Stalken dure hobby

Als u de aandrang voelt om een ander eens flink lastig te vallen, dan is onderstaand verhaal misschien een wake-up call.

Stalken (belaging) lijkt een beetje een modetrend te worden. Gefrustreerde exen, gezworen vijanden of gewoon mensen die een conflict hebben. Stalken lijkt de uitlaatklep van deze tijd.

De komst van het internet heeft het er niet beter op gemaakt.

Het internet schenkt onverlaten een uitstekend podium om een ander eens flink dwars te zitten.

Met een computer en een internetverbinding is iedereen ineens publicist en in theorie in staat een groot publiek te bereiken.

Daar komt bij dat het internet geen filters kent. Iedereen is vrij om te schrijven wat hij of zij wil. Een leugen lijkt op het internet al snel op een waarheid.

Het is dan ook niet zo moeilijk om een ander te beschadigen. Met lappen tekst op een weblog, een hoofdrol in een seksverhaal of vermelding van naam en telefoonnummer op een sex-contact site heb je het zo voor elkaar. Het is haat vanaf een veilige afstand.

Maar valt wel onder het misdrijf stalking.

Ik merk op dit weblog en via mijn mailadres dat cyberstalken erg populair is. Zo populair dat de politie serieus nadenkt over middelen om hier tegen op te treden.  

Waar de politie nog in het nadenk-stadium zit, heeft de rechtbank de eerste klap al gemaakt. Ik heb het niet exact bijgehouden, maar stalkingszaken eindigen voor de stalker praktisch altijd in een veroordeling. Dat is ook niet zo gek. Een cyberstalker laat op het internet letterlijk een spoor van vernieling achter.

Deze week volgde een voor  mij nieuwe stap in de strijd tegen stalking. Een veroordeelde stalker kreeg naast een forse werkstraf ook een flinke schadevergoeding voor de kiezen.

Hij moet de vrouw die hij maanden lastig viel met sms’jes een vergoeding betalen van maar liefst tweeduizend euro.

Tweeduizend euro voor maanden van terreur, dat klinkt misschien niet veel. Maar het strafrecht in Nederland is normaal gesproken niet zo scheutig met schadevergoedingen. Met een bedrag van tweeduizend euro zit je al akelig dicht in de hogere regionen.

De schadevergoeding betekent niet alleen enige genoegdoening voor het slachtoffer, maar ook erkenning van de rechtbank voor de schade die stalken met zich mee brengt.

Het lijkt mij een stevige waarschuwing voor stalkers.

Delen

31 reacties

 1. Stalkers moeten ze meteen tbs geven, daar is tbs juist heel geschikt voor.
  Mensen die stalken die zijn ziek, en dienen geholpen te worden in een gesloten inrichting

 2. “Een leugen lijkt op het internet al snel op een waarheid.
  Het is dan ook niet zo moeilijk om een ander te beschadigen.
  Het is haat vanaf een veilige afstand.Maar valt wel onder het misdrijf stalking.
  Een cyberstalker laat op het internet letterlijk een spoor van vernieling achter.
  Het lijkt mij een stevige waarschuwing voor stalkers.”

  Weer helemaal mee eens….!!

 3. Haha, kris, dan weet je bij wie je jouw schadevergoeding in moet dienen! Ken die werkloze fantast van de ‘geheime politie’ vast niet betalen!Mijn zegen heb je!

 4. Wat voor stalken geldt, geldt in meer of mindere mate ook voor de reacties op diverse forums. Ook daar heb je ‘vaste trollen’ en mensen die er alleen maar lol in hebben om anderen te kwetsen en te beledigen. Zeer ergerlijk. En het kost de forum administrators erg veel tijd die ze beter in nieuwe content zouden mogen steken voor mij. Want ook dit blog is in mijn ogen een pareltje van de vrijheid van meningsuiting, maar moet geen vrijstaat worden van onnodige beledigingen en niet ter zake doende tirades over geheel andere zaken! Hou vol Chris!

 5. Klopt helemaal. Valt wat mij betreft ook onder cyberstalking. Al moet er wel voldoende ruimte blijven voor wat prikkelende en provocerende comments. Daar moet je als webmaster tegen kunnen, vind ik.

 6. Ja mooie wake-up call, maar niet echt! Volgens mij deinst een stalker nergens voor terug…in mijn geval
  zeker niet. Heb het wel helemaal gehad eigenlijk en heb het ook mooi via de wettelijke weg willen aanpakken op verzoek van de politie, nu anderhalf jaar later nog geen stap verder. Jawel eigenlijk! geestelijk nog iets meer aan de grond, steeds bij een zitting blijft het me varbazen wat er allemaal kan hier in Nederland als je je schuldig maakt aan strafbare feiten…hoe dan ook ik moet me blijven bezwijzen tegenonver zó’n stalker die alles maar overtreed en we weten het allemaal maar wettelijk kun je er toch nog mooi tussendoor glippen als stalker.pfff Wie raakt hier nu de weg kwijt!

 7. Noch in mijn geval (ook onbekend voor je Chris).
  Ik herken in elk geval wat AOL zegt, het vreet aan je. En terwijl je moet concluderen dat justitie `andere prioriteiten` nastreeft, word je leven kapot gemaakt.
  Veertig jaar heeft mijn vader bij de politie gediend, maar ik ben nog nooit zo vaak op het politiebureau geweest als de laatste twee jaar. Aangifte op aangifte. Stalking, laster, smaadschrift, bedreiging,schending Wbp, noem het maar op. Niet alleen via het internet, ook in real-life. Door een oproep op het web `overspoeld` worden met niet bestelde en ongewenste goederen en abonnementen.
  De daders zijn bekend, met naam en toenaam. De hoofddader (intellectueel dader, zo u wilt) is reeds meerdere malen veroordeeld voor laster en smaad, gelijk meerdere van haar companen in het kwaad, maar toch! Ze doet dit al minstens 6 jaar en is nog steeds een vrij mens, die schijnbaar kan doen en laten wat ze wilt, ongeacht of het wetboek dit toestaat of niet.
  Mijn `wanhoopskreet` tijdens een van die aangiftes was dan ook:
  “Waarom hebben we het Wetboek van Strafrecht, als het OM niet optreed tegen overtreding hiervan?!!”

 8. Ja heel aardig! De aanhouder wint maar het zal over mijn rug dan moeten gaan, ik lever in van mijn leven…de aanhouder moet dan een hele hoge tol betalen.
  Ik kom niet in de kranten met mijn verhaal, maarja wie ben ik?.. geen Wilders, geen Pedo die rond loopt in Eindhoven anders had ik of mijn verhaal wel meer bekendheid gekregen.

 9. AOL, zelfs al haal je wel de kranten, zelfs de voorpagina, het baat niets.
  Je hebt echter wel gelijk met je stelling, dat als je enige bekendheid geniet, de zaken ineens wel snel vervolgd zullen worden. Hoewel; terwijl ik dit schrijf, ik me kan voorstellen dat het ook aan de betreffende OvJ kan liggen of er wel of niet tot vervolging wordt overgegaan.

  @Chris:
  “Tsja, daarvoor moet je bij het OM zijn, niet bij een eenvoudige rechtbankverslaggever.”
  Het standaard antwoord dat ik hierop mocht ontvangen van het OM:
  Teveel zaken, te lage prioriteit, geen mankracht en meer van die uitvluchten.
  Het is dan ook geen vraag aan een `eenvoudige` rechtbankverslaggever, eerder een wanhoopskreet die ik waarschijnlijk met velen deel.

 10. Nou Troy en verslaggever mij gaat het er meer om dat ik de zaak gewonnen had zeg maar. En dan bedoel ik echt gewonnen had niet zoveel vertrouwen in die molen die ik in zou gaan na mijn eerst aangifte maar gaande weg ging het goed. Toen de zitting bij de Meervoudigestrafkamer en twee weken later het vonnis. Nou toen ik daar zat wat was ik blij alles wat de officier had geeist werd uitgesproken en het was dus zoals de verslaggever in zijn vorige reactie schrijft idd zo dat er een hoge straf uit kwam voor stalking.

  Ik dus denken kan ik een beetje adem gaan halen en iig gaan genieten van deze overwinning, maar dat was na een dag alweer over toen ik gebeld werd door de politie met de mededeling dat er hogerberoep was aangevraagd. Daar zat ik dan alles van de uitspraak vervalt dan tot het hogerberoep voorkomt en dat kan in Nl lang duren, dus tot die tijd geen contactverbod , geen straf , geen therapie en noem alles maar op voor de dader. Op dit moment kan ik geen kant op en de veroordeelde die kan gewoon ongestoord zijn gang gaan.

  Dit is waar ik met mijn verstand niet bij kan…hogerberoep en je bent vrij om te doen waar je in eerst instantie voor veroordeeld bent. En dit dan dat allen weten, politie en justitie het forensisch instituut dat hij gevaarlijk is, maar dat toch maar gewoon zonder weer naar huis mag.

  Hoera voor Nederland

 11. AOL,

  Ik kan me voorstellen dat dit frustrerend is, maar het recht op hoger beroep is een groot goed in ons land en zorgt er voor dat een eventuele fout van een rechtbank niet hoeft te leiden tot grote problemen.

 12. AOL wat een in en in triest verhaal over jouw stalker. Ik wil jou zeker niet de les gaan lezen, maar heb wel een heel goed advies. Voor jou is het misschien te laat, maar voor de mensen die ooit in aanraking komen met stalkers. Ga nooit maar dan ook nooit na justitie. Zij kunnen je eenvoudig genoeg absoluut niet helpen met een probleem als een stalker. Het draait allemaal om de bewijslast. Justitie en de politie kunnen stalkers niet handelen, kortom: bij aangifte ben je al snel een lastig persoon en men hamert er vooral op eigen schuld dikke bult. Is je aangifte eindelijk rond, dan heb je 98% kans dat het niet door de screenings komt van het O.M.

  Nog meer spanning en stress dan je al had is het resultaat.
  Nederland kent veel stalking slachtoffers clubs en fora. Drie van deze clubs werken samen met anti stalking BV. Daar heb je helemaal niets aan, die werken namelijk niet volgens de normen en waarden van het volk, maar na de wet.

  Een aantal stalking slachtoffers clubs kan je wegwijs maken naar een groep vrijwillige sociale hulpverleners.
  Je betaald een eigen bijdrage van € 500.-, die in zeer ruime termijnen kan worden afgelost. Dit bedrag is nodig om de actuele gegevens van de stalker te krijgen. Alle overige kosten worden verhaald op de stalker. De vervuiler betaald!.
  Mocht er sprake zijn van de kip met de gouden eieren, en een kale kip. Dan spreekt het voor zich dat de kosten worden gedekt. je krijgt een 100% resultaat en 24 maanden 24/7 g

 13. 24/7 garantie in west-Europa plus Tsjechië en polen.Justitie kent dit soort service niet eens voor hun vaste klanten ( belastingbetaler).
  Helaas kan ik hier geen gegevens posten. De stalker leest immers ook mee.

 14. @daler: ik weet niet of je het zo zwartgallig moet zien: feit is dat de politie nog niet erg ingesteld is op stalking.

  Maar daar gaat verandering in komen. Ik weet uit eerste hand dat ze er wel degelijk mee bezig zijn!

 15. Nou Moet toch zeggen dat ik zeer serieus ben genomen door politie en justitie en nu nog. Wat ik al zei de uistpraak kon niet beter! Het is idd een mooi recht dat hogerberoep ,maar het word dus ook door gekken gebruikt in dit geval en wel vaker om de zaak eens even flink te jennen en het op kosten te jagen en dat is toch heel jammer. De stalker is daar ook trots op en maakt dat publiekelijk bekend via internet… tja hoe ziek kun je zijn!?

 16. Het probleem is absoluut niet de politie. Politie medewerker zijn juist zeer gewillig met het verstrekken van informatie. Het grote probleem is de screening van het O.M.
  Eerlijk gezegd is er de afgelopen zes jaar wel veel veranderd op het gebied van stalken. Binnen tien jaar verwacht ik dat stalken onrendabel wordt gemaakt voor de stalker.Je ziet nu al grote verschillen. Almelo ( babyboomers) behandelen slachtoffers van stalkers minder serieus dan Roermond.

  Het probleem is niet de politie, dat zijn telegraaf uitspraken. Wij lijden onder het juk van de mannen achter het O.M.
  De grap is zelfs dat je via streetview een Lamborghini ziet staan voor het O.M Huis. Deze staat er alle werkdagen en veranderd om de twee jaar van model. Via google earth is het OM huis afgeschermd als militair object.
  Een gewone agent die heeft absoluut te doen met slachtoffers van stalkers. Zij verstrekken zelf informatie als zij er van overtuigd zijn dat de stalker er van wordt weerhouden een misstap te maken.
  Eigenlijk is het triest dat de media wel nieuws weet te maken over politie en rechters. Blijkbaar durft niemand het aan om de echte ratten aan het volk voor te stellen.

 17. AOL,

  Leuk dat je toch als laatste schrijft ”tja hoe ziek kun je zijn!?”.
  Een stalker is ziek en zal zich niet laten stoppen door een uitspraak van een rechter. Hij weet dat daar beperkingen aan zitten. Gijzeling is het maximale dat hem of haar kan overkomen.
  Deze maatschappij doet moeilijk om het beestje bij haar naam te noemen. Wanneer jij je verdiept in een stalker zal je snel tot de conclusie komen dat het een persoon betreft die handelt uit frustratie en boosheid.

  Deze manier van denken en doen is een persoonlijkheidsstoornis. Ik heb zelf de overtuiging dat een stalker in het autisme spectrum. Met alle respect aan de autisten, het is een gedrag dat sommige autisten op een aanvaardbare manier tonen.
  Je kan ze alleen van gedrag laten veranderen door ze bang te maken. Zelfs de meest anti-sociale stalker begrijpt dat er een baas boven baas is, en zal een nieuwe hobby gaan zoeken als afleiding.

 18. Pingback: Stalken een dure hobby |

 19. @daler: stalkers hebben meestal geen autisme, maar een persoonlijkheidsstoornis. Een belangrijk verschil. Autisme is een ontwikkelingsstoornis (loopt oa meestal achter op sociaal gebied in ontwikkeling, is beperkt in communicatie en vertoont herhalend gedrag). Een persoonlijkheidsstoornis is een verzamelnaam voor psychische stoornissen.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Persoonlijkheidsstoornis

 20. Pingback: Stalken, een dure hobby | Vonne's blog

 21. Pingback: Stalken, een dure hobby « Laster Blog Archief

 22. Schei toch eens uit Kuijk, er staat keurig de bron bij dmv van een link en de naam van de auteur.
  Ga jij nu eens een keertje iets doen met je leven. Wordt een keertje volwassen. Zoek een baan ipv te profiteren van de maatschappij.

 23. Pingback: Yvonne jat weer verder « Stop Yvonne v Hertum

 24. Pingback: Stalken, een dure hobby

 25. Ik ben twee jaar lang gestalkt, bedreigd met de dood, en niet alleen ik, ook mijn zoon en mijn ouders. Ik weet dat ik niet de eerste vrouw was bij wie hij dat deed. Er is veel meer gebeurd maar ik zal er verder niet op ingaan. Nou heb ik de dader aangeklaagd en er is een rechtzaak geweest, de dader was geeneens aanwezig! Hij is veroordeeld tot een celstraf en een schadevergoeding, maar is in hoger beroep gegaan. Kan iemand mij vertellen hoe lang zoiets duurt en of de rechter er rekening mee houd dat het de dader zo weinig kan schelen dat hij geeneens aanwezig was bij de rechtzaak?

 26. Hoi Nadia…de rechter neemt een besluit op basis van feiten maar zal ook wel in zijn besluit mee nemen dat de dader niet veel spijt heeft of laat zien. Dit is heel herkenbaar je denkt eindelijk dat hij een straf krijgt die hij verdient en je voelt je goed omdat het recht zege viert.. maar.nu hij dus in hoger beroep is gegaan begint alles opnieuw en vervalt de uitspraak tot dus dat hoger beroep is geweest en ook kan meneer tot die tijd gewoon weer doen alsof er niets aan de hand is. Het kan over een half jaar dienen dat hoger beroep maar kan ook nog ruim een jaar duren. Hoop dat je het allemaal aan kunt dat je nu opnieuw weer die hele gang van justitie door moet, wil nog wel zeggen hij is niet voor niets veroordeeld en dat zien ze in het hoger beroep ook wel. Het is meer een middel van hem om je te jennen helaas.

  Veel sterkte en vertrouw op de uitspraak die er al was!

Geef een antwoord