Van Kabul naar Stadskanaal

 

Ik weet eigenlijk niet of onderstaand verhaal wel klopt.

Maar als het zo is, dan is het een bizar verhaal.

Het is het verhaal van Ahmed uit Kabul.

De 47-jarige brandweerman is niet voor niets in Stadskanaal. In zijn eigen land ging het niet meer.

De vrouw van Ahmed, zijn kind en twee broers. Ze werden allemaal vermoord in het land van de opium. Gebroken kwam hij als vluchteling naar het platte Nederland.

Ahmed is niet de makkelijkste in Stadskanaal. Hij heeft een posttraumatische stressstoornis en is zijn buren tot last. De woningbouwstichting houdt daarom bewust een van de huizen naast Ahmed leeg. In het andere huis woont de buurvrouw en die is niet te benauwd om Ahmed een beetje te helpen.

Dan gaat het mis.

Op een slechte dag loopt buurvrouw bij Ahmed naar binnen en rent er dan net zo snel weer uit. Ze belt de politie en zegt dat Ahmed de gaskraan in zijn woning open heeft gezet, heeft gedreigd met een aansteker en deze ook heeft aangestoken.

De vlam van de aansteker richt geen ravage aan. Volgens de Technische Recherche kan dat ook niet. In een goed geventileerde ruimte heeft een gaspit die kracht niet.

En toch komt Ahmed  in de gevangenis terecht en gaat vandaaruit naar een psychiatrische inrichting. Hij houdt bij hoog en bij laag vol niets met de gaspitten gedaan te hebben. Opvallend genoeg constateert de politie dat de pitten inderdaad in de uit-positie staan. Ze ruiken wel een gaslucht.

Ahmed heeft het idee dat iemand een spelletje met hem speelt. Maar wie en waarom?

Dan gebeurt er iets geks. Van de bankrekening van Ahmed verdwijnt ineens geld. Eerst nog mondjesmaat, maar al snel vliegen de honderden euro’s van de rekening. In no time verliest de Afghaan 3500 euro.

Als Ahmed in een instelling zit, wie zit er dan aan het geld? Wie heeft toegang tot die rekening?

Voor Ahmed vallen de puzzelstukjes op zijn plek. Het is namelijk zijn buurvrouw die toegang heeft tot zijn rekening. Zo is dat ooit geregeld.

Zou het werkelijk kunnen dat een getraumatiseerde Afghaan in Stadskanaal door zijn eigen buurvrouw in de val wordt gelokt en op deze manier weggezet om aan zijn geld te komen?

De advocaat van Ahmed mag het niet openlijk zeggen en hij wil ook geen namen noemen.

Maar hij gelooft zijn cliënt wel.

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *