Thierry Baudet is gek geworden

De race naar de bodem voor Thierry Baudet is definitief ingezet. Ooit de leider van de grootste partij in Nederland, nu steeds sneller aan het afglijden in de wereld van de waanzin. In het politieke spel speelt hij nauwelijks meer een rol en zijn teksten in onder meer de eigen talkshow Forum Inside worden met de dag wilder en gekker. 

Met veel bombarie vierde Baudet ooit de grote winst tijdens de Provinciale Statenverkiezing met zijn partij Forum voor Democratie (FvD). De Uil van Minerva was waarlijk opgestaan, het boreale Avondland zou in volle glorie herrijzen. De revolutie was nakende.

We zijn inmiddels heel wat jaartjes verder en de Uil van Minerva zit in bruine verendracht vleugellam op de grond, omringd door nog wat trouwe uilskuikens. De uil braakt nog slechts wat snel verdorrende ophefbraakballen uit.

Ruimtevaart

Nog niet zo lang geleden baarde Baudet opzien met de ontkenning van de maanlanding (‘we zijn niet op de maan geweest’), maar inmiddels ontkent hij zelfs het bestaan van de gehele ruimtevaart.

‘Ik heb al vaker gezegd dat ik Elon Musk niet vertrouw, omdat hij doet alsof ruimtevaart bestaat, wat niet bestaat’

Alsof je midden in een bos de bomen ziet staan en met droge ogen blijft beweren dat er niet zoiets bestaat als een bos. En het wordt nog gekker, want in het eigen verkiezingsprogramma staat dat Baudet wil investeren in private ruimtevaart en een Nederlandse sonde naar de maan wil sturen.

‘FvD gelooft dat Nederland een volwaardig ruimtevaartprogramma moet realiseren’

Baudet was al eerder kritisch op Elon Musk, omdat die in de maanlanding gelooft en de elektrische auto op de wereld heeft gebracht. En die auto’s komen volgens Baudet ‘van de duivel’.

Oekraïne

Tijdens een FvD Twitterspace op 25 mei 2023 oreert Baudet over de oorlog in Oekraïne, nadat hij een speech van Poetin heeft aangehoord. De FvD-leider meent dat het volledige Amerikaanse imperium down moeten worden gebracht, onder meer in de noodzakelijke strijd tegen woke. In één adem door stipt Baudet aan dat de oorlog is gestart ‘om de LHBTQ-community te beschermen’. Volgens Baudet is Rusland het enige land dat niet meegaat in de oikofobische agenda van de strijd rond seksuele identiteit. Het enige land dat nog staat voor de traditionele waarden van het oude Europa.

‘Dat is waar de oorlog over gaat’, aldus Baudet.

Bijzonder, want het conflict in Oekraine begon al in 2014 met de illegale Russische annexatie van de Krim, in een tijd waarin niemand in Nederland nog had gehoord van de woke-beweging.

Deep State

Tijdens een andere uitzending van Forum Inside maakt Baudet het ook nogal bont, door met zijn gasten lacherig te suggereren dat Rusland het enige democratische land ter wereld is, een normale mannelijke leider heeft en de zaken op orde. Nederland daarentegen is een ‘bezet land’. Bezet door de Deep State, de CIA, de geheime diensten en multimiljardairs. De instituties in Nederland gehoorzamen en collaboreren aan ‘die vijand’.

Reptielen

Al eerder liet Baudet waanzinnige teksten uit zijn mond rollen. Tijdens een interview met de Amerikaanse website Geopolitics & Empire zei Baudet:

‘Ik geloof dat we geregeerd worden door een wereldwijde samenzwering van kwaadaardige reptielen’

Ook toen verklaarde de leider van Forum voor Democratie zijn liefde aan de Russische leider Vladimir Poetin. Hij is volgens Baudet ‘de held die wij nodig hebben’, ‘de zwarte ridder’ en hij ‘verdient alle steun’ in zijn strijd tegen Oekraïne.

Begin 2022 oreerde Baudet al over de oorlog in Oekraïne. Hij stelde dat we een oorlog in meegetrokken worden, waar we niets mee te maken hebben en kwam met een bizarre vergelijking door protesterende truckers in Canada te vergelijken met het conflict:

 ‘Stel je voor dat Rusland humanitair zou interveniëren in Canada om de truckers te steunen’

Hoe je een protest van een groep mensen in Canada gelijk kunt stellen aan de letterlijk bloederige en illegale gewapende bezetting van een onafhankelijk land is mij volslagen onduidelijk.

9/11

Op 17 oktober 2022 stuurt Baudet een filmpje de wereld in, waarin hij opnieuw met bizarre teksten komt. Baudet stelt dat allerlei wetgeving in de wereld tot stand is gekomen door false flags (in scène gezette gebeurtenissen, een bekende term uit de complotwereld), zoals de aanval op de Twin Towers (9/11) en ‘de meeste terroristische aanslagen’. Met een grote grijns op zijn gezicht vraagt hij of we wel hebben gezien hoe goed de terroristen zich gehouden hebben aan de coronamaatregelen.

‘Ze wilden duidelijk de anderhalve meter social distancing niet uitdagen’

Al eerder schreef Baudet op Twitter dat ongevaccineerden ‘de nieuwe Joden zijn’ en dat ‘wegkijkende uitsluiters’ volgens hem ‘de nieuwe nazi’s en NSB’ers’ zijn. Baudet werd door de rechter veroordeeld om zijn tweets weg te halen. In hoger beroep bleef die uitspraak in stand. Volgens het Hof leiden de tweets van de FVD-leider tot ‘het bagatelliseren van de Holocaust’ en is het ‘voldoende aannemelijk dat de uitlatingen hebben geleid tot de verspreiding van antisemitische uitlatingen op het internet’

Baudet schoffeerde ook al eens opzichtig zijn kiezers, door in een uitzending over een vooraf af te leggen test om te mogen stemmen te beweren dat de helft van zijn kiezers dan uitgesloten zou worden.

Bryan Roy

In de meest recente uitzending van Forum Inside (30 mei 2023) is de van het pad geraakte oud-voetballer Bryan Roy te gast. Roy werd veroordeeld voor een doodsbedreiging aan het adres van Mark Rutte. De oud-Oranje speler was van mening dat Rutte geëxecuteerd moest worden voor zijn aandeel in het misbruiken van kinderen.

Tijdens de uitzending zei Roy dat Oekraïne een ‘stronghold is van de nazi’s’. Zonder met de ogen te knipperen bevestigde Baudet de stelling. ‘Dat is feitelijk gewoon waar’. Ook toen Roy beweerde dat Trump en Poetin ‘aan de goede kant staan’, bevestigde Baudet dat zonder aarzeling. Al eerder stelde Baudet: ‘Poetin is een van de beste leiders van de Europese wereld. Rusland brengt vrede en orde in de wereld’

Afgrond

Op 2 maart 2023 begint Baudet aan wat zijn nieuwe stokpaardje zal worden. Hij geeft tijdens een partijbijeenkomst op bombastische wijze aan dat de rest van de wereld naar de afgrond loopt en FvD naar het licht.

‘Wij zullen deze storm doorstaan. Wij zullen, het liefst met zoveel mogelijk mensen, overleven. Wij bouwen een ark’

Op 13 maart 2023 gaat Baudet tijdens een partijbijeenkomst los. Hij houdt zijn gehoor voor dat het hele stelsel van de ‘bovengestelden onder ons’ corrupt is. De mensen die ons land besturen, de experts, hoogleraren, journalisten van de ‘kwaliteitskranten’, het hele stelsel van gezag en autoriteit: allemaal corrupt.

‘Ze liegen en bedriegen en hebben geen flauw idee van wat ze aan het doen zijn. Het is maatschappelijke, sociale en economische suïcide wat we aan het doen zijn’

Zetelverlies

Het verval van Forum voor Democratie zette ruim drie jaar geleden snel in. In januari 2020 stond de partij nog met zestien zetels in de peilingen. In juli waren dat er nog maar 10, in september nog maar zeven en in oktober vijf zetels. Inmiddels schommelt de partij tussen twee en vier zetels.

Het opiniepanel van EenVandaag vroeg de kiezers van de partij naar de reden waarom ze afhaakten.

´Nu hij het wiel van de complotgekkies heeft gekozen, haak ik af´ en ´Forum geeft te veel steun aan complotdenkers als Lange Frans en Willem Engel. Ik accepteer op links geen onzinnige fanaten, dus op rechts ook niet´

Beweging

We kunnen inmiddels wel stellen dat Baudet zichzelf al heel lang niet meer ziet als een serieuze politicus, maar als leider van een beweging. Hij maakt zich bij herhaling en willens en wetens los van de normale maatschappij en zet daarbij iedereen weg als de vijand die bestreden moet worden. Niet alleen collega-politici, maar ook experts, wetenschappers, hoogleraren en journalisten.

Als mensen die ergens echt verstand van hebben appel zeggen, dan zal Baudet automatisch vurig pleiten voor peren. Het is dwars doen om het dwars doen, met de realiteit heeft het niets meer te maken.

Baudet is de directeur van zijn eigen freakshow geworden. Een directeur van een bont circus die niet doorheeft dat steeds meer mensen hem louter nog zien als een clown.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen