Is Seroxat dodelijk?

Op 5 september 2008 slaat de 64-jarige Elzelien K. met een bijl haar echtgenoot (61) en dochter (22) uit het leven.

Moord en dus een lange gevangenisstraf, zou u zeggen.

Dat valt nog maar te bezien.

Haar advocaat bracht tijdens de rechtszaak naar voren dat niet K. de fatale slagen met de bijl toebracht, maar het middel Seroxat.

Seroxat behoort tot de groep van antidepressiva. Volgens de advocaat is de vrouw, normaal keurig en vriendelijk, specifiek door dit middel agressief geworden.

Ach, zult u zeggen. Het is de taak van de advocaat om te proberen de schuld af te schuiven. Daar gaat een rechtbank vast niet in mee.

Dat zou kunnen, ware het niet dat de advocaat in kwestie steun krijgt uit onverdachte hoek. Desgevraagd laat de  klinisch farmacoloog professor Anton Loonen weten het ‘waarschijnlijk te achten dat er agressieve reacties kunnen zijn opgeroepen door een verkeerd gebruik van seroxat’.

Een dergelijke conclusie kan grote gevolgen hebben. In Nederland is het namelijk zo dat niet alleen de daad strafbaar moet zijn (als je iets doet wat niet onder een wet valt, dan is het ook niet strafbaar), maar ook de dader.

Een persoon die in een psychose een moord pleegt, is niet strafbaar. Er volgt ontslag van rechtsvervolging. Geen straf dus, maar er kan wel een maatregel worden opgelegd. Tbs bijvoorbeeld.

Een psychose is echter niet hetzelfde als het innemen van middelen.

Bij de inname van alcohol bijvoorbeeld heeft een dader geen poot om op te staan. Rechters redeneren dat het algemeen bekend is dat alcohol ontremmend werkt. Als je dat vantevoren weet, ben je ook verantwoordelijk voor de gevolgen. Juridisch gezegd: culpa in causa.

Seroxat lijkt een ander verhaal, hoewel agressie als bijwerking wel beschreven is.

Kern van de zaak is de specifieke verwachting die K. kon hebben van het middel. Als zij wist dat de inname van Seroxat zou leiden tot agressie, dan is ze schuldig.

Als ze dit niet wist, dan zou er heel goed sprake kunnen zijn van een niet strafbare dader.

Maar er spelen meer zaken.

Heeft K. bijvoorbeeld wel de juiste dosering genomen of met een te grote hoeveelheid pillen een onnodig risico genomen? Haar dokter schreef haar een iets zwaardere dosering voor, omdat hij dacht dat ze het middel al een tijdje op doktersrecept slikte. Dat bleek niet het geval. K. had haar eerste recept niet ingenomen.

Opvallend genoeg kan de uitspraak van de rechtbank (over twee weken) grote gevolgen hebben voor gebruikers van Seroxat. Als een rechter namelijk vaststelt dat Seroxat de oorzaak is van agressie, dan zouden toekomstige daders wel eens wat meer moeite kunnen hebben om zich te ‘verschuilen’ achter dit ‘excuus’.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *