Micha Kat nog steeds de weg kwijt

Het was een tijd stil rond de bekendste complotdenker van Nederland, maar deze week liet hij weer even van zich horen. In een door hem zelf aangespannen kort geding tegen de Staat eiste Micha Kat een einde aan beperkingen die hem zijn opgelegd tijdens detentie. Kat gebruikte de procedure echter weer eens om zijn eigen waanbeelden te etaleren.

Hij is ondertussen met afstand de complotdenker met het dikste strafblad. Meerdere veroordelingen wegens laster, smaad, belediging, stalking, bommeldingen, bedreiging en opruiing ontsieren inmiddels zijn dossier. Over de jaren heen beschuldigde Kat zonder enige bewijs iedereen en zijn moeder van kindermisbruik, pedofilie en kindermoord. Van politici en virologen tot journalisten. Hij verzamelde een lange reeks aangiften van mensen die het zat waren om zonder enige aanleiding wekelijks met de meest waanzinnige leugens door de modder te worden getrokken.

Bodegraven

Micha Kat speelde als aanjager vanuit Noord-Ierland een grote rol in de zaak Bodegraven, een bizarre lastercampagne waarbij een begraafplaats en dorp in de ban raakten van goedgelovige en fanatieke complotdenkers, die ouders van overleden kinderen belaagden omdat hen wijs was gemaakt dat de kinderen waren vermoord door een satanische pedo-elite. Een viroloog en huisarts moesten worden beveiligd tegen de ongeremde haat.

Kat kreeg voor zijn aandeel een celstraf opgelegd van 28 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Tijdens de inhoudelijke behandeling bezwoer hij de rechtbank nog dat hij geen complotten meer zou verspreiden en dat hij nooit meer als journalist aan de slag zal gaan.

Bedreiging

Een belofte die Kat deze week in het openbaar stevig brak tijdens een zitting rond de beperkingen die hem in detentie zijn opgelegd, onder meer omdat hij dreigde de penitentiaire inrichting in Zutphen in de brand te steken als hij conform eis veroordeeld zou worden en zijn pogingen om in contact te treden met een journalist van het Algemeen Dagblad.

Kat staat al geruime tijd op de zogenaamde GVM-lijst. Een status voor gedetineerden ‘met een vlucht en/of maatschappelijk risico’. Gedetineerden op de lijst kunnen worden beperkt in hun vrijheden, zoals contacten met de buitenwereld (waaronder de media), extra toezicht en beperkt bezoek.

In het geval van Kat mag hij bijvoorbeeld geen contact zoeken met media en maar vijftien minuten bellen per dag. De belbeperking stoort Kat, omdat hij op 22 februari vrijkomt en zijn leven buiten de gevangenis moet gaan regelen.

Overspannen

Terwijl de kortgedingrechter woensdag probeerde om hem een beetje bij de les te houden, toeterde Kat op overspannen en half schreeuwende wijze het ene na het andere complot uit. Volgens Kat (die letterlijk werd veroordeeld aan de hand van zijn tweets en filmpjes) zit hij al 2,5 jaar onterecht vast en is er geen enkel bewijs van enig strafbaar feit.

Er zijn volgens hem ‘miljoenen euro’s’ uitgegeven om hem kapot te maken en zijn veroordeling heeft hij louter te danken aan de ‘invloed van hogerhand’. De bewindslieden Mark Rutte en Hugo de Jonge zouden zich in hoogsteigen persoon volop bemoeien met zijn lot en hem kapot willen maken.

‘Twee bewindslieden hebben mijn veroordeling gemanipuleerd. Dit zijn Poetin-praktijken! Teheran!’ Er is nul bewijs. Helemaal niets. Nada. Nul!’, zo foeterde Kat in de rechtszaal.

Daar blijft het niet bij. Niet alleen politici bemoeien zich met zijn leven, ook journalisten ‘in dienst van de Staat’ helpen volgens Kat mee om zijn leven onmogelijk te maken. Iedereen blijkt in het complot te zitten. Zo zou een psychologe ‘van hogerhand’ de opdracht hebben gekregen om hem gestoord te verklaren.

Hij dreigde haar met een tuchtklacht, waardoor ze volgens Kat afzag van het opmaken van een rapport.

Familie

Volgens Kat zijn familieleden van hem inmiddels ´staatsaanhangers´ geworden omdat hij bij de zwaarste criminelen van het land is geplaatst, waaronder de moordenaar van Peter R. de Vries en leden van de Mocro-maffia.

‘Ik ben mijn hele familie kwijt. Om niets!’

Kat gaf tegenover de rechter aan dat zijn advocaat inmiddels bezig is met een voorlopig getuigenverhoor om er zo achter te komen waarom hij bij zware criminelen is geplaatst. Een rechter overigens waar hij ook geen vertrouwen in heeft omdat ‘uw rechtbank’ hem al twintig jaar in een nachtmerrie heeft doen belanden.

PvdA

Als Kat twee zinnen uitspreekt, gaan er drie over complotten. Dat was vroeger zo en blijkt ook nu nog steeds een gegeven. Zo zou zijn eigen zoon (die voor de PvdA werkt) op straffe van ontslag niets over hem mogen zeggen in het openbaar. Waaruit volgens hem maar weer eens blijkt dat zelfs die partij in het complot zit om hem het zwijgen op te leggen.

Zelfs binnen de penitentiaire inrichting zou men in paniek zijn omdat Kat ‘een bekende journalist’ is die na een moord binnen de gevangenismuren van alle details op de hoogte is.

Crimineel

Ook de Staat zelf kreeg een veeg uit de pan. Omdat de landsadvocaat werkt voor het kantoor Pels Rijcken is hij wat Kat betreft een leugenaar. ‘Pels Rijcken is een criminele organisatie. Dat is overal op het nieuws geweest!’

Saillant detail: Kat werd ooit veroordeeld omdat hij telefonisch een bommelding deed, onder meer bij het kantoor van Pels Rijcken. De politie wist hem kinderlijk eenvoudig aan de meldingen te koppelen. De telefonistes herkenden zijn stem uit duizenden omdat de complotdenker regelmatig belde als hij weer eens zogenaamd een groot schandaal had ontdekt.

Vrijlating

Het kort geding van Kat werd helemaal bizar toen hij op hoge toon eiste dat de kortgedingrechter hem onmiddellijk vrij zou laten, een beslissing waar de civiele rechter helemaal niet over gaat.

‘Als u mij niet in vrijheid stelt, dan ga ik u wraken. Ik zit al twee jaar onterecht vast. ER IS NIKS. IK ZIT VAST VOOR NIETS! HELEMAAL NIETS! ER IS NIKS! NADA! U kunt dat zo regelen. Even een telefoontje naar de heer Otte! Waarom kunnen jullie nooit iets goeds doen? U kunt nu een keer recht spreken!’ (Rinus Otte is de hoogste baas van het OM)

Na enkele minuten en ingrijpen van zijn advocaat trok Kat zijn wrakingsverzoek maar weer in.

Vrijheid

Micha Kat komt op 22 februari weer vrij. Zijn voormalige partners in crime Joost Knevel en Wouter Raatgever zijn na het uitzitten van hun straf (en ondanks hun proeftijd en een verbod om zich uit te laten over de Bodegraven-zaak) alweer druk online bezig met complotten en satanisch kindermisbruik.

Neemt u van mij aan: Micha Kat zal zich daar uiteindelijk weer bij voegen en dan begint alles weer van voren af aan.

De grote vraag is alleen wie er nu slachtoffer van zullen worden. Door de jaren heen past Kat zijn vijanden opportunistisch aan de tijdsgeest aan. Tijdens de coronaperiode waren dat virologen zoals Jaap van Dissel, in de Trump-tijd waren dat de tegenstanders van Donald Trump. Toen oud-topman van Justitie Joris Demmink in het nieuws was, ging het iedere dag over Demmink.

Vijanden

Kat zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een nieuwe vijand vinden en mensen die gevoelig zijn voor complotten zullen zich opnieuw hongerig naar vermeende schandalen bij hem aansluiten.

Dan is het wachten op nieuwe aangiftes en wederom een veroordeling. En zal Kat weer alles en iedereen de schuld geven van zijn lot, behalve zichzelf.

Zelfs als Kat in de spiegel kijkt, zal hij niet zien wie er verantwoordelijk is voor een leven vol paranoia, kwaadaardige beschuldigingen en ophitsing.

Het is en blijft een triest verhaal. Luid roepen dat iedereen je kapot wil maken, maar ondertussen je eigen spiegelbeeld niet meer kunnen zien.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen