Sta op tegen de Willem Engel’s van deze wereld

Plotseling ging het rond op Facebook. Journalist Chris Klomp had 65.000 euro gekregen van het RIVM. Screenshots werden geplaatst, boze en dreigende reacties stroomden binnen. Een klein voorbeeldje van hoe overspannen we zijn geworden in deze crisis, maar vooral een incident om het nu eens te hebben over een veel groter gevaar. De steeds destructievere werking van complotidioten. De oorlog rond informatie.

Ik noem voor het neerzetten van de sfeer rond het incidentje op Facebook alvast maar een reactie.

Chris is een van de redenen dat corona nog een beetje bestaat, deze man is schuldig aan misdaad tegen de mensheid

Toe maar. Wat een macht voor een enkele man. Let wel: ik weet best dat dit de krochten van het internet zijn, maar sta mij toe het uit te leggen om een veel belangrijker punt te maken.

Even bij het begin beginnen. Want hoe ontstaat zoiets nou eigenlijk? Uit frustratie over de levensgevaarlijke en onverantwoorde actie van enkele BN’ers (#ikdoenietmeermee), aangejaagd en deels bedacht door de inmiddels misdadig opererende Willem Engel van Viruswaarheid aka viruswaanzin (die as we speak hooligans opruit om zondag te gaan schreeuwen op de Coolsingel), tikte ik een post op mijn eigen Facebook.

Noem het een soort aanklachtje tegen het spelen met de volksgezondheid, door mensen die zich niet in hebben gelezen en uit persoonlijk belang en geldingsdrang aantoonbaar domme dingen zeggen tegen miljoenen volgers.

Onder die post van mij reageerde een mevrouw met een suggestieve tekst die journalisten, politici, opiniemakers en de oma van zo’n beetje iedereen met een functie in Nederland standaard te horen krijgt: verdien je hier geld mee?

Ik reageerde als volgt: valt mee, het RIVM betaalde mij 65.000 euro. Dat is een standaardbedrag voor propaganda. Vraag maar aan Famke Louise, die kreeg ook een zak geld toen ze in opdracht van het RIVM pleitte voor de coronamaatregelen. Joe

Let wel: het was dus een losse reactie tussen tienduizenden reacties op Facebook. Geen vooropgezet plan om mensen na te laten denken door iets ogenschijnlijks geks en tegenstrijdig te zeggen (dat noem je satire mensen, of ironie), gewoon een lichtjes gefrustreerde reactie op de tergende domheid die ons harder overspoelt dan een tweede golf corona.

Zondebok

Een ironische reactie zoals velen inmiddels op sociale media geven, murw gebeukt door halve garen die niets beters te doen hebben in een crisis dan een zondebok zoeken, om maar niet na te hoeven denken over de fouten die ze zelf maken in het leven. Alles is immers de schuld van een ander en het liefst van de ongrijpbare term ‘de overheid’.

Lekker makkelijk. Alsof die overheid niet bestaat uit vele tienduizenden gewone burgers en politici die zich bijkans half dood werken om wel iets aan de grote problemen te doen.

Hoewel het een losse reactie was op een zeer bescheiden podium, was er wel degelijk alsnog over nagedacht. In de tekst staan namelijk een aantal zaken die weliswaar enige algemene kennis vereist, maar toch ook weer niet zo heel moeilijk te herkennen zijn. Ik verwijs namelijk onder meer naar het feit dat zelfverklaard (maar tijdelijk) strijdster tegen coronamaatregelen Famke Louise eerder nog een bult geld kreeg van het RIVM om de boodschap uit te dragen dat mensen zich juist aan de maatregelen moesten houden.

Noem het een spiegel. Noem het een stijlvorm om mensen in te laten zien hoe hypocrisie werkt.

Baudet

De reactie tussen alle reacties werd opgepikt door kwaadaardige complotdenkers, die druk met foto’s van mij aan de slag gingen en overal op hun eigen bescheiden pagina´s publiceerden dat ik als hoernalist geld had gepakt van de overheid. Ik hoorde zelfs dat FvD-leider Thierry Baudet, nooit te beroerd om nepnieuws te verspreiden om zijn onstilbare honger naar macht te voeden, een screenshot van mijn reactie had gedeeld op zijn socials.

Baudet trapte eerder in het bestaan van mijn overduidelijk satirische account Mediaoverleg op Twitter, dus het verbaast mij niet ook.

Ik kan daar verder wel tegen, ik ben wel wat gewend. Ze doen maar en ik gebruik het ook in mijn voordeel.

Maar het gaat hier om iets veel groters dan wat spielerei van een publicist die zijn eigen merknaam in de lucht houdt om oprecht een boodschap over te dragen. Hoewel het onbedoeld was allemaal, legt het wel weer een zorgelijke trend vast in Nederland (en ver daarbuiten).

Het toont aan hoe overspannen best veel mensen zijn, hoe slecht ze op de hoogte zijn van het nieuws en de nuances achter het nieuws. Hoe ze, niet gehinderd door enige kennis van de complexiteit en noodzakelijke vloeibaarheid van beslissingen die door de overheid moeten worden genomen in een mistige wereld, vanuit de veilige huiskamer tekeer kunnen gaan op sociale media. Ik heb dat al eens eerder gezegd en ik blijf dit zeggen: onderschat deze dynamiek niet.

Complotdenkers

Maar nog veel erger: hoe ze opgezweept kunnen worden door kwaadaardige complotdenkers met een dubbele agenda. Want dat is hier het echte probleem: de beïnvloeding van de massa door mensen die zonder geweten en bewust onzin verspreiden om de belangrijke structuren van ons land aan te vallen, onder meer de overheid, de rechtspraak, de wetenschap en de journalistiek.

Grote woorden, zegt u? Google eens op QAnon en de invloed van in het zadel geholpen mensen als Donald Trump of de Braziliaanse president Jair Messias Bolsonaro en u weet beter.

Die complotdenkers maken op een schandalige wijze misbruik van terechte zorgen en angsten bij gewone burgers die zien dat ze hun baan, bedrijf of zelfs hun gezondheid verliezen, die nu gefrustreerd –  en boos op de hele wereld –  thuiszitten en uiteindelijk uit rancune overgaan tot verbale dreiging en later mogelijk zelfs fysieke dreiging of nog heftigere acties.

Weet dat de politie bijvoorbeeld nu onderzoek doet naar brandstichting in de buurt van het RIVM-gebouw (waarbij ook een tekstkar met ‘1,5 meter afstand houden’ doelwit was).

Laten we in plaats van elkaar op sociale media uitmaken voor rotte vis (guilty), eens beginnen met het aanpakken van totaalidioten die een crisis aanjagen en misbruiken voor persoonlijk gewin. De mensen die leven voor chaos en hun eigen persoonlijke, mogelijk psychische, problemen, kleiner willen maken door het probleem voor anderen te vergroten.

Begin eens met het op legale wijze aanpakken van de Willem Engel’s van deze maatschappij (die stelselmatig strafbare opruiing en bedreiging verwarren met vrijheid van meningsuiting). Zij zijn slechts uit op destructie, al dan niet zelfdestructie. Uit op eer en glorie, waar zij hiervoor nog de wind tegen hadden. Zij zijn de mensen die heel hard en met volle overtuiging brand roepen in een volle bioscoop om vervolgens vals grijnzend toe te zien hoe mensen omkomen in de paniek die dan ontstaat.

Dus kom in actie. Geef legaal tegengas. Laat beschaafd en met argumenten weten dat deze dynamiek gevaarlijk is en ongewenst. Geef tegengas met rationaliteit. Voor het te laat is en we met zijn allen weer schande moeten spreken van ernstige incidenten waarbij beleidsmakers, rechters, politici, journalisten, zorgpersoneel, en burgemeesters de tol moeten betalen omdat ze wel gewoon hun werk naar eer en geweten doen.

 

P.S Wie kan bewijzen dat ik 65.000 euro heb gekregen van het RIVM, krijgt van mij mijn buitenhuis op Ibiza, mijn tweede jacht en ik betaal eigenhandig 100.000 euro aan Famke Louise voor een Instastory over het belang van de strijd tegen klimaatverandering. 

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

Delen