Extreemrechts terecht veroordeeld

De verontwaardiging bij radicaal-rechts is groot. De leider van de extreemrechtse Vlaams-nationalistische jongerenbeweging Schild & Vrienden is veroordeeld tot een jaar celstraf. Voor ‘een paar schijnbaar racistische’ memes in een besloten chatgroep. De vrije meningsuiting is volgens de strijders voor het ultieme vrije woord dood en begraven. Maar is dat wel zo? Uit het vonnis blijkt een ontluisterende werkelijkheid die radicaalrechts het liefst weg wil poetsen.

Leider en oprichter Dries van Langenhove van Schild & Vrienden (en oud-politicus van Vlaams Belang) werd – samen met acht anderen – vervolgd wegens onder meer racisme, haatzaaien en negationisme (het goedpraten of ontkennen van de Holocaust).

Dat was mede het gevolg van een aangifte van oud-rechter Henri Heimans (76), kind van Holocaust-overlevers. Heimans gruwde van wat hij zag tijdens een uitzending van het tv-programma Pano, waarin onder meer neonazistische spotprenten werden getoond die leden van Schild & Vrienden deelden.

Zo was onder meer een afbeelding van een lachende Adolf Hitler te zien, met de tekst: ‘You can’t be racist if there’s only one race’ en een foto van een schep met as met de tekst: ‘How to pick up Jewish woman’

Wesp

Toen ik op X een bericht zette over de veroordeling van Van Langenhove en de koppeling met Jodenhaat, reageerde hij als door een wesp gestoken. Er zou zelfs nooit en te nimmer gesproken zijn over Joden. De bekende schildmaagd van radicaal-rechts Eva Vlaardingerbroek sprak op X over ‘schijnbare’ racistische memes. Ze kreeg bijval van X-eigenaar Elon Musk, nooit te beroerd om niet gehinderd door enige kennis zijn mening te etaleren.

Binnen de hele radicaal-rechtse beweging ontstond grote beroering. Dezelfde beweging die recent nog volledig op het schuimbekkende orgel van ‘Jodenhaat’ ging in reactie op mensen die opkomen voor Palestijnse burgerbelangen. In het verlengde daarvan zelfs een verbod eisen op de leus ‘From the River to the Sea, Palestine will be free.

De heilige vrije meningsuiting stond kennelijk even in de ijskast.

Goed, een jaar celstraf dus voor een paar onschuldige grapjes. Het zou schokkend zijn als het waar was. Terug naar de realiteit.

Context

Eerst maar eens de context.

We hebben het hier niet over een jolige studentenvereniging waar jongvolwassen onder het genot van te veel biertjes domme grappen maken in een chatgroep. Schild & Vrienden is een jongerenorganisatie die nadrukkelijk vanuit een extreemrechts standpunt invloed uit wil oefenen op de politiek. En dat gaat anders dan bij de gemiddelde democratische politieke jongerenorganisatie. Een van de doelen is onder meer om te infiltreren in andere organisaties.

Vechten

Al eerder werd bekend dat leden zich in het buitenland bekwamen in militaristische vechttechnieken en Schild & Vrienden deinst er ook niet terug voor oproepen om tegenstanders online te belagen. Van Langenhove zelf begon de vechtsportclub ‘Weerbaar’, waar leden zichzelf vechttechnieken aan kunnen leren.

Een journalist die undercover ging bij de club ontdekte dat er nogal wat extremistische figuren rondliepen, die dwepen met nazisymbolen en wapens en een sterk vijandbeeld delen over allochtonen en migranten. Van Langenhove zelf versterkte dat door onder meer beelden te verspreiden van zinloos geweld, meestal met een gekleurde dader en een wit slachtoffer, waarbij hij telkens naar zijn vechtsportclub verwees.

In besloten chats roept Van Langenhove zijn leden ook letterlijk op om ‘klaar te zijn voor de strijd’ door fit en afgetraind voor de dag te komen, schietlessen te volgen en wapenvergunningen aan te schaffen. Die oproep sorteert effect, meerdere leden poseren met wapens en spreken frank en vrij over een aanstaande rassenoorlog.

Militaristisch

Leden van Schild & Vrienden blijken ook een zorgwekkend militaristische insteek te hebben. Zo was Van Langenhove te zien op foto’s met Stijn L., een trouw militant van Schild en Vrienden, die schietlessen en militaire trainingen volgde in het buitenland. L. is bepaald niet de enige die een extreemrechts gedachtegoed koppelt aan vechttrainingen. Ook Koen S., eveneens lid van Schild & Vrienden, volgde militaire trainingen in Polen.

Goed, dat is de context. Nu terug naar de strafzaak tegen Dries van Langehove, die voor een groot deel draait om uitspraken en ‘grapjes’ die werden gemaakt in chatgroepen. Gans radicaalrechts beroept zich nu op ‘foute humor’. Waar hebben we het dan over?

Vergast

Zomaar wat zaken die in de appgroepen werden besproken en gedeeld:

‘Den Dolf zou trots zijn’. Van schaal 1 tot Auschwitz, hoe joods is die?’ ‘De blanke kristalnacht komt eraan… wees voorbereid’ Wat is het verschil tussen een Jood en een pizza? Pizza schreeuwt niet in de oven’

‘Wat is het verschil tussen een jood en een stuk zeep? Een stuk zeep gaat langer dan 5
minuten mee in de douche’
Wat is het verschil tussen een jood en een negerjood? Een negerjood moet vanachter in de douches staan’

‘Ze krijgen eten, mogen tv kijken wss ook sporten, tis maar voor een paar dagen dat ze daar zitten. En worden niet vergast’

‘Wanneer je in Antwerpen door de Joodse Wijk wandelt: Seg Hagrid, wie zijn eigenlijk al die verlepte dwergen?’

In een besloten Facebookgroep werd een afbeelding gepost in de vorm van een uurwerk, met erboven het opschrift ‘Joodse Rolex’. En een foto van een verbrandingsoven waarin een lijk werd geschoven, met als opschrift: ‘Burning things that don’t mean anything to you’

Grapjes?

De verdediging van Schild & Vrienden blijft hameren op het maken van grapjes, maar ook dat blijkt niet uit het dossier. Dat staat namelijk vol met stellingen die niets te maken hebben met humor:

In welke taal moeten we nog uitleggen dat racisme tegenover een superieur ras niet bestaat?’ – ‘Ja dat is waar, blanken zijn superieur en zullen altijd superieur blijven’ 

De mensen die onderzoek deden naar alle uitingen kwamen wat dat betreft tot een ontluisterende conclusie:
‘De meest extreme beledigingen lijken gericht tegen immigranten (makakken, moslims, negers). Deze worden vergeleken met primitieve stammen, uitwerpselen of schietschijven, omschreven als gespuis, inteelt, achterlijk, agressief, lui en hun cultuur als
inferieur’
Wat de rechtbank betreft zit er in het strafdossier ook meer dan genoeg om meerdere verdachten de volgende typering toe te schrijven:

‘De beklaagde heeft daardoor, wetens en willens, de genocide die tijdens de tweedewereldoorlog door het Duitse naziregime is gepleegd, goedgekeurd en schromelijk geminimaliseerd’

Anyway, check zelf het uitgebreide vonnis.

Subjectiviteit

Zonder enige context zou je ergens in de verte, met een flinke dosis naïviteit en een kilo’s subjectiviteit kunnen betogen dat uitspraken vallen onder de term ongepaste humor. Tot je de heldere interpretatie van de rechtbank leest:

‘De gebruikte ‘humor’ werd bij Schild & Vrienden doelbewust en systematisch ingezet om racisme toegankelijk en luchtig te maken. Door het aanmoedigen van het veelvuldig posten van racistische en negationistische ‘humor’ werden de leden doelbewust en gaandeweg overtuigd van hun eigen superioriteit en de noodzaak om de doelstellingen van Schild & Vrienden, via discriminatie en geweld, te bewerkstelligen. Het is in die context dat het posten van de memes en berichten door elke beklaagde moet worden beoordeeld’

Van Langenhove

Over Van Langenhove zelf:

‘Van Langenhove is de initiatiefnemer, oprichter, organisator en leider van Schild & Vrienden. Hij heeft de andere beklaagden meegetrokken in zijn racistisch, haatdragend, nazistisch en negationistisch discours waarmee hij mensen tegen elkaar opzet. Hij gaf blijk van een verregaande normenloosheid en misprijzen voor fundamentele waarden en rechten. Hij schept een vijandige sfeer in de samenleving. Hij draagt bij tot tegenstrijd, tweespalt en conflicten en werkt op die manier fysiek en psychisch geweld in de hand’.

‘De beklaagde dweepte met het nazistische gedachtegoed dat in zijn uitvoering onnoemelijk veel menselijk leed veroorzaakte, en nog steeds veroorzaakt. Uit het dossier blijkt dat hij de democratische samenleving wou ondermijnen en zijn maatschappijmodel van blanke suprematie in de plaats wou stellen. Dit alles wijst op een bijzonder gevaarlijke ingesteldheid’

Gotspe

Of je voor deze zaken een celstraf van een jaar op moet leggen (en tien jaar ontzetting uit burgerrechten), is altijd voer voor discussie. Maar dat gans radicaalrechts nu ineens op de achterste poten staat en zich verschuilt achter ‘grapjes’ is met recht een gotspe te noemen.

Dag na dag werden alle demonstranten en politieke partijen die zich het lot van de Palestijnen aantrekken en met onderbouwing kritisch zijn op Israel onverkort in de hoek van Jodenhaters gedrukt.

Maar als er een veroordeling volgt voor leden van een uiterst dubieuze club die daadwerkelijk en systematisch antisemitisch is, zich letterlijk ook zo uit én dweept met fysiek geweld, sluiten de rijen weer.

Je zou toch bijna gaan denken dat radicaalrechts geen moer geeft om het Joodse volk, tenzij ze de Joden kunnen misbruiken om tegenstanders in een vals frame te zetten.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen