Hypocriete rechts-radicale tranen

Na de winst van radicaal-rechts regent het hypocriete rechtse tranen. Mensen die nooit veel op hadden met democratische waarden eisen ineens luidkeels respect voor de democratie. Demonstraties tegen het kabinet? Disrespect voor de democratie! Kritische geluiden over de PVV? Pure haat naar andersdenkenden! Heksenjacht! Het is niet alleen een irritante, maar ook een volstrekt domme en hypocriete take.

Ieder kabinet in onze parlementaire historie heeft er mee te maken gehad: demonstraties. Van verplegend personeel tot boeren en van agenten tot ambtenaren. Er zijn nogal wat groepen in onze samenleving geweest die massaal naar het Malieveld of het Museumplein togen om hun ongenoegen te uiten over een kabinet of kabinetsbeleid.

We kennen de rellen rond de kroning van Beatrix, grotendeels uit onvrede over de woningnood (ja, toen ook al). In 1983 kwamen maar liefst een half miljoen mensen bijeen om te demonstreren tegen de plaatsing van kruisraketten in Nederland. Al in de jaren ’80 scandeerden scholieren ‘Deetman, flikker op’ uit ongenoegen over het onderwijsbeleid.

Corona

In recente coronatijden gingen mensen voortdurend de straat op om te protesteren tegen de maatregelen. Inclusief de eis tot tribunalen (al dan niet met de doodstraf) voor democratisch gekozen politici.

In een recent verleden trokken boeren op de tractor naar heinde en verre vanwege kabinetsbeleid en bezorgde burgers hesen zich naar Frans voorbeeld potsierlijk in gele hesjes om hun ongenoegen te uiten. Aangevoerd door het vrolijk selfies makende gelegenheidsduo Jan Dijkgraaf en Ebru Umar.

Onze agrarische vaderlandslievende vrienden lieten de Nederlandse vlag zelfs omgekeerd wapperen uit onvrede over democratisch genomen besluiten.

Het was immers niet hun kabinet.

PVV

De democratie respecteren? De PVV van Geert Wilders riep in 2013 iedereen op om massaal naar het Binnenhof te komen om te demonstreren tegen kabinet Rutte II.

‘De mensen hebben er schoon genoeg van. Ze zijn woest op Rutte en zijn PvdA-vriendjes’.

Volgens Wilders moest premier Mark Rutte opstappen omdat hij ‘Nederland kapotmaakt’. Een paar honderd mensen gaven gehoor aan zijn oproep. Op 20 januari 2018 organiseerde de partij een demonstratie tegen Rutte III op het Stationsplein in Rotterdam.

Begin 2021 liet Wilders een spotje maken waarin hij letterlijk om tribunalen vroeg voor zijn collega’s. In een interview voor het NOS-journaal zei hij:

‘En de verantwoordelijken voor dit wanbeleid voor nog meer open grenzen en nog meer islam verdienen het om ooit voor een tribunaal te verschijnen om zich te verantwoorden voor het kapot maken van Nederland en het weggeven van alles wat we hebben. Rutte, Kaag, Klaver en die hele bende verdient geen steun maar politiek verzet’

FvD

Het radicaal-rechtse Forum voor Democratie liet de afgelopen jaren geen gelegenheid onbenut om de goegemeente op te roepen de regering omver te werpen en een revolutie te starten. Collega-politici werden zelfs tribunalen beloofd om hun democratisch tot stand gekomen beleid.

De teksten logen er bepaald niet om. Gideon van Meijeren (FvD) werd recent veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur voor zijn oproepen tot geweld tegen de overheid en politieagenten.

U weet het vast nog wel: geweld tegen de overheid, daar mocht toch bepaald geen taboe op rusten.

Op allerlei manieren heeft met name de rechtse goegemeente de afgelopen jaren bij voortduring geageerd tegen kabinetsbeleid, tegen individuele politici en tegen linkse partijen.

Hypocriet

Gek genoeg is het nu ineens vanuit die hoek een trend om mensen die niet zo blij zijn met het deels radicaal-rechtse kabinet af te serveren als haters van de democratie. En dat is op zijn zachtst gezegd merkwaardig.

Of eigenlijk: tergend hypocriet.

Met name radicaalrechts heeft de afgelopen jaren in niet mis te verstane woorden democratisch gekozen linkse partijen en linkse politici ongenadig hard opgejaagd. Met termen als ‘heks’, ‘knettergek’, ‘gevaarlijk’ en zelfs met typeringen als ‘massamoordenaars’ en ‘bloed aan de handen’.

De keuze van de linkse kiezer had kennelijk geen democratische waarde. De sloopkogel moest er niet al te zachtzinnig door.

Dag na dag werd er verbaal ingebeukt op politici die anders denken over hoe je een rechtvaardige samenleving inricht. Politici die volgens schuimbekkend rechts ongeremd verantwoordelijk waren voor het kapotmaken van de samenleving en landverraad. Alle kritiek was geoorloofd.

Bedreigingen

Sterker nog: bedreigingen waren aan de orde van de dag. Bewindslieden werden zelfs thuis opgezocht en als je daar iets van zei, dan was je aan het janken. Dat hadden ze immers over zichzelf afgeroepen met slecht beleid!

De grote leider Geert Wilders diende zelf tientallen moties van wantrouwen in tegen de democratisch gekozen partijen. De hashtag #nietmijnpremier was lang trending op sociale media. Rutte en Kaag moesten oprotten.

Dezelfde Geert Wilders die na jaren van demoniseren, tot het koppelen van ISIS aan een D66-kamerlid met hoofddoek aan toe, huilt nu ineens krokodillentranen over een heksenjacht op ‘zijn’ ministers.

Rellen

En eigenlijk is het nog veel erger: het vorige kabinet kreeg niet te maken met keurig aangekondigde, vredelievende demonstraties, maar met massale rellen, met gewelddadige boeren en met oproepen tot een volksopstand en tribunalen. Zelfs vanuit de Tweede Kamer.

Beleid dat democratisch tot stand kwam door democratisch gekozen partijen werd neergezet als kwaadaardig en revolutie-waardig. Respect voor de democratie? Het was zelfs met de allersterkste microscoop ver te zoeken.

Hoe anders is dat nu ineens geworden.

Demonstratie

Toen ongeveer vijfhonderd mensen afgelopen week vlak voor de inhuldiging van het nieuwe kabinet door Den Haag trokken om te protesteren tegen dat kabinet, ging het op sociale media los. De haat was niet van de lucht.

Hoe halen die ‘beroepswerklozen’ het immers in hun ‘ongewassen harses’ om de ‘democratie niet te respecteruh!’ Hoe kunnen ze nou niet zien dat het nieuwe kabinet ook hun kabinet is? De uitslag van de verkiezingen moet je respecteren! Wat een belachelijk disrespect voor de democratie!

Alsof een democratie wil zeggen dat je eens in de vier jaar naar de stembus sjokt om vervolgens jarenlang je mond te houden. Wie dat echt denkt, heeft niets van democratie begrepen. Niets van het recht om te demonstreren en niets van het recht om het niet eens te zijn met kabinetsbeleid.

Gotspe

Het is werkelijk van een tergende gotspe dat de mensen die jarenlang alles hebben gedaan om de samenleving te ondermijnen – met rellen, bedreigingen, het oeverloos rondpompen van nepnieuws, framing en laster – nu ineens opstaan en de democratie omarmen alsof het een pasgeboren baby is.

De realiteit is dat deze mensen net zoveel op hebben met democratie als Poetin met de onafhankelijkheid van Oekraïne. Ze willen slechts hun eigen zin doordrijven en hebben geen oog voor anderen.

De mensen die zo fier waren op hun ‘andersdenken’ en zo hard riepen dat de politiek en media wel moesten luisteren naar de ‘bezorgde en ongehoorde burger’ (er werd zelfs een nieuwe omroep voor opgericht), zien die andere bezorgde burgers nu als mensen die vooral hun kop moeten houden.

Die vooral ongehoord en ongezien moeten blijven.

Duk

De slaafse stem van boos Nederland, opiniemaker Wierd Duk, twitterde onlangs smalend over de recente demonstratie tegen het kabinet. Uiteraard was Duk er zelf niet bij, die komt alleen opdagen als radicaal rechtse mensen bezorgd zijn en op het schild moeten worden gehesen in een paginalang, kritiekloos stuk in de Telegraaf.

Of als een onderneemster uit Friesland naar de rechter moet voor het ontnemen van het recht op demonstratie voor mensen waar Duk als mens en als opiniemaker een onverholen hekel aan heeft.

Dom

Persoonlijk ben ik niet zo van het demonstreren, ik doe er liever met gepaste afstand verslag van. Maar de heersende trend om kritiek op een kabinet te framen als haat richting de democratie is niet alleen een hele domme, maar ook nog eens een uiterst hypocriete take.

Wat die mensen eigenlijk bedoelen is: als ik het er niet mee eens ben, dan mag ik alles doen om mijn zin te krijgen – tot massale oproepen om de regering met geweld omver te werpen – en als ik het er wel mee eens ben dan moet de rest zijn kop houden.

We see you.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen

20 reacties

 1. Wat een geweldig stuk. Maar je zag gisteren wat het voor een zooitje het was met de 4 coalitie partijen onderling. En de oppositie was ijzersterk.ze hebben veel van Wilders geleerd, met een gestrekt been er volop in, en Onze nieuwe premier werd kompleet afgemaakt door wilders. Verheug mij wat er nog komen gaat.

 2. Dank voor je rake artikel. Precies mijn gedachten die door jou uitstekend verwoord zijn.

 3. Top Chris, precies beschreven zoals het is.
  Ik voel me er regelmatig zo machteloos over.

 4. Wederom top artikel! Recent ook het boek “Voor ieder wat waars” van Rob Wijnberg in een ruk uitgelezen. Wat een verademing en hoopvol boek en het geeft een onderbouwing over hoe over het algemeen de mens in elkaar zit. Hoe groot is het contrast met wat je nu ziet aan mensen in het kabinet met een bepaald wereldbeeld / waarheid dat ons echt niet verder gaat helpen.

 5. Wat een onzinnig extreem links geleuter weer. Schooien om een geldbedrag voor onafhankelijke journelistiek? Wat een grap. Links demonstreert al decennia alkes kapot. Links meent iedere dag de samenleving te mogen frustreren met onzinnige protesten die verboden moesten worden. Terreur, dat is het. Shame on you all.

 6. Spijker op de kop, dit artikel! Maar ook een waarschuwing – rechtsradicaal is niet alleen hypocriet, maar ook gevaarlijk en een bedreiging voor de rechtstatelijke orde van onze samenleving. Twee partijen – NSC en VVD zouden die toch beschermen? Waar zijn Omtzigt en Yesilgoz?

 7. Verheugen op verdere chaos. Liever niet. Geef mij maar n stabiele coalitie. Dat is watdit land nodig heeft.

 8. Je slaat de spijker (alweer) op de kop Chris, dit is zo waarachtig waar!!
  Ben fan van je geweldige artikelen, uiteraard gedoneerd

 9. @ Marc J. Mataheru het NSC? Die doet gewoon vrolijk mee. Je moet het hypocriete stuk van Rosanne Hertzberger, razendsnel beroepsopportuniste geworden sinds haar deelname aan de politiek over het “ongemak” van het regeren met de “ophitsende” PVV maar eens lezen.

  Het staat op de website van BNN-Vara (ik weet niet of ik links kan plaatsen).
  Ze kreeg er in de reacties (op LinkedIn, dan wel weer) genadeloos van langs, dat ze 20 jaar lang de keus had om te zien hoe fascistisch de PVV was en dus ook dat samenwerking eigenlijk ondenkbaar had moeten zijn.

  Pieter Omtzigt interesseert artikel 1 helemaal niks, die ligt alleen een beetje dwars voor de vorm.
  Dezelfde sluimerende intolerantie en haat jegens seksuele diversiteit is springlevend bij het NSC. Wat mij betreft net zo’n extreemrechtse club als de rest van de coalitie. Het enige verschil is dat ze het redelijker verwoorden.

  En Rosanne Hertzberger is sowieso hypocriet: Ze vond in een ander stuk dat ze zich niet moest mengen in medische discussies.
  Dat is natuurlijk volkomen tegenstrijdig met het feit dat ze op 15 februari domweg voorsorteerde op het verbieden van de zorg voor transkinderen, en ook het medisch beroepsgeheim van die kinderen wilde kunnen schenden.

  Die opmerking over het niet mengen in medische discussies? Die volgde op het feit dat ze geweigerd werd bij een anti-trans/anti-transzorg conferentie in de Vrije Universiteit.
  Een van de sprekers op die conferentie produceerde het rapport waar ze haar transfobische moties van 15 februari aan ophing. En die spreker is de inmiddels zeer omstreden Hilary Cass die het met haar rapport voor elkaar kreeg dat in het Verenigd Koninkrijk de zorg voor deze kinderen volledig verboden werd: alleen psychologische ondersteuning is nog toegestaan, maar zelfs dát is wat Cass betreft gevaarlijk.

  De organisatie van de conferentie overigens, zijn zelf 2 notoire transfoben.
  Toegang tot de conferentie geschiedde louter en alleen op persoonlijke uitnodiging.

  En rara waarom zou een politica die nooit transkinderen behandeld heeft, zelfs geen medicus is nou zomaar helemaal per ongeluk spontaan uitgenodigd worden voor zo’n conferentie?
  Het had zeker echt helemaal niks, 0,0 te maken met haar anti-trans opvattingen en het feit dat ze het rapport van een van de sprekers gebruikte om ook hier in Nederland te pleitten voor “sterke terughoudendheid in het aanbieden van deze zorg”.

  En dan heb je Pieter Omtzigt die transmensen al eens met Robert M. vergeleek.
  Die samen met Nicki Pouw-Verweij (een huisarts die haar BIG-registratie nog heeft en doodleuk nepnieuws over medische zorg loopt te verspreiden in de Tweede Kamer) vorig jaar juni 2023 13 (!!!) vragen indiende over transzorg voor minderjarigen.
  De rode lijn in die vragen? Transkinderen zijn zulke tere mentaal instabiele wezens dat de staat zich over hun zorg moet bekommeren (lees: totaal verbieden).
  Want ze kunnen echt absoluut niets zelf beslissen.
  Als je een beetje opgelet hebt, dan herken je hierin de toon van het abortusdebat.

  We hebben die rabiate transfobische voormalig CDA’er Nicolien van Vroonhoven (nu ook bij NSC).
  Die vergeleek transvrouwen met serieverkrachters en vroeg om die reden op de meest ondemocratische wijze ooit een wetswijzigingsvoorstel de nek om te draaien.
  Je weet wel, dat respectvolle bestuur waar het NSC zo hoog over opgaf.

  Kijk je naar de nummer 2 van de BBB, dan is dat ook al zo’n transfobisch figuur (het lijkt wel alsof het CDA deze mensen regelrecht in het gareel hield terwijl ze veel harder wilden kunnen haten zonder consequenties…)
  En ook regelrecht racistisch vooral, en hypocriet: sinds haar eigen manifest noemt ze alles wat ze doet heel erg genuanceerd.
  Maar excuses aanbieden voor een superracistische opmerking? Dat “creëert het risico dat we in een samenleving belanden waarin sommige dingen niet meer gezegd mogen worden.”

  Maar daarom zit je natuurlijk bij een partij die boeken wil kunnen verbieden…

  Het NSC is net zo goed handlanger als de VVD. Die laatste puur en alleen door het toestemmen samen te werken met zo’n fascistische partij, maar met Hermans en Yesilgoz (ik kan haar achternaam helaas niet goed schrijven) ook al duidelijk heeft laten zien wat de koers zal zijn.
  Als er dan toch iets is dat Mark Rutte verstandig maakte was het radicaal de deur dichthouden voor zo’n ondemocratische partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *