Stalken dure hobby

Als u de aandrang voelt om een ander eens flink lastig te vallen, dan is onderstaand verhaal misschien een wake-up call.

Stalken (belaging) lijkt een beetje een modetrend te worden. Gefrustreerde exen, gezworen vijanden of gewoon mensen die een conflict hebben. Stalken lijkt de uitlaatklep van deze tijd.

De komst van het internet heeft het er niet beter op gemaakt.

Het internet schenkt onverlaten een uitstekend podium om een ander eens flink dwars te zitten.

Met een computer en een internetverbinding is iedereen ineens publicist en in theorie in staat een groot publiek te bereiken.

Daar komt bij dat het internet geen filters kent. Iedereen is vrij om te schrijven wat hij of zij wil. Een leugen lijkt op het internet al snel op een waarheid.

Het is dan ook niet zo moeilijk om een ander te beschadigen. Met lappen tekst op een weblog, een hoofdrol in een seksverhaal of vermelding van naam en telefoonnummer op een sex-contact site heb je het zo voor elkaar. Het is haat vanaf een veilige afstand.

Maar valt wel onder het misdrijf stalking.

Ik merk op dit weblog en via mijn mailadres dat cyberstalken erg populair is. Zo populair dat de politie serieus nadenkt over middelen om hier tegen op te treden.  

Waar de politie nog in het nadenk-stadium zit, heeft de rechtbank de eerste klap al gemaakt. Ik heb het niet exact bijgehouden, maar stalkingszaken eindigen voor de stalker praktisch altijd in een veroordeling. Dat is ook niet zo gek. Een cyberstalker laat op het internet letterlijk een spoor van vernieling achter.

Deze week volgde een voor  mij nieuwe stap in de strijd tegen stalking. Een veroordeelde stalker kreeg naast een forse werkstraf ook een flinke schadevergoeding voor de kiezen.

Hij moet de vrouw die hij maanden lastig viel met sms’jes een vergoeding betalen van maar liefst tweeduizend euro.

Tweeduizend euro voor maanden van terreur, dat klinkt misschien niet veel. Maar het strafrecht in Nederland is normaal gesproken niet zo scheutig met schadevergoedingen. Met een bedrag van tweeduizend euro zit je al akelig dicht in de hogere regionen.

De schadevergoeding betekent niet alleen enige genoegdoening voor het slachtoffer, maar ook erkenning van de rechtbank voor de schade die stalken met zich mee brengt.

Het lijkt mij een stevige waarschuwing voor stalkers.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *