Van Kabul naar Stadskanaal

 

Ik weet eigenlijk niet of onderstaand verhaal wel klopt.

Maar als het zo is, dan is het een bizar verhaal.

Het is het verhaal van Ahmed uit Kabul.

De 47-jarige brandweerman is niet voor niets in Stadskanaal. In zijn eigen land ging het niet meer.

De vrouw van Ahmed, zijn kind en twee broers. Ze werden allemaal vermoord in het land van de opium. Gebroken kwam hij als vluchteling naar het platte Nederland.

Ahmed is niet de makkelijkste in Stadskanaal. Hij heeft een posttraumatische stressstoornis en is zijn buren tot last. De woningbouwstichting houdt daarom bewust een van de huizen naast Ahmed leeg. In het andere huis woont de buurvrouw en die is niet te benauwd om Ahmed een beetje te helpen.

Dan gaat het mis.

Op een slechte dag loopt buurvrouw bij Ahmed naar binnen en rent er dan net zo snel weer uit. Ze belt de politie en zegt dat Ahmed de gaskraan in zijn woning open heeft gezet, heeft gedreigd met een aansteker en deze ook heeft aangestoken.

De vlam van de aansteker richt geen ravage aan. Volgens de Technische Recherche kan dat ook niet. In een goed geventileerde ruimte heeft een gaspit die kracht niet.

En toch komt Ahmed  in de gevangenis terecht en gaat vandaaruit naar een psychiatrische inrichting. Hij houdt bij hoog en bij laag vol niets met de gaspitten gedaan te hebben. Opvallend genoeg constateert de politie dat de pitten inderdaad in de uit-positie staan. Ze ruiken wel een gaslucht.

Ahmed heeft het idee dat iemand een spelletje met hem speelt. Maar wie en waarom?

Dan gebeurt er iets geks. Van de bankrekening van Ahmed verdwijnt ineens geld. Eerst nog mondjesmaat, maar al snel vliegen de honderden euro’s van de rekening. In no time verliest de Afghaan 3500 euro.

Als Ahmed in een instelling zit, wie zit er dan aan het geld? Wie heeft toegang tot die rekening?

Voor Ahmed vallen de puzzelstukjes op zijn plek. Het is namelijk zijn buurvrouw die toegang heeft tot zijn rekening. Zo is dat ooit geregeld.

Zou het werkelijk kunnen dat een getraumatiseerde Afghaan in Stadskanaal door zijn eigen buurvrouw in de val wordt gelokt en op deze manier weggezet om aan zijn geld te komen?

De advocaat van Ahmed mag het niet openlijk zeggen en hij wil ook geen namen noemen.

Maar hij gelooft zijn cliënt wel.

Delen

0 reacties

 1. Ik quote:
  “Opvallend genoeg constateert de politie dat de pitten inderdaad niet aangestaan hebben. Ze ruiken wel een gaslucht.”

  Knap van de politie om zoiets te constateren, geen idee hoe, maar toch knap. Wel een gaslucht ruiken, maar toch kunnen bepalen dat de gaspitten niet opengestaan hebben. Waar zou die gaslucht dan vandaan komen, zijn aansteker misschien? Zitten er aan de gaspitten van een `Afghaans fornuis in Stadskanaal` dan geen aan-uit regelaar? Of is dit een speciaal soort regelaar die weet te melden dat deze gedurende bepaalde tijd niet gebruikt is geworden.
  Maar ik blijf het een `hoogstandje` van recherche techniek vinden!

 2. Troy,

  Op elke gaspit zit tegenwoordig een zeer ingenieus systeem. NASA-techniek. Aan de bovenkant zit een indicator (streepje, bolletje) en op het fornuis zie je eveneens een merkteken. Als die tekentjes overeenkomen, dan zit de pit dicht.

 3. Dat toont alleen maar aan dat ze op dat moment dicht staan, niet dat ze niet hebben open gestaan…

 4. Als ik het goed lees houd één enkele Afghaan dus in Nederland drie huizen “bezet” (zijn eigen huis en links en rechts de buurhuizen” terwijl er duizenden Nederlandse gezinnen al jaren op woonruimte wachten?

 5. Bin Laden in Stadskanaal! Beetje hier onze gasvoorraad er stiekem aan het doorheen jagen! Dit was een daad van terreur! Op eigen bodems!

 6. Nee Chris, het gaat er niet om wat die man heeft meegemaakt, de reden hiervoor staat in je eigen artikeltje en ik quote:
  “Hij heeft een posttraumatische stressstoornis en is zijn buren tot last.”
  Daarbij wordt er maar één aangrenzed huis leeg gehouden, het andere schijnt bewoond te worden door een vrouw die hem wel eens helpt (al dan niet van zijn geld af).

  Waarschijnlijk is het die `ingenieuze NASA-techniek` van `streepje-bolletje versus streepje-bolletje`, die mij blijft intrigreren hoe de politie kon bepalen, dat `streepje-bolletje` ten tijde van hun ‘niet daar zijn`, dezelfde stand hadden.
  Het zullen dan ook wel `raket geleerden` zijn geweest die dit hebben kunnen constateren.

  Voor het `verdwenen` geld lijkt mij de oplossing vrij simpel. Bepaal vanaf welke lokatie het geld opgenomen is en wanneer, vraag dan de bewakingsbeelden van (bij elke pinautomaat en bank) geïnstalleerde camera`s op. Tijdstip opname en lokatie komt overeen met hetgeen op het afschiftje staat, even opgenomen beeld nakijken en je hebt degene die het geld van die rekening haalde.
  In principe komt daar geen `ingenieuze NASA-techniek` of `raketgeleerde` bij kijken, gewoon fundamenteel recherchewerk.

  In elk geval wel een héél vreemd verhaal.
  Houd ons op de hoogte a.u.b., ik ben benieuwd hoe een en ander zich zal ontwikkelen.

 7. Ahmed is een gebroken mens en had direct na de intake in de asiel aanvraag procedure in een kliniek/rusthuis/actief ambulant behandeld moeten worden.

  Ahmed is in een land Nederland dat meedoet aan de bezetting van zijn land, die verzorging die hij nodig heeft is het logische gevolg van de inmenging van vreemde naties ( o.a. Nederland ) die zijn land bezetten, een kwestie van sportief zijn en ook die prijs betalen ( voor goede sociale/psychologische/medische begeleiding ) naast de kosten van het oorlogstuig, die oorlog kost de Nederlanders miljarden.

  Al die mensen, burgers van Afghanistan en militairen die in de illusie verkeren dat zij bevrijders zijn, die geweldadig sterven, het is walgelijk, primitief, achterlijk, een oorlog gebouwd op leugens, ( net als Irak ), een continue herhaling van de geschiedenis, maar we leren niets, maar dat ter zijde.

  Ik vind het helemaal niet redelijk dat de burgers van Stadskanaal fungeren als personeel van een inrichting/rusthuis en ook niet dat Ahmed tussen oplichters wordt gehuisvest en hij hierbij geen hulp krijgt als hij inderdaad wordt opgelicht.

  Het is justitie als fout aan te rekenen dat Ahmed in de gevangenis belandde door een roddelpraatje zonder verder bewijs, zoals zo vaak gebeurt, er zitten mensen ( zoals Louis Hagemann ) levenslang door roddels die de rechter serieus nam. De immigratiedienst is als fout aan te rekenen hem niet de zorg te hebben gegeven die hij nodig had ( als persoon alleen in een vreemd land, zijn familie vermoord, getraumatiseerd etc.).

  Ahmed zijn bankrekening wordt geplunderd, maar als hij de dievegge toestemming gaf zijn bankpas te gebruiken wordt aangifte doen moeilijk. Zonder aangifte krijgt de recherche ook geen inzicht in de videos van de geldmachines waar werd gecashed. En of Ahmed in staat is aangifte te doen hangt af van zijn staat, het kan zijn dat hij behoorlijk is platgespoten, hij moet zijn bankpas blokkeren en een nieuwe aanvragen met een andere pincode, maar kan hij dat nog?

  Er wordt wat afgesold door die Nederlanders met immigranten/asielzoekers, naats dit verhaal ken ik er nog wel een paar die er op lijken uit mijn praktijk.
  Het was mi echt beter geweest als Ahmed gewoon in Afghanistan had kunnen blijven in zijn eigen vertrouwde moslim cultuur met onderdrukking van de vrouw, de man als baas van de familie/suikerfeest/schaapje slachten/moskeetje bezoeken/5x bidden per dag/homo’s discrimineren/vrouwtje in de keuken/willen sterven voor een profeet die al 1500 jaar dood is etc. etc..

 8. Toestemming geven een bankpas te gebruiken en deze voor eigen gewin gebruiken is juridisch niet moeilijk. Dat heet diefstal met een valse sleutel.

  Een aangifte is ook al niet nodig. OM kan dat zelf onderzoeken en voor de rechter brengen.

  Je laatste alinia vind ik overbodig en nogal stigmatiserend.

 9. Een intrigerende zaak, Chris. Ben heel benieuwd of hier meer feitelijkheden aan het licht zullen komen. En of Ahmed echt is opgelicht, of slechts ten prooi is gevallen aan zijn eigen door trauma gevoede naïviteit en gebrek aan bewijs van het tegendeel.

 10. Nu ben ik het met Chris eens dat de laatste alinea stigmatiseerd en overbodig is. Tevens staat deze haaks op de reden dat Ahmed in Nederland verblijft. In Afghanistan was hij waarschijnlijk al dood geweest.
  Maar dit terzijde.

  Je overige betoog kan ik heel goed volgen en voorwaar, ben het zelfs met je eens.
  Ahmed had nooit op deze wijze `zomaar` ergens geplaatst mogen worden zonder adequate hulpverlening, dit is vragen om problemen voor zowel Ahmed, als directe leefomgeving.

  De Nederlandse (en voor dat internationale) interventie in Afghanistan, breek me de bek niet open! Ik vraag me in gerede af hoe dom regeringsleiders kunnen zijn. Van de geschiedenis leert men schijnbaar niets, zo blijkt.
  Maar goed, daar gaat het hier nu even niet om.

 11. Antoni,met je laatste alinea sla je de spijker op zijn kop.
  Het is allemaal de schuld van die god van hun.
  Nu vind ik het bij de moslims nog minder erg dan bij de christen, die leven nog steeds na de hand van een of andere jezus die 2100 jaar geleden zou moeten hebben geleefd.
  Dan zijn de moslims nog vrij modern die jezus van hun is 1500 jaar oud. Christen en moslims behoren in het midden-oosten te leven, zij hebben een achterlijke en primitieve manier van denken. En zonder religie, hadden we nooit last gehad van vluchtelingen.

  Voor de rest hoop ik dat Ahmed snel een vrijstaand huis krijgt zonder buren, dat heeft de beste man wel verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *