Twitter

 

Twitter is hot.

Blijkbaar is het zwaar verslavend om de wereld in 140 tekens te vertellen wat je aan het doen bent.

Of je nu voor (nieuwe tijden!) of tegen (egodingetje!) bent, je kunt niet ontkennen dat de wereld twittert.

Ik twitter sinds een aantal maanden en ben eigenlijk altijd een fervent tegenstander geweest. Wat kan mij het nou schelen wat een ander meemaakt? Of wanneer en hoe iemand gaat poepen?

Maar ik vind ook dat je (bijna) alles een keer moet proberen en dat je (bijna) alles wel een eerlijke kans moet geven.

En ik kan rustig zeggen dat ik een groot voorstander ben geworden van Twitter.

Sinds ik Twitter ben ik in contact gekomen met mensen die ik anders in mijn eigen werk- of vriendenkring niet zo snel en zeker niet zo makkelijk tegen het lijf zou zijn gelopen. De digitale chatservice is laagdrempelig en overwegend positief en opbouwend van aard.

Maar zelfs mensen in mijn eigen kennisveld zijn veel makkelijker via Twitter te benaderen. Zo ben ik al informeel uitgebreid op de koffie geweest bij een plaatsvervangend korpschef en vandaag nog bij twee aardige buurtagenten. Normaal gesproken het eindresultaat van onderhandelingen met voorlichters en gedoe met drukke agenda’s. Nu met enkele gerichte tweets geregeld.

‘Leuk. Kom maar langs. Koffie staat klaar.’

Maar niet iedereen is enthousiast. Volgens onze koningin vergroot Twitter zelfs de afstand tussen mensen. We komen volgens ons staatshoofd ons huis niet meer uit en dat is erg.

Beatrix weet niet waar ze over praat.

Afgelopen week werd bij een inbraak in de stad Groningen de spaarpot van een klein meisje weggehaald. Via twitter werd er razendsnel een actie op touw gezet om het meisje schadeloos te stellen. Twitteraars gaven gul en al een dag later kon er een mooi bedrag aan het slachtoffer worden gegeven.

Hoezo vergroot het de afstand tussen mensen? Onzin.

Ik vind Twitter net een gezellige buurtkroeg waar je heen gaat om mensen te ontmoeten. Met het grote verschil dat je zelf uitmaakt wie er binnen komt en vooral wie er buiten blijft. Via Twitter kun je naar hartelust leuke mensen toevoegen en vervelende mensen blocken.

Begrijp me goed. Er gaat niets boven een echte en gezellig dampende kroeg. Maar je moet Twitter ook helemaal niet zien als een vervanging van de  kroeg. De dienst voegt simpel iets toe aan het bestaande.

Een prachtig instrument om je netwerk uit te breiden en samen met anderen iets te bereiken.

Ik ben op Twitter te volgen via:

htttp://twitter.com/chrisklomp

Delen

0 reacties

 1. Men vergeet wat twitter goed kan doen, kijk maar eens naar “de spaarpot” actie. Top chris!

 2. EENS. Een jaar geleden maakte ik kennis met Twitter. Op m’n werk grote ogen van verbazing en niet begrijpen. Tijd niet rijp. Drammen hielp niet. Wachten wel, komen er wijkagenten vragen wat ons korps vindt van Buurtlink? Willen ze wat mee. Tijd helpt dus. Er worden in razend tempo mensen wakker. Mooi!
  En intussen denk ik dat ik Chris Klomp persoonlijk heb leren kennen via Twitter. Althans, dat maak ik mezelf maar wijs.
  Mooi mens die Chris: zegt wat-ie denkt, impulsief, goed hart, ook controversieel, nooit saai en vooral ERG betrokken. Heb ik ’t mis? Nope 🙂
  Nog nooit ontmoet in real-life, maar voelde zo vertrouwd dat ik blindelings geld overmaakte. En via Twitter meebeleefde dat het prachtig terecht kwam.
  My kind of guy die Chris…..

 3. Pingback: uberVU - social comments

 4. Toch best wel leerzaam en te gebruiken die losse opmerkingen in de wachtruimte van Zitingzaal 14. Of niet dan?

 5. @beatrix001: wake up call: START TWEETING! 😉

  Dat zou wat zijn zeg!

 6. Mooi stuk weer!

  En dan Koningin Beatrix met haar uitspraken.

  Het arme mens ziet de technologie groeien en groeien. Kan er niet vrijelijk aan deelnemen in haar beperkte rol als staatshoofd, veel te riskant, en heeft mogelijk ook daarom een gekleurd (ver)oordeel.

  Haar Kersttoespraak deed mij op dit punt denken aan een droevig maar raak lied van Jaap Fischer met in het refrein:

  ‘Maar Koning, met wie praat jij in zo ’n geval…’

  Schitterend nummer over communicatie en statusverschillen. Toen al en ruim voor internet, zonder of met ge-Twitter.

  Iedere burger kan en mag Twitteren, maar een koningin kan dat niet. Dat maakt goud & kroonjuwelen tot klatergoud.

 7. Briljante actie, Chris. Ik had op basis van dit boeiende en goed geschreven blog wel verwacht dat het wel goed zit met je, maar dat wordt nu eens te meer duidelijk. Je hebt er weer een grote fan bij!

 8. Kan me niet schelen dat anderen je een held vinden. Ik vind je een lul eerste klas. Met die domme linkse praatjes die geen gaatjes vullen. Wilders weet wel raad met jullie linkse journalistenkliek. Kappen met die subsidies en ga maar eens even vertellen wat er echt gebeurd in dit land dat dankzij jullie en die fijne buitenlanders met de bontkraagjes naar de kloten gaat

 9. Ook ik twitter al een poosje en tis gewoon fun. Tis ook een heel handig medium om een beetje up-to-date te blijven. Denk maar eens aan de kabinetscrisis bv. Nuttig medium en ik zal voortaan altijd je spaarpottweets serieus nemen. 🙂

 10. Behoor ik nu bij de laatste der Mohikanen, omdat ik geen behoefte heb om te twitteren?

  Nee, de spaarzame tijd die overblijft samen met het gezin is mij veel belangrijker dan al dat ge-bel, ge-sms, ge-computer, ge-email en ge-twitter.

 11. @Chris ; sorry !Dacht echt dat je een grapje maakte … Bij de volgende spaarpotdiefstal bin ich dabei. Niet bij het stelen natuurlijk maar bij het vullen ervan !

 12. Ik dacht hetzelfde als Jet, dus dat het een grap was. Maar ik had de aanleiding (bericht van de wijkagenten) ook niet gezien…

 13. @Chris:

  Ik schreef laatst een reactie op iemand die Twitter de hemel in prees en ik kopieer die tekst hieronder. Ik hoop dat het geen probleem is dat het Engelstalig is:

  It’s my believe Twitter had his longest time around.
  If I look around me, Twitter is being used less and less.

  And lets be honest: what is the fun to know what your coworker or friend is doing? Twitter was breaking news, and it made its point during crisis time when fast news was needed. But nowadays (how times fly) I look back at Twitter as a euhmmm “in between step” to a new platform, which will last a bit longer. In which we really can SHARE knowledge.

  Twitter is more of a social network thing like a short version of Facebook to feel that everyone can be important and can make his own point. Too bad, but we have go on and we have to leave Twitter behind us (sorry Twitter folks).

  Okay, so what is THE next step?
  Facebook is cool, but mostly of it’s online game (ever seen how much useres Farmville has?)
  Sharing your thought, ideas or just what you’re doing isn’t the right thing on Facebook. Not even in the special intrest groups.

  So we have the sinking ship of Myspace, and the all-new BUZZ by Google. Hmmm that’s an intresting idea, integrating a social network within your favorite mail provider…
  And what about Google Wave? It combines a lot of things: chattng, group conversations, sharing docs and files and so on. Very intresting, because it’s an open platform….

  I think there will be a new application at the horizon somehwere this year, maybe early next year which will combine a lot of these things. You might compare it the iPhone, yes you really can make a call with it! 😉

  I would have to give it a serious thought what this new application could do, and will have to do to make it work on “the market”.
  Maybe it would be the ease of use of Twitter, the multiple games of Facebook, the mobility of a phone, the looks like YouTube and the options like Google Wave.

  Because… YES we want to share things like thoughts and ideas, but also pictures, documents and movies. And we prefer to see who’s on the other side and check their details.

 14. @Chris:
  Het is geen kritiek, het was een beschouwing over het nut en toekomst van Twitter en wat volgens mij de toekomst zal gaan doen.

  En ja, je kan van alles delen dmv Twitter. Je moet dan wel eerst een document of foto beschikbaar hebben ergens op het net en dan kan je de link Twitteren. Rechtstreeks bestanden versturen naar elkaar is niet het doel of standaardfunctie van Twitter.

  Het is mijn observatie dat die behoefte van rechtstreeks delen, direct (ipv tussenstap) communiceren en meervoudig prive communiceren niet mogelijk zijn en dat daar nou net wel behoefte aan is.

  De mensen die happy en blij zijn met Twitter moeten het vooral blijven gebruiken.

 15. @lul
  Ongenuanceerd populistisch en polariserende inhoudsloze reactie. Een ‘scheldkanonnade’ is nog een te positieve kwalificatie voor je bijdrage.
  Wel symptomatisch voor de bijdragen voor aanhangers van de politicus die je aanhaalt in een verkapte bedreiging. Heel goedkoop.
  Vertel liever inhoudelijk wat je ergens van vindt en hoe het wel zou moeten, met redenen omkleed. Dan kunnen we in debat.
  Grammatica is ook niet je sterkste kant? “…Ga maar eens even vertellen wat er echt gebeurD in dit land..” schreef je.
  Terug naar het Nederlandse Taal-deel van de inburgeringscursus alsjeblieft: hier schrijf je gebeurD met een T.

 16. @Willem Kooijman 19.55

  De reactie van je op ‘lul’ is naar mijn hart.

  Mijn motto is; kijk niet naar de politicus maar naar de uitingsvormen en gedragingen van de gemiddelde aanhanger.

  Dan weet je het wel.

 17. @Siem
  Gelukkig zijn er meer mensen die genuanceerder denken. Goed dat er opinie- en meningsverschillen zijn. Het met elkaar eens zijn leidt nergens toe, al is het in dit geval wel prettig om bevestiging te lezen van mensen die verder kijken dan hun neus lang is 😉

 18. @lul
  Ik regeer even met de quote die hier rechts beschreven staat:
  ‘Wat niet begiftigd is met verstand, kan niet worden geregeerd door verstand’
  Terentius

  Twitter is gewoon een snelle manier mensen te bereiken voor wat dan ook.
  Tegen de tijd dat er weer iets nieuws komt met meer mogelijkheden, waarom niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *