STERPH!

 

 

Ik schrijf sinds 2002 als rechtbankverslaggever over de misdaad. In die tijd heb ik duizenden verdachten voorbij zien komen. 

Jong, oud. Begaafd, zwakbegaafd. Normaal, gestoord. Gevaarlijk, onschuldig.

Drieduizend rechtszaken. Drieduizend verhalen.

Die verhalen hebben mij geleerd dat daders soms helemaal niet zulke
vervelende mensen zijn.

Dat ze meestal een reden hebben om te doen wat ze doen en dat die reden soms best te begrijpen valt. Door mij. Door justitie. Door de rechtbank. En zelfs door slachtoffers en nabestaanden.

En begrip is niet hetzelfde als goedkeuring.

Er zijn mensen die mij inmiddels volstrekt wereldvreemd vinden. Dat kan.

Ik zit bijna dagelijks ’tussen’ de criminelen en met enige regelmaat tussen slachtoffers. Soms nabestaanden. Ik hoor hun verhalen. En dat kleurt je beeld. De wereld is niet zo zwart-wit als we soms zo graag zouden willen geloven.  Een moordenaar niet altijd gestoord. Een slachtoffer niet altijd zo onschuldig.

Dat verhaal probeer ik door te geven. In de krant. Op de radio. Op mijn weblog en steeds vaker via #twitcourt (@chrisklomp) op Twitter. Ik weet dat mijn verhalen niet voor iedereen prettig zijn. Het is meer dan eens confronterend. Omdat de werkelijkheid soms vreselijk rauw is en omdat ik het regelmatig bewust zo breng dat discussie bijna een garantie is. 

Ik weet natuurlijk ook best wat ik losmaak als ik me op mijn weblog ‘verplaats’ in de rol van een verdachte pedofiel of een moordenaar. Ik roep dat over mezelf af door er zo nadrukkelijk aandacht voor te vragen.

Maar dat is prima. Laat maar komen. De knuppel brengt discussie. Een volwassen discussie kennis. En kennis soms nuance. Bovendien kan ik die kritiek wel hebben.

Dat wil niet zeggen dat ik niet vind dat er ergens een grens is.

Zoals ik ook vind dat het niet aan mij is om definitief te bepalen waar die grens precies ligt. Dat horen anderen te doen.

In een gezonde rechtsstaat.

Dit verhaal is tevens te lezen op de opiniesite van de Vara: Joop.nl

Delen

0 reacties

 1. Weet je, ik krijg om andere redenen gorte bekken via internet. Ik durf dan te wedden dat het gros in mijn smoel niets zou durven en ik dnek dat dat ook met dergelijk figuren zo is. Ik praat ze niet goed hoor, maar vergeet niet dat voor dat soort negatieve aandacht minstens zo opwindend is als gewone aandacht.
  Maar ga vooral door, een andere rechtbankverslaggever (HJ)wees me op jouw account.

 2. Wat heeft het voor zin om de naam van de STERPH roeper weg te poetsen? Wie dat wil weten leest dat toch in jouw timeline?
  En trouwens, ik leerde een paar weken geleden dat er zoiets bestaat als ‘internettaal’. Toen riep iemand “ga jij effe dood” en dat wil zeggen “hou je mond”.
  En eigenlijk moet je dood dan schrijven als deadt ofzo. Dat maakt het dan minder erg. Blijkbaar.
  Hoog tijd dat dit soort uitingen snel en goed aangepakt worden.

 3. Zoveel positieve dingen die ik op twitter tegen kom! Helaas dus ook dit soort uitwassen. Waarom? en dat knullige PH in plaats van een f.

  Chris laat je niet gek maken door dergelijke randfiguren. In mijn studiejaren regelmatig op de rechtbank geweest om te luisteren. Zouden meer mensen moeten doen! Maar ja, de mensen die het er het meeste baat bij zouden hebben koesteren liever de plank voor hun hoofd.

 4. @Zjanette: ik poets de naam weg omdat ik de naam niet relevant acht voor wat ik wil zeggen. Het gaat me niet om die ene twitteraar. Bovendien neem ik mijn verantwoordelijkheid door hier op mijn eigen blog mensen niet aan de schandpaal te nagelen.

 5. Ik moest gisteren ook even slikken toen ik de tweets las over de “pedo-zaak”. Daar was geen woord Spaans bij.
  Tòch lijkt het mij goed om hierover te tweeten.. Er wordt al genoeg verbloemd! Het feit dat je hier kritiek op krijgt zou wellicht alleen maar een aansporing moeten zijn om door te gaan èn inderdaad een bevestiging zijn dat je blijkbaar iets teweeg brengt 😉

  Pim Uijttewaal
  @pimict

 6. Val kapot zeg,ga dood, je zet toch geen sterph in je posting.
  .
  Gisteren op http://www.dejaap.nl in een draadje over “alle pedofielen moeten dood” een behoorlijk pittige discussie mogen mee maken. Als het af en toe eens hard tegen hard gaat, dan kan dat ook heel nuttig zijn. Ook was de insteek van het artikel daar heel wat gezonder dan de titel deed vermoeden,… het had wel wat van jouw soort postings Chris
  Ik vraag me eigenlijk af wat me nou zou moeten storen aan die voorbeeldjes uit je screenprint,….
  de harde woorden, of het inhoudloze van degene die jou dat naar je hoofd gooit.
  Zo’n opmerking als “stuk menselijk restafval” dat doet het natuurlijk helemaal. Ik vind dat… kom niet op het woord, iets met schitterend, nee toch anders,… een weerspiegeling, zou dat het kunnen zijn.
  Iemand die zichzelf met zijn woorden in de etalage zet.
  .
  Ook op dejaap.nl las ik een stukje over een nieuw idee op een andere site. Je mag alleen een account aanmaken met je eigen echte naam. Ter controlle moeten mensen eenmalig 0,99 euro betalen (creditcard) om hun naam te verifiëren
  Misschien een goed plan als er eens een kans komt op internet voor mensen die mens willen zijn, om zich te onderscheiden van de anonieme mestvaalt waar ik die poster uit jouw voorbeeld toe reken.
  Het geschreeuw van dat soort speenvarkens overheerst op tal van discussie forums,maar ik val in herhaling als ik erop wijs dat die gasten absoluut geen afspiegeling zijn van de ware maatschappij.
  Kun jij geen koppeling naar een download van psieg.exe op je site zetten Chris, mogelijk dat ze daar wat aan hebben.

 7. Ach, zolang er internet is zullen er mensen zijn die alleen op deze manier willen of kunnen communiceren.
  Als het strafbaar is: de rechter, anders schouderophalen.

 8. “Sterph” is inderdaad internet-taal, genre GeenStijl, en net als bij de kreet “Ga eens deaud” zit er een korreltje ironie ingebakken. Daar zou ik me niet zo druk over maken. Bovendien: iedereen gaat inderdaad een keer dood. Kreten die dit zouden willen stimuleren zijn tamelijk vergeefs. Ik kan er geen bedreiging in zien.

  Ben zelf ‘in real life’, namelijk rond 1980 als huisdealer bij een jongerencentrum, tamelijk vaak met de dood bedreigd, en uiteindelijk viel ook dat altijd mee. De enige twee keer dat ik voor mijn leven heb moeten rennen kwam er geeneens een bedreiging aan te pas.

 9. @christinA eijkhout
  Is het dan niet heel jammer dat juist die personen een beeld genereren met hun geblaat wat behoorlijk te kort doet aan de werkelijke waarde van onze maatschappij.
  Op forums als nu.jij, geenstijl, spitsnieuws en vele andere, daar vind je hun geblaat. Alsof zij de wereld zijn. Op nu.jij kun je daar zelfs niet op reageren. Daar kun je niet laten zien dat de ware wereld anders is, want dan vliegt je account eruit. Niet één keer maar tientallen keren. Kankeren over pedo’s, doodsverwensingen, ze voor lafaard uitmaken die geen antwoord durven te geven,… en als er één dat doet vliegt hij er gelijk uit. Hoor en wederhoor, vrije meningsuiting. Op spitsnieuws kan ik reageren, al een hele tijd gewoon onder mijn eigen naam. Dat er harde reactie komen… moet je maar eens gaan kijken, want dat valt dan na een paar postings meestal heel erg mee. Dan zijn de brulpapen opeens weg en komen er echte vragen.
  Maar wat vind jij zo geschikt aan dat schouder ophalen, als een site als nu.jij dit klimaat oproept, stimuleert en in stand houdt. Mag je het dan nog toeschrijven aan de houding van die mensen die alleen zo willen communiseren. Ja ik zoek eigenlijk die weg naar de rechter, maar makkelijk is dat niet. En wat moet je dan…. de schouders ophalen
  Als iedereen dat deed, dan deed Chris dat ook, anders deed niet iedereen het….
  en dan ontbrak er toch een stukje weerwoord aan het adres van die leeghoofdige blaaskaken

 10. @jmgopdenkamp
  Dergelijke sites zijn onderdeel van wat jij noemt “de ware wereld”.

 11. @ christinA eijkhout
  Ze zijn een realiteit, dat kun je de ware wereld noemen.
  Maar op het moment dat ze een beeld genereren van de rest van die wereld, -waar ze deel van zouden moeten zijn-, dat ernstig tekort doet aan die wereld, plaatsen ze zich niet alleen buiten die werkelijkheid, maar verworden ze tot een ernstig gevaar voor die ware wereld in de betekenis zoals ik die bedoel(en die ik niet graag met woordspelingen tot wat anders laat verdraaien)
  En dan vind ik schouders ophalen wel een vreselijk goedkope reactie, zeker als je dat dan als “doordacht” plan komt presenteren op de site van iemand die er zeer duidelijk voor kiest om zijn schouders niet op te halen.
  Ik herkende trouwens je avatar: deJaap.nl lijkt inderdaad toch een betere wereld dan…………..
  nu.jij als je denkt dat er maar één wereld is.
  (Puntje tussen nu en jij weghalen svp, dan vraag ik om een antwoord)

 12. Dejaap,GS, nu.jij en deJoop zijn allemaal onderdeel van “de wereld”. Hetzelfde vind je bij buitenlandse forums en sites.Er is een uitdrukking:birds of a feather flock together.
  Dat zie je makkelijk op nederlandse sites.
  In het “echte” leven is het ook zo. Mensen zijn nu eenmaal geneigd zich te omgeven met hen die ongeveer hetzelfde over bepaalde dingen denken in clubs, cafés, vrienden enz.
  Mijn schouderophalen komt omdat ik uit ervaring weet, dat veel mensen zich op internet “sterker” voelen naarmate er meer gelijkgestemden komen en dat de “bullies” daar een grote rol bij spelen.
  Mijn schouderophalen is niet bedoeld als advies om maar het bijltje erbij neer te gooien, maar eerder als “ach joh, trek je er niks van aan.”

 13. @crhstinaeijkhout: ik ken iemand die een dergelijke -op zich begrijpelijke – houding ook had ten aanzien van de PVV/Wilders: ‘ach, trek het je niet aan. Mensen draaien wel bij als ze eenmaal in het stemhokje staan’

  Ik bedoel maar. Ik denk dat je de ‘kracht’ van de pestkop wat onderschat. Shocklogs zijn erg populair en er zijn mensen die werkelijk denken dat op die websites een realistisch wereldbeeld naar voren komt.

 14. @ christinA eijkhout
  Wat Chris zegt over dat onderschatten, dat gevaar speel je mee als je de schouders ophaalt.
  Taal en woorden… het grote struikelblok in de menselijke evolutie…..
  Het bijltje er niet bij neergooien maar je er niets van aantrekken???????
  Ergens voel ik toch wel wat je bedoelt. Persoonlijk doe ik dat niet met mijn schouders. Aan de achterkant heb ik een brede rug, daar kan heel veel langs af. Mocht ik het nodig vinden om me om te draaien, dan heb ik een zware eikenhouten plank voor mijn kop, en die buldozer staat in de ploeg versnelling.
  Terug naar Chris zijn reactie,…. Juist dat er daar mensen tussen zitten die zichzelf en anderen in die sfeer opdwepen terwijl ze een zelfbeeld hebben van gezond overleg, en een sluitende mening met “de maatschappij” dat maakt ze zo gevaarlijk.
  Volgens mij heeft Wilders minstens 40% van zijn stemmen uit die hoek

 15. @Chris,
  Dat jouw reactie hoog gewaardeerd wordt mag duidelijk zijn.
  Maar weet je dat het zelfs mogelijk is om de eigen mening te verheffen tot de mening van het volk door de polls op de voorpagina’s van kranten te verneuken.
  Sommige gevaren boeien mensen helemaal niet.
  Toch zou ik maar eens gaan kijken of er niet een paar lege pleegzusterbloedranja flessen tussen je tellertjes liggen. Ik was Draggie dik vijf minuten kwijt, en ik weet “echt” niet waar die rotzak is geweest.

 16. Ik onderschat de kracht van shocklogs en de stromingen die daaruit voortvloeien in de maatschappij niet; dat ik relatief “makkelijk” met dit en andere dingen omga, ligt waarschijnlijk aan dat ene voor sommigen vervelende karaktertrekje, dat ik nooit mijn mond houd en altijd tot het einde doorga.Maar daar staat tegenover dat ik ook geen energie verspil aan oeverloze schreeuwdebatten.

 17. Kan het mis hebben maar dat “Sterph” komt eigenlijk niet eens zo dreigend over, de nuance ligt voor mijn gevoel juist meer bij het zinnetje “menselijk stuk restafval”

  Inderdaad sterven doen we allemaal wel een keer, lees practisch iedere avond/nacht je laatste tweet ” Weer een dag dichter bij de dood ” ;-)dus ooit krijgt betreffende persoon zijn zin wel een keer..

  Echter hoe ‘het persoon” in kwestie je afschildert komt op althans mijzelf griezeliger over, de wijze zoals de persoon je ziet dus door eigen ogen heen..

  Je bent nu eenmaal iemand die geen blad voor mond nemen wil wat ik alleen maar respecteren kan ook al erger ik mijzelf ook weleens aan je houding en denkwijze maar juist dat maakt jou weer uniek in jouw eigen zijn..

  Zou me er niet al te druk over maken in ieder geval, het is niet de eerste keer zulks een bericht naar je toe en zal zeker de laatste niet zijn echter een mens is een raar ding dus een beetje in de gaten houden kan nooit kwaad..

  Tis lekker weer, geniet van je weekend..

 18. @christinA eijkhout
  Zo’n mooi compliment heb ik lang niet meer gehad. Thanks en een pusje voor jouw
  .
  @Christa
  Jij krijgt even geen plusjes….
  Je hebt er net op STK 100 van me gehad en verder ben ik best wel boos (op jouw site dan, geloof dat jezelf niet thuis was) Nou ja okay ééntje dan omdat jij het bent 😉

 19. Chris, het siert je dat je de naam van de afzender van de Tweet hebt gewist. En je niet laat verleiden tot een “fittie” met deze persoon.
  Het sop is de kool niet waard.
  Insiders weten om wie het gaat. Vorig jaar werd hij nog geportretteerd in een reportage over reageerders in het weekblad Revu.
  Daarin zegt hij onder meer:’Je probeert anderen van je mening te overtuigen, sluit compromissen en je spelling gaat er aanzienlijk op vooruit. Daar leer je van.’
  Tja, hij heeft blijkbaar nog niet veel geleerd.

 20. Het WWW blijft een gelegenheid anoniem of niet te spuien, maar zegt meer over hen, zij die maar wat schreeuwen en verkondigen over mensen, zonder met hen in eerlijke discussie te durven gaan……ach….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *