Stel.
Je hebt het wel gezien in je geboorteland en je zoekt met je zoontje (1) en je vrouw je heil elders. Mensensmokkelaars moeten de verlossing brengen.
De reis kost je in totaal 30 duizend euro en brengt je al meteen in het begin aan de kust. Tussen je gezin en de vrijheid ligt een woeste zee.
Voor 30 duizend euro zou je zeer riant kunnen vliegen, maar in de wereld van de mensensmokkel gelden andere wetten.
Daar krijg je voor dat geld een rubberbootje en een goed advies.
‘Vaar maar naar het licht’
Het overkwam Mehran en zijn vrouw. De Iranees zag geen toekomst meer in zijn land. Hij was net ontslagen en besloot zijn boeltje op te pakken om een kapperszaak te beginnen in Turkije.
Mehran verkocht zijn huis en kwam in contact met mensensmokkelaars. Voor dertigduizend euro zou het hele gezin naar het Westen worden gebracht. Inclusief onderdak en een baan.
De reis van Mehran, zijn vrouw en zoontje (1) zou een lange worden.
Eerst met 14 personen in een klein rubberbootje. Zonder kapitein of gids, maar met woeste zee en een kort advies: vaar maar naar het licht.
Succes er mee.
In de veiligheidsregels voor mensensmokkelaars stond nergens een regel opgenomen met betrekking tot veiligheidsvesten. Het zoontje van Mehran droeg er dan ook geen toen hij in het koude water viel.
Gelukkig voor hem kon hij gered worden.
De lange reis ging verder. Van Turkije naar Samos en van Samos naar Athene. Italie, Oostenrijk, Duitsland en uiteindelijk Nederland. De McDonalds in Groningen. Een huis in Bedum.
Het leven zit vol banaliteiten. Na al die gevaren en al die landen kreeg het gezin in het huis in Bedum ruzie met de gastvrouw. Het gesmokkelde gezin werd net zo makkelijk weer buiten de deur gezet en door de gastheer afgeleverd in het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
De 30 duizend euro heeft Mehran nooit weer teruggezien.
Vandaag zette hij een advocaat in om het geld terug te halen bij zijn gastheer in Bedum. Die zit sinds november ook in Ter Apel, maar dan in de gevangenis.
Justitie verdenkt hem van mensensmokkel, maar dat ontkent hij. Het zou slechts gaan om een familiedienst. Hij had alleen een nicht van hem geholpen.
Acht verschillende medicijnen moeten zijn angsten op afstand houden.
Zijn verweer ligt besloten in een veelzeggend zinnetje, vastgelegd in een afgetapt telefoongesprek.
‘Je haalt een familielid naar Nederland en dan poepen ze op je hoofd’
Moet je ook talent voor hebben ; goede cliffhangers … 🙂
-Ik quote:
“Hij was net ontslagen en besloot zijn boeltje op te pakken om een kapperszaak te beginnen in Turkije.”
“Van Turkije naar Samos en van Samos naar Athene. Italie, Oostenrijk, Duitsland en uiteindelijk Nederland. De McDonalds in Groningen. Een huis in Bedum.”
“Voor dertigduizend euro zou het hele gezin naar het Westen worden gebracht. Inclusief onderdak en een baan.”
“Vandaag zette hij een advocaat in om het geld terug te halen bij zijn gastheer in Bedum.”
“Justitie verdenkt hem van mensensmokkel, maar dat ontkent hij. Het zou slechts gaan om een familiedienst.”
-Einde quotes.
Als eerste bergijp ik zeer wel dat iemand een dictatuur als Iran wilt ontvluchten, tevens onderken ik dat dit meestal alleen kan op een niet geheel legale manier, dat dit meer geld kost als `de standaard toerist` die na een vakantie niet meer terugkeert.
Nu was de vluchteling toch van plan om in Turkije een kapperszaak te beginnen, waarom dan toch doorgereisd naar Nederland? Economisch (eigen) belang of stond dit in het `contract` met de mensenhandelaar? Want in dat geval heeft die zijn kant van de afspraak vervuld. De vluchteling is in het `rijke westen` gekomen, hij heeft een baan gekregen en er was een huis (lees woonruimte) voor hem en zijn gezin.
Dat dit geregeld is voor een exorbitant hoog bedrag, is een tweede. Dat heeft veelal te maken met de prijzen die aan tussenpersonen betaald dienen te worden voor het regelen van allerhande illegale activiteiten.
Hoe kan zo een vluchteling te werk gesteld worden bij de McDonalds? Nederlands zal hij niet spreken, hooguit Engels of Frans. Met een vluchtelingenstatus mag hij (voorlopig) geen arbeid verrichten. Hoe is dit dus `geregeld`?
Met andere woorden, hoelang bevond deze vluchteling zich al in Nederland? Of in hoeverre zijn er in Nederland illegale handelingen gebeurd (waar de vluchteling dus aan meegewerkt heeft). Men denke dan aan valse identiteitspapieren, verblijfsvergunning, etcetera.
Een Iraniër die 30.000 euro op kan hoesten, behoort veelal niet tot `de dommen`. Die weet donders goed dat hij zich in zal laten met illegale praktijken, zowel in zijn eigen land als in het buitenland. Zelfs al ziet hij dit als de enige mogelijkheid, een beter leven voor hem en zijn gezin te creëeren, dan nog.
Hij heeft zich bewust in een crimineel circuit begeven, met de daaraan verbonden consequenties. Niet goed is echt niet geld terug, je mag dan blij zijn dat je überhaupt het `einddoel` levend bereikt.
Als iemand mensen smokkelt, zie ik niet in hoe relevant het is of dit familie is of niet. De daad is de smokkel, de illegale praktijken die hierbij komen kijken. De zelfverrijking die hieruit voortvloeit.
Maar ik vermoed dat er veel meer bij deze casus komt kijken, de ruzie met `de vrouw des huizes` zal niet voor niets ontstaan zijn. Ik denk dan aan uitbuiting van het vluchtelinggezin.
Ik hoop dat het OM deze zaak grondig onderzoekt en indien schuldig gebleken, dit ettergezwel (de mensensmokkelaar) definitief uit de Nederlandse maatschappij verwijderd.
@troy: voor smokkel en mensenhandel is de voorkennis van het slachtoffer niet direct van belang. Kijk bijvoorbeeld naar vrouwenhandel. Daar weten de dames in kwestie in de regel heel goed dat ze als prostituee gaan werken. Dit maakt voor het misdrijf niet uit. Er is toch sprake van uitbuiting.
Wat de rest van je vragen betreft. Die liggen er inderdaad en ik vrees dat we de antwoorden nooit zullen weten.