Welkom op het wappiefestival

Het is een zonnige zondag als ik koers zet naar een treffen van andersdenkenden in Tilburg. Een dag georganiseerd door alternatieve media, met kraampjes, muziek, lezingen en workshops. Wie komen daar eigenlijk op af en wat zijn hun denkbeelden? Een middag in het hol van de leeuw.

Al ver voor de locatie van ‘De Andere Wereld Dag’ staan auto’s slordig in de berm geparkeerd. Een voorbode van de drukte. Als ik mijn eigen auto op een bospad onder een boom zet en rustig naar de ingang loop, valt op dat er inderdaad veel mensen onderweg zijn.

Bij de ingang van het terrein vraagt de organisatie om emailadressen van bezoekers, ook staan er doosjes klaar om een vrijwillige – contante – bijdrage te schenken voor ‘De Andere Krant’, een tamelijk hitsende exponent van de alternatieve media, met schreeuwende koppen over hoe we massaal worden bedrogen.

Ik loop ongestoord het terrein op via de achteruitgang.

Gezellig

Het festival van de andersdenkenden is in een klein, maar gezellig parkje in Tilburg. Er is een springkussen voor kinderen die nog geloven in de zwaartekracht en er zijn standjes met alternatieve snuisterijen en behandelmethoden. Een uit de kluiten gewassen man bakt hamburgers van ‘ongevaccineerde vrolijke varkens’ op twee grote BBQ’s.

Er is van alles te doen en te koop. Boeken over de groeipijnen van het ontwakingsproces bijvoorbeeld. Folders maken de bezoekers wijs dat een banklening helemaal geen schuld is.

Op het centrale grasveld staan zeker honderd witte stoelen. Allemaal bezet. Bij een van de eerste standjes wordt trauma release ‘met behulp van handoplegging’ aangeboden. Door energetisch therapeut Carla.

Wellicht iets voor na mijn bezoek aan het festival.

Cash

Digitaal betalen is uit den boze vandaag. Op het terrein staan bordjes met ‘Cash only’. Alleen wie harde knaken verruilt voor papieren bonnen kan iets te eten of te drinken halen. Alles om te voorkomen dat de machthebbers ontdekken weten wie hier een frikandel verorbert en wie er kiest voor de burger van zwijnenvlees.

De veranda van een soort houten clubhuis doet dienst als podium voor mensen die iets te zeggen hebben. En dat zijn best veel mensen.

Moordend

In een moordend tempo pakken sprekers de microfoon en delen ze in een paar minuten hun visie. Over hoe je kunt internetten zonder je gegevens achter te laten. Dat we afscheid moeten nemen van Windows, omdat het besturingssysteem voortdurend screenshots maakt van de activiteiten die je verricht op je computer.

Een spreker koppelt moeiteloos de ‘seksualisering van de zogenaamde LHBTQ-community’ aan het ‘slachtofferschap van het Coca-Cola-communisme’ en een voormalig lid van het Korps Mariniers roept de ‘wakkere vaderlandslievende wappies’ op massaal te posten op sites van ‘de andere kant’, NOS en RTL Nieuws.

Weer een andere spreker heet alle ‘wakkere wappies’ welkom en roept enthousiast in de microfoon dat ‘de dagen van de machthebbers geteld zijn’.

‘We verwijderen deze parasieten van de wereld! Op naar een betere wereld!’

Gemoedelijk

Ondanks de stevige, licht alarmerende en ietwat paranoïde teksten gaat het er gemoedelijk aan toe in het park. De zon schijnt, mensen kletsen, er wordt gegeten en (veel) bier gedronken. De bezoekers zijn overwegend van middelbare leeftijd en iets ouder, niet zelden alternatief gekleed. Ernst Jansz (voormalig Doe Maar) zingt over de naakte waarheid die hij zo node mist.

Er heerst een soort hippie-vibe.

Ondertoon

Het lijkt voor wie door zijn oogharen kijkt een normale bijeenkomst, met mensen die genieten van het mooie weer. Maar wie wat beter luistert, hoort overal een ondertoon. Een toon van wantrouwen en ongenoegen. Van mensen die tegen elkaar zeggen dat ze het licht hebben gezien, leven op hun gevoel, de overheid niet vertrouwen en de medische wereld het liefst links laten liggen.

En die mensen die nog steeds luisteren naar hun huisarts? Die staan nog niet sterk genoeg in hun schoenen, zo vertelt een dame hooghartig aan het naar bevestiging hongerige gezelschap waarmee ze staat te kletsen. Pal naast een ‘prik-kritisch’ kraampje waar een rad van bijwerkingen van vaccinaties staat. Autisme bijvoorbeeld. En de dood.

Wantrouwen

Wantrouwen is deze dag een terugkerend fenomeen. Als ik met een biertje in de hand naast twee vrouwen van middelbare leeftijd ga zitten en plagerig vraag of ik hier te maken heb met twee echte wappies, branden ze los. In alle vriendelijkheid vertelt een van de dames mij dat ze wappie als een geuzennaam ziet. Ze zijn niet gevaccineerd.

‘Ik had corona en dacht: dit is het dan. Ik ga dood. Maar het was maar een griepje. Als je dan later hoort dat ze hebben zitten klooien met die prikken. In sommige batches zat gewoon alleen maar zout’

De andere dame, al net zo vriendelijk, had naar eigen zeggen het gevoel dat er iets niet klopt. ‘Huisartsen mochten mensen niet helpen met Ivermectine. Dat klopt niet. Pfizer is wereldwijd misdadig bezig geweest. Dit was een experiment’

Patat

Als ik na drie uurtjes kijken en luisteren besluit om even wat te gaan eten, stuit ik op lange rijen. Het weigeren van pinbetalingen mag dan principieel zijn, erg handig is het allemaal niet. Als ik voor een frietkraam verzucht dat pinnen toch wel wat makkelijker zou zijn geweest, levert mij dat meteen een boze blik op van een medewachtende.

‘Wil jij je vrijheid kwijt ofzo!!’, bijt hij mij toe. ‘We moeten af van dat digitale geld!’.

Een andere man kijkt hem rustig aan en valt mij onverwacht bij. ‘Wat een onzin zeg, wil jij soms de hele dag met een pak biljetten rondlopen ofzo? Iedereen die hier vandaag is, heeft vanochtend dat geld gewoon uit de pinautomaat gehaald hoor’

Herkenning

Als fervent bestrijder van gevaarlijke wappie-retoriek kan ik uren rondlopen zonder herkenning. Maar dat verandert als iemand luid mijn naam roept.

‘CHRIS KLOMP!’

Ik kijk in het gezicht van een man, die een bolderkar voorttrekt met daarin een van zijn nakomelingen. Zijn vrouw naast hem kijkt mij vriendelijk aan, een tweede nakomeling aan de hand. Als ik vraag waar de man mij van meent te kennen, spuugt hij een paar zinnen uit.

‘Wie kent Chris Klomp nou niet! Van het framen en polariseren. En van uw goed onderbouwde stukken! Haha. Dat laatste was een grapje!

Camera

Ik wens de beste man nog een fijne dag en loop door. Soms heeft een gesprek bij voorbaat geen zin. Als ik dertig meter verder ben springt een man ineens op mijn pad, naast hem richt een andere man snel een camera op mijn gezicht. Twee vrouwen filmen mij ongevraagd met hun mobiele telefoons. De alternatieve media hebben mij ook ontdekt.

Wat volgt is een bijzonder vraaggesprek, waarbij de interviewer zijn vragen giet in een ellenlang eigen betoog. Over honderdduizend wetenschappers die gecanceld worden en zijn mening dat ik geld verdien door het ‘heersende narratief’ te volgen.

Ik moet de beste man meerdere keren onderbreken met de vraag of er nog een vraag komt, maar al met al gaat het best aardig. Al kan ik niet zeggen dat de instelling van de interviewer erg open is.

Hij: ‘Jij vindt zeker ook dat Marc van Ranst een held is?’ Ik: ‘Ja, mede door die man zijn wij uit de pandemie gehaald’. Hij: ‘Weet je wel dat Fauci binnenkort achter de tralies gaat?’ Ik: ‘Welnee. Gaat niet gebeuren. Je krijgt 1000 euro van mij als het wel zo is’. Hij: ‘Dat is een fooi’. Ik: ‘Oké, 5000 euro’

QR-code

Als het interview voorbij is, meld ik mij maar eens bij een stand waar drie grote QR-codes op tafel liggen. Op de hoek van het tafelblad staat een bord met de tekst:

‘Heb je een vraag? Ik test het!’

Ik had wel een vraag.

Was het niet zo dat QR-codes niet deugen?

De vrouw achter de tafel is even stil, maar stelt dat deze code nou toevallig wel goed is en verwijst mij dan ietwat kribbig naar een brede man, die met een donkere zonnebril achter het standje zit. Kennelijk verwijst de QR-code naar een nieuw media-platform. Het enige platform wereldwijd zelfs waar volgens de man geen censuur op wordt toegepast.

Als ik hem vraag waar de censuur dan nu is in Nederland, verwijst hij mij door naar de toekomst. ‘Dat ga je nog wel merken’

Hart voor Humor

Dan is het tijd voor Hart voor Humor, een klein collectief van rechtse grappenmakers, aangevoerd door Ongehoord Nederland-verslaggever Jonathan Krispijn. Hoewel er op het terrein zeker 2000 mensen rondlopen, weten de grappenmakers nog geen honderd mensen naar het podium te lokken.

Dat blijkt geen toeval te zijn. Veel valt er niet te lachen. Er komen flauwe grappen voorbij over gevaccineerden. De grappenmakers vinden gevaccineerden namelijk ‘geweldig publiek’ omdat ze ‘zo makkelijk te hypnotiseren zijn’. Een vrouw met lang blond haar slaat zichzelf op de dijen van plezier. Als een bezoekster aangeeft dat ze is gevaccineerd tegen tyfus, vertelt de grappenmaker haar dat tyfus helemaal niet bestaat.

‘Neem nog twintig prikken!’

De cabaretier van dienst vervolgt zijn betoog met een croissanttang die hij anaal in wil brengen bij linkse deugers die achter de coronamaatregelen stonden.

Hilarisch.

Oncomfortabel

De mensen die ik op deze dag ontmoet en waar ik een praatje mee maak, zijn grotendeels helemaal niet vervelend. Ze schelden niet, ze dreigen niet en staan je rustig te woord.

En toch voelt het ergens niet comfortabel aan. Op de weg terug naar het huis laat ik mijn gedachten eens gaan over hoe dat nou kan. En ik denk dat ik het antwoord wel weet.

In de meeste gesprekken die ik normaal gesproken voer met mensen zit een soort collectieve afspraak dat je in een discussie uitgaat van feiten. Dat je werkt met argumenten die terugslaan op een zekere onderbouwing.

En dat ontbrak op het wappie-festival, waar de meeste mensen die ik sprak immuun bleken voor valide argumenten. Omdat hun wantrouwen in de weg stond.

Wetenschappers? Die zijn gekocht en praten louter in het voordeel van geldschieters. Artsen? Onder invloed van Big Pharma. Journalisten? In dienst van de macht. Minister-president Schoof door Wilders naar voren geschoven? Nee hoor, dat is de Deep State die aan het werk is.

Bedreiging

De wappie-wereld is onder normale omstandigheden niet serieus als een bedreiging te zien.

Maar tijdens een noodsituatie, zoals bijvoorbeeld een pandemie, is en blijft het oppassen geblazen. Dan kan de sekte van de andersdenkenden snel groeien en tractie krijgen. Een sekte die niet met rede en rationaliteit te benaderen en te overtuigen is.

Dan krijg je een groep die een geheel eigen werkelijkheid najaagt. Een groep die zonder problemen juicht als iemand stelt dat we de parasieten van deze wereld moeten verwijderen.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen

30 reacties

 1. Beste lunchpauze in weken met dit artikel. Heb me gek gelachen. Meer van dit graag!

 2. Prachtig stuk, kleine bijdrage gedaan. Alleen de observatie over het “springkussen voor kinderen die nog geloven in de zwaartekracht” is al een donatie waard. Opmerking van de betweterige eindredacteur in mij: onder het tussenkopje ‘Cash’ lees ik een zin met 1 werkwoord teveel: “Alles om te voorkomen dat de machthebbers ontdekken weten wie hier een frikandel verorbert…”

 3. Dank voor het hilarische verhaal. En goed dat je even waarschuwt op het eind

 4. Ondanks alle vermeende censuur en onderdrukking hebben deze figuren toch blijkbaar vrij moeiteloos hun festival op poten kunnen zetten?

 5. Als ik het deel donneer ik altijd een klein bedrag en hoop dat anderen die het lezen er ook iets voor over hebben

 6. Goed stuk, hier en daar ook hilarisch. Maar wat een idioten zijn het. Zweven zonder brevet, tot de dood erop volgt.

 7. Gedoneerd!
  Mijn respect voor jou, Chris.
  Ik ben zelf echt allergisch voor wappies, ze noemen iedereen schapen maar geloven zelf klakkeloos de grootste onzin on sociale media. Ik kan vooral niet tegen antivaxxers omdat ze zo ontzettend leugenachtig zijn. Denk niet dat ik het daar lang had vol kunnen houden.

 8. Ik had je bezoek aan de wappies al op X gevolgd. Maar met het schrijven als een artikel lees het wel erg prettig. Leuk deze verslagen van evenementen/ festivals etc. Succes ermee

 9. Bedankt voor je verslag. Dit smaakt naar meer!
  Durfden de wappies wel dichtbij je te komen ivm mogelijke shedding?

 10. Vanaf het moment dat de wetenschap politiek wordt, zoals tijdens de pandemie, worden veel feiten propaganda. Dat wil jij maar niet begrijpen. Chapeau dat je gegaan bent. Laat ons in gesprek blijven!

 11. Herkenbaar, en dapper, ik moet er niet aan denken, een dag daar tussen verblijven, cashgeld..

 12. Ik ben zelf andersdenkend…
  Dan andersdenkenden…
  Heb in mijn omgeving met een wappie te maken. Ongelovelijk hardnekkig, ik geef het op, ik heb alle onzin al weerlegt, maar ze blijft volharden in Deep State, Big Farma.. Triest.
  Vroeg haar eens, maakt het je gelukkig zo te denken? Antwoord was nee, want… En daar kwam de hele riedel weer…

 13. Natuurlijk weer betaald voor dit fantastische verslag.
  Mooie fenomenologische vastlegging.

 14. Grappig, ik schaar XR/Just Stop Oil/Letzte Generation, plus alle Free Palestine studenten ook onder wappies. Luisteren voornamelijk naar nepnieuws en snappen de consequenties c.q. achtergronden niet van hun activisme.

 15. Goed stuk en een inkijkje in een bizarre wereld. Dank je wel en uiteraard gedoneerd

 16. Ik neem aan dat dit ook de laatste keer is dat dit “festival” georganiseerd werd? Bij de bestrijding van extreemrechts is het altijd een goede taktiek geweest om samenscholing van fascisten te voorkomen zodat hun gedachtegoed zich niet kan voortwoekeren. Bij wappiebestrijding zouden dezelfde taktieken gebruikt kunnen worden. Licht de eigenaar van het terrein in, licht de autoriteiten in en voer actie mochten die niet of laks reageren. Het is een griezelige gedachte dat duizenden wappies zomaar samen kunnen komen, vooral gezien de overlap met extreemrechts. De vergelijking met NSB Landdagen komt dan al gauw naar voren.

 17. Herkenbaar verhaal van toen ik een aantal ‘coronademonstraties’ bijwoonde. Aardige 50-plussers, deels overjarige hippies, erg veel rokers (kennelijk is dat goed voor het immuunsysteem). En toch klopte er iets niet. Het gezamenlijk wantrouwen (‘weet je dat het hele ziekenhuis vol ligt met alleen maar gevaccineerden?’) maakte een gesprek op basis van feiten onmogelijk.

 18. Heerlijk artikel. Kleine kanttekening: Microsoft is wel bezig met een functie genaamd “recall” waar best terechte zorgen over zijn. Betekent alleen niet dat iedereen dat meteen overboord gaat gooien, al is linux aan het groeien. (wat een goed iets is).

 19. Niet Ernst Jansz, daar had ik een poster boven mijn bed van hangen en hele dromen over gehad.
  Maar goed dat het tussen ons niks geworden is
  Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat er tegen deze mensen niet opgetreden word.
  Ok we hebben vrijheid van meningsuiting maar dit is gewoon gevaarlijk.
  Ze ontkennen niet alleen een onbekend virus maar ook bekende ziektes en nog veel meer. Dat kan gevaarlijk voor hunzelf en anderen worden.
  Ps. Zou je graag willen steunen maar heb helaas elke eurocent ,gewoon uit de pinautomaat,lekker makkelijk en geen overvallen in winkels meer,zelf hard nodig.
  Maar je hebt het wel verdiend.
  Hoop dat andere mensen je kunnen sponseren want een tegen geluid is belangrijk, we kunnen wel om ze blijven lachen maar kijk naar de 5 dode kinkhoest baby’s..het is niet grappig.

 20. Big Pharma… vorige week het (zeer lezenswaardige) boek van Adriaan ter Braack gelezen (“Eigen onderzoek eerst) waarin hij in de alternatieve wereld onder meer de supplementen-industrie benoemd. Figuren als Arie Boomsma en andere “influencers” (ga al over m’n nek bij die term alleen) met allerlei pseudogezwam die industrie ondersteunen en er zelf een dikke boterham aan overhouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *