Zin en onzin over de Epstein-lijst

De wereld is in de ban van de zogenaamde Epstein-lijst. Feitelijk niet echt een lijst, maar een opsomming van namen die opduiken rond grootschalig kindermisbruik nadat documenten door een rechtbank in de Verenigde Staten zijn vrijgegeven. Uiteraard ontstaat er meteen een heksenjacht op de mensen die op de lijst staan. Vandaar maar eens een verhaal over wat we tot nu toe weten. Er is weinig nieuws onder de zon.

Over Jeffrey Epstein weten we inmiddels best veel en dat weten we al best lang. De Amerikaanse investeerder met een rijke klantenkring werd vanaf 2006 al vervolgd voor het seksueel misbruiken van minderjarigen. Daar is niets nieuws aan en daar is ook veel over geschreven.

Epstein was een veroordeelde zedendelinquent en daar kan geen enkel misverstand over bestaan. Een groot onderzoek in 2019 naar het misbruiken van mogelijk honderd jonge meiden klapte helaas omdat Epstein in de gevangenis een einde aan zijn leven maakte. Zijn ex-partner en ronselaar van slachtoffers werd wel veroordeeld, tot twintig jaren celstraf.

Een zaak overigens waar al heel veel namen opdoken, in verreweg de meeste gevallen zonder enig bewijs voor hun betrokkenheid.

Complot

Het is goed als verder onderzoek probeert te achterhalen wie er nog meer schuldig zijn aan het walgelijke misbruik. Complotdenkers zien er echter al jaren een groot complot in van rijke ‘globalistische pedofielen’, met medewerking van de media.

Bijzonder, want de onlangs vrijgekomen ‘lijst’ is juist in de openbaarheid gebracht omdat de Amerikaanse krant Miami Herald de documenten heeft opgevraagd. Een krant die al jaren onderzoek doet naar Epstein en meer dan zestig vrouwen sprak die stellen slachtoffer van hem te zijn geweest.

Black book

Al in 2012 kreeg journalist Nick Bryant een kopie van een zwart boekje van Jeffrey Epstein in handen. Een boekje dat door een voormalige medewerker van Epstein te koop werd aangeboden en in 2009 al bekend was bij de FBI. Het zwarte boekje staat vol met contactgegevens, in totaal 1972 namen.

Het vormt een tastbaar bewijs van het gegeven dat Epstein toegang had tot erg veel bekende en invloedrijke mensen en was in die tijd ook al voer voor complotdenkers. De hele pedofiele elite zou globaal aan de beurt zijn.

Struint u gerust zelf even door de namen, de lijst staat al jaren op het internet. Van acteur Alec Baldwin en Dustin Hoffman tot Richard Branson en model Naomi Campbell. Van Freddy Heineken (en zijn dochter) tot model en actrice Elizabeth Hurley. Mediatycoon Rupert Murdoch staat er in, zanger Phil Collins en Courtney Love, evenals een lange lijst met (ex)sporters en mensen uit de modellenwereld. De jetsetwereld is een wereld op zich, zullen we maar zeggen.

Jetset

Dat Epstein omgang had met veel invloedrijke mensen is op zich helemaal geen bewijs voor de stelling dat die mensen zich ook schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik. Epstein was een investeerder die geld van rijke mensen onder zijn beheer had. Hij was lang een graag geziene gast in de internationale jetset en dat is dan ook de reden dat er veel foto’s opduiken van de man met beroemde mensen.

Met voormalig president Bill Clinton bijvoorbeeld, maar ook veelvuldig met Donald Trump. Beide heren vlogen bovendien samen met Epstein in zijn vliegtuig naar diverse bestemmingen. Uit de flightlogs blijkt echter niet dat ze naar het eiland van Epstein vlogen, waar veel van het misbruik plaats zou hebben gevonden. Beide heren verbraken het contact met Epstein lang geleden al.

Younger 

Het is ook allemaal bepaald geen geheim. Trump zei er twintig jaar geleden dit over:

‘I’ve known Jeff for fifteen years. Terrific guy. He’s a lot of fun to be with. It is even said that he likes beautiful women as much as I do, and many of them are on the younger side. No doubt about it — Jeffrey enjoys his social life’

Met name in conservatieve kringen en bij Trump-fans ligt de nadruk erg op de omgang van Epstein met voormalig president Bill Clinton. Wat velen wellicht echter niet meer weten is dat Trump zelf ooit werd beschuldigd van verkrachting van een 13-jarige.

De anoniem gebleven vrouw verklaarde dat ze minstens vier keer door Trump was verkracht tijdens een door Epstein georganiseerde orgie. Een ronselaar van Epstein verklaarde aanwezig te zijn geweest bij het misbruik en een klasgenootje gaf aan de verhalen van het vermeende slachtoffer aangehoord te hebben.

Het kwam nooit tot een strafzaak omdat de vrouw de aanklacht introk, volgens haar advocaat durfde ze niet meer te praten vanwege vele doodsbedreigingen.

Strafbaar

De recente ‘lijst’ van namen ziet onder meer op mensen die tijdens verhoren werden genoemd in een zaak van Epstein-slachtoffer Virginia Roberts Giuffre tegen handlanger Ghislaine Maxwell. Zo staan er twee passages in over Donald Trump, in beide gevallen juist met ontlastend bewijs. Ook Clinton wordt nergens specifiek gekoppeld aan strafbare feiten. Er staat een vermelding in van een vermeend slachtoffer van prins Andrew, die zou van Epstein het volgende hebben gehoord over Clinton:

‘He likes them young’

Een opvallende vermelding, maar heel wat anders dan de verklaring van een jonge vrouw dat ze meerdere keren is verkracht door Trump. Ik durf wel te beweren dat een dergelijke aanklacht – als die tegen Clinton was gericht – door Trump-fans als onomstotelijk bewijs zou worden gezien.

In beide gevallen is er echter geen sprake van bewijs voor kindermisbruik.

Er staan journalisten op de lijst omdat ze de zaak onderzochten, maar ook slachtoffers. De meeste namen die voorkomen in de documenten zijn ook helemaal geen verrassing. Ze zijn eerder al in de media verschenen of werden genoemd in het proces tegen de ex-partner en ronselaar van minderjarigen Ghislaine Maxwell.

De publicatie van de lijst zorgde voor een explosie aan nepnieuws, hier kunt u een debunk lezen.

Opsporing

Mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik in de Epstein-zaak moeten stuk voor stuk opgespoord worden en voor de rechter gebracht. Het lijkt mij bovendien goed om te kijken of mensen die omgang hadden met Epstein ook wellicht op de hoogte waren van het misbruik, maar de andere kant op keken.

Maar de onzalige heksenjacht die nu ontstaat, is het zoveelste bewijs dat mensen niet verder kunnen kijken dan hun onderbuik dik is. Het is alsof je iedereen die contact had met rapper Ali B. of Marco Borsato een rol toedicht in het vermeende misbruik van vrouwen. Alsof je koning Willem-Alexander de oorlogsmisdaden van Putin in de schoenen schuift omdat hij ooit een biertje met hem dronk.

De toekomst moet uitwijzen of er meer schuldigen kunnen worden gevonden in deze hele onzalige zaak. Wellicht dat meer informatie helderheid zou kunnen verschaffen. Zeker omdat de informatie tot nu toe ziet op misbruik tot 2008.

Het zou alleen wel schelen als mensen niet meteen op basis van een vermelding op een lijst of een enkele verklaring verregaande conclusies trekken.

De simpele werkelijkheid is dat de nu vrijgekomen namenlijst veel bekende namen bevat, maar geen bewijs over daderschap.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen