Janet Ossebaard: miljoenen views voor kwalijke onzin

Tijdens een crisis staan verschillende mensen op. Mensen die proberen om hun steentje bij te dragen aan een oplossing. En mensen die misbruik maken van de chaos om zichzelf te profileren en de ellende te vergroten. Een van die mensen is ‘graancirkelspecialiste’ en complotdenker Janet Ossebaard. Met miljoenen kijkers op YouTube heeft ze een groot publiek en daar maakt ze gretig misbruik van.

Ter introductie. Ooit stelde Ossebaard in een korte documentaire dat ze in het begin de wetenschap volgde, maar al snel ontdekte dat wetenschap ‘een gepasseerd station was’. Hou dat even in het achterhoofd.

Janet Ossebaard (studie Letterkunde) had tot voor kort een tamelijk onopvallend leven als specialist graancirkels en chemtrail-deskundige (ze besproeien ons, laat je niets wijsmaken!). Ze maakte filmpjes over de ‘ongelooflijk intense energie’ van de cirkels en maakte in het donker van de avond, getooid in een bruine bontjas, met haar laserpen contact met buitenaards leven. Ze wist zeker dat ze spoedig de wereld over zouden nemen. Sterker nog; tijdens een ontmoeting met het buitenaardse hoorde Ossebaard een entiteit letterlijk tegen haar zeggen dat ze welkom was.

Speciaal voor deze gelegenheid hadden de aliens blijkbaar een cursus Engels gedaan.

Ossebaard voelde een ‘intense, onvoorwaardelijke liefde’ van een ‘boodschap van buitenaf’ en ze was er klaar voor. Klaar om meegenomen te worden. Helaas voor Ossebaard bleek al snel dat haar geliefde graancirkels door creatieve grappenmakers werden gemaakt in de velden van boeren en dat de aliens toch maar niet van plan waren om haar te ontvoeren. De interesse in haar hobby verdween naar de achtergrond en dus moest er iets nieuws worden bedacht om relevant te blijven.

QAnon

En daar was de op deze site al vaker aangehaalde QAnon. Een groepje extreemrechtse Amerikaanse plotters die de informatieoorlog online wilden winnen ten faveure van Donald Trump. Even voor uw begrip: QAnon stelde bijvoorbeeld dat Clinton en Obama samen met Soros een staatsgreep zouden plegen. Er bleek niets van te kloppen. Daarna probeerden ze het met pizzagate (een netwerk van hooggeplaatste pedofielen die in een restaurant kinderen bestelde), ook dat bleek groteske onzin (hier de link naar de debunk). Ze voorspelden een Great Awakening (een soort massale opstand van het volk, waarbij satanisten en linkse mensen werden afgerekend op hun daden), ook dat was flauwekul.

Een schandalig slecht trackrecord (een journalist zou al lang een toegangsverbod voor de gehele redactie hebben gehad) was voor hobbyist Ossebaard bepaald geen reden om afstand te nemen van haar geliefde bron. Integendeel, het sterkte haar in haar Leitmotiv: er is een groot complot gaande om het volk te onderdrukken. Hoe de enorm machtige elite haar dan volkomen met rust laat, is en blijft onduidelijk.

Coronacrisis

Dan de actualiteit. De interesse voor de excentrieke Ossebaard is opgelaaid nu ze de coronacrisis in haar complotten trekt. Dat doet ze met een serie op YouTube. Vergis je niet, de Engels gesproken video’s zijn al zeker 11 miljoen keer bekeken. Ze heeft meer dan 300.000 abonnees.

In de filmpjes wordt onder meer uitgelegd dat niet corona, maar 5G de wereldwijde klachten veroorzaakt (corona is gewoon een griepje). Uiteindelijk is het volgens Ossebaard duidelijk dat de rijke en invloedrijke Bill Gates achter het complot zit. Hij wil immers de wereldbevolking decimeren en nog rijker worden met een vaccin. Uiteraard gebruikt de elite het vaccineren om een computerchip bij ons in te planten, waardoor er volledige controle over ons ontstaat.

Wat zien we nu precies in de video’s? Je kunt de serie niet echt een documentaire noemen. Het is veelal een compilatie van haar stem op de achtergrond en een lange reeks van het internet geplukte afbeeldingen en teksten. Wat meteen opvalt is dat Ossebaard geen enkel wetenschappelijk bewijs levert, geen bronnen aanhaalt en met grote regelmaat aantoonbaar onzin verkoopt. Wat ook opvalt is dat ze bijna voortdurend correlatie en causaliteit verwart. Gebeurtenissen worden niet alleen probleemloos aan elkaar gekoppeld, maar ook nog 1 op 1 als causaal neergezet.

Een van de video’s is al door YouTube verwijderd omdat Ossebaard talloze bekende mensen zonder enig bewijs koppelt aan kindermisbruik.

Om een simpel voorbeeld te geven van de op nepnieuws gestoelde werkelijkheid van Ossebaard. Ze gelooft in de cabal (zie hier de link naar het geloof van Lange Frans), een rijke en machtige elite. Die elite staat volgens haar op het punt om te vallen (let wel, dit roepen plotters al zeker tien jaar). Trump heeft al 30.000 soldaten naar Europa gezonden om de bevolking te beschermen als op 10 april de grote awakening begint.

Een leuk verhaaltje, maar Trump heeft helemaal geen 30.000 Amerikanen naar Europa gezonden. De bron van dit verhaal van Ossebaard is de oefening Defender2020. Tijdens die oefening wilde Amerika testen hoe snel ze 20.000 Amerikanen in Europa zou kunnen krijgen om een militaire dreiging het hoofd te bieden. De oefening werd door Trump afgeblazen wegens de coronacrisis. De 20.000 Amerikaanse militairen zijn nooit vertrokken. Exit theorie.

5G

Dan de theorie over 5G. Volgens Ossebaard worden de klachten van honderdduizenden mensen niet veroorzaakt door een virus, maar door 5G. Dat is interessant. Ten eerste doken coronavirussen al in 1930 op. Toen er nog niet eens internet was. Ten tweede is het zo dat 5G (op een paar landen na) nergens actief is en het coronavirus bijna overal. Als de klachten worden veroorzaakt door 5G, hoe kan het dan dat landen waar helemaal geen 5G is (Iran bijvoorbeeld), duizenden en duizenden doden rapporteren?

Het is onbegonnen werk om de video’s van Ossebaard helemaal te behandelen. Ze akkert namelijk uur na uur door een enorm breed scala aan complotwanen en koppelt de meest bizarre dingen aan elkaar. Zo noemt ze in een van de video’s het coronavirus een onschuldig griepje en stelt ze dat 15.000 doden bij een pandemie ‘niets voorstelt’.

Helaas voor haar staat de teller inmiddels op meer dan 230.000 doden wereldwijd. Ossebaard stelt ook dat de kans om aan ‘deze griep’ te overlijden heel erg klein is. Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt, als je louter naar de 1,282,993 afgesloten zaken kijkt (de coronagevallen met een uitkomst), dan noteren we 234,269 doden. Dat is een mortaliteit van 18% (bron: Worldometer). Griep heeft een mortaliteit van 0,1 procent. De exacte cijfers krijg je pas als je veel meer test uiteraard.

Crowd control

En zo trekken de meest belachelijke zaken voorbij in de video’s. Wat te denken van de stelling van Ossebaard dat de overheid 5G in gaat zetten om de wil van grote groepen te breken? Hun gedachten te controleren? Ze heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Crowd control draait in dit geval namelijk om het inzetten van 5G om te voorspellen (op basis van locatie) waar veel mensen tijdens een demonstratie samenkomen en in welke richting ze bewegen. Een handige tool voor handhavers om de openbare orde te kunnen garanderen en rellen (door bijvoorbeeld hooligans of corona-ontkenners) te voorkomen.

Dat heeft om precies te zijn helemaal niets te maken met de intrinsieke wil van mensen.

Ossebaard gebruikt bij voortduring nepnieuws om aan te geven dat 5G buitengewoon gevaarlijk, zelfs dodelijk is. Zo poneert ze vol zelfvertrouwen verhalen over dieren die hysterisch worden en vogels die ineens dood uit de lucht vallen. Het verhaal van de hysterische dieren (koeien in dit geval) stoelt op een boer die als verklaring voor het rare gedrag van zijn beesten 5G suggereerde. Helaas bleek uit een kort onderzoekje al dat er helemaal geen 5G bestond in dat gebied. Ook de dode vogels is een broodje aap, de beesten in kwestie vielen dood neer na het eten van giftige bessen.

Bill Gates

Ook Ossebaard lanceert meerdere malen het idee dat de steenrijke Bill Gates iets te maken heeft met het virus, omdat hij samen met de elite de wereldbevolking wil decimeren en daarna controleren. Deze complottheorie is hardnekkig en moeilijk weg te krijgen. De plotters zien in het nobele streven van Gates om het bestaande probleem van kindersterfte te bestrijden met anticonceptie en inentingen ineens een bewijs dat hij de wereldbevolking wenst te overheersen en controleren. De theorie van Gates draait om het volgende. Vooral in arme landen is het zo dat mensen heel veel kinderen nemen om er zeker van te zijn dat ze zelf verzorgd worden en later kunnen overleven. Als je met vaccinaties en goede gezondheidszorg de levensverwachting kunt rekken, nemen mensen minder kinderen.

De evident foute relatie tussen correlatie en causaliteit gaat uur na uur maar door. Zo claimt Ossebaard dat de social distancing-regels wereldwijd niet zijn bedacht om het virus te stoppen, maar om de rebellerende bevolking onder de duim te houden. Ossebaard verwijst daarvoor naar de gele hesjesbeweging. Probleem met deze gedachte is dat de gele hesjesbeweging feitelijk alleen in Frankrijk echt van de grond is gekomen. Waarom vrijwel alle landen die met het coronavirus te kampen hebben deze regels dan overnemen wordt nergens duidelijk.

En zo kan ik nog wel uren doorgaan. Maar dat ga ik niet doen. Wat dat betreft verwijs ik u met liefde naar de uitstekende website van complotdebunker Pepijn van Erp (link hier).

Zoals in het begin van mijn verhaal al aangestipt, in een documentaire over Ossebaard zit een interessant stuk. We zien de vrouw in haar eigen huis, terwijl ze stenen streelt die ze ooit verzameld heeft. Zelfs haar hond kijkt er wat bedenkelijk bij als Ossebaard stelt dat ze ooit begon met wetenschap (dat was ‘een veilige wereld’) maar uiteindelijk ontdekte dat de wetenschap een ‘gepasseerd station’ was. Ze verloor haar vrienden en haar ouders hadden er naar eigen zeggen wel een oordeel over. ‘Janet, je bent helemaal gek geworden’.

Het was veelzeggend.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt me ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

 

 

 

 

Delen