Ik ben wel eens een woordridder genoemd.
Iemand die van alles roept op zijn weblog en via zijn Twitter-account. Kritiek heeft op anderen. Veilig achter zijn toetsenbord. Rustig nadenken over vileine zinnen.
Ik kan niet ontkennen dat die term me soms past. Maar ik ben niet bang voor discussie. Ook niet in persoon.
Afgelopen vrijdag sprak ik op uitnodiging van Rutger van Zuidam en Studio Frank & Lisa op ‘Performing Arts Festival’ Noorderzon over het strafrecht. Nirvana Talks.
Na afloop van mijn betoog(je) over het afschaffen van de kale celstraf ontstond er een korte, maar boeiende discussie over het strafrecht.
Gewoon face to face. Zonder geschreeuw of puberaal op de man spelen. Zonder die hinderlijke ballast van digitale hooligans die op het internet de discussie zo snel en gemakzuchtig vervuilen.
Een open discussie. Heerlijk. Mensen die het niet met me eens zijn en dat ook in zo’n zaal durven te zeggen. Met doordachte argumenten komen.
En mensen die het er wel mee eens zijn en meedenken.
Alleen zo kom je verder.
Ik wil meer.
Waarom organiseer je geen discussieavond, met je fans?
Ik zal (als ik kan) zeker komen welliswaar vanuit Utrecht maar ook ik, ga geen discussie uit de weg.
Mits het over het onderwerp strafrecht, strafvordering en het penititair recht gaat.
Lijkt me ook wel gezellig en wie weet kan ik jou wat leren over het vak parketpolitie, arrestantenbewaker en transportgeleider en ik iets van jou hoe je de dingen ziet.
Ik ben benieuwd!
Inderdaad heel verfrissend, als mensen gewoon met open vizier een ander standpunt innemen en dat ook willen beargumenteren. Veel beter dan al die Geenstijl-NSB’ers. Simpele tip: gewoon niet terugpraten tegen die Twitter-hooligans, dat helpt. Dan gaan ze huilend naar mamma.
@jeroenmirck: op zich heb je gelijk. Toch merk ik dat je ook wat felle tegenstanders betreft nog wel wat kan bereiken.
Uiteindelijk is bijna iedereen gevoelig voor steekhoudende argumenten.
Wat overblijft zijn de beroepsprovocateurs. De mensen die een discussie ‘beeindigen’ met een typering. Die je graag als persoon weg willen zetten om zo je autoriteit ‘onderuit’ te halen. Door te stellen dat je een nobody bent, bijvoorbeeld.
Een betere bevestiging van de kracht van argumentatie kun je eigenlijk niet krijgen. Mensen die je op de persoon aanvallen, zijn meestal door hun eigen argumenten heen. Ze schelden, maar denken eigenlijk: shit, die gast heeft een punt: wat moet ik nu?
Ik vind Twitter overigens een uitstekend middel voor het debat. Kijk naar mijn fittie laatst met Bert Brussen over de verantwoordelijkheid die je als journalist dient te hebben. Zo’n discussie trekt wat hooligans aan, maar ook genoeg mensen die wel open staan voor zo’n stelling. De hooligans zijn bijvangst, wat mij betreft.
Pingback: “Life” in discussie met Chris Klomp | Twitterfeest Groningen 050
Jeetje wat zeg je nou Jeroen…
@Chris: Die querulanten bedoel ik ook. Naarmate het er meer zijn, is er minder signaal dan ruis. Maar ik zie het compliment erin: ze hebben geen inhoudelijk weerwoord en geven je dus in feite gelijk.
@Superjan: Geenstijlio’s maken zich graag boos over lui die anderen ‘verlinken’ en noemen dat zelf NSB’ers. Ze vergeten echter dat het uitgangspunt van Geenstijl juist is om anderen te ‘verlinken’. Ergo: ze zijn zelf waar ze zich met hun grote mond tegen verzetten.
ach Jeroen… kom op nou.
@Chris
Quote: Na afloop van mijn betoog(je) over het afschaffen van de kale celstraf ontstond er een korte, maar boeiende discussie over het strafrecht.
– Ik mis hier wat jij bedoelt met het afschaffen van een kale celstraf.
@siem: kom ik nog wel op terug. Maar je had er bij kunnen zijn of het live op internet kunnen zien.
@Chris
Is het internet-debat ergens opgeslagen en alsnog te bekijken/beluisteren?
Trouwens, mooie term ”Woordridder’.
Chris, het was ons een eer en waar genoegen je te ontvangen als spreker tijdens Nirvana Talks in De Kist op Noorderzon. Jouw verhalen maken veel los in mensen. Dat is mooi en dat is nodig! Op naar het vervolg 😉
Hebben je eerdere slachtoffers weer geluk gehad dat jij je mond over hen tenminste hebt gehouden. Verdien je ook nog iets met deze onzin.
@Joop: de opbrengst van deze avond was geheel en al voor het goede doel. Deze lezing heeft mij geld gekost en dat was het dubbel en dwars waard.