Autonoom: een geradicaliseerde Yourist

Ineens dook hij op in de Telegraaf, nadat de landsadvocaat de strijd met hem was aangegaan: ‘yourist’ Youri Plate. Een zelfbenoemde autonoom die andere autonomen ‘helpt’ in hun juridische strijd tegen autoriteiten. Plate zelf is niet zo interessant, maar zijn gedrag is wel onderdeel van een grotere groep afgehaakte Nederlanders en veroorzaakt veel schade. De overheid zal in moeten grijpen.

Ik schreef al eerder over autonomen. Veelal kwetsbare mensen die voortdurend in conflict zijn met de wereld buiten hun eigen voordeur. Mensen die geen autoriteit meer accepteren en stellen dat de grondwet niet bestaat en onder meer rechtbanken, de gemeenten, de Belastingdienst en agenten niets over burgers te zeggen hebben. Burgers hebben immers geen contract ‘met natte handtekening’ met de overheid en met bedrijven.

Gevolgen

De gevolgen zijn groot. Dit zijn vaak (niet altijd) mensen die hun rekeningen niet betalen, die onvermijdelijk opduikende deurwaarders op verbaal agressieve toon confronteren met een ‘burgerarrest’ en uiteindelijk zelfs huis en haard verliezen door beslagen en uithuisuitzetting. Soms zijn er kinderen in het spel, wat het allemaal extra schrijnend maakt.

Volgens de AIVD zou de groep autonomen/soevereinen inmiddels uit rond de 10.000 mensen bestaan.

Hoewel een deel van deze burgers eigenlijk hulp nodig heeft om hun leven weer op de rit te krijgen, worden ze door zelfbenoemde hulpverleners verder in de vernieling geholpen. En de 46-jarige Youri Plate is daar een van. Deze Limburgse vader van twee kinderen, die tot zijn grote woede ooit voor een periode uit huis werden geplaatst, heeft geen enkele juridische opleiding gehad, noch enige ervaring, maar toch richtte hij Juridisch Kantoor Plate op.

Vereniging

Ook riep hij een vereniging in het leven, waar naar eigen zeggen al 2000 mensen lid van zijn: Vereniging Juridisch Kantoor Plate. Lid worden kost 25 euro en leden krijgen tegen betaling ‘juridisch advies’ bij problemen. Volgens Plate is hij ‘volledig rechtsbevoegd’. Het riekt naar oplichting. Plate belooft iets wat hij op geen enkele manier waar kan maken. Zijn adviezen zijn gebaseerd op leugens en zijn juridische hulpverlening rust op drijfzand.

Zijn enige ‘tactiek’ is om ‘aan te tonen’ dat een autoriteit niet bevoegd is. En zo zou niemand boetes, belastingen, huur, zorgpremie en dergelijke hoeven te betalen en ook niet hoeven te luisteren naar rechterlijke vonnissen. Een volstrekt kansloze tactiek.

Het gedrag van Plate heeft inmiddels de attentie van het ministerie van Financiën en de Belastingdienst. Via de landsadvocaat eisen zij op straffe van flinke dwangsommen een einde aan de vereniging. En dat is niet onterecht.

Onbekwaam

Onlangs werd weer duidelijk dat wie in zee gaat met Plate van een koude kermis thuiskomt. In een eenvoudige kantonzaak over niet betaalde zorgpremie, nam een man Plate mee naar de kantonrechter. Dat mag, in een dergelijke procedure mag een burger zelfs familie of een vriend meenemen als gemachtigde. Plate maakte er echter zo’n puinhoop van dat de rechtbank hem in een vonnis verbood nog verder op te treden als gemachtigde. Wegens ‘ernstige onbekwaamheid’.

Het door [naam] in de onderhavige procedure als gemachtigde van [gedaagde] gevoerde verweer is enkel en alleen terug te voeren op zijn onder meer via sociale media en ook ter zitting geventileerde gedachtegoed dat (samengevat en onder andere) ‘deurwaarders, officieren van justitie, rechters en ambtenaren in het algemeen ‘onbevoegd’ zijn. Vastgesteld wordt dat de heer [Plate] een persoon betreft, niet zijnde een advocaat of deurwaarder die zich presenteert als ‘jurist’ en daarbij handelt onder de naam van [handelsnaam]. [Plate] heeft echter geen enkele juridische opleiding gevolgd, noch enige relevante ervaring op dat gebied’

En

‘Zijn verhaal is ongericht, warrig, moeilijk te volgen, maar bovenal juridisch nonsens’

Platform

De rechtbank windt er geen doekjes om.

 De heer [naam] heeft geen enkele notie van procedureregels en mogelijke (en zinvolle) verweren in het (burgerlijk) recht. Hierdoor maakt hij brokken voor zijn klant. Door deze evidente en ernstige ondeskundigheid handelt hij in strijd met de belangen van zijn eigen klant…. De heer [naam] lijkt deze incassoprocedure als gemachtigde vooral ook te willen gebruiken als platform voor het ventileren van zijn eigen gedachtegoed, waarvan inmiddels algemeen bekend is dat de heer [naam] het bestaan van de overheid ontkent, de geldigheid van de Grondwet aanvecht en het gezag van de rechterlijke macht niet erkent’

De man die de zaak aanspande kon fluiten naar een beslissing, hij moet van de rechtbank eerst maar eens op zoek naar een echte jurist of advocaat die zijn zaken wel kan behartigen.

Wraking

Het ging in maart ook al fout toen bij de rechtbank Oost-Brabant een beroep werd gedaan op advies vanuit Juridisch Kantoor Plate. Een vrouw stelde dat het gebouw van het Openbaar Ministerie helemaal niet bestaat en de officieren van justitie en politieagenten natuurlijke personen zijn, waardoor zij geen bevoegdheden hebben. Rechtbanken zouden pas bestaan sinds 2021 en dus niet bevoegd in haar zaak. De verzoekster wraakte de rechtbank, waarna die wraking uiteraard werd afgewezen en de vrouw er helemaal niets mee op is geschoten.

Problemen

We kunnen lacherig doen over autonomen die op hoge toon beweren dat niemand rekeningen hoeft te betalen, de overheid niet bestaat en rekeningen niet rechtsgeldig zijn, maar deze mensen komen uiteindelijk zwaar in de problemen. Ze vallen onverbiddelijk in handen van deurwaarderskantoren, die hoge kosten rekenen, waardoor relatief kleine schulden snel en onnodig oplopen.

Deze mensen zijn niet geholpen met een blowende zelfbenoemde jurist die half naakt en vanuit persoonlijke rancune in YouTube-filmpjes met warrige teksten de oorlog verklaart aan autoriteiten. Dit zijn mensen die zonder professionele hulp er niet meer uit komen. Een oplossing is echter nog niet zo makkelijk, omdat het hier veelal gaat om mensen die geen hulp accepteren. De deur blijft niet alleen voor deurwaarders gesloten.

Bewindvoering

Misschien is het een idee om voor de groep die het zwaarst in de problemen zit gedwongen een professionele bewindvoerder aan te stellen. Iemand die de – indien aanwezige – inkomsten overneemt en zorgt dat de rekeningen wel worden betaald en mensen weekgeld krijgen om van te leven.

Hoewel gedwongen bewindvoering via de kantonrechter moet worden aangevraagd en er allerlei haken en ogen aan zitten, kan een bewindvoerder door de rechter worden aangesteld als iemand niet meer goed voor zijn of haar geldzaken kan zorgen.

Dat kan voor een bepaalde duur als iemand ‘niet in staat is ten volle zijn vermogensrechtelijke belangen behoorlijk waar te nemen als gevolg van verkwisting of het hebben van problematische schulden’

Wat mij betreft zou je een autonoom die op basis van bizarre complotgedachten en zelf bedachte regels geen rekeningen meer wil betalen met enige creativiteit best handelingsonbekwaam kunnen noemen op financieel gebied.

Zorgtaak

De overheid heeft een zorgtaak. Ook voor mensen die diezelfde overheid niet meer erkennen. In dit geval denk ik dat de overheid zelfs twee taken heeft. Aanjagers zoals Youri Plate aanpakken die deze groep voor financieel gewin en uit persoonlijke rancune verder in de vernieling drukt (en daarmee de rechtspraak onnodig belast) en de kwetsbaren helpen om uit de cirkel van zelfvernietiging te stappen.

Wat de autonomen zelf niet zien is dat ze helemaal niet autonoom zijn, maar zichzelf steeds verder verliezen in een leven waar ze voor akelig lange tijd afhankelijk worden van anderen.

Van schuldeisers, deurwaarders en uiteindelijk juist de overheid.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *