Schandelijke smaad

 

Over het algemeen zijn rechters niet zo heel erg uitgesproken.

Ze leggen vaak rationeel en zakelijk aan een verdachte uit waarom een feit te bewijzen is en welke straf er moet volgen.

Maar soms is dat anders.

Als een rechter twee keer het woord schandalig en twee keer het woord schandelijk gebruikt, dan weet je dat er iets bijzonders aan de hand moet zijn.  Zeker als daar het woord verschrikkelijk nog bij komt.

 Ik heb het op deze plek al vaker gezegd. Naast de vele geneugten van het internet, kent het wereldwijde web ook een duistere kant. De relatieve anonimiteit brengt soms het slechtste in de mens naar boven. Verantwoordelijkheid verdwijnt als mensen tussen de veilige muren van het eigen huis naar een flikkerend beeldscherm zitten te kijken. Het toetsenbord als wapen voor zich.

Wat is er aan de hand als een rechter de volgende zin uitspreekt?

‘Ik vind het onacceptabel dat wij elkaar op het internet zo kwetsbaar maken’

Het volgende is er aan de hand.

Ergens in maart 2009 gaat de telefoon van tante Hetty. Een man uit Limburg informeert wanneer het Hetty schikt om even een nummertje te maken. De verbazing van Hetty verbaast de Limburger. Ze staat toch keurig met naam, telefoonnumer en foto op Marktplaats? Ze wil toch graag seks met mannen?

Als Hetty Marktplaats bezoekt, slaat de schrik toe. Daar staat ze inderdaad. Met naam en toenaam.  Hetty prostitueert zich op het internet, zonder dat ze daar zelf om gevraagd heeft. 

Het onderzoek van de politie toont aan dat anonimiteit op het internet maar een schijn-anonimiteit is. Al snel kan via het IP-adres achterhaald worden wie de dader is en die luistert naar de naam Mona. 

Mona weet van niets, maar heeft meteen wel een idee wie het wel gedaan heeft. Haar toenmalige vriend wilde zijn tante een hak zetten. Mona had het wel gezien, ze was het er ook niet mee eens, maar omdat ze in die tijd niet zo goed in haar vel zat, heeft ze het er bij laten zitten.

Vandaag vroeg Mona begrip bij de rechtbank in Groningen. Ze wilde graag haar verhaal doen.

Wat Mona vroeg, kreeg ze niet.

De politierechter wees haar hard terecht en sprak meerdere keren en met nadrukkelijke stemverheffing over de schandalige daden van haar en haar ex.

‘Ik vind het onacceptabel dat wij elkaar op internet zo kwetsbaar maken. Deze vrouw is op een verschrikkelijke wijze te kijk gezet. Ik vind dat schandalig en schandelijk. Verschrikkelijk. Ik ga dan ook niet mee in de eis van justitie, een boete. U krijgt van mij een zwaardere straf. Een werkstraf. Bovendien moet u het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 579 euro en 99 eurocent.’

Het aanranden van iemands goede naam en eer.

Ik zou mijn bezoekers aan willen raden eens goed om zich heen te kijken op het internet. Kijk eens naar wat er zoal op internet te vinden is. Met naam en toenaam.

En trek uw conclusie.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *