Aangifte ‘beste vriend’ Thierry Baudet wegens reputatieschade

Julien Rochedy, vriend van (voormalig) FvD-coryfeeën Thierry Baudet en Eva Vlaardingerbroek, heeft wegens ‘bedreigende reputatieschade’ aangifte gedaan tegen Nederlandse twitteraars. De volgens criticasters radicaal-rechtse Rochedy is ‘sick and tired’ van ‘alle leugens die constant over mij worden verspreid’. Hij ervaart het als bedreigend en wil dat het – ook voor Baudet en Eva – stopt.

Rochedy deed op 14 juni 2020 in Amsterdam aangifte van smaad en laster tegen Nederlandse twitteraars die hem naar eigen zeggen antisemitisme en ontkenning van de holocaust verwijten. De politie heeft de zaak in onderzoek en recentelijk mensen tegen wie de aangifte is gericht gehoord. Er volgen nog meer verhoren.

Rochedy is Franstalig, maar werd bij afwezigheid van een Franse tolk in aanwezigheid van een Engelse tolk gehoord.

Antisemiet

Uit de aangifte blijkt dat Rochedy het als bedreigend ervaart dat hij voor antisemiet wordt uitgemaakt op sociale media. In zijn aangifte stelt de politiek actieve auteur dat Thierry Baudet ‘een van mijn beste vrienden’ is en hij voorts zelf een publiek figuur is, ‘vaak door de media uitgenodigd wordt voor debatten’ en ‘veel aanhang’ heeft.

‘Ik heb momenteel 54.000 volgers en mijn twitter-account is gecertificeerd’, aldus Rochedy. ‘Ik lees op Twitter dat Nederlandse mensen mij antisemiet noemen en dat ik de holocaust ontken, dit is niet waar. Er is voor hen geen bewijs om mij hiervan te beschuldigen’, aldus Rochedy in de aangifte.

‘Deze tweets zijn voor mij eer-rovend, beledigend, bedreigend en uitnodigend voor andere mensen om de aanval weer op ons te richten. Ik voel mij hierom slecht en aangetast, dit is ook niet fijn voor mijn vriendin Eva Vlaardingerbroek en Thierry Baudet en is verschrikkelijk voor ons’

Volgens Rochedy is er sprake van reputatieschade. ‘Deze beschuldigingen hebben veel consequentie op mijn en onze reputaties. Dit zeg ik omdat een juiste reputatie heel belangrijk is als je een publiek figuur bent’.

Onbegrepen

Volgens Rochedy begrijpen Nederlanders niet wat hij schrijft. ‘In Frankrijk zou niemand mij antisemiet noemen omdat ik daar respect afdwing van de Franse burgers. In Nederland ben ik een makkelijke prooi omdat ik hier niet actief ben en omdat ik alles in de Franse taal schrijf. Daarom kunnen zij er alles van vinden, omdat zij niet begrijpen wat ik schrijf’.

Rochedy stelt in zijn verklaring bij de politie dat niet alleen hij, maar ook Thierry Baudet en zijn vriendin Eva Vlaardingerbroek door ‘Nederlandse mensen’ aangevallen worden via zijn sociale mediakanalen, vooral op Twitter.

‘’Men gaat er automatisch vanuit dat zij ook antisemiet zijn. Eva heeft ook dreigementen ontvangen, ik word ook in de social media-accounts van Vlaardingerbroek genoemd als antisemiet’.

Desgevraagd erkent Rochedy tegenover deze site dat hij aangifte heeft gedaan.

‘Yes, I have pressed charges months ago already against several people because I am sick and tired of all the lies that are constantly being spread about me, and I want it to stop’

Rochedy stelt in zijn reactie verder dat hij al tien jaar een publiek figuur is. ,,Ik ben mijn hele leven geen antisemiet genoemd in Frankrijk. Ik ben zelfs fysiek aangevallen door bekende antisemieten omdat ik niet ‘een van hen’ zou zijn. De Franse wet is zeer strikt als het gaat om racisme, homofobie en antisemitisme en er is nog nooit een juridische klacht tegen mij ingediend. Ik ben ook nog nooit gecensureerd door YouTube, Facebook of Twitter. Ik ben ook vaak uitgenodigd door Franse mainstreammedia en die media zouden nooit iemand uitnodigen die beschuldigd wordt van dit soort dingen. Deze aanvallen op mij gebeuren alleen in Nederland en er zit nul waarheid in.’’

Een woordvoerder van de politie in Amsterdam laat weten dat er in verband met de privacywetgeving nooit bevestigd kan en zal worden wie aangifte heeft gedaan.

Front National

Julien Rochedy was tussen 2011 en 2014 voorzitter van de jongerenafdeling van het radicaal rechtse Front National en een discipel van Jean-Marie Le Pen. Eerder pleitte hij in een radioprogramma voor een gedeeltelijke invoering van een anti-homowet naar Russisch model in Frankrijk. Hij zei een voorstander te zijn van het weren van ‘homoseksuele propaganda’ op scholen en in de openbare ruimte.

Rochedy werd in 2015 ontdekt door Thierry Baudet. Eind 2015 interviewde Baudet hem voor Elsevier en liet hij hem zonder tegengeluid oreren tegen het homohuwelijk en niet-westerse immigratie. In het interview is te lezen dat wat Rochedy betreft immigratie zal leiden tot een ‘vervanging van het volk’.

Assad

In 2016 zorgde hij voor ophef door op zijn twitter een selfie te plaatsen met de Syrische president Bashar al-Assad. Het leverde hem op Twitter onder meer het verwijt op een ‘racist’ te zijn die ‘Arabieren en moslims’ haat. Toen hem ooit gevraagd werd naar de Holocaust, antwoordde hij dat hij niet in Joden geloofde.

In het boek Mijn Meningen Zijn Feiten van Harm Ede Botje en Mischa Cohen is te lezen dat Rochedy in het verleden campagne voerde voor zowel Jean-Marie le Pen (veroordeeld voor het bagatelliseren van de Holocaust) als Marine le Pen.

In een op YouTube verschenen interview, beweerdelijk opgenomen op een woonboot in Amsterdam, stelt Rochedy dat hij het niet erg vindt om de titel ‘fascist’ als ‘bijnaam’ te dragen. Hij meent dat de term ‘als een medaille’ kan worden gedragen en dat deze typeringen (net als de term ‘nazi’) als een voorbode kunnen worden gezien van een wereld waarin er los moet worden gekomen van een politiek-correcte samenleving.

Op beeld stelt Rochedy tevens dat hij en de mensen waaraan hij zich verwant voelt door ‘iedereen‘ fascist wordt genoemd ‘alleen maar omdat ze hun land en cultuur willen behouden’.  

Boreaal

In december 2014 bleek Rochedy op Twitter zeer instemmend te reageren op uitspraken van Jean-Marie Le Pen over het boreale Europa. Ook heeft hij zeker vier geschreven bijdrages geleverd aan de op zijn zachtst gezegd neo-nazi vriendelijk te noemen website Viva Europa, een site waar het antisemitisme letterlijk in ruime mate aanwezig is.

Rochedy bracht eerder op twitter letterlijk een hommage aan historicus en verklaard racist Dominique Venner. In april 2015 publiceert Rochedy een stuk op de website van Counter Currents. Een site in handen van Greg Johnson, die zelf bekend staat als pleitbezorger voor een blanke etnostaat.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Verantwoording:

Ik heb voor dit verhaal kennis genomen van de aangifte van Julien Rochedy en heb gesproken met andere betrokkenen in en rond deze zaak. In het kader van mijn bronbescherming zal ik die mensen niet noemen. Rochedy is via het contactformulier van zijn website en Facebook benaderd voor wederhoor. De politie in Amsterdam is eveneens verzocht om een reactie.

Rochedy zelf liet aan het einde van zijn reactie nog het volgende aan mij weten: ‘I have no trust you will write the truth though, considering your previous work’. Waarvan akte.

In een aan mij verzonden mail na het verschijnen van dit artikel laat Rochedy weten dat hij mijn artikel door zal geven aan zijn advocaat. Hij stelt zelf dat hij nooit heeft gezegd niet in Joden te geloven en stelt: ‘What a honest and serious “journalist” you are! 

Naar aanleiding van de gemailde ‘klachten’ van Rochedy is dit artikel later uitgebreid met meer voorbeelden van zijn denkbeelden. Desgewenst zijn alle voorbeelden met screenshots, video´s en tweets te onderbouwen.

Delen