De haat van Janet Ossebaard

Op 1 mei publiceerde ik een verhaal over complotdenkster Janet Ossebaard en haar gevaarlijke waanbeelden. Blijkbaar raakte het een gevoelige snaar, want op 6 mei plaatste Ossebaard een laffe oproep op haar Facebook om mij en andere journalisten lastig te vallen. Wat volgde was pure en onversneden haat en de noodzaak voor de politie om in te grijpen.

In mijn eerdere artikel (hier de link) over Ossebaard stelde ik al vast dat de voormalige graancirkeldenkster niet van de argumenten en de inhoud is. Ze werkt met aannames, geruchten, aantoonbaar nepnieuws en een ontstellend gebrek aan kennis over het verschil tussen correlatie en causaliteit. Het verbaasde mij dan ook niet dat Ossebaard in haar ophitsende en laffe oproep op Facebook om mij lastig te vallen opnieuw niet op de inhoud in wenste te gaan, maar puur op de persoon.

Laat ik eerst eens wat voorbeelden geven van de vele haatberichten die ik na haar oproep ontving. Alvast mijn excuses voor het slechte Nederlands. Blijkbaar gaan haat en taalvaardigheid slecht samen.

 

Stuur je adres dan kk mongool, laat deze kind even langskomen, wat strafbaar is boeit mij geen kanker, mensen als jou moeten dood, simpel

Kijk maar over je schouder beter. Mensen gaan je vinden

Geef mij je adres, dan kunnen we even real life grappig doen, kk hoere pedo dat je bent

Jij verdiend een kogel door je hoofd en gauw er is geen andere oplossing voor jou iemand leven ontnemen is laatste wat ik zou doen maar jouwe wel

Wauw, zet mij in een schuurtje met hem en een kettingzaag 5 minuutjes maar

Kinderen neuken smerige klootzak dat ik je maar nooit tegen kom dan laat ik jou geneukt worden door een paard dat niet kunnen vindt ik

Gore kanker, pedo. Jij moet dood

Jij bent een vieze kanker pedofiel, als ik jou zie neuk ik jou dat je niet meer kan lopen hoeren kind

Jij gaat branden makker, in dit of een volgend leven, ma je zal branden, zielig hoopje mens

Het is maar een selectie, ik kan zo nog wel even een paar pagina’s doorgaan, maar dan heeft u even een beeld. De vraag die nu ongetwijfeld bij sommige mensen op komt borrelen; hoezo pedo? Waarom daar steeds mee schelden? Dat komt door het bewust valse frame van Ossebaard.

De ‘wakkere’ complotdenkster liet namelijk in haar oproep weten dat iedereen die ‘man’ (blijkbaar is dat onderwerp van discussie) van het AD (geen idee wat het AD er mee van doen heeft) moet bombarderen met mails en tweets etc. Ik was immers ‘openlijk’ van mening dat een kind neuken je nog geen pedo maakt. Een bijzonder vals frame van Ossebaard, want die stelling is helemaal niet mijn persoonlijke mening, het is een vaststaand wetenschappelijk feit.

De verwijzing van Ossebaard ziet ook niet op een alleenstaande tweet of stelling van mij op Twitter, maar op een antwoord van mij (in 2018) op een tweep die stelde dat het neuken van kinderen je een pedo maakt. Mijn letterlijke antwoord was toen: kinderen ‘neuken’ maakt je nog geen pedo. Uiteraard ging dat screenshot alleenstaand een eigen leven leiden.

Dat leverde eerder al dit soort berichten op:

Ik ga de discussie over die reactie hier niet uitgebreid over doen. Daar heb ik dit keurig onderbouwde verhaal al eens over geschreven (hier de link). Kort en goed: uit onderzoek blijkt dat 80% van de kindermisbruikers niet pedofiel is. Ze handelen niet vanuit een intrinsieke voorkeur voor kinderen. Punt.

Mijn reactie op Twitter kun je dan ook prima vergelijken met de volgende stellingen (die ook allemaal waar zijn): een dief is nog geen kleptomaan, een brandstichter is nog geen pyromaan, iemand die een ander om het leven brengt, is nog geen moordenaar (maar bijvoorbeeld slechts een automobilist die niet op zit te letten).

De stelling dat een kindermisbruiker nog geen pedo is (maar wel een kindermisbruiker), is 100% correct en heeft niets te maken met het goedpraten van seksueel misbruik (integendeel zelfs). Sterker: ik kan wel zeggen dat deze stelling onderschreven wordt door zedenrechercheurs, rechters, officieren van justitie, advocaten, forensisch specialisten, psychologen, psychiaters, wetenschappers, rechtbankverslaggevers, seksuologen, hoogleraren én slachtoffers van kindermisbruik.

Dat leest u goed, mijn eerdere verhaal over kindermisbruik kreeg ook steun uit die hoek. Juist die slachtoffers weten dat de dader die hen misbruikte, niets met pedofilie van doen had. Sterker nog: zij vonden het verhaal waardevol, omdat we juist niet weg moeten kijken van de grootste groep daders. Het is buitengewoon ironisch dat mensen mij verwijten weg te kijken van kindermisbruik (of zelfs zelf een pedo te zijn…), terwijl ik juist veel verder kijk dan de beperkte groep pedofielen.

Wat ook niet zo gek is, na als rechtbankverslaggever in twintig jaar tijd zeker duizend zedenzaken te hebben gedaan.

Waarheid

Ik vraag mij dan ook af of Janet Ossebaard in haar strijd om ‘de waarheid’ wellicht overweegt om een oproep aan haar volgelingen op Facebook te plaatsen om deze groepen aan te vallen. De wetenschappers, de rechters, de zedenrecherche, de hoogleraren etc etc. Wellicht kan ze haar ‘wakkere’ edoch bijster slecht geïnformeerde schapen zelfs de opdracht geven om de mensen die zijn misbruikt lastig te vallen.

Misschien kan ze hen zeggen dat ze het allemaal verkeerd zien en dat hun vader, oom, sportcoach, huisvriend toch echt wel pedofiel is. Ook al zeggen alle deskundigen en de slachtoffers zelf dat het niet zo is. Onze Janet heeft dat immers op het internet gelezen…

Ik ben benieuwd, Janet. Maar ik denk niet dat je dat gaat doen. Ik denk namelijk dat je stiekem heel erg de pest er in hebt dat meerdere journalisten (zoals in deze link )  of  hier je broddelwerk onder de loep hebben genomen en vakkundig naar het rijk der fabelen hebben verwezen. Ik denk dat je daarom terug probeert te slaan en dat je als geen ander weet dat je dit met inhoudelijke argumenten niet gaat redden.

Extreemrechts

Maar laat ik je zeker niet alle credits geven. Je oproep leverde de nodige bedreigingen op via Facebook, maar slechts vier mailtjes. Vier. Blijkbaar zijn je fans slimmer dan jij bent.

Een groot deel van de haat kwam van dubieuze extreemrechtse sites en personen die de ophef op hadden gepakt en de bewuste tweet (uit 2018, mind you) van mij overal neer hadden gezet.

Uiteraard zonder context.

Dat leverde vooral in de inbox van mijn Facebook een ongeremde stroom aan doodsbedreigingen op. Gewoon met naam en toenaam. Van mensen die hun hele hebben en houwen aan Facebook hadden toevertrouwd. Gewone Nederlanders. Die in een wasstraat werken, in de zorg, een eigen bedrijf hebben of DJ/producer zijn. Van allochtonen uit Amsterdam en Rotterdam tot blonde ‘dames’ uit Hoofddorp en Leiden. Van laaggeschoolden tot HBO’ers.

#persveilig

Binnen de journalistiek hebben we afgesproken dat we de meest extreme meldingen doorzetten naar de politie en naar de organisatie #persveilig (samenwerkingsverband politie, Openbaar Ministerie en journalistiek). Zeker als mensen bij herhaling aangeven dat ze je adres zullen vinden en langs zullen komen. De kans dat ze komen is klein, maar na de baksteen door mijn ruit (hier de link) ga ik ook niet onnodig risico nemen. Ik woon niet alleen, ik heb zelfs kinderen.

Zo kon het gebeuren dat ik op vrijdag een gesprek had met de wijkagent en dat er op zaterdag opnieuw een zogenaamde aandachtsvestiging op mijn adres is gezet door de politie. Zonder in details te treden, een dergelijke maatregel doen ze niet voor niets.

Zo ver zijn we dus al gekomen. Mensen die niet op de hoogte zijn van hoe kindermisbruik (helaas) werkt in dit land, vallen de boodschapper aan die het – net als alle deskundigen – wel weet en nog uitgebreid uitlegt ook.

En laat ik er meteen maar even heel duidelijk over zijn ook, geen enkele bedreiging – in wat voor vorm dan ook – zal er ooit voor zorgen dat ik stop met schrijven. Mocht je daar een probleem mee hebben, weerleg gerust wat ik opschrijf.

Mijn dringende advies aan alle dreigers (en aan Janet Ossebaard): lees je in voor je je onderbuik ongeremd ledigt op het internet. Woorden hebben namelijk gevolgen.

Zeker als ze doordrenkt zijn met gif.

 

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt me ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

Delen