Wie een tribunaal graaft voor een ander…

Het is inmiddels een gevleugelde uitspraak van viroloog Marc van Ranst: wie een tribunaal graaft voor een ander, valt er zelf in. De lijst met lieden die tijdens de coronapandemie schuimbekkend schreeuwden om tribunalen voor politici, wetenschappers en journalisten, maar zelf tegen een veroordeling of vervolging aanliepen, wordt groter en groter. Een overzicht.

Misschien wel de meest fanatieke tribunaalroeper. De 65-jarige Duitse advocaat Reiner Fuellmich. Hij werd tijdens de pandemie door ‘andersdenkenden’ op handen gedragen, mede door zijn felle retoriek over ‘de globalistische elites’ die met hun ‘fake-pandemie’ burgers wilde controleren.

Fuellmich zou met zijn Stiftung Corona Ausschuss een soort Neurenberg 2.0-proces starten tegen de verantwoordelijken voor de coronacrisis, genoemd naar de berechting van nazi-kopstukken na de Tweede Wereldoorlog. De advocaat oreerde bombastisch dat de coronapandemie een ‘georganiseerde criminele daad’ was en wilde veroordelingen zien voor ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Voor dat doel haalde hij tonnen aan donaties en inschrijfgelden op. Zijn volgers, die niet zelden criticasters schapen noemden, trokken gedwee de portemonnee.

Arrestatiebevel

Die zo vurig gewenste massale berechting kwam echter nooit van de grond. Sterker; de Duitse overheid vaardigde een arrestatiebevel tegen hem uit in maart 2023, terwijl Fuellmich in Mexico verbleef. Toen hij op 13 oktober 2023 in het Duitse consulaat was om een verloren paspoort te vervangen werd hij gearresteerd en op het vliegtuig naar Frankfurt gezet. Eenmaal in Duitsland werd hij in voorarrest geplaatst.

De man zou een enorm bedrag aan donaties achterover hebben gedrukt. Zo werd er in november 2020 maar liefst 200.000 euro overgemaakt naar de rekening van zijn vrouw. In mei 2021 werd zelfs een half miljoen euro naar een privérekening overgemaakt.

BPOC

De Nederlandse Buiten Parlementaire Onderzoeks Commissie (BPOC) volgt in grote lijnen het lot van de Duitse advocaat. De zelfbenoemde commissie van vader Pieter en dochter Jade Kuijt maakte zich lange tijd hard voor berechting van politici. Volgens het koppel zou het kabinet zich schuldig hebben gemaakt aan ‘foltering en misdaden tegen de menselijkheid, in vereniging gepleegd’. Vader Pieter dreigde het kabinet voor het Internationaal Strafhof te slepen wegens genocide omdat de coronavaccinaties volgens hem dodelijk zijn.

In april van dit jaar viel de politie de woning van Pieter en zijn echtgenote binnen. In plaats van de regering wordt het drietal nu aangeklaagd op verdenking van verduistering, oplichting en witwassen. De donaties die de commissie binnenharkte verdwenen volgens het OM rechtstreeks in de zakken van vader en dochter.

Ontslag

De stichting ontving ten minste 380.000 euro aan donaties. Ter bescherming van de belangen van de donateurs stond in de statuten dat de stichting geen uitkeringen mag doen aan de oprichters en dat het bestuur geen beloning ontvangt. Toen het OM de rechter vroeg om Pieter en Jade te ontslaan als bestuursleden, kwam de aap uit de mouw.

Uit het vonnis:

‘In het strafrechtelijk onderzoek naar (onder meer) verweerder 1 en verweerder 2 is gebleken dat deze statutaire bepalingen met voeten zijn getreden. Beide verweerders hebben de donaties voornamelijk voor zichzelf en hun familie gebruikt’

Het bleek dat alle donaties op een privérekening zijn gestort en dat er vanaf die rekening grote geldbedragen voor privé-uitgaven werden gedaan. Tijdens zijn verhoor bekende Pieter Kuijt de illegale onttrekkingen.

Willem Engel

Willem Engel behoeft geen introductie. De zalvende draadharige dansmarieke en viruswaanzinnige sekteleider (‘wij zijn de nette mensen’) probeerde niet alleen bij voortduring de bestrijding van een pandemie wijze te hinderen (zo stapte hij zelfs naar de rechter om het vaccineren te laten stoppen), hij sprak ook met grote regelmaat over tribunalen.

Tijdens een livestream van Viruswaarheid vertelde hij dat hij bezig was met de ‘voorbereiding van een tribunaal’, ook zei hij dat minister Hugo de Jonge bij berechting voor een tribunaal wat hem betreft niet hoeft te rekenen op amnestie.

In maart 2022 werd Engel opgepakt voor teksten gerelateerd aan corona-protesten die het Openbaar Ministerie zag als opruiend. Hij zat twee weken in voorarrest en werd begin dit jaar veroordeeld tot een maand voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaren. Bij de rechtbank in Den Haag loopt nog altijd een tweede strafzaak wegens opruiing.

Rapper Kafka

Amateur-rapper Bouke van der Vrugt kotst al jaren de meest waanzinnige teksten uit op sociale media. Zijn principes zijn daarbij zo buigzaam als riet in een winterstorm. Presenteert hij zich tegenwoordig als groot fan van Baudet, enkele jaren geleden bedreigde hij hem nog met de dood (Volkert, waar ben je als je land je nodig heeft #BaudetIseenRacist).

De plaat van Kafka is niet alleen muzikaal vastgelopen, nog steeds oreert hij wanhopig over tribunalen voor zo’n beetje  iedereen die zijn mentaal uitgedaagde belevingswereld niet steunt.

Inmiddels is Kafka al meerdere keren veroordeeld voor waanzinnige teksten. In juni 2023 kwam de laatste veroordeling erbij. Kafka twitterde een uur na de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries dat ‘Taghi & Co beter achter Hugo of Mark aan konden gaan in plaats van Peter R. de Vries’. Het leverde hem een celstraf van twee weken op. De immer ‘stoere’ Bouke zou naar eigen zeggen een daverende overwinning behalen bij de rechtbank, maar was in geen velden of wegen te bekennen toen zijn strafzaak werd behandeld. Kennelijk is roepen om tribunalen toch iets makkelijker dan zelf verantwoording nemen.

Bryan Roy

De voormalige international van Oranje en geliefde linksbuiten van Ajax is inmiddels al jaren de weg kwijt. Tijdens de coronapandemie noemde hij toenmalig minister Hugo de Jonge een nazi en zou minister-president Mark Rutte voor een oorlogstribunaal moeten verschijnen. De ooit zo behendige voetballer stelde zelfs dat Rutte geëxecuteerd moest worden omdat hij ‘deel uitmaakt van een groep mensen die met behulp van corona de wereldbevolking wil decimeren tot vijf miljoen mensen’.

Van Roy moest Rutte daarom een ‘headshot’ krijgen. Het tribunaal voor Rutte kwam er niet, maar Roy kreeg wel zijn eigen tribunaal: hij werd op 30 september 2021 door de politierechter wegens bedreiging veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur en vier weken voorwaardelijke celstraf. Ook hier bleek weer dat stoer doen op sociale media niet wil zeggen dat mensen ook in het echte leven verantwoordelijkheid nemen. Roy kwam niet opdagen en liet zich ook niet vertegenwoordigen door een advocaat. Ook de opgelegde werkstraf voerde hij niet uit, waarna hij veertig dagen moest zitten.

Huig Plug

Voormalig gevangenismedewerker Huig Plug is tegenwoordig druk met allerlei complotten rond satanisch kindermisbruik (waar hij inmiddels voor terechtstaat), maar in de coronatijd liet hij zich ook horen over de coronamaatregelen. Plug plaatste op 2 november, een half uur voordat minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een coronapersconferentie zouden houden, een foto op Twitter. Op de foto waren twee lijkzakken te zien naast een in het bos geparkeerde auto.

‘Geen persconferentie vanavond, sorry mensen’, stond er bij de foto.

Plug werd een paar dagen later aangehouden en vastgezet. Het Openbaar Ministerie kon zijn tweet niet waarderen, mede omdat Plug al radicaliseerde, vaak op het Binnenhof te vinden is en invloed heeft op zijn achterban. Hij werd later door de rechtbank veroordeeld tot tien weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk.

Pepijn

Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FvD) neemt ook graag het woord tribunaal in de mond. Zo dreigde hij zijn D66-collega Sjoerdsma dat die zich voor een tribunaal moet verantwoorden.

‘Uw tijd komt nog wel, want er komen tribunalen’

Van Houwelingen deed zijn uitlating uit onvrede over de coronamaatregelen. Hij sprak openlijk over het ‘uitsluiten van miljoenen mensen’ en sprak van ‘uw misdaden’. Sjoerdsma heeft zich tot op de dag van vandaag niet hoeven te verantwoorden voor een tribunaal, maar Van Houwelingen moest zich wel melden bij het Openbaar Ministerie. Het Kamerlid had in september 2022 een bewerkte afbeelding op Twitter gezet waarop minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) te zien waren met een nazivlag.

Het OM besloot tot vervolging over te gaan en deelde uiteindelijk een boete van 450 euro uit aan Van Houwelingen wegens belediging. Kennelijk accepteert Van Houwelingen het legale tribunaal van het OM niet, want hij tekende bezwaar aan tegen de boete, waardoor hij op 6 december voor een tweede tribunaal moet verschijnen; de rechtbank.

Micha Kat

Complotdenker Micha Kat zou zijn eigen getroebleerde zelf niet zijn als hij ook niet een graantje mee wilde pikken van het tribunaalgeweld. Vanaf het begin van de coronacrisis ontketende hij een hetze tegen (onder meer) het boegbeeld van de coronacrisis, directeur Jaap van Dissel van het RIVM.

In een onnavolgbare reeks bizarre verhalen zou Van Dissel verantwoordelijk zijn voor kindermisbruik, kindermoord en het drinken van babybloed. Alles kwam samen in een groot pedoschandaal in Bodegraven, waar de kinderlijkjes op een begraafplaats het ultieme bewijs vormden voor satanisch misbruik.

Kat sprak samen met zijn tijdelijke kompaan Wouter Raatgever in een online uitzending onder meer over een militair tribunaal dat de advocaat van de gemeente Bodegraven onvermijdelijk zou veroordelen tot de doodstraf. Hij was tevens beheerder van de chatgroep De Bataafse Republiek. Deelnemers van die chatgroep openden onder meer een heksenjacht op vaccinatiemedewerkers van de GGD. Er werden namen gedeeld en er werd opgeroepen de medewerkers op te jagen. De teksten logen er niet om: ‘ruim deze moordenaars van de straat’ en ‘laat deze engnek de kerst niet halen’.

Ook nu kwam er uiteraard niets van de zo vurig beloofde tribunalen. Micha Kat werd door Ierland uitgeleverd aan Nederland en in april 2023 werd hij onder meer vanwege zijn teksten over Van Dissel veroordeeld tot een celstraf van 28 maanden. Zijn partner in crime Wouter Raatgever kreeg achttien maanden celstraf opgelegd.

Strafrecht

Een beetje complotdenker ziet in deze gang van zaken natuurlijk het ultieme bewijs dat iedereen die tegen de overheid ageert, doelbewust achter de tralies wordt gezet door diezelfde overheid. Mensen die wel over voldoende verstandelijke vermogens beschikken, zien dat anders. Zij zien dat er niets mis is met kritiek, maar dat er wel grenzen zijn aan wat je kunt zeggen.

En die grens ligt daar waar het strafrecht begint.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen