastheer afgeleverd in het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

De 30 duizend euro heeft Mehran nooit weer teruggezien.

Vandaag zette hij een advocaat in om het geld terug te halen bij zijn gastheer in Bedum. Die zit sinds november ook in Ter Apel, maar dan in de gevangenis.

Justitie verdenkt hem van mensensmokkel, maar dat ontkent hij. Het zou slechts gaan om een familiedienst. Hij had alleen een nicht van hem geholpen.

Acht verschillende medicijnen moeten zijn angsten op afstand houden.

Zijn verweer ligt besloten in een veelzeggend zinnetje, vastgelegd in een afgetapt telefoongesprek.

‘Je haalt een familielid naar Nederland en dan poepen ze op je hoofd’

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *