De terreurdreiging van Nederlandse autonomen

Er zijn mensen die menen dat de wereld van autonomen ongevaarlijk is. Dat het gaat om teleurgestelde en kwetsbare mensen die hulp nodig hebben. Voor een deel is dat waar, maar voor een deel zitten er wel degelijk gevaarlijke elementen in de groep. De toxische combinatie van persoonlijke problemen en ongeremde haat tegen de overheid kan en zal vroeg of laat escaleren. Lees even mee hoe ver dat al is gegaan.

Ik schreef eerder over de arrestatie van autonoom Roeland Meijs, een man die onder meer bekend is van zijn bizarre optredens tijdens huisuitzettingen, waar hij als zelfbenoemd jurist politieagenten op hoge toon vertelt dat ze strafbaar zijn en deurwaarders agressief dreigt met een burgerarrest.

Uitzettingen kunnen in zijn ogen helemaal niet omdat een deurwaarder geen contract heeft met de bewoner en de Staat der Nederlanden een bedrijf is dat ingeschreven staat in de Verenigde Staten. Daarom gelden wetten in Nederland niet.

Filmpjes

Meijs is in het wereldje ook bekend van zijn vele online filmpjes. Video’s waarin hij zichzelf filmt terwijl hij de meest waanzinnige bedreigingen uit, op een hooghartige toon alsof hij de wereld nog een laatste waarschuwing geeft.

Het gedrag en de taal van Meijs radicaliseerden in rap tempo en dat is eens te meer duidelijk geworden nu bekend is waarom hij op 21 december 2023 werd gearresteerd en tot afgelopen vrijdag in voorarrest zat.

Terreur

Het Openbaar Ministerie verwijt de man ten eerste een bedreiging met een terroristisch misdrijf door in een mail aan de politie te schrijven dat een politiewagen klem zal worden gereden, waarna ‘iedereen die erin zit’ door gemaskerde mannen dood zal worden geschoten’.

Hij vervolgde met:

‘Ergens in januari staat een eerste aanslag gepland tegen agenten, eentje die als waarschuwing zal dienen voor een opvolgende actie, dus nog niet dodelijk…maar jullie komen aan de beurt kennelijk, wij blijven niet waarschuwen. Als jullie nu niet met ons om tafel gaan, kom dan straks ook niet aankloppen als er onder agenten doden of gewonden gaan vallen’

1 miljoen

Tussen 9 oktober en 6 november 2023 maakte Meijs zich volgens het Openbaar Ministerie eveneens schuldig aan een poging tot afpersing, door een bedrag van 1 miljoen euro te eisen van de politie.  Hij reisde daarvoor meerdere keren af naar een politiebureau. In een brief gericht aan een agent schreef hij onder meer:

‘Maar als ik werkzaam zou zijn geweest bij de politie, zou ik mij in ieder geval zeer ernstig zorgen gaan maken over mijzelf en mijn geliefden, want zover gaat het namelijk. De woorden kogel en hoogste boom zijn hierbij al gevallen. Jullie lopen enorm risico, want het recht gaat in eigen hand genomen worden, en terecht. Mocht er dan nog steeds niet betaald zijn, dan zien wij ons genoodzaakt dit hele dossier met uw naam en de foto’s van alle betrokken agenten naar buiten te brengen via socials’

Opruiing

Naast de bedreigingen en de poging afpersing staat Meijs ook nog terecht voor opruiing. De autonoom vertelde op Facebook en in een Telegramgroep rijkelijk over politici, deurwaarders, curatoren, rechters, officieren van justitie en politieagenten die aan de beurt zouden komen.

‘Zij zullen worden opgepakt. Ze gaan de gevangenis in of krijgen de doodstraf. Dat duurt niet lang meer, wij zullen namelijk binnenkort beginnen met het oppakken van deurwaarders, daar beginnen wij mee, maar ook leerplichtambtenaren en agenten zijn in beeld, die denken dat ze onschendbaar zijn, maar niets is minder waar’

Zitting

Afgelopen vrijdag stond Meijs met een medeverdachte (die een schietwapen in zijn huis had liggen) op een eerste inleidende zitting op de rechtbank in Utrecht voor het spreekwoordelijke hekje. De branie en hooghartigheid die zo kenmerkend waren voor de filmpjes van Meijs, waren volledig verdwenen.

Hoewel uit tapgesprekken is gebleken dat Meijs op enig moment vertelde dat ‘ze niet moeten gaan janken als er agenten kapotgeschoten worden’ en hij de rechtbank ‘binnen zou denderen’ en ‘alles en iedereen’ kapot zou slaan, keken we naar een man die de rechters dociel vertelde dat hij overal aan mee zou werken. Als hij maar vrij zou komen.

Meerdere keren herhaalde hij dat detentie hem ontzettend zwaar viel:

‘Ik moet eruit. Ik moet eruit. Ik ga er mentaal aan onderdoor’

Als een donderslag bij heldere hemel bleek de autonoom, een man die naar eigen zeggen geen wet of autoriteit accepteert, uitermate blij met de bevoegdheid van de rechtbank om hem te schorsen uit zijn voorlopige hechtenis. Principes bleken zoals zo vaak weer eens vloeibaar onder druk.

Lichtvaardig

En dat gebeurde dan uiteindelijk ook (onder strenge voorwaarden), maar niet voordat de officier van justitie hem duidelijk maakte waar het hier om gaat. Hij  hield alle aanwezigen voor dat we niet te licht moeten denken over het autonome gedachtegoed. Dat er in het buitenland al geweld is gepleegd door leden van soortgelijke bewegingen.

‘We moeten hier niet lichtvaardig over denken. Het soevereine gedachtengoed heeft in het buitenland al tot grote incidenten geleid. Coupplannen van de Reichsburger in Duitsland, een soeverein die zich in huis opsloot en op de politie ging schieten’

De aanklager gaf ook aan dat de vele bedreigingen van Meijs en zijn kompaan ‘als een schok door de politieorganisatie’ zijn gegaan.

‘Dit zijn bizarre en heftige feiten die nieuw zijn in de rechtszaal. Er is letterlijk gesproken over het doodschieten van agenten’

Het Openbaar Ministerie neemt de zaak uiterst serieus, dat bleek ook wel uit het feit dat de officier de gebroeders Anker (voorheen advocaten) had gevraagd om met de verdachten in gesprek te gaan. Twee wijze mannen met uitgebreide juridische kennis, die de autonomen mogelijkerwijs wel duidelijk konden maken dat hun realiteit geen juridische werkelijkheid is. Volgens de officier was dat ook een logische keuze. Bij jihadistisch gedachtengoed wordt bijvoorbeeld een imam ingezet.

Adviesverbod

De officier meende wel dat Meijs zijn uiteindelijke strafzaak in vrijheid af mag wachten. Dat nam de rechter over. Van de rechtbank mag hij echter voorlopig niets meer op sociale media zetten en mag hij ook geen juridisch advies meer geven.

Het is nu wachten op de inhoudelijke behandeling van de zaak. De verwachting is dat die nog wel enkele maanden op zich zal laten wachten.

Wat al wel duidelijk is geworden is dat het Openbaar Ministerie niet lichtvaardig denkt over autonomen die hun ongeremde weerzin tegen de overheid omzetten in gewelddadig gedrag.

De strafzaak tegen Meijs en zijn kompaan zal mede gebruikt worden om een stevig signaal af te geven aan de groeiende beweging van autonomen en soevereinen.

Tot hier en niet verder.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *