Villaspanjehuren.nl

 

In hoeverre telt de ernst van het slachtofferschap mee in de strafmaat?

Die vraag werd onlangs weer eens actueel tijdens de behandeling van een zeer omvangrijke oplichtingszaak.

Voor de rechter stond een man uit Groningen, die via zijn website VillaSpanjehuren.nl meer dan vijfhonderd slachtoffers had gemaakt. Gezinnen uit heel Nederland (en Belgie) die voor aardige bedragen mooie vakanties hadden geboekt in het zonnige Spanje.

De betaalde huisjes zagen er op de internetsite allemaal prachtig uit. Maar op het opgegeven adres waren ze niet te bekennen of werden ze helemaal niet verhuurd. 

Voorlopig schadebedrag: 519.000 euro.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van vier jaar tegen de man. Een ongekend forse eis voor oplichting. De officier had naar eigen zeggen aansluiting gezocht bij een andere rechtszaak. Een zaak waar beleggers slachtoffer waren geworden van malafide praktijken. Ze gingen voor miljoenen het schip in.

De advocaat van Villaspanjehuren.nl vond de eis niet terecht en de vergelijking krom. In de beleggingszaak waren slachtoffers immers zowat bankroet geraakt door de oplichting. Hier ging het slechts om een misgelopen vakantie. Iets waar de meeste gezinnen niet al te veel onder zouden hoeven te lijden.

Justitie ziet dat echter anders.

Mensen die beleggen moeten er ergens ook rekening mee houden dat het geld ook wel eens kan verdwijnen. Risico van het vak. Ingecalculeerd slachtofferschap.

De slachtoffers van Villaspanjehuren.nl konden nergens rekening mee houden. Zelfs toen zij uitleg vroegen, werden ze hartelijk ontvangen door de oplichter, die hen op overtuigende wijze vertelde dat alles in kannen en kruiken was.

Justitie acht de slachtoffers van Villaspanjehuren.nl hele echte slachtoffers.

Mensen die bijvoorbeeld met kleine kinderen en na een zware  autotocht van anderhalve dag aankomen op hun vakantiebestemming en niet anders kunnen dan slechts in verbijstering te staren naar een braakliggend stuk terrein.

 Misschien komt het omdat ik zelf kleine kinderen heb en een aardig inlevingsvermogen.

Maar met dat beeld voor ogen kan ik me wel vinden in de woorden van  justitie.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *