Thierry Baudet gelooft wel degelijk in omvolking

FvD-voorman Thierry Baudet begint een rechtszaak tegen het programma Buitenhof. Volgens hem zijn in het programma ‘schandelijke leugens’ verspreid over wat hij tijdens een debat heeft gezegd rond het thema omvolking. De gang naar de rechter is opmerkelijk omdat Baudet zeer gecharmeerd is van omvolkingstheorieën.

Volgens Buitenhof-presentatrice Natalie Righton baarde Baudet vorige week in de Kamer nogal opzien. Hij zou hebben gezegd ‘dat hij denkt dat de Europese Unie een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen voor Afrikaanse immigranten’.

Baudet zelf meent dat hij dit helemaal niet heeft gezegd en eist een rectificatie. Hij stelt dat hij ten onrechte wordt neergezet als racist en dat de demonisering van zijn persoon eens moet stoppen. Om zijn woorden kracht bij te zetten, publiceerde hij een deel van zijn tijdens het debat gebezigde teksten. Opvallend genoeg nou net niet het deel waar presentatrice Natalie Righton het over had.

Vooropgesteld. Het staat de leider van Forum voor Democratie volkomen vrij om zijn beklag te doen bij de rechter, maar opmerkelijk is het wel. Baudet heeft er namelijk nooit een geheim van gemaakt erg gecharmeerd en ontvankelijk te zijn van en voor tamelijk bizarre omvolkingstheorieën.

Ook in het gewraakte debat maakt Baudet van zijn hart geen moordkuil. Zo stelt hij onder meer (in het deel dat hij specifiek niet publiceerde): ,,De Europese Unie is een staat in wording. Al dat geld gaat naar de wording van die Staat. Dus naar het regelen van buitenlandse politiek. Naar het opzetten van veerdiensten om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken zodat er geen nationale staten meer zijn.’’

Bewuste politiek dus om de nationale identiteit te verzwakken door immigranten vanuit Afrika over te zetten.

Open en bloot

Niemand kan erg verrast zijn over deze woorden van Baudet. Ze passen namelijk precies in eerdere uitspraken die de politicus open en bloot heeft gedaan en in zijn steun aan tamelijk wat dubieuze organisaties, evenementen en personen. Wie herinnert zich niet de veelbesproken term ‘homeopathische verdunning’? Baudet gebruikte de term letterlijk om aan te geven dat de Nederlandse bevolking onder invloed van ‘alle volkeren van de wereld’ zal verdunnen, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan.

Oprechte zorg, denkt u? Bedenk dan dat Baudet (zelf overigens met stevige Franse en Indische roots) nog geen drie jaar geleden nogal gefascineerd was door het zogenaamde plan van Coudenhove-Kalergie, een extreem racistische complottheorie waarin de ‘elite’ van de Europese Unie alle Europese volkeren mengt met rassen uit Azië en Afrika, waardoor een minderwaardige mengsoort zou ontstaan. Baudet noemde Coudenhove-Kalergi ‘een ideoloog. Hij had een visie, een plan’.

Toen zijn voormalige adviseur Robert de Haze Winkelman op Twitter schreef dat het plan van Kalergi ‘wel erg dichtbij komt’, nam Baudet geen afstand van hem. De FvD-voorman noemde het ‘onhandig geformuleerd’, maar haastte zich om te zeggen dat hij De Haze Winkelman ‘zeer waardeert’. De man is inmiddels weer onderdeel van de partij.

Opsnuiven?

Echte fans van Baudet zullen vast beweren dat de politicus gewoon wat visies opsnuift. Om van alles te kunnen leren. Maar die houding ontkent het gegeven dat Baudet vrij duidelijk is over zijn eigen visie. Hij heeft immers meerdere keren te kennen gegeven dat hij wil dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is en zich zorgen maakt over de homeopathische verdunning.

En wat te denken van de ‘oikofobe destructieagenda’ waar Baudet het regelmatig over heeft? Moeilijke woorden natuurlijk, maar het komt er simpel op neer dat Baudet meent dat zelfhaat, destructie en agenda ergens verenigd zijn. Het is niet zo moeilijk om hier de link te leggen met de veroorzaker van dit leed: de door Baudet verfoeide Europese Unie. Die maken er volgens Baudet immers bewust politiek van om dit mogelijk te maken.

Eind 2018 twitterde Baudet de volgende tekst: ‘100 jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Maar na dit extreme bloedvergieten moest de échte Europese zelfdestructie nog beginnen. Honderd jaar culturele, demografische en geostrategische suïcide verder staat nu een generatie op die de beschaving weer wil revitaliseren’.

Hoe je het verder ook bekijkt, de gedachten van Baudet over ongewenste elementen die wij moeten bestrijden (‘Wij zijn naar het front geroepen’) komen voortdurend terug. Denk ook eens aan zijn stelling dat het westen aan een ‘auto-immuunziekte’ lijdt. ‘Een deel van ons organisme – een belangrijk deel: ons afweersysteem, datgene wat ons zou moeten beschermen – heeft zich tegen ons gekeerd.’ Baudet noemt in een lezing begin 2017 in dat kader vluchtelingen en migranten ‘kwaadwillende, agressieve elementen, die ons maatschappelijk lichaam in ongehoorde aantallen worden binnengeloodst’.

Twitter

De gedachten van Baudet komen ook terug in zijn Twittergedrag. Zo retweette de politicus kwistig de gedachten van complotdenker Joost Niemöller (bekend van zijn gedachten over rassenongelijkheid) over omvolking. Een tweet bijvoorbeeld waarin Joost het volgende zegt: ‘Zo werkt de industrie van de omvolking. Achter de schermen zoeken Nederlandse ministeries naar meer opties om meer migranten uit Afrika en het Midden-Oosten binnen te halen’.

Duidelijke taal. Een overheid die bewust in het kader van de omvolking migranten binnen probeert te halen.

Maar er is meer. Ik denk dat iedereen de overwinningsspeech van Baudet nog wel kent. De speech na de gewonnen provinciale verkiezingen. Baudet sprak onder meer over ‘onze boreale wereld’. Hoewel hij later zijn keutel introk door te beweren dat hij verder niets kwaads in de zin had met die term, is het duidelijk dat hij het liefst terug wil naar een boreale wereld. Het Europa voor de door hem verfoeide recente immigratiestromen.

De term boreaal is vaker gebruikt in het verleden. Door de Italiaanse fascistische leider Mussolini bijvoorbeeld, maar ook door de Franse politicus Jean-Marie Le Pen, een veroordeeld Holocaustontkenner en etnonationalist (streven naar het behoud van het witte ras). Baudet bezocht de laatste tot twee maal toe (in 2009 en 2012). Hij bood in 2012 zijn proefschrift aan Le Pen aan. Een stuk getiteld ‘The Significance of Borders’, later verschenen onder de titel ‘De aanval op de natiestaat’.

En wat te denken van het contact tussen Baudet en Erkenbrand? Een extreem-rechts genootschap dat zich zegt op te maken voor de strijd om de blanke natie. Baudet heeft er een handje van om zich te omringen met zeer dubieuze figuren. Zo dineerde hij vijf uur lang met Jared Taylor, een van de leiders van de Amerikaanse white supremacist movement. Een man die zichzelf omschrijft als een rassenrealist en een verdediger van blanke belangen.

Fascinatie

Hoe je het verder ook bekijkt, Baudet heeft een fascinatie voor extreem-rechts. Eerder sloot hij al vriendschap met Julien Rochedy (de vriend van Eva Vlaardingerbroek). Rochedy was tussen 2012 en 2014 voorzitter van de jongerenafdeling van het Front National en een leerling van Jean-Marie Le Pen.  Als Baudet hem in 2015 leert kennen, is Rochedy nog steeds loyaal aan Front National.

Ik heb het in het begin van dit verhaal al gezegd: het staat Baudet volkomen vrij om naar de rechter te stappen als hij meent dat een presentatrice zijn woorden niet exact heeft weergegeven. Als Baudet echter boos is omdat hij niet bekend wil staan als liefhebber van een dubieuze omvolkingstheorie, dan houdt hij vooral zichzelf en zijn kiezers ernstig voor de gek.

De rechtszaak van Baudet tegen Buitenhof kan een interessante zaak worden. Want in hoeverre mag een presentatrice tijdens een live-uitzending de woorden van een politicus vrijelijk parafraseren?

En anders kan Righton altijd nog zeggen: ‘Hij had het gezegd kunnen hebben’.

P.S> Baudet maakt zich openlijk zorgen over de gevolgen van demonisering voor zijn veiligheid. Dat ben ik met hem eens. Het demoniseren van politici, vluchtelingen, anders-gelovigen of migranten kan inderdaad leiden tot zeer ongewenste gevolgen.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt me ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen