Tweedeling in je broekje

Het coronaprotest in Nederland is weer in een nieuwe ergerlijke fase gekomen. Boosmensen verenigen zich in het frame van de tweedeling. Van de vreselijke uitsluiting van mensen die niet willen vaccineren en niet willen testen. De enige tweedeling op coronagebied die we nu hebben is echter een tweedeling in verwende zeikstralen en mensen die er het beste van proberen te maken.

De bestrijding van de coronapandemie (met meer dan 4,7 miljoen doden wereldwijd) gaat in Nederland helemaal zo slecht nog niet. Met dank aan de wetenschap zijn verreweg de meeste mensen gevaccineerd, waardoor de zorg niet langer kampt met een infarct. Het succesverhaal van de inentingen zorgt ervoor dat de maatschappij weer open kan, dat veel minder mensen ziek worden en er nog minder sterven. Wie nuchter naar de feiten kijkt, zou de wetenschap op de blote knietjes moeten danken voor het snel invoeren van een levensreddend middel.

Angstmakelaars

Natuurlijk zien coronawappies dat geheel anders. De bewuste weigeraars vrezen een eenvoudig en goed getest prikje (inmiddels 6,1 miljard doses toegediend) en piekeren er niet over zich te laten vaccineren, bang gemaakt door makelaars in angst die zonder schroom en geweten nepnieuws in het rond blijven pompen.

Ik vraag mij overigens altijd af hoe deze mensen reageren op voorgeschreven medicijnen van de huisarts. Weigeren ze die ook? Omdat ze niet weten wat erin zit en wat de gevolgen voor de lange termijn zijn? Hebben deze mensen ooit de bijsluiter van paracetamol gelezen? Steken ze in protest hun bloedende handen in de lucht als ze gewond op een brancard het ziekenhuis in worden gereden? Omdat ze geen voor hen onbekende middelen in hun lichaam willen hebben?

Oplossing

Maar goed, polderland Nederland zou polderland Nederland niet zijn als zelfs voor de bange en beïnvloedbare prikjesweigeraars een werkzame oplossing is bedacht. Mensen met prikangst zijn nog steeds overal welkom in ons land, maar als het gaat om plaatsen waar veel mensen langdurig in relatief kleine ruimtes in elkaars adem staan te huffen, dient u wel even van tevoren een coronatestje te doen. Safety first. Zoals een bouwvakker een helm draagt voor die uitzonderlijke omstandigheid dat er bijvoorbeeld iets uit de lucht valt.

Een uiterst simpel testje en nog gratis ook. Om te voorkomen dat u een ander opzadelt met een potentieel dodelijke ziekte of een lang herstel van longcovid. Een kind kan de was doen, zou je zeggen. Een beetje doen om de volksgezondheid te kunnen garanderen.

En daar komt de gevreesde tweedeling ineens in beeld. Luidkeels verkond door een bont gezelschap raddraaiers. Mensen die kennelijk alleen maar rechten kennen en nog nooit hebben gehoord van plichten, schreeuwen moord en brand omdat ze tijdelijk de bioscoop of kroeg niet in kunnen zonder een eenvoudig testje. Ze worden niet uitgesloten van de arbeidsmarkt, de woonmarkt of de zorg; nee, het gaat hier om een avondje in de lampen hangen met een stuk in de kraag. Waar hebben we het in godsnaam over?

Doelpalen

De verwende zeikstralen proberen inmiddels bij gebrek aan steekhoudende argumenten de doelpalen van het debat meters te verzetten. Want gevaccineerden kunnen anderen toch ook besmetten? Dat klopt, maar een stuk minder en bovendien zijn genomen maatregelen nooit honderd procent effectief in het leven. Dat is namelijk simpelweg niet uitvoerbaar.

Vergelijk het met de autogordel; die geeft bepaald geen 100% garantie dat je een auto-ongeluk zal weten te overleven. Toch helpt dat kreng om ernstig leed te voorkomen. Wie de keuze maakt om een autogordel niet om te doen omdat het niet volledig weet te beschermen, heeft zijn logica bepaald niet op orde. Dat is hetzelfde als stellen dat een rijbewijs de rijveiligheid niet helpt omdat de meeste veroorzakers van een ongeluk een rijbewijs hebben. Of zeggen dat alcohol in het verkeer veilig is omdat de meeste ongelukken worden veroorzaakt door mensen die nuchter zijn.

Om een samenleving nog enigszins draaiende te houden, bedenk je maatregelen die uitvoerbaar zijn en zo goed als mogelijk helpen, in dit geval tegen de verspreiding van een potentieel dodelijke ziekte. Vaccinneren is dan de beste oplossing, maar omdat we in een land leven waarin dwang en drang kennelijk te gevoelig ligt bij de verwende prinsjes en prinsessen, bieden we een alternatief. Een snel, simpel en bovendien gratis testje.

Consequenties

Dat heeft in de verste verte niets te maken met tweedeling en alles met het simpele gegeven dat iedere keuze van een volwassen individu nu eenmaal een consequentie heeft. Wie niet naar de tandarts gaat, krijgt uiteindelijk last van zijn gebit. Wie zijn auto niet jaarlijks een beurt geeft, staat vroeg of laat met pech aan de kant en wie zijn rekeningen niet dokt, krijgt uiteindelijk bezoek van een deurwaarder.

Dat is wat een volwassen leven is; een verzameling keuzes met daaraan onherroepelijk verbonden consequenties. Het leven is geen pretpark met gratis en onbeperkte toegang tot suikerspinnen en soms moet je nu eenmaal iets doen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt.

Beroepsweigeraars hebben echter niets met consequenties en plichten. Ze willen leven zoals het hen goeddunkt, zelfs in een pandemie. Van plichten hebben ze nog nooit gehoord en ze denken ten onrechte dat grondrechten geen beperkingen kennen. Na ons de zondvloed, ik bepaal zelf wel wat ik doe, ook als de consequentie is dat anderen de rekening krijgen gepresenteerd van die lakse en verwende houding. Daar is een woord voor: asociaal gedrag.

Het is met onverminderde vaart in een drukke stad door een rood licht knallen omdat je ongehinderd door wenst te rijden zonder je te bekommeren om het gevaar dat je voor anderen veroorzaakt.

De drogredenen en kulargumenten overspoelen het debat inmiddels harder dan ooit tevoren. Want wat als de coronapas nooit meer verdwijnt? Dat angst-argument hebben we al eens gehoord. Bij de avondklok bijvoorbeeld die allang weer is afgeschaft, bij de 1,5 metermaatregel die inmiddels op het kerkhof ligt en bij het advies om thuis te werken.

Discriminatie

Naast het ondoordachte verwijt tweedeling doemt links en rechts ook de term discriminatie op, meestal met een verwijzing naar artikel 1 van onze grondwet. Een duidelijk signaal dat de roeptoeters de grondwet helemaal niet kennen. Want wat lezen we daar al in de eerste regel?

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.

In gelijke gevallen dus. Vaccineren of niet vaccineren (of wel of niet testen) valt niet onder de term gelijke gevallen. Zoals je bijvoorbeeld ook niet kunt beweren dat je slachtoffer bent van discriminatie omdat je niet in een auto mag rijden omdat je geen rijbewijs hebt.

Schijnveiligheid

Natuurlijk is testen voor een deel schijnveiligheid. Zoals alle maatregelen in het leven maar een deel van het probleem ondervangen. Celstraffen bijvoorbeeld zullen de misdaad nooit oplossen, alcoholcontroles pakken maar een zeer beperkt deel van de drankrijders en cameratoezicht maakt uitgaansgeweld niet onbestaanbaar. Dat iets niet voor de volle 100% werkt is geen reden om het nooit meer te doen. Soms moet je roeien met de riemen die je nog wel hebt en genoegen nemen met een gedeeltelijke effectiviteit.

Dus lieve bewuste allesweigeraar; je bent geen strijder. Geen verzetsheld. Je bent willens en wetens onderdeel van het verlengen van deze coronapandemie. Door als een dreinend en balsturig kind halsstarrig niet te vaccineren én niet te testen help je het virus om zich te blijven muteren en verspreiden.

Je kinderlijke hang naar totale eigen vrijheid is letterlijk de beperking van de vrijheid van anderen. Je zit (horeca)bedrijven in de weg die weer omzet willen draaien, je zit de zorg dwars in de strijd om achterstanden weg te werken en je zadelt ons allen op met extra leed en maatregelen die langer moeten duren dan strikt noodzakelijk is. Om nog maar te zwijgen over de groep mensen waar vaccinaties niet bij helpen en die je willens en wetens in gevaar brengt met je eigenwijze houding.

Waarom?

En waarom eigenlijk? Wat is de knellende reden om niet mee te werken? Bij een vaccinatie kan ik dat heel in de verte – als ik echt mijn best doe – nog enigszins begrijpen. Hoewel je als kind volgespoten bent met middelen om (zeer succesvol) te voorkomen dat je bijvoorbeeld polio, difterie of de mazelen krijgt, snap ik dat een heel erg angstig en wantrouwend brein nu al bezig is met de onwaarschijnlijke gevolgen in de verre toekomst. Stevig geïndoctrineerd en consequent voorgelogen door de haathippies van deze wereld.

Maar welk argument, hoe fragiel ook, is er in hemelsnaam te bedenken tegen het doen van een eenvoudige test om je vervolgens te kunnen laven aan niet-essentieel hedonistisch gedrag? Welke vrijheid wordt hier in hemelsnaam opgeofferd?

Tenzij je een unieke en ongetwijfeld zeer zeldzame dodelijke allergie hebt voor wattenstaafjes zie ik met de beste wil van de wereld niet waarom een test op wat voor manier dan ook een onoverkomelijk obstakel zou moeten vormen. Een test is niet schadelijk, nu niet en in de toekomst niet. Het is zeuren om het zeuren. Verwend gedrag van mensen die bij het geringste beetje weerstand in de dreinende kleutermodus schieten.

Ik ben twee en ik zeg nee. Tegen alles.

Er is geen tweedeling in Nederland wat het coronabeleid betreft. Er is een groep verwende, kleinzielige, klagende en zelfzuchtige zeikerds die verstoken van logische argumentatie nergens aan mee wil werken en er is gelukkig een nog veel grotere groep gematigde mensen die de logica en de rede volgt en doet wat het moet doen.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt me ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *