Sterf met je zogenaamde vrijheid

Oké. Dit gaat een beetje een raar stukje worden. Al was het maar omdat ik nogal boos ben. En gefrustreerd. En kwaad. En ook wel weet dat je dan eigenlijk niet moet gaan schrijven.

Maar goed. Komt ie toch.

Wat is er toch in godsnaam in onze straten aan de hand? En dat al heel lang?

Waarom denken wij eigenlijk het recht te hebben om elkaar bijna voortdurend en luidruchtig in de weg te staan? Om geen millimeter te wijken als iemand er langs moet? Luid en vooral vals in het rond te fluiten als we daar zelf lekker zin in hebben?

Waarom sloffen we nonchalant en alsof de wereld van ons is op slippers en bijpassende kalknagels door winkelstraten? Alsof we net de caravan op de camping hebben verlaten?

Waarom stoppen we eigenlijk ineens en tamelijk lomp in de volle drukte op straat omdat we dringend even op onze smartphone moeten kijken? Waarom lekker breed en wild op de stoep blijven fietsen terwijl voetgangers links en rechts noodgedwongen uit moeten wijken?

Is het te veel gevraagd om even je plek in het universum te beschouwen en stil te staan bij de gevolgen van je gedrag voor anderen? Om even te denken: goh, als ik ineens midden in de drukte stop, dan loopt er wellicht iemand tegen mij aan? Dat fietsen van mij zou wel eens ergens in de verre verte hinderlijk kunnen zijn voor anderen?

Wat is dat toch? Waarom de telefoon opnemen terwijl je bij de kassa staat? Waarom de muziek uit je smartphone over de straten jagen terwijl je naast een vriendje of vriendinnetje loopt en je notabene noodgedwongen harder moet praten om boven je eigen muziek uit te komen?

Wie heeft ooit bedacht dat een privé-telefoongesprek überhaupt luid en duidelijk voor anderen te horen is op straat of in de trein?

En wie kwam er ooit op het lumineuze idee om de muziek-installatie in je auto zo hard te laten blazen dat iedereen getuige moet zijn van je volstrekt abominabele muzieksmaak en je van pure ellende uit elkaar trillende hoedenplank?

Wie?

Ik geef het toe. Waar maak ik me ook druk om. Kinderen sterven overal. Honger. Armoede. Geweld. Oorlog.

Ladieda…….heel erg allemaal.

Maar persoonlijk davert mijn ergernis over de ruimte die Nederlanders iedere dag weer in durven te nemen steeds harder door. Waar is het decorum gebleven? Waar is de gedachte dat andere mensen wellicht last kunnen hebben van onze doorgeschoten vrijheidsdrang?

Ik vrees het antwoord wel te weten. We hebben onszelf aangeleerd overal recht op te hebben. Op geluk. Welvaart. Welzijn. En dat allemaal instant en goedkoop. We moeten het hebben. En we moeten het vooral ZELF hebben.

Uiteraard. Toegegeven. Ik hou ook van mijn vrijheid. Van mij geen kwaad woord over hoe we in dit land achter onze vrijheid staan.

Maar mag het een onsje minder misschien?

Wat is er op tegen om in ieder geval te proberen om het een ander ook een beetje makkelijk te maken? Waarom niet allebei een stukje aan de kant in een drukke winkelstraat? Waarom niet proberen om je eigen genot een beetje in te dammen zodat een ander er geen last van heeft? Een telefoongesprek te voeren in een wat rustiger hoekje? Je valse fluittonen lekker thuis door de kamer te gooien?

Fakkel mij maar af. Zet me maar weg als een neuroot.

Maar ik zie de openbare ruimte als een plek waar iedereen zich prettig moet voelen. Die openbare ruimte is nooit van het individu geweest. Altijd van het collectief.

Gedraag je daar dan ook naar.

Eikels.

Delen

0 reacties

 1. Op het eerste gezicht een terechte ergernis. Maar dan denk ik weer terug aan die keer dat mijn zus en ik samen met mijn moeder naar het uitvaartcentrum gingen om afscheid te nemen van ons overleden vader en echtgenoot. Toen we weer naar huis gingen zei een van de medewerkers tegen mijn moeder die met een rollator liep dat de auto wel voor de duur geparkeerd mocht worden zodat ze niet zo ver hoefde te lopen. Aldus stonden we een minuut of tien in de weg van de bezoekers die even om de auto heen moesten lopen om de ingang te bereiken. Dit leverde boze blikken en een paar uitgestoken vingers op. Ik zie ook het gedrag om me heen dat Chris Klomp treffend beschrijft, maar ik zie ook de intolerantie als er even iemand niet snel genoeg uit de weg gaat of vanwege een zeer goede reden de weg blokkeert. Vrijheid mag ook van mij een onsje minder maar bedenk altijd dat er in iedereen een hufter schuilt in de ogen van een ander.

 2. ja, dit denk ik al jaren, lijkt steeds erger te worden, iedereen doet maar wat… ik denk dat mijn emigratieplannen steeds dichterbij gaan komen. Tot die tijd, proberen te negeren en er iets van zeggen wanneer er sprake is van enorme overlast. Maar goed; dat lukt me 9 v/d 10 keer dus niet, iets zeggen: kom er niet bovenuit, evenals negeren, moet gewoon vaker op vakantie gaan, ofzo…

 3. Je hebt het misschien wel een beetje bozig opgeschreven maar….helemaal waar Chris! Uit het hart gegrepen! Als we allemaal eens een beetje minder claimend gedrag vertonen en iedereen in zijn waarde laten, wordt het er volgens mij een stuk gezelliger op in Nederland!
  En hoewel mijn ‘oergevoel’ me ingeeft op dezelfde botte manier terug te reageren als iemand weer eens zijn fiets voor m’n voordeur heeft geparkeerd (of erger: scootmobiel, probeer die maar eens te verplaatsen!), pas ik tegenwoordig een heel andere tactiek toe: ik wacht rustig af, de eigenaar is vrijwel altijd alleen even de naastgelegen Appie H. ingesneld voor een boodschap. En eenmaal terug vraag ik de eigenaar vriendelijk om een hand om me te helpen over de fiets heen klauteren…..Daar hebben ze, met schaamrood op de kaken, meestal niet van terug. En een volgende keer zetten ze hun karretje wél gewoon in een van de fietsenklemmen.

 4. Gedragen op straat, gedragen op internet. Daar valt de waarheid ook onder. Waarheid waar de auteur regelmatig een loopje mee neemt. Derhalve komt dit proza nogal hypocriet over. Iets met een balk en splinter.

 5. Project X, z-side, schuldvraag, berweringen de wereld inhelpen die feitelijk onjuist zijn, tendentieuze opmerkingen plaatsen over voetbalsupprters en dan mensen die met feiten ageren verwijderen van Twitter. Redelijk asociaal gedrag.

 6. De link tussen voetbalsupporters en Project X is door de politie naar buiten gebracht en door mij ter plekke geconstateerd. Agenten hebben de hen ambtshalve bekende supporters gesignaleerd.

  De rest is opnieuw louter typering, zonder concreet in te gaan op feiten. Je schiet met hagel in de hoop iets te raken. Te makkelijk.

 7. De politie heeft in een verklaring te kennen gegeven dat er is gelogen over de relatie tussen Z-side en Project X. Notabene dagenten die belast zijn met Z-side spreken uit dat er geen relatie is. Vreemd ook dat geen enkele FC Groningen-supporter voor de rechter heeft gestaan nav Project X. Afgaande uw verhalen zou minstens de helft van de daders afkomstig zijn van Z-side. U trapt zonder enige journalistieke terughoudendheid in de politieke praatjes van de lokale driehoek. Ik heb nota bene contact gehad met de voetbalcoördinatoren van de politie in Groningen. Die geven aan dat er leugens staan in de verklaring.
  http://www.harenerweekblad.nl/opmerkelijk-voetbalfans-niet-gemonitord-z-side-weerlegt-politie-groningen-over-project-x-haren/

 8. Ik zat laatst met een vriendin op een terras. Zij is doof aan 1 oor, heeft al een miljoen operaties ondergaan die pijnlijk en naar waren en ze spreekt dus luider dan anderen. Er was al snel een kerel die vond dat hij daar iets van moest zeggen. Toen ik uitlegde dat ze doof is, geloofde hij dat niet. Toen dacht ik:”Eikel”. Zo kan het dus ook. De waarheid is nooit alleen zwart of alleen maar wit.

 9. @johan: je bent tegen de verkeerde boom aan het blaffen. Ik heb in geen enkel gepubliceerd artikel melding gemaakt van een actieve bijdrage van de Z-side aan de rellen. Ik heb gezegd dat ze aanwezig waren. Ik heb ook gezegd dat andere supporters (oa FC Utrecht) aanwezig waren.

  Allebei feitelijk juist.

  Dat niemand is veroordeeld zegt niets. Er waren duizenden jongeren actief tijdens de rellen. Er zijn er 119 veroordeeld.

 10. Pingback: Jawel RT @Jan_Bennink: mooi!!! @chrisklomp http://… | Jdreport

 11. Tsja. Waar ik woon hoef ik me daar toch niet vaker vaker dan eens per maand aan te storen. Maar misschien zijn we nogal verschillend, want ik kan me niet voorstellen wat er ergerlijk is aan een paar slippers – ik loop zelf geregeld rond op de dingen, en hoor graag wat je er nou zo naar aan vindt. Blote tenen..? Of een buurman die net promotie heeft gemaakt en dus vrolijk fluitend thuis komt? Misschien is een beetje verdraagzaamheid soms toch ook wel gezellig..
  Ik ben het eigenlijk eens met Henk en vind dat mensen tegenwoordig wel erg makkelijk besluiten dat de hele wereld een hufter is. Behalve dat van de muziek uit mobieltjes, dat suckt inderdaad keihard 😉

 12. Je weet zelf dondersgoed dat je met je tendentieuze opmerkingen bijdraagt aan een negatief beeld rondom supporters. Van de hoed noch de rand weten maar wel met het belerende vingerte wijzen.

 13. Opnieuw een typering zonder feitelijk argument. U rest mij op deze manier niet anders dan te denken dat u niet over argumenten in deze beschikt. Mocht dit een onjuiste veronderstelling mijnerzijds zijn, dan hoor ik graag per ommegaande van u.

 14. Er waren studenten aanwezig van Albertus Magnus en Vindicat, rept u niet over. U suggereert met publicaties dat Z-side een duidelijke rol had. Maar trek de mantel der onschuld aan, onderschat je eigen inbreng in de beeldvorming en blijf lekker tendentieus en opruiend bezig.

 15. Wat geweld betreft de Z-side vergelijken met brallende studenten. Ik vind hem mooi. Ken uw geschiedenis, zou ik zeggen. Ik moet de eerste Jan B. nog tegenkomen binnen het studentencorps. Maar goed. Nogmaals: op welke publicatie doelt u?

 16. Is alles niet samen te vatten in het woord en de uitvoering daarvan, nl. respect? Respect voor je/de medemens…….

 17. Ik zeg het hier ook maar eens: het mensDOM is een volkomen mislukt organisme. Het mensDOM loopt volledig uit de hand, Het dierenRIJK daarentegen, daar kunnen wij nog wat van leren. Dus je kunt wel kwaad lopen te wezen, maar we kunnen er niets aan doen. Het zit in onze genen, dom doen.

 18. Als je tegen iemand anders loopt die opeens stilstaat, wie geef dan de ander te weinig ruimte? Ik stop soms expres, lopend en met de fiets zodat iemand tegen mij oploopt/fietst om aan te geven dat je best een beetje afstand kan nemen. Uitgezonderd een winkelrij maar ook daar ben je net zo snel aan de beurt wanneer je niet in iemand zijn nek staat te hijgen. Wie heeft er nu last van iemand op slippers? Moeten we een boerka aan?

 19. Gut, Chris, je stukjes worden met de dag zuurder..
  Liefdesprobleempjes..?
  Boos zijn mag best, mensen worden idd steeds hufteriger.
  Maar je ergeren aan iemand die loopt te fluiten..
  En over het gebruik van smartphones in de publieke ruimte, je loopt zelf ook heel de dag te twitteren, toch..
  Je neemt anderen zo voortdurend de maat dat de indruk ontstaat dat jij jezelf wel heel geweldig vindt..

 20. Ik vind mezelf ook heel geweldig. Ik ben dol op mezelf. Verliefd mag ik wel zeggen. Iedere ochtend opnieuw kus ik mijn spiegelbeeld en zeg ik tegen mezelf dat ik de mooiste en liefste en intelligentste man op aarde ben. Ik recht dan mijn rug en ga op weg naar een nieuwe dag. Een dag vol mensen die iets van me vinden. Omdat ik zo fantastisch ben. En leuk. En lief. En mooi. En geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *