Radicaal-rechtse toren van Babel moet vernietigd

Ik ga er geen doekjes om winden. We moeten radicaal-rechts bevechten. Terugvechten. De harnassen aan en opzadelen. De haat van radicaal-rechts verarmt de bevolking, plundert onze normen en waarden en brengt onze bevolking in gevaar. We moeten af van de totalitaire radicaal-rechtse beweging, die toren van Babel moet vernietigd.

Die tekst plaatste ik gisteren op X. De conclusie ter radicaal-rechtse zijde was eensluidend. Dit was een onaanvaardbare oproep tot geweld. Van een ‘gestoorde extreem linkse journalist’. Gevaarlijk polariseren. Iemand noemde mij een terrorist, een ander vergeleek mij met Volkert van der G. Weer een ander wilde meteen de journalistenbond bellen.

Voormalig lid van de Tweede Kamer Harm Beertema (PVV) zette mij neer als een ‘extreemlinks hoertje’ en sprak over ophitsen tot geweld.

Hoe had ik dat nou kunnen schrijven? Kom ik op terug.

Terwijl Nederland snakt naar een nieuw kabinet toog Geert Wilders onlangs naar Hongarije voor een uiterst dubieus congres. Het congres werd gehouden onder de misleidende naam CPAC Hongarije. Oftewel: de Conservative Political Action Conference.

Een bijeenkomst van ultraconservatieve politici uit de hele wereld.

Verhullend

De Nederlandse media, die niet welkom waren omdat de organisatie geen ‘woke’-mensen toeliet, schreven in tamelijk verhullende teksten over de bijeenkomst. RTL Nieuws schreef dat Wilders ‘de formatie niet dwars zat’. Ook de Volkskrant koos die insteek en NRC concludeerde zelfs dat Wilders zich ‘had ingehouden’.

Onze nationale zender NOS nam het frame van Wilders zelf over en kwam met het citaat ‘verantwoordelijke speech’. Ook het AD koos voor de formatie-insteek maar betitelde het hele gebeuren nog wel als een ‘ultrarechts’ congres. Het Financieel Dagblad noemde de speech van Wilders ‘tam’, Trouw noemde de bijeenkomst nog wel extreemrechts, maar analyseerde dat Wilders ‘de formatie in het oog hield’.

Onschuldig

Vrijwel eendrachtig verzaakten bijna alle media om het congres echt te laten zien voor wat het is: een buitengewoon enge verzameling van door macht dronken geworden populisten, die in de voetsporen van de Hongaarse president Orban de pers en de rechtspraak aan banden willen leggen, Europa blank wil houden, links wensen te bestrijden en asielzoekers framen als het grootste gevaar dat ooit door ‘de elite’ de grenzen binnen is gebracht.

Het congres stond bol van termen als ‘strijd’, ‘harnassen aan’, ‘vernietigen’, ‘opzadelen’ en ‘terugvechten’. De gezamenlijke vijand? Links, woke en de Europese Unie.

Abject

Een jaar of tien geleden kon dit soort abjecte en oorlogszuchtige complottaal nog rekenen op brede afkeuring. We zijn inmiddels een reeks terroristische aanslagen verder, waarbij gevaarlijke gekken als Anders Breivik, Payton Gendron en Brenton Tarrant dodelijk toesloegen op basis van exact die gedachten, maar we noemen het als media gewoon ‘conservatieve’ praat.

Zolang de formatietafel maar niet in gevaar komt.

De conferentie in Hongarije was niet onschuldig. Waar radicaal-rechts vorige week nog in de vlekken schoot omdat Timmermans de macht van de PVV op parlementaire wijze wilde doorbreken, klonk in Hongarije echte oorlogstaal.

Onomwonden en zonder schaamte.

Dienstmaagd

De dienstmaagd van radicaalrechts, Eva Vlaardingerbroek, die door de EU probleemloos en zonder zorgen naar Hongarije af kon reizen (een land waar honderdduizenden Hongaren dankzij de EU emigreren naar elders), riep zonder een spoor van schaamte op om eendrachtig te strijden tegen de Europese Unie.

‘We moeten af van de totalitaire EU. De toren van Babel moet vernietigd’.

Vlaardingerbroek jutte de aanwezigen letterlijk op om ‘terug te vechten’ tegen ‘de elite’, die volgens haar de oorlog aan ons heeft verklaard door ongehinderd criminele asielzoekers en migranten toe te laten. Ze kwam met een volstrekt willekeurige reeks aan gewelddadige incidenten die ze zonder een spoortje argumentatie koppelde aan ‘massamigratie’.

Witte mensen

‘We moeten het schild van God omdoen, terugvechten en winnen’. De elite wil minder witte mensen, minder van u’

Bedenk hierbij vooral dat Vlaardingerbroek en een bonte stoet opiniemakers in 2019 nog woest waren dat ze in de Volkskrant ‘het gestileerde gezicht van radicaalrechts’ werd genoemd. Achteraf bekeken kunnen we concluderen dat dit nog buitengewoon milde typeringen waren.

Trump

Mercedes Schlapp, ooit media-adviseur van Donald Trump, kwam op het congres met dezelfde gevaarlijke retoriek, eveneens overgoten met een Christelijk sausje.

‘We moeten vechten om te zorgen dat onze familie samenblijft. In Amerika noemen we dat mamma en pappa bears. We vechten voor onze families’

Wilders

De speech van Wilders op het congres was ook al niet milder. Dat wat hij nog zo vroom in Nederland in de ijskast had gezet, serveerde hij opgewarmd en al aan zijn gehoor.

In steenkolenengels hield hij de aanwezigen voor dat het Nederlandse volk in november ‘opgestaan is’ en dat het Westen een existentiële dreiging ervaart. Van woke en de linkse elite, die landen hebben ‘verkocht’ en hun nationale soevereiniteit hebben opgegeven. Die boeren en de middenklasse ‘vernietigd hebben’ en onze grenzen wagenwijd opengezet.

Volgens Wilders zal de bevolking in Afrika verdrievoudigen en een derde van hen zal naar het Westen komen. Een leugen, want in de afgelopen drie decennia zijn er opvallend stabiel zo tussen de 100.000 en 200.000 per jaar naar Europa gekomen vanuit Subsahara-Afrika. Op een totale bevolking van 1,3 miljard.

Tsunami

Uiteraard noemde Wilders de vluchtelingen ‘gelukszoekers’ die niets bijdragen aan onze samenleving en alleen maar voor problemen zorgen. ‘Kijk om je heen’, zei Wilders. ‘Er zijn gebieden waar onze dochters en vrouwen niet meer veilig zijn’.

Volgens Wilders worden veel landen ‘overlopen’ met asielzoekers, die de joods-christelijke normen en waarden ‘plunderen’. Door overheden die de grenzen open hebben gezet, ‘hun eigen bevolking in gevaar brengen’ en zichzelf ‘verarmen’.

Zoals altijd is alles de schuld van de ander. De ander die als een plaag wordt gezien, een bedreiging, iets waar we tegen moeten strijden.

Ontmenselijking was nog nooit zo mainstream.

Angstkramp

De media in Nederland zijn na de moordaanslag op Pim Fortuyn in een angstkramp terechtgekomen. De angst om de chronisch boze en ontevreden kiezer over te slaan. Ineens moest iedereen en alles maar gehoord woorden en – erger nog – serieus genomen.

En radicaal-rechts is niet dom. Na jaren en jaren van verdachtmakingen richting de pers (tuig van de richel) denken inmiddels akelig veel mensen dat de journalistiek in Nederland kneiterlinks, niet objectief en niet onafhankelijk is. Het frame is er zo hard ingepompt dat akelig veel journalisten in een soort bizarre tegenreactie heel erg hard hun best doen om de boze kiezer maar niet voor het hoofd te stoten.

Normalisering

In een reactie op de kritiek op X schreef de NOS dat de woorden van Wilders geen nieuws meer vormen. En dat zegt eigenlijk wel alles. De normalisering is een feit geworden, we kijken er niet meer van op en beschouwen het als een vaststaand feit dat de leider van de grootste politieke partij onverkort een gevaarlijke omvolkingstheorie promoot en de ander aanwijst als zondebok.

Radicaal-rechts mag graag terreur en geweld erbij slepen om aan te geven dat een religie gevaarlijk is en de komst van ‘testosteronbommen’ bevochten moet worden. Maar als ze zelf gedachten de wereld in pompen die letterlijk de inspiratiebron vormden en vormen voor terreur, dan gaan de luiken dicht.

Als zelfs journalisten deze gevaarlijke dynamiek niet meer benoemen, dan is het einde wel zoek.

Maar misschien zie ik het wel verkeerd. Misschien is het inderdaad wel nieuws dat de formatietafel niet eens in gevaar is als Wilders ongeremd gevaarlijke complottheorieën rondtoetert.

Treurig nieuws, dat wel.

Retoriek

Wat ik in ieder wel aardig had gezien, is dat de oorlogsretoriek van radicaal-rechts nauwelijks ophef meer veroorzaakt in Nederland. Er is sprake van gewenning.

Tot je het een keer omdraait en over radicaal-rechts praat zoals radicaal-rechts over links, de EU en asielzoekers. Dan blijkt dat de fans van radicaalrechts ineens als bij toverslag exact dezelfde retoriek zien als ongepast, fascistisch en zelfs als het oproepen tot geweld. Inclusief voormalige Kamerleden van de PVV.

Het kan verkeren.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen

25 reacties

 1. Goed dat je ons een spiegel voorhoudt. We vinden extreem-rechts misschien salon-fähig, maar dat is het niet en mag het ook niet worden!

 2. Je slaat de spijker op zijn kop Chris. Goed dat je dit blijft benoemen en niet normaal vindt. Ben het roerend met je eens.

 3. Wat een steengoed artikel! Wat onze koning eens zei “we moeten niet normaal maken wat niet normaal is”.

 4. Mooi en scherp exact op de wijze waarop ons “populistisch rechts” zelf haar retoriek bedrijft! Hiermee doorgaan lijkt mij uiterst effectief (hoop ik dan maar…) zodat men via de spiegel het eigen gedag kan waarnemen. Ga zo door, mijn (ook financiële) steun heb je!

 5. Prima stuk weer, Chris. Zeer gewaardeerd, dus naast het ‘abo’ weer wat extra bakken koffie gedoneerd. “Keep on writing the truth, please!”

 6. “De normalisering is een feit geworden […]”

  Ja, wat een verdrietige conclusie is dat. Toch bedankt voor het artikel, het moet gezegd blijven worden.

 7. Perfect geïllustreerd hoe extreem rechts altijd de zaken omdraait en niet kan incasseren.

 8. Dank voor je artikel! Ehm… check even onder ‘Angstkramp’ “woorden”. Keep up the good work!

 9. Dankjewel Chris voor dit duidelijke artikel. Inderdaad doodeng dat onze media zo weinig kritiekloos op dat “gezellige partijtje” van ultrarechtsconservatieven gereageerd hebben! Alsof ze intussen zó geïntimideerd zijn dat ze als angsthazen reageren. Valt mij i.i.g. vreselijk tegen! En juist degenen van de genoemde pers!

 10. Waarom lukt het in Nederland toch niet om de roep tegen het opkomend fascisme te bundelen en te versterken. Het lijkt alsof we als makke schapen wachten…

 11. Het ene verhaal is nog slechter dan het ander. Dat mensen voor deze bagger betalen is voor mij niet te bevatten.

  De verhaaltjes van deze ontzettend matige amateur zijn van een zeer betreurenswaardig niveau. Ze zijn allemaal nietszeggend, oppervlakkig, slecht uitgewerkt, tendentieus, eenzijdig enz. enz.

  Wat een waardeloze site is dit, vol met bagger!

 12. Heel goed Chris. Even dit: ik denk dat het woord ‘geval’ is weggevallen in:
  “Wat ik in ieder wel aardig had gezien, is dat de oorlogsretoriek van radicaal-rechts nauwelijks ophef meer veroorzaakt in Nederland. “

 13. Serieus: we weten sinds het eind van de jaren veertig van de vorige eeuw hoe populisme er uit ziet (lees ‘Prophets of Deceit’ uit 1948) en we weten hoe schadelijk het kan zijn. Maar waarom doen we er dan maar niets aan? Ze komen er overal ter wereld (‘vrije meningsuiting’) mee weg, maar moeten we die onzin niet gewoon een keer stoppen? Iedereen heeft z’n mond vol dat populisten worden ‘genormaliseerd’ – door andere partijen en door de media – maar waarom draaien we het niet om en stoppen we het niet bij het allereerste begin? Waarom maken we populisme niet transparant en meetbaar en delen we er geen strafpunten voor uit? Zodat het eens een keer is afgelopen met dat kiezersbedrog op grote schaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *