Wappies klaar? Bakken maar!

Het is 2022 en ineens staan de kranten vol met deskundigen die ons op het hart drukken om ons tóch echt goed in te smeren tegen de schadelijke stralen van de zon. Hoe is dat nou ineens mogelijk? Simpel; de wappies hebben na corona weer een nieuw speeltje ontdekt. Ineens delen mensen trots op hun sociale media dat ze sunscreen-free door het leven gaan.

We hebben er weer een nieuwe en niet ongevaarlijke (kleine) hype bij. Na de bepaald niet wetenschappelijke strijd tegen een levensreddend coronavaccin, is het nu de beurt aan de zonnebrand. De zelfbenoemde virologen van weleer hebben zich in een paar weken tijd kennelijk ‘succesvol’ omgeschoold van Oekraïne-expert en Poetin-kenner tot dermatoloog.

Het valt mij nog alleszins mee dat ze huidkanker nog geen ‘huidgriepje’ hebben genoemd of een ‘satanische’ uitvinding van het World Economic Forum (WEF). Dit alles uiteraard met het evident kwaadaardige doel om ons hardwerkende burgers bang te maken voor de boze buitenwereld, teneinde ongezien 9G-netwerken aan te leggen. Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk.

Koketteren

Onder meer de feitenvrije rechtsfilosofe Eva Vlaardingerbroek koketteerde op Instagram trots met haar strijd tegen zonnebrandcrème. Haar post kreeg bijna dertienduizend likes. Vlaardingerbroek staat ook niet alleen in haar tamelijk hedonistische ´gevecht´, topmodel Gisele Bündchen noemde zonnebrand jaren geleden al eens vergif.

Eerst maar eens de cijfers. Ieder jaar krijgen meer dan 80.000 Nederlanders te horen dat ze huidkanker hebben. Het is de meest voorkomende soort van kanker in ons land. Van alle diagnoses met kanker bestaat de helft tegenwoordig uit huidkanker. Zo rond de 900 mensen gaan er per jaar aan dood. Duidelijke cijfers voor mensen die denken dat bescherming niet nodig is.

Tropisch

Volgens deskundigen heeft dat onder meer te maken met een vroegere generatie die in staat was om financieel gezien vaker de (sub)tropische zon op te zoeken in een tijd waar zonnebrand nog niet een automatisme was. Kinderen in de felle zon in een badje zetten en zelf lekker wijdbeens uur na uur op het heetst van de dag op een strandbedje: bakken maar. Na een paar weken inbakken knisperend bruin weer terug naar het kikkerlandje.

Nederland staat daar uiteraard niet alleen in. Bij onze zuiderburen bijvoorbeeld is huidkanker de snelst toegenomen vorm van kanker. Een op de vijf Belgen krijgt het voordat ze 75 zijn, aldus de Vlaamse dermatoloog Thomas Maselis in de krant De Morgen.

Zelf heb ik een tijdje in Australië gezeten en daar worden jonge kinderen bijkans als een mummie ingepakt als ze bijvoorbeeld naar het strand gaan, inclusief T-shirts met lange mouwen en petjes met een lap stof in de nek. Voor kinderen in Australië geldt de regel ‘no hat, no play’. Die Australiërs doen dat niet voor niets, kan ik u vertellen. Toen ik daar een tijd als boerenknecht op de akkers werkte, vielen de gaten spontaan in mijn shirts van de onbarmhartig schijnende koperen ploert.

Drinken

Op het NOS Radio 1 Journaal reageerde dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC als volgt op de nieuwe Nederlandse hype:

‘Tenzij je regelmatig een fles zonnebrandcrème opdrinkt, zijn er geen aanwijzingen dat zonnebrand kankerverwekkend is als je het gewoon op je huid smeert’

Wakkee zegt dat niet voor niets. Uit onderzoek onder muizen is namelijk gebleken dat de crème kankerverwekkend kan zijn bij orale inname. Nou zie ik niet zo heel veel mensen een tube crème stevig aan de mond zetten, maar ik kan mij vergissen natuurlijk.

Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek is het eens met collega Wakkee. In een interview met het Algemeen Dagblad is Janssens stellig. ´Zonnebrandcrème kan je huidcellen niet aantasten, dat is onmogelijk. We hebben nog nooit iemand behandeld voor de schadelijke effecten van zonnebrand´.

Milieu

Het gekke is dat huidkanker een groter probleem vormt dan ooit en dat heeft wonderlijk genoeg weer te maken met milieumaatregelen. Door die maatregelen hangen er sinds de jaren 80 minder deeltjes zoals roet en zwavel in de lucht. Dat hebben we te danken aan roetfilters en katalysatoren. Op zich is dat goed nieuws voor de luchtkwaliteit, maar minder troep in de lucht zorgt er ook voor dat meer ultraviolette straling de aarde bereikt. En dus meer schade aan kan richten aan de blote huid.

Natuurlijk is het altijd een goed idee om nauwkeurig te kijken naar de juiste zonnebrandcrème. Er zijn zeker zorgen over bepaalde middelen, die mogelijk ongezond voor je zijn. Meer onderzoek is nodig.

Het punt is echter dat de wetenschap duidelijk stelt dat niet smeren altijd slechter is dan wel smeren. Met andere woorden: je gooit het kind ook niet met het badwater weg omdat het water koud is geworden. En je gaat ook niet 100 kilometer per uur door de binnenstad rijden omdat je met 50 km/h ook een ongeluk kunt veroorzaken. Het is als stug door blijven roken omdat de luchtkwaliteit in je woonomgeving je ook longkanker op kan leveren.

Verdienmodel

Uiteraard is het verdienmodel ook in deze casus nooit ver weg. Corona-activist en moederhart Isa Kriens (‘goed geïnformeerd zijn is belangrijker dan ooit’) dook al snel op de ontstane ophef en bood voor een zacht prijsje een natuurlijke zonnebrand aan op Instagram. Waarom? Omdat naar eigen zeggen chemicaliën op de huid uiteindelijk zullen leiden tot chemicaliën in je lijf. Opvallend genoeg poseerde ze dan weer wel met een enorme tatoeage en een zichtbaar door zonnebrand aangetaste neus op de socials. Voor de goede orde: pas sinds dit jaar geldt in alle Europese lidstaten een verbod op ruim vierduizend gevaarlijke chemische stoffen in tatoeage-inkt. Deze stoffen kunnen allergische reacties of huidproblemen veroorzaken en kankerverwekkend zijn als ze door het lichaam gaan zwerven.

Bescherming

Wat opvalt is dat de nieuwetijdse ‘ik-weet-alles-beter-en-ben-onschendbaar’ wappies opvallend vaak ageren tegen beschermingsmiddelen. Eerst al het mondkapje, later de vaccinaties en nu weer zonnebrandcrème. Je vraagt je af wat de volgende hype is: autogordels? Oordoppen? Tandpasta? Brommerhelm? Deodorant? Schoon genoeg van zeep? Met welk middel doen ze straks ‘niet meer mee’?

We kunnen alleen maar hopen dat de wappies uiteindelijk niet gaan ageren tegen anticonceptiepillen en condooms.

Dan zijn we met een ware wappie-explosie namelijk straks nog verder van huis.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -
Delen