Belagers Sonny Kneepkes (links) en Tinus Koops (rechts).

Dit zijn de belagers van politici en journalisten

Wie zijn de mensen die journalisten en politici belagen in naam van het ‘verzet’ tegen coronamaatregelen? Door ze fysiek, verbaal en online lastig te vallen, ze te framen als ‘kindermisbruikers’ en hun woonadressen te verspreiden? Voor een antwoord op die vraag zocht ik ze op. Welkom in de wereld van extreemrechts, complotdenkers, militante boeren en hooligans.

Voor de duidelijkheid; het verspreiden van woonadressen met intimiderende teksten kan, met veel mitsen en maren, binnen een bepaalde context strafbaar zijn. Via opruiing (artikel 132 Sr) bijvoorbeeld of belaging (285b Sr).

Los daarvan is het een laffe en verwerpelijke manier om mensen die vanuit hun vakgebied hun werk doen te belagen en het gevoel te geven dat ze thuis – waar ze gewoon vader/moeder of partner zijn – niet meer veilig zijn.

Onderzoek

Op 16 oktober om exact 23.43 uur duikt in de Telegram-chatgroep FDF Klets (met het logo van Farmers Defence Force en 2844 leden) een lijst op met namen en privéadressen van journalisten en politici. Onder meer premier Mark Rutte, zorgminister Hugo de Jonge, Chris Klomp, Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS), Bruno Bruins (voormalig zorgminister) en Paul Blokhuis (staatssecretaris Volksgezondheid) staan op de lijst.

Het profiel ER lijkt leidend in de publicatie en sluit de lijst af met:

‘Altijd intressant. Bij onrecht weet je bij wie je zou kunnen zijn’

Achter de afkorting ER schuilt een zekere Erik Reintjes. Een persoon genaamd Sjors heeft de lijst volgens Telegram kennelijk doorgestuurd. Het is niet duidelijk wie Erik Reintjes is, maar een binnen het boerenprotest bekende ooit failliet geraakte veeboer gaat eveneens door het leven onder die naam.

Als ik schakel met de mensen die binnen de landelijke politie verantwoordelijk zijn voor onder meer de veiligheid van bedreigde personen, blijkt dat men al op de hoogte is van de lijst. Er is verwondering over het gegeven dat mijn naam boven die van Mark Rutte staat.

Daarna is er stilte.

Ik geef mijn bevindingen kort door aan de wijkagent, het bureau Crisis en Conflict Beheersing (CCB) en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus.

Mijn eigen wijkagente laat ’tactvol’ weten dat iets wat eenmaal online staat er niet meer af te halen is en de politie alleen iets kan doen als ik ga verhuizen. Ze meldt en passant dat de beveiligingsmaatregelen – die al meer dan een jaar op mijn huis lopen – er recent af zijn gehaald. Pas dagen later laat de recherche weten dat de beveiliging weer is aangescherpt.

Lopend vuurtje

De als intimiderend bedoelde lijst met adressen, al dan niet vergezeld van nog meer namen en andere intimiderende teksten, gaat ondertussen als een lopend vuurtje rond en duikt op bij verschillende coronaverzetsgroepen. Ook naam en adres van de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus duikt op.

Ik noem er hier een paar, zonder volledig te willen zijn: ‘Brabant in Opstand’, ‘The Dutch Freedom Protectors’ (waar onder meer ex-militairen in zitten), ‘Dutch Survivors’ en de Telegram-complotgroep ‘Wakker Chat’ (933 leden). Ook op Twitter en Facebook gaan de adressen rond.

Omdat ook integere mensen wakker zijn, krijg ik al snel overal screenshots vandaan. Ook van mensen die ‘undercover’ in de groepen aanwezig zijn. Omdat de overheid op dat moment niets lijkt te doen, ga ik zelf op onderzoek uit.

Wakker

Om te beginnen start ik met de chatgroep ‘Wakker Chat’ op de berichtendienst Telegram. De eigenaar van de groep noemt zichzelf Wes046. In de chat zelf is te zien dat de lijst met woonadressen is doorgestuurd door een persoon genaamd Francien.

Op basis van informatie die onder een groepje onderzoeksjournalisten al langer bekend is, ontstaat al snel het idee dat het hier moet gaan om de omstreden Wesley Mylana (vandaag op de kop af 30 jaar) en Francien Latooij, die naar eigen zeggen met kinderen werkt.

Francien is ook de zogenaamde admin van Dutch Survivors, ze heeft daar een beheerfunctie die haar controle geeft.

Mylana is een in kleine kring bekend en verbaal agressief lid van de coronaverzetsbeweging, tevens fervent aanhanger van de voetbalclub Fortuna Sittard. Zo intimideerde hij onder meer politicus Pieter Omtzigt (CDA), toen deze nietsvermoedend op straat liep.

Mylana heeft weer nauwe contacten met Danny Shelby Vonk, een bekend lid van het verzet dat ook betrokken was bij de belaging van Omtzigt en doorgaans vermomd met een zwarte muts en sjaal bij demonstraties aanwezig is. Vonk is onder meer actief in de eerdergenoemde chatgroep ‘Dutch Survivors’. De derde kameraad is Sonny Kneepkes, die eerder een journalist bedreigde.

Opvallend detail hier is dat een deel van deze groep ooit vrolijk voor een foto poseerde met Thierry Baudet en Wybren van Haga (FvD).

Sittard in Opstand

Wesley Mylana is onder meer betrokken bij ‘Sittard in Opstand’ en hij gaat online ook wel door het leven onder de naam StrijderZitterd (zitterd is dialect voor Sittard). Het netnummer van Sittard is 046. Dat geeft al een stevige hint dat Wes046 de man is die we zoeken.

De ‘verzetsstrijder’ is onder de naam Wes Mylana eenvoudig te vinden op Facebook. Ik weet dan al best veel over hem, maar stel hem op 30 oktober om 15.30 uur de volgende relatief open vraag in een privé-bericht:

Beste Wes Mylana. Uw naam duikt op als mogelijke verspreider van de adressen van politici en journalisten. Vandaar mijn vraag of u daarbij betrokken bent.

Zijn eerste antwoord is: hoe bedoel je man waar heb je het over

Als ik hem vraag of hij Wes046 is, ontkent hij met een eenvoudig nee. Op mijn vraag of hij Francien Latooij kent, stelt hij dat dit zo is.

Wes046 zegt dan stoer dat hij ‘niet praat met pedos’.

Ik antwoord hem dat we dan gerust verder kunnen praten en stuur hem een screenshot waarop het hele Telegram-profiel staat van deze Wes046. Inclusief de duidelijk te herkennen foto van Wesley Mylana en zijn vriendin. Het stel is nogal actief op sociale media, ook met het plaatsen van eigen kiekjes, dus ze zijn direct te herleiden.

De initiële en stoer aan mij gerichte toon van Wesly Mylana (heb je het al warm?) verdwijnt als sneeuw voor de zon. De jonge man stelt ineens dat ‘mensen me aan het focken zijn’ en dat het account waar zijn echte naam, zijn echte foto en zijn echte vriendin op staat ‘echt niet’ van hem is.

Hij maakt het nog bonter door te zeggen dat ‘iemand’ een account moet hebben aangemaakt met exact dezelfde gegevens die hij zelf gebruikt. En overigens ook exact dezelfde retoriek van de verzetsgroepen, te weten: ‘We komen je halen’ en ‘Ik kom je halen’.

Tinus Koops

Dan vraag ik of hij Tinus Koops (‘Nederland in Opstand’) misschien kent. Een in de traditionele media zeer zichtbare ‘verzetsstrijder’ die zich graag laat interviewen. Het is geen losse vraag van mij, maar hiervoor moet ik eerst even een zijsprongetje maken.

Tinus (eigenlijk Martijn geheten) Koops is een man die in een telefoongesprek tegenover mij aangaf wel wat te weten van het verzet en naar eigen zeggen een hekel heeft aan mensen die de ‘goede strijd’ saboteren door journalisten te bedreigen en te intimideren.

‘Als ik die mensen bezig zie tijdens een demonstratie, dan zeg ik er wat van en trap ik ze er meteen uit’, aldus Koops.

Koops is een man die op jonge leeftijd werd veroordeeld voor ernstig geweld (in een 52 minuten en 10 seconden durend telefoongesprek met mij op 20 oktober sprak hij van het doden van een man die een vriendin dronken had aangereden).

Hij is daar ook een soort van open over en vertelde dit verhaal in andere bewoordingen deels zelf, onder meer op de lokale zender OndiepTV.

Burgemeester

Op vrijdag 6 november werd Koops veroordeeld door de rechtbank Midden-Nederland voor onder meer een bedreiging van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. Hij is er de man niet naar om te zwijgen. Na het vonnis hield Koops op het plein voor de rechtbank een ‘persconferentie’, inclusief tafeltje en microfoon.

Hoewel Koops claimt tegen geweld te zijn, is op YouTube te zien dat hij bewust en agressief tegen een man aanloopt die stil op een plein staat met een camera om zijn nek. Zelfs op zijn eigen Twitter-feed regent het bedreigingen. Zo zegt hij tegen een account dat aandacht vraagt voor de wilde strapatsen van complotdenkers en extremisten:

‘Weet wel als we jullie vinden, politie geen optie meer is he, iets met middel eeuwen en een pijnbank’

Uitschot

Koops sommeerde mij na het bewuste telefoongesprek in het openbaar op Twitter om zijn naam niet meer te noemen in het kader van mijn onderzoek. Ik was ‘uitschot, nog minder dan een stuk strond onder zijn voeten’ en zou anders de ‘consequenties’ moeten dragen.

Het laten vallen van de naam Tinus Koops, lijkt Wesley van zijn stuk te brengen. Ik vraag hem of hij de lijst misschien van Francien heeft gekregen. Wesley draait weg bij zijn eerdere stellige ontkenningen en geeft ineens toe dat hij de lijst ‘wel voorbij heeft zien komen’, maar dat mensen hadden gezegd ‘dat dit niet kon’ en dat de lijst daarom weg was gehaald.

Ik: Je bent de eigenaar van Wakker Chat. In die groep is het geplaatst. Heb je die lijst daarna weggehaald?

Wes046: ‘Ja, die lijst is daarna verwijderd geworden door beheer. Daarna is Francien uit de groep gezet’.

Juist. Ene Francien, die Wesley naar eigen zeggen kent als Francien Latooij, is dus uit de chatgroep gezet, waar Wesley als eigenaar (beheerder) de controle over heeft, nadat de lijst was ‘ontdekt’.

Strijdbijl

Niet veel later duikt op de Facebook-pagina van de vriendin van Wesley een tekst op waarin het stel aangeeft zich terug te trekken uit de strijd. Het is hen naar eigen zeggen allemaal te veel geworden en ze willen zich nu volledig richten op hun nog jonge gezin.

Die plechtige belofte houdt echter niet lang stand. Al snel duikt Wesley weer op bij demonstraties of vraag hij aandacht voor demonstraties, waar onder meer de term Heil Hitler valt.

Samen met zijn in donkere kleding getooide kameraden draagt hij vaak een muts van het merk Stone Island, een merk dat ook gedragen wordt door de omstreden extreemrechtse actievoerder Edwin Wagensveld en bovendien populair is onder Britse voetbalhooligans.

Francien

Dan maar eens contact zoeken met Francien, de vrouw die volgens Wesley door ‘beheer’ uit de groep werd gezet omdat een lijst opdook die ‘niet kon’.

Francien Latooij is gewoon onder haar eigen naam online. Zowel op Facebook als op LinkedIn. Online gaat ze ook wel door het leven als Francien69. In haar profiel op Twitter staat als handle @Francien69 en als ingevulde naam Francien Latooij. ‘Opvallend’ genoeg ontkent deze Francien niet dat ze een account heeft met de naam Francien69. Ze vraagt mij wat ik van haar wil en ontkent desgevraagd met klem dat ze uit de groep is gezet door Wesley.

‘Wesley zou zoiets nooit zeggen’, stelt ze.

Als ik haar als bewijs een screenshot stuur met de exacte woorden van Wesley, reageert ze als volgt:

‘bedankt voor de info dat ik er uit ben gezet’

Ze eindigt dit hoofdstuk van het gesprek met de veelzeggende woorden:

‘Ik ga geen antwoord erop geven wat ik ook zeg, zal tegen mij gebruikt gaan worden en daar pas ik voor’

Niet veel later is haar Facebookprofiel en LinkedIn-account verdwenen. Hoewel ze dan van de sociale aardbodem lijkt verdwenen, blijft ze in chatgroepen boos roepen. Dezelfde groepen waar ineens druk wordt gesproken over journalisten die op zoek zijn en in chatgroepen zitten en meekijken.

De toon is paniekerig. Er worden over en weer verwijten gemaakt.

Ilonka Dingetje

Ondertussen komen de lijsten steeds verder. Op 2 november om 22.05 uur krijg ik van een hooggeplaatst persoon te horen dat een vrouw, die zichzelf online Ilonka Dingetje noemt, adressen rondpompt op Facebook met de volgende begeleidende tekst:

‘Ach, stuur ze een bedankkaartje en we zullen ze nooit vergeven…euh vergeten’

Ilonka zelf reageert niet als ik haar een berichtje stuur, maar ik zie al snel dat ze online opvallend vaak contact heeft met een jongere vrouw. Die vrouw reageert wel meteen en vertelt al snel dat het om haar moeder gaat.

Ilonka dingetje heeft binnen twee minuten een achternaam gekregen.

Niet veel later reageert Ilonka zelf. Ze ziet niet in wat ze verkeerd heeft gedaan, ook al kreeg ze van Facebook meteen een tijdelijke ban. Volgens Ilonka ‘mag iedereen toch een kerstkaartje sturen?’ Bovendien zijn er mensen die ‘veel ergere dingen’ doen, aldus de vrouw. Ze erkent dat ze actief is in de chatgroep ‘Brabant in Opstand’, al woont ze in Amsterdam. Uit mijn onderzoek blijkt ook dat ze actief is in de eerder genoemde chatgroep ‘Dutch Survivors’.

Als ik haar vraag naar haar achternaam, wil ze die niet geven. Als ik haar vertel dat ik met haar dochter heb gesproken, suggereert ze dat haar dochter liegt. Uiteindelijk zegt ze met veel moeite en na veel stekeligheden sorry. Ze weet ook niet meer van wie ze de lijst heeft gekregen.

Ilonka is er dan klaar mee. Ze zegt dat ik haar en haar familie met rust moet laten omdat die ‘hier buiten staan’. Ze zegt dat ze wil én gaat slapen.

Dat blijkt een leugen. Om precies 01.00 uur duikt ze op in de besloten verzetsgroep ‘Dutch Survivors’ met de volgende woorden: ‘Nog iemand wakker?? Pas op voor de journalist Chris Klomp..hij probeert te achterhalen waar de adressen van de 1ste en 2de Kamer vandaan komen’.

Opvallend genoeg geeft de rechts-radicaal Ben van der Kooi (veroordeeld voor de racistische belediging van Sylvana Simons) om 01.22 uur antwoord. ‘Chris moet een keertje paar flinke klappies krijgen’

Ook Ben van der Kooi is met hulp van een goed ingevoerde bron binnen enkele minuten gevonden. Ook al heet hij op Facebook kennelijk ineens Henk van Dijk. Met Ben is geen zinnig gesprek te voeren. Al snel komt ook hier het favoriete verwijt van complotdenkers om de hoek. Ben vraagt mij of ik nog jonge meisjes of jongetjes heb geconsumeerd en of dat lekker was.

De kennelijke obsessie van Ben met kindermisbruik zorgt er voor dat hij naar eigen zeggen ‘geruchten’ over mijn ‘hobby’ heeft gehoord. Als ik hem vraag om een betrouwbare bron, krabbelt hij terug en stelt hij dat de bron niet betrouwbaar genoeg is om daarvoor ´in actie te komen´.

Farmers Defence Force

De ‘eerlijke, nuchtere mannen en vrouwen’ van de militante boeren vormen een apart hoofdstuk. De groep die onlangs nog zo dapper en onaangekondigd met vijf man sterk in het donker aanbelde bij de door corona geplaagde en bepaald niet als spierbundel bekendstaande D66-voorman Rob Jetten.

Het kon volgens de verzetsboeren geen kwaad om gewoon rustig met elkaar te praten. Ze bedoelen het immers niet zo kwaad.

De lijst met namen en woonadressen is geplaatst door een zekere Erik Reintjes. Die naam doet op zich een belletje rinkelen. Het is namelijk ook de naam van een militante en wegens de strenge Nederlandse regels naar Duitsland uitgeweken veeboer die failliet ging en zijn bedrijven – naar eigen zeggen – nu op naam van zijn vrouw heeft gezet.

Op mijn zoektocht naar antwoorden op de vraag hoe het kan dat de chatgroep FDF Klets adressen rondpompt, kwam ik terecht bij woordvoerder Sieta van Keimpema (voorheen woordvoerder Agractie). Dat is immers de vrouw die met haar mobiele nummer op de site van FDF staat, opdat de pers haar kan bereiken.

Verspreid over meerdere dagen belde ik mevrouw Van Keimpema in totaal acht keer. Met verschillende door mij in gebruik zijnde nummers, ook nummers die op geen enkele manier naar mij te herleiden zijn.

Mevrouw Keimpema nam nooit de telefoon op.

Bestuur

Dan maar contact opnemen met het bestuur van FDF. Ik was namelijk wel benieuwd of de militante boerenclub wist van het bestaan van de chatgroep FDF Klets en hoe ze dachten over deze vorm van intimidatie. Zo kwam ik in contact met Jesse Freedom, algemeen bestuurslid. In eerste instantie volstond ze met een korte verklaring.

Hallo Chris. Bedankt voor je berichtjes. Dit is onze eigen chat als de eigenaar 06 XXX  is dat ben ik.

Als ik doorvraag of FDF bekend is met FDF Klets komt de volgende reactie:

Als het goed is ben ik zelf eigenaar van de groep, dus we zijn bekend met de groepen. De adressen heb ik zelf nooit voorbij zien komen. Heb er de laatste dagen na jou mail wel meer op gelet

De chatgroep FDF Klets was dus kennelijk inderdaad door haar als eigenaar in beheer. Als er lijsten zouden verschijnen, dan zouden ze meteen worden weggehaald. Op mijn vraag of FDF Erik Reintjes kent en hoe de organisatie precies denkt over deze vorm van intimidatie, komt eerst geen antwoord.

Later gaf Jess Freedom tegenover mij het volgende aan:

Sorry ik dacht dat het duidelijk was als ik zei we verwijderen het ik sta hier niet achter en accepteer ook niet dat het in een groep gebeurd.

Opmerkelijk genoeg kent Jess, die stelt dat er aantal beheerders op de chat zitten, geen Erik Reintjes. Ze ziet hem naar eigen zeggen ook niet in de chat zitten.

Jess eindigt met de volgende stelling.

Ik probeer de chats zo veel als mogelijk in de gaten te houden maar ik heb ruim 15 chats op Telegram en soms is het lastig. Ik ben ook maar gewoon een hardwerkende vrouw….

Op een forum voor melkveehouders zegt Jess het volgende over haar activiteiten. ‘Opereer inderdaad voornamelijk achter de schermen handel alle mails af voor fdf beheer alle telegram groepen en de Facebook groepen (Nederland Duitsland en België)’. Op datzelfde forum wordt ernstig getwijfeld aan de achternaam van Jess, die door anderen Jessika wordt genoemd.

Flapdrollen

U kunt nu misschien zeggen, wat een moeite voor een paar gefrustreerde flapdrollen met een probleem op het vlak van agressieregulatie. Maar daar denk ik inmiddels toch anders over. Nadat een jaar geleden iemand een baksteen door mijn keukenraam gooide en ik in de maanden daarna ook op ernstige wijze op verschillende manieren en stelselmatig werd bedreigd, werd er beveiliging op mijn huis gezet.

Daarnaast zorgde ik er zelf voor dat mijn woonadres uit de verschillende systemen werden gehaald. Officieel woon ik heel ergens anders dan waar ik woon, met alle gevolgen voor onder meer de postvoorziening en andere pragmatische ongemakken. Daar komt bij dat het beveiligen van je huis ook gewoon eigen geld kost.

Die inspanningen en die kosten dreigen nu voor een groot deel teniet te worden gedaan door lieden die kennelijk niet de beschaving hebben en kénnen om zich te realiseren dat journalisten (maar ook politici) thuis gewoon thuis zijn. Met partners en kinderen.

Politici en journalisten werken keihard, zeker in deze coronatijd. Dan gaat het niet aan om een poging te doen om het kleine beetje rust en veiligheid wat rest ook nog af te pakken met laffe intimidatie en pesterijen.

Let wel: een poging. Want ik laat mij door niemand intimideren.

Ik weet ook dat veel slachtoffers op de lijst ervoor hebben gekozen om geen ruchtbaarheid te geven aan deze dynamiek. Kennelijk in de hoop dat het overwaait of de verwachting dat het anders erger zal worden. Wellicht is dat een goede keuze, maar persoonlijk zit ik anders in elkaar.

Als je mijn grens overgaat en je ook na erop aangesproken te zijn, pogingen blijft doen om op mij te jagen of mij te framen en daarbij ook nog eens – in potentie – gevaarlijke mensen tegen mij ophitst, dan jaag ik terug.

En hard ook.

Waardeer dit artikel!!

Als je dit artikel waardeert en je waardering wilt laten blijken met een kleine bijdrage: dat kan! Je kunt mij ook met een vast per bedrag per maand steunen: klik dan hier. Zo help je onafhankelijke journalistiek in stand houden.

Mijn gekozen donatie € -

Belagers Sonny Kneepkes (links) en Tinus Koops (rechts).

Belagers van journalisten en politici Sonny Kneepkes (links) en Tinus Koops (rechts). Zij hebben zich voor zover nu bekend niet bezig gehouden met de verspreiding van woonadressen.

Verantwoording:

Ik pretendeer met dit verhaal niet volledig te zijn. Er zijn nog veel meer mensen die zich schuldig maken of hebben gemaakt aan deze vorm van intimidatie. Mijn onderzoek loopt op de achtergrond door. Alle mensen die in dit verhaal voorkomen zijn benaderd en gevraagd om een reactie, op Erik Reintjes na. Die is vooralsnog niet te vinden en FDF wenst kennelijk niet te bemiddelen om zo tot een gesprek te komen. Ilonka Dingetje heeft in het echt een andere achternaam, maar na mijn gesprekken met haar dochter heb ik – gezien de kwetsbaarheid van deze vrouw – besloten om die achternaam niet te vermelden. Hier speelt ook mee dat Ilonka wel een soort van sorry heeft gezegd.

Telegram heeft een wat aparte beheermodus. Leden kunnen allemaal individueel een soort van beheerder zijn. Door een update zijn er admins bijgekomen die meer bevoegdheden hebben.

Mochten de mensen die met naam en toenaam in dit verhaal staan moeite hebben met hun vermelding – bijvoorbeeld in het kader van privacy – dan mogen ze contact met mij opnemen en hun klachten in drievoud schriftelijk bij mij neerleggen.

Alle bewijzen en citaten van anderen die ik in dit stuk beschrijf zijn opgeslagen, het merendeel via screenshots.

Er is nog veel meer, maar daar kom ik wellicht later een keer op terug.

Delen